cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Eiendomsmegler
10 min lesetid
Sist oppdatert: 27 januar 2024

Budrunde – tips til å vinne drømmeboligen!

Budrunder er spennende, siden du aldri helt vet hvordan de kommer til å gå. Likevel er det lurt å forberede seg godt og holde fokus. Vi gir deg gode tips til hvordan du vinner budrunden!
Få hjelp fra meglere som kjenner nabolaget ditt

Motta tilbud fra inntil 5 eiendomsmeglere, helt uforpliktende og gratis.

Å be om tilbud er gratis og uforpliktende.

Boligmarkedet ender seg stadig, noen vil ha flaks og få stort utbytte, andre uflaks.

Hvordan budrunden går varierer etter hva slags type bolig som er til salgs, hvor den ligger, hva andre budgivere er villig til å gi, og hvordan markedet er.

De fleste opplever å tape noen budrunder, før de lykkes. Det er viktig å være tålmodig, og ikke miste motet. Her har vi en artikkel om regler for budgivning.

Enten det er din første budrunde eller en av mange, kan du trenge en solid budrunde-taktikk. Her finner du flere tips og råd!

Skal du selge boligen?
Få tilbud fra flere dyktige eiendomsmeglere samtidig, og sammenlign pris!

1. Vurder markedet før du skal legge inn bud

Tidspunktet du kjøper eller selger i, er vesentlig. Er du heldig, kan du være den eneste budgiveren på en populær bolig i et populært område.

Som boligselger kan du lese vår artikkel om når du bør selge bolig her.

Tradisjonelt er tiden etter sommerferie, juleferie og påskeferie svært populære perioder for kjøp og salg av bolig. Før ferier og i ferier er normalt litt lavsesong for boligsalg.

Enten det er din første budrunde eller du har vært i mange tidligere, kan du finne tips og råd for budrunde-taktikken din her. 

Hva slags boligmarked er det?

Boligmarkedet blir ofte definert som enten selgers marked, balansert marked, eller kjøpers marked. 

Kjøpers marked

Mange boliger til salgs tyder på at det er kjøpers marked. I et slikt marked har kjøperne flere boliger å velge mellom enn normalt. Dette gir mindre konkurranse blant kjøpere, og budgivere mer makt i forhandlingene.

Selgers marked

I selgers marked, er det motsatt. Der vil det være lite tilbud og stor etterspørsel. Dette er fordel for selger.

Balansert boligmarked

Et balansert boligmarked er en balanse mellom disse to.

Hvis du vet hva slags marked du skal kjøpe eller selge i, er det også lettere å vurdere hvor mange andre du må konkurrere mot. 

2. Skaff deg god oversikt over boligens tilstand

Før du legger inn bud burde du ha gått igjennom tilgjengelige dokumenter nøye.

Hvilke kostnader kommer?

Som kjøper er det viktig å vite om boligens levetid, hvor lenge det er forventet at ulike deler av boligen varer, og hvilke kostnader som vil komme i nær fremtid.

Dermed kan du beregne hvor høyt lån du må ta, hvor mye du trenger til oppussing og vedlikehold, og hvilke månedlige kostnader du må kunne betjene.

Skal du refinansiere, flytte lån eller investere i bolig?
Sender du inn søknad her på siden, vil en av våre dyktige rådgivere ta saken, og forhandle med banken på vegne av deg.
Å be om tilbud er gratis og uforpliktende.

3. Oppfyll undersøkelsesplikten

Ved boligsalg har selger en opplysningsplikt og kjøper en undersøkelsesplikt.

Det betyr at selgeren må gi nødvendig og viktig informasjon om boligen og dens tilstand. Hvis selger ikke oppfyller sin opplysningsplikt, risikerer vedkomne å bli erstatningsansvarlig senere.

Hva er undersøkelsesplikten?

I likhet med selgers opplysningsplikt, har kjøper undersøkelsesplikt. Denne går ut på at kjøper må gå gjennom papirer og se på boligens tilstand selv.

Det gjør du ved å sette seg inn i alle salgsdokumentene, som for eksempel takstrapporten og selgers egenerklæringsskjema. Du som kjøper kan ikke senere klage på feil som ble opplyst om i sakspapirene, eller som du burde ha kunne forventet.

Boligsalgsrapporten minsker sjansen for konflikt og økonomiske erstatningskrav.

Få tilbud på boligsalgsrapport
Motta tilbud fra flere takstmenn, så du kan sammenligne pris og kvalitet.
Å be om tilbud er gratis og uforpliktende.

4. Tenk på det helhetlige beløpet 

Trengs rehabilitering av våtrom, elektrisk anlegg, kjøkken, tak, kjeller eller annet, kan dette raskt koste mye.

Det kan lønne seg å sjekke hva utbedringene vil koste, særlig hvis det er behov for strakstiltak.

Har du et opprinnelig budsjett på 3 millioner, vil du i utgangspunktet ikke kunne betale mer enn 2,5 millioner dersom du trenger 500.000 til oppussing.

Kan du leve med det et par år til du får spart opp penger til oppussing, kan du legge litt ekstra penger i budkrigen. 

Husk også å beregne fellesgjelden inn i lånet ditt! Felleskostnader er noe du skal betale hver måned uavhengig av ditt boliglån. 

5. By i rolige omgivelser

En budrunde er nervepirrende, og kan fort vare i flere timer. Det kan derfor være greit å sette av litt tid.

Boligen vår er som regel den største investeringen vi gjør, og da burde vi ha tid nok til å sørge for at vi gjør en god investering.

Det er viktig å kunne holde seg rolig og konsentrert i en budrunde. Ikke bli med i en budrunde en dag du har mange andre oppgaver, som potensielt kan ta mye av oppmerksomheten din fra deg.

Alle bud er juridisk bindende, og det går derfor ikke å angre seg senere. Hvis du er stresset er det lettere å føre inn feil sum, forbehold eller gjøre noe annet som har betydning for boligsalget.

Har du bydd på andre boliger før budrunden, bør du få avslaget skriftlig før du eventuelt legger byr på andre boliger.

6. Snakk med megleren underveis - hvor mange konkurrerer du med?

Det kan være lurt å ta en telefon til megleren i begynnelsen av budrunden. Da kan du få et bilde av hvor mange interessenter som står på lista, og hvordan trykket er.

Du kan også ringe eiendomsmegleren gjennom budrunden og spørre hvor mange du byr imot.

Finn rett taktikk i en budrunde for å vinne drømmeboligen
Å være med på en budrunde kan være nærvepinende. Forberedelse og lur taktikk kan derfor ha en stor betydning. 

7. Ikke røp for mye til megler

Husk at du kan stille spørsmål til megler, men du trenger ikke å svare på alle spørsmål selv.

Ikke røp for megleren eller selgeren hvor mye du har å gå på, eller størrelsen på finansieringsbeviset ditt. 

I noen nettbaserte budrunder, prøver eiendomsmegler å få deg til å legge inn finansieringsbeviset ditt. Dette trenger du ikke å gjøre.

8. Sett deg et tak 

Etter at budrunden starter, kan den virke altoppslukende, og det er lett å bli revet med.

Ikke bli revet med til å gi høyeste bud.

Hvis du merker drømmeboligen slipper, kan det friste å høyne budet med mer enn du egentlig ønsker, eller har mulighet til å betale.

Selv om det kanskje er drømmeboligen akkurat nå, og du ikke har sett noen andre du liker like godt på markedet, kommer det stadig nye boliger.

Sett en makspris for deg selv, så du har noe å forholde deg til. Det må tross alt være et overkommelig lån for deg. Hvis du byr med penger du ikke har kan det i verstefall ende med et dekningssalg. 

9. Hvordan vinne over andre budgivere? 

Når du har satt deg et tak, er det lettere å legge en taktikk for selve budrunden.

Føler du at du har god kjennskap til tilstanden på boligen, og markedet den selges i? Da trenger du ikke å være redd for å komme med første bud.

Fristen bør ikke være for lang. For første bud er minste tidsfrist til klokken 12 dagen etter siste visning. Etter det varer et bud i ca. 30 minutter.

Vær nøye når du gir første bud. Les igjennom for å være helt sikker på at du har fylt inn riktig opplysninger.

Øk i takt med antall interesserte

Hvis det er mange interessenter er det ikke vits å høyne med lave bud enn 10 000 kroner. Hold deg heller til rundt 50 000 kroner i begynnelsen.

Noen eksperter foreslår at du i en slik situasjon setter lang akseptfrist på budet. Gjerne så mye som en hel dag. Da gir du selger god tid til å la det synke inn at de kanskje ikke får mer for eiendommen sin.

På den andre siden vil lang akseptfrist også gi megleren tid til å få flere potensielle interessenter til å komme med bud.

Akseptfristen kan ikke være kortere enn at megler har mulighet til å orientere selger og andre interessenter om budet og eventuelle forbehold.

Hvis du vet at det bare er deg og et fåtall andre igjen, vil økninger på 10 000 kroner være smartere. Da kan 10 000 ekstra faktisk være nok til å riste av seg de andre budgiverne og vinne budrunden.

Ulike former for budrunde-strategi

E24.no har samlet flere budrunde-strategier og fordeler og ulemper ved disse som du kan se i tabellen under. Det er likevel ikke en fasit på hva du bør velge av taktikk – budrunder varierer som kjent stort.

Uhøytidelig navn Beskrivelse Fordeler Ulemper
«Svensken» Man høyner i små intervaller, eksempelvis 5-10.000 kroner. Unngår overpris. Du vil ikke ende opp med å betale så mye mer for boligen enn hva andre budgivere ville gjort. Ikke lett å riste av seg konkurrenter. Mer ufarlig for andre å by på lave økninger, som kan drive prisen opp. I tillegg kan de føle seg mer tilknyttet til boligen når de har vært med på budrunden.
«Kobraen» Starter med et bud over prisantydning eller høyner stort etter andre har åpnet budrunden Vise styrke og skremme andre interessenter til å gi opp budrunden tidlig, før de føler seg tilknyttet til boligen. Du risikerer å betale mer enn selger ville akseptert.
«Den slumrende kobraen» Vente til det er 1-2 budgivere igjen, så slå til med en større høyning. Du har fulgt med og fått informasjon om de andre. Kan se når høyningene blir mindre at folk er i ferd med å nå makstaket. Også en risiko for overpris.
«Den iskalde businessmannen» Et fristende bud med kort frist for aksept. Eksempelvis 5-10 minutter. Legger press på alle parter. Selger vet at prisen kan bli lavere om de ikke aksepterer. De andre budgiverne rekker kanskje ikke hva de skal gjøre. Flere meglere har innført en nedre akseptfrist på 30 minutter. Uglesett av noen eiendomsmeglere og man kan risikere at budet ikke blir formidlet til selger.
«Seigpinern» Er du alene i budrunden kan du legge inn et bud lavere enn prisantydning. Flere hundre tusen under. Men med lang akseptfrist på eksempelvis 1 dag eller mer. Den lange fristen gir selgeren tid til å venne seg til tanken, og nedjustere forventninger. Kommer det ikke andre bud i mellomtiden, kan selger føle presset. Gjerne for å unngå mer arbeid og kostnader rundt ny visning, uten garantier for høyere pris. Alle bud er bindende, derfor kan den lange akseptfristen gjøre at du ikke kan by på andre boliger i mellomtiden.
«Kuppern» Det gis et fristende bud før visning, direkte til selger. Ettersom eiendomsmegler ikke har lov til å formidle bud med akseptfrist før klokken 12 dagen etter siste visning.  Budet er stort nok til at det frister selger. Samtidig er det lavere enn hva du regner med boligen blir solgt for i en budrunde. Er budet fristende nok kan selgeren akseptere og avlyse visningen. Da har du kuppet budrunden. Du kan risikere overpris. En uglesett budrunde-taktikk og flere meglere fraråder selgere å gå med på det.

10. Unngå å gi skambud når du skal legge inn bud 

Et skambud er et bud langt under prisantydning på boligmarkedet.

Et lavt bud trenger ikke nødvendigvis være et skambud. Hvis prisantydningen ikke tilsvarer markedet eller tilstanden, er prisen feil. Da burde det være mer rom for budgivere å gi bud under prisantydningen.

Du kan lese mer om skambud i denne artikkelen.

Budrunde-tips for selger - skaff deg en dyktig megler

En god eiendomsmegler spiller en stor del av om boligsalget blir en suksess eller ikke. Vi har gjort det lettere for deg å sammenligne dyktige meglere i ditt område.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet nedenfor. Etter kort tid vil du motta tilbud fra flere ulike meglere.

Fordelen med dette er at det blir lettere å sammenligne pris, tilbud og erfaring. Da kan du også sjekke hvilke selskap som tilbyr deg ulike garantier, og hva forbeholdene er.

Tjenesten er gratis og helt uforpliktende, og du takker kun ja hvis du synes tilbudet er bra.

Få hjelp fra meglere som kjenner nabolaget ditt
Motta tilbud fra inntil 5 eiendomsmeglere, helt uforpliktende og gratis.

 

Karoline Spanthus Bjørnfeldt
Karoline Spanthus Bjørnfeldt
Karoline er en dyktig innholdsprodusent som jobbet hos oss tidligere. Hun er utdannet journalist med en bachelor fra OsloMet, der deler av utdanning er tatt ved University of South Australia, og har tidligere jobbet som journalist i ulike bransjeaviser. I dag jobber hun som innholdsprodusent i VG. I tillegg har Karoline studert mange juridiske fag på Universitetet i Oslo, og jobbet med forsikring ved siden av studiene. Hun skrev derfor artikler om blant annet advokattjenester, forsikring og eiendomsmegling da hun jobbet hos oss.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Få hjelp fra meglere som kjenner nabolaget ditt
Motta tilbud fra inntil 5 eiendomsmeglere, helt uforpliktende og gratis.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer