Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE 768 - Logo Logo/white Copy 9 Group 14 Faa-tilbud-paa-forsikringer-Tjenestetorget Brukt-av-mer-enn-800000-fornoeyde-brukere-Tjenestetorget
Helt uforpliktende og kostnadsfritt for deg

Finn den beste utleiemegler med ett enkelt skjema

Få tilbud fra flere utleiemeglere og velg den som passer deg best. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende

En utleiemegler kan hjelpe deg

Uansett om du ønsker å leie ut underetasjen i huset ditt, et rom i leiligheten din, fritidseiendom eller å leie ut sekundærboligen vil en utleiemegler kunne hjelpe deg på veien. Det er mange ting å huske på, som blant annet skatt av utleieinntekt. Her får du informasjon om prosessen og hvorfor du bør skaffe en utleiemegler.

Vurderer du utleie av bolig?

Mange velger å drive med utleie av bolig siden det gir en god biinntekt, og her er det faktisk mye å hente inn. Det er både fordeler og ulemper med å leie ut, og det er flere ting å være klar over før du starter. Samtidig er det mye å holde styr på under selve prosessen. I tillegg ligger det jo en viss risiko i det å leie ut. Det er ikke å ta for gitt at leietakeren tar godt vare på boligen. Dette er også en av grunnene til at flere benytter seg av en utleiemegler for finne de riktige leietakerne og å sikre et godt leieforhold.

Å drive med boligutleie

Når du skal leie ut bolig, enten det er leilighet, hybel eller hus er det viktig å lese seg opp på reglene og ta de forhåndsreglene du kan. Noe av det viktigste er å ha en god husleiekontrakt. Her kan du bruke en standardkontrakt som du finner på nettet. Sjekk at den har med utkastelsesklausul - det er avgjørende om du skulle komme borti en leietaker som ikke betaler eller følger reglene i kontrakten. En utleiemegler har god erfaring og vet hvordan å sette opp en god kontrakt.

Det aller viktigste ved utleie er at du finner en god leietaker. Dette er ikke alltid like lett. Ta derfor gode bakgrunnssjekker og ring referansene. Det kan ta en del tid å gjøre dette skikkelig, men er tross alt noe du får igjen for senere. Her kan det være lurt å tenke på å bruke en utleiemegler som har god erfaring og kan gjøre det effektivt.

Når du leier ut kan det også være lurt med en utleieforsikring. På denne måten vil du være mer sikret om leietaker ikke betaler, gjør hærverk eller nekter å flytte ut ved endt utleie. Det er mye man kan gjøre for å minimere risikoen for å få et økonomisk tap, derfor er det viktig å undersøke så godt som mulig. En utleieforsikring er noe som du også får tilbudt gjennom en utleiemegler.

Uansett gir boligutleie en god biinntekt, særlig dersom du kan leie ut skattefritt. For mange kan også det å leie ut et beboelsesrom faktisk være svært hyggelig.

Hvorfor velge en utleiemegler?

For å få de beste leietakerne bør du ha et ryddig leieforhold. Å benytte en utleiemegler vil altså øke sannsynligheten for at du finner seriøse leietakere - som gir deg en ekstra trygghet. Det er du som utleier som betaler kostnader ved å bruke en utleiemegler, men samtidig vil du raskere finne en god leietaker til akkurat din bolig.

En utleiemegler finner en god leietaker ved å:

 • Lese gjennom søknad og CV
 • Holde visning for potensielle leietakere
 • Holde eventuelle intervjurunder

Fordeler med utleiemegler

Å bruke en utleiemegler er svært fordelaktig. De sikrer at det er enkelt å leie ut boligen og at det er et ryddig leieforhold. En utleiemegler har tross alt lang erfaring i bransjen. Utleiemegleren vil ordne alt det praktiske, og du kan bare lene deg tilbake og la de gjøre jobben.

En utleiemegler ordner alt av:

 • Annonser
 • Visninger
 • Leiekontrakt
 • Depositumskonto

Om du tar deg av utleien selv må du likevel betale for annonser, holde visning og eventuelle ”intervjuer”. Altså koster det ikke bare penger, du må også investere en god del tid. En utleiemegler vil annonsere boligen gjennom eksempelvis Finn.no, Facebook og egen hjemmeside. Hele prosessen vil da mest sannsynlig gå raskere, og du kan bruke tiden på andre ting. Bruker du tiden på å jobbe, så går det fort opp i opp med kostnader versus investering uansett. Så det å bruke en utleiemegler kan jo faktisk lønne seg.

Om du aldri har leid ut før vil en utleiemegler naturligvis gjøre hele prosessen mye mer effektivt enn du selv ville klart. Ikke minst gjør utleiemegleren en omfattende kredittsjekk og referansesjekk. De vil også sjekke boligens stand gjennom grundig dokumentasjon både ved inn- og utflytting. Du kan altså være sikker på at de(n) nye leietakeren(e) betaler og holder boligen din i god stand. Dersom utleier ikke skulle betale husleien, vil du som kunde av en utleiemegler likevel få husleien inn på kontoen din til avtalt tid. Dette er som en ekstra trygghet for deg som utleier.

Utleieforsikring

Det er dessverre mange utleiere som opplever at deres leietaker ikke har den samme varsomheten ovenfor boligen som de selv har. Det er også mange som ikke betaler husleie til avtalt tid. Det kan derfor lønne seg å ha en utleieforsikring, da vil du føle deg tryggere om noe skjer. Denne forsikringen får du tilbudt gjennom en utleiemegler sin pakke.

Med en utleieforsikring kan du få dekket skader som har blitt påført boligen din. Du kan også få erstatning hvis leietaker ikke betaler husleien i en periode. Om leieboer ikke flytter ut etter at leieforholdet er avsluttet, kan du også få hjelp til utkastelse.

Leie ut selv?

Flere tror at det å leie ut selv er det mest lønnsomme og ønsker å gjøre jobben selv. Stadig flere oppdager likevel at dette ikke er tilfelle og at prosessen tar både lang tid og kan ha økonomiske konsekvenser. Om du selv bor i boligen og leier ut et beboelsesrom har du i større grad kontroll, men selv da vil det å benytte seg av en utleiemegler være lønnsomt. Hva gjør du om leietakeren ikke betaler?

Særlig dersom du skal leie ut en bolig du selv ikke bor i, uansett om det er snakk om hus eller leilighet, har du i mindre grad kontroll på hvordan leietaker behandler boligen. Vet du hvordan du skal håndterer du naboklager? Hva om du må kaste ut leietakerne som følge av hærverk?

Kanskje driver du med utleie og har allerede opplevd noen av disse problemene? En utleiemegler kan hjelpe deg til å løse disse problemene. Kanskje ikke så rart at mange utleiere har startet sitt kundeforhold med en utleiemegler på akkurat denne måten, med problemer. Man ser jo tross alt ikke alltid problemene som kan oppstå på langsiktig basis før man plutselig sitter i situasjonen selv.

Plan og bygningsloven: Hvem kan leie ut?

For å kunne leie ut bolig må du stå som eier og boligen må være godkjent til utlån fra kommunen. Dette fremgår fra plan- og bygningsloven, der det er satt visse krav til boligen. Disse kravene går ut på brannsikkerhet (at det er minst én utgang til sikkert sted), at det er lys og luft, og at det er nok rom til å kunne oppbevare ting. I tillegg stilles det krav på at radonmåling er utført etter krav fra 2014.

Krav til utleie av hybel

For å kunne leie ut en hybel i din egen bolig, er det en del krav som må oppfylles:

 • Det skal være en takhøyde på minst to meter.
 • Du må ha et vindu som er like stort som et rømningsvindu i hvert rom. Det vil si at vinduet må minst være 60 cm høyt og 50 cm bredt.
 • Rommet skal være brannsikkert.
 • Soverom, kjøkken og stue må ha et vindu eller dør som går ut til fri luft.
 • Rommet skal være isolert, du bestemmer selv hvor mye det trengs. Men isolasjonen må være bra nok, det skal ikke bli mindre enn 19 grader om vinteren på rommet.
 • Du skal kunne lufte rommet med vindu og ventil, dersom uteluften er bra nok.
 • Du skal ha sikre bærekonstruksjoner
 • Det skal være bygd slik at det ikke oppstår sopp, råte og fukt i rommet.
 • Det skal være ventilert og isolert slik at det blir et godt inneklima uten bråk.
 • Radonmåling

Det er ikke krav om, men positivt å ha:

 • Utsyn fra vinduet, så lenge det er mot friluft er det godkjent.
 • Du kan selv bestemme hvor mye bodplass du vil ha.
 • At rommet skal være godkjent for noen med nedsatt funksjonsevne eller en rullestolbruker.
 • At du må ha radonbrønn eller radonsperre. Hvis det blir mye radon er det egne tiltak for å løse dette.

Å sette riktige leiepriser

Med en utleiemegler får du effektivt leiet ut boligen fordi de både har kjennskap til boligmarkedet og vet å sette riktig leiepris. En leiepris som verken er for høy eller for lav, vil sikre at du får en god leieinntekt og finner riktig leietaker. Ved å bruke en utleiemegler vil de følge opp leiekontrakten inntil oppsigelse. De håndterer altså alle henvendelser i forbindelse med leieoppholdet. Dette inkluderer eventuelle naboklager, og de sitter med kompetansen for å håndtere og løse problemer som kan oppstå.

Få gode leietakere

Det er ganske lett å få leid ut en hybel, leilighet, rom eller bolig på nettet. Det er mange som ønsker å leie, men det som er vanskeligere er å finne gode leietakere. Og her kan du tape masse penger om du velger feil.

Tips for å finne en god leietaker:

 1. Annonsering: Skriv en konkret dato for visning. I mai til september er det mange som ønsker å leie. Vær derfor tydelig på forventningene. Da vil du slippe at mange ringer deg ned, og heller kommer på visning.
 2. CV og referanse: Spør etter CV og referanse før visning. De fleste som leier har gode intensjoner og er gode betalere, men det vil alltid være noen som er mindre pålitelige. En god bakgrunnssjekk kan derfor være lurt. Spør etter CV og referanser før visningen, da slipper du å vente på at potensielle leietakere skal sende deg det i etterkant.
 3. Depositumskonto: Opprett en depositumskonto - dette gir både deg og leietaker god sikkerhet.
 4. Leiekontrakt: Bruk en god leiekontrakt - du finner flere av disse på nettet. Det er også viktig at du tar med en utkastelsesklausul i kontrakten. Da kan du få hjelp av namsmannen med utkastelse hvis leietaker ikke betaler. Du slipper da å vente i lang tid.
   

Leietaker betaler ikke husleie

Ved å bruke en utleiemegler vil du vanligvis slippe all risikoen som er forbundet med å leie ut selv. Grunnen er at de aller fleste utleiemeglere har utleieforsikring. Det betyr at om en leietaker ikke betaler husleie vil du fortsatt få husleien på konto. Den dekker vanligvis tapt husleie, skader på boligen og juridisk bistand.

Dermed vil en utleiemegler ikke bare dekke eventuell ubetalt husleie, men også ta seg av alt det praktiske ved utleien. Utleiemegleren skal kvalitetssjekker de potensielle leietakerne og ta seg av selve gjennomføringen av utleien. De tar med seg resultatet av potensielle leietakere til eieren, som gir det siste klarsignalet før utleie av boligen.

Har derimot din utleiemegler ikke forsikring, er det du som sitter med hele ansvaret om noe skjer med leiligheten eller leietaker ikke betaler. Kort sagt, er det du som utleier som da blir økonomisk lidende.

Oppsigelse av leieforhold

Oppsigelse av leieforhold er fullt mulig, men det er visse regler som må følges både av utleier og leietaker. Dersom det er skrevet en tidsubestemt eller tidsbestemt leieavtale, er det fullt mulig å si opp hvis det er spesifisert i avtalen. Leietaker kan si opp en tidsbestemt leiekontrakt, dersom utleier ikke har gitt annen informasjon. Bruker du en utleiemegler vil han eller hun ta seg av hele prosessen med oppsigelse.

Muntlig og skriftlig oppsigelse

Er du leietaker og ønsker å si opp kan du gjøre dette både muntlig og skriftlig. Det lureste og mest vanlige er en skriftlig oppsigelse. Da kan du sende en mail eller et rekommandert brev. Da vil du ha bevis for at du har sagt opp leieforholdet.

Oppsigelsestid

Oppsigelsestid vil løpe fra 1. i den påfølgende måned. Lengden på oppsigelsen varierer og står i leiekontrakten. Om ikke noe er nevnt er det tre måneder som gjelder. Når du har sagt opp er du ikke pliktig til å bo der, men du er pliktig til å betale husleien ut oppsigelsestiden. Hvis utleier finner noen andre til å leie før oppsigelsestiden har gått ut, vil du slippe å betale.

Oppsigelse av leiekontrakt

Hvis du er utleier og ønsker å si opp leietaker er det en del regler som gjelder. Du må gjøre det skriftlig, du bør få leietaker til å signere på at vedkommende har mottatt oppsigelsen. Dette kan du gjøre ved å sende et rekommandert brev.

Du må ha med årsaken i oppsigelsen og denne teksten:

”Du kan protestere mot oppsigelsen. Det må i så fall gjøres skriftlig til meg innen én måned regnet fra den dato du mottok denne oppsigelsen. Dersom du ikke protesterer på oppsigelsen innen fristen, taper du retten til å påberope deg at oppsigelsen er i strid med Husleieloven, jf. § 9-8 første ledd annet punktum. Jeg kan i så fall begjære tvangsfravikelse etter Tvangsfullbyrdelsesloven § 13-2  ledd bokstav c."

Oppsigelsesgrunn og oppsigelsesvern

Leietaker har noe som kalles oppsigelsesvern. Derfor er det veldig viktig at du har en saklig oppsigelsesgrunn. Eksempler på oppsigelse kan være:

 • Du skal selge boligen du leier ut
 • Du skal pusse opp boligen
 • Du eller din familie skal selv bruke leiligheten
 • Leietaker driver med fremleie
 • Leietaker vedlikeholder ikke boligen
 • Leietaker har gjort forandringer i boligen som han ikke har lov til
 • Leietaker bryter ordensreglene
 • Leietaker betaler ikke regelmessig
 • Leietaker betaler ikke husleien
 • Leietaker har ikke stilt med depositum eller annet godkjent sikkerhet

Hvis du skal bruke leiligheten selv, må du si opp leietakeren på normal måte. Dersom du ikke har gjort dette på riktig måte, kan leieboeren se bort i fra denne om han vil. Da må du starte på nytt igjen. Hvis leieboeren nekter å godta oppsigelsen kan han gå til søksmål. Her er det andre frister som gjelder.

Utkastelse av leietaker

Hvis du har kommet i en situasjon hvor du ønsker å kaste ut leietaker må du kjenne til hvilke regler du skal følge. Ved utkastelse av leieboer uten å følge prosedyre, vil være ulovlig i henhold til straffeloven § 346. Du kan faktisk få så mye som 3 måneder i fengsel eller bøter.

Namsmannen har myndighet til å kaste ut leieboer, forutsatt at du har et tvangsgrunnlag. Tvangsgrunnlag kan være et rettsforlik eller en rettskraftig dom. Det står mer spesifisert i Tvangsfullbyrdelsesloven.

Utkastelse av leietaker krever mye tid og energi. Samtidig er det viktig å ikke la følelsene ta overhånd og håndtere prosessen profesjonelt. Det er ikke alltid like lett, og det kan derfor være lurt å vurdere en utleiemegler. De har god og lang erfaring innen det å håndtere denne type situasjoner.

Skriftlig advarsel

Hvis det er en av partene som er ansvarlig for et mislighold skal det gis et skriftlig varsel i henhold til Husleieloven § 9-9. Den som er ansvarlig skal da få en rimelig tid på å rette opp i forholdet. Det er viktig å gi disse varslene skriftlig, på denne måten kan du vise til brevene om det oppstår en tvist.

 

Leiekontrakt

Uansett om du skal leie ut et hus, en leilighet eller hybel er det viktig å sette regler og skrive en god leiekontrakt. Først og fremst må du tenke på om du ønsker en tidsbestemt eller tidsubestemt avtale. Velger du å bruke en utleiemegler, har de uansett gode, gjennomarbeidede kontrakter de bruker.

Det er mange standardkontrakter å velge i der ute, og med de fleste vil du uansett være sikret. Vi anbefaler imidlertid en standard leiekontrakt fra Huseiernes Landsforbund - den finner du her: LAST NED.

Tidsbestemt kontrakt

Ved tidsbestemt avtale er det lettere å øke leieinntekten etter hvert som årene går og markedsverdien øker. Denne friheten vil være minimert i en tidsubestemt kontrakt.

Tidsubestemt kontrakt

Ved tidsubestemt avtale kan du i utgangspunktet kun øke leieinntekten dersom det virker helt urimelig for deg som utleier å ha dette som utleieinntekt.

Dyrehold og røyk

Du som utleier kan nekte røyking og skrive at dyrehold ikke er tillatt i leiekontrakten.

Oppsigelsesfrist

Videre kan du sette en oppsigelsesfrist som vil gjelde begge parter. Om det ikke fremgår noen oppsigelsesfrist i kontrakten gjelder tre måneder dersom det er leie av vanlig leilighet eller hus som følge av Husleieloven. Ved utleie av hybel, garasje eller bod gjelder en oppsigelsestid på én måned.

Leiekontrakt hus

Skal du leie ut et hus er det viktig med en god leiekontrakt. Du finner flere av disse gratis på internett. Det er viktig at du har med en utkastelsesklausul i kontrakten. Da vil du ha mulighet til å kaste leietaker ut mye fortere om han eller hun ikke betaler.

Fremleie

Du som utleier kan i praksis ikke forhindre at leieren tar inn en ektefelle eller samboer, eller andre selv om du kun hadde tenkt til å leie ut til én. Dette kalles delvis fremleie og er godtatt i husleieloven. Dette kan skje i praksis uten at du som husleier får beskjed, men dersom delvis fremleie skjer til noen som ikke er direkte i familie, må du få beskjed. Du har likevel rett til å nekte opptak i husstanden dersom dette fører til at boligen blir overbefolket. I tillegg gjelder ikke delvis fremleie for hybelutleie, eller utleie av egen bolig på en periode på under fem år.

Full fremleie er når leier velger å leie ut boligen til noen andre. Dette er kun lov dersom det er snakk om en tidsubestemt leieavtale og han eller hun har et midlertidig fravær på inntil to år på grunn av en tungtveiende grunn (eksempel sykdom eller jobb). Dette må du som utleier gi samtykke om, men du har (dessverre) i mange tilfeller ikke rett til å nekte.

Korttidsleie eller langtidsleie?

Når du skal vurdere korttidsleie eller langtidsleie bør du lese nøye på skattereglene. For inntektsåret 2018 blir nemlig disse forandret, og nå er du skattepliktig ved korttidsutleie dersom leien er på mindre enn 30 dager. Det er likevel ett unntak som gir skattefrihet, som gjelder dersom utleieinntekten ikke overstiger 10 000 kroner i løpet av hele året. For ytterligere skatteregler kan du lese videre under.

Det er fordeler og ulemper med både korttidsleie og langtidsleie. Etter at skattereglene ble forandret vil det nok som regel lønne seg med langtidsleie for mange. Dette er blant annet fordi om du leier ut boligen og dette skjer gjennom kortvarig og hyppig leieforhold så kan utleien anses som virksomhet. Ved virksomhetsutleie må du skatte betraktelig mer. Langtidsleie vil også gi mindre jobb, ettersom du slipper å gjøre prosessen med å finne en ny leietaker om og om igjen. Og jobben med å finne leietaker skal du ikke undervurdere - det kan kreve veldig mye tid og skivebom. En utleiemegler vil nok også råde deg til å gå for langtidsleie.

Kjøpe utleiebolig?

Om du vurderer å kjøpe sekundærbolig for utleie er det en del ting å være klar over. Her bør du tenke langsiktig for at det skal være lønnsomt. I tillegg er det en viss risiko forbundet med det.

For at det skal lønne seg bør du være nøye på beliggenhet og hva slags bolig du kjøper. Tidligere var det mer lønnsomt å kjøpe en utleiebolig enn det er i dag. Dette kommer av stadige innstramninger når det gjelder formuesskatten og inntektsskatten. Ifølge Skattebetalerforeningen spiller det faktisk liten rolle om man i dag plasserer pengene i banken eller bruker de på å kjøp en utleiebolig. Forskjellen blir følgende:

 • Penger som står i banken betaler du 24% i inntektsskatt av rentene
 • Av leieinntekter betaler du også 24% skatt, men her kan du trekke fra reelle utgifter

Ved å kjøpe en utleiebolig ligger det en potensiell stor skattefordel ved salg. Dersom du selger boligen og selv har bodd i boligen minst 12 av de siste 24 månedene før salget vil salgsgevinsten være skattefri. Men av praktiske årsaker er dette for mange lite aktuelt.

Videre bør du tenke på om du er villig til å ta risikoen. Risikoen ligger i om boligen får et prisfall eller prisstigning, samtidig som det ikke er sikkert at du får leid ut boligen til den leieprisen du har planlagt. For å minimere risikoen bør du kjøpe en bolig som ligger sentralt, da disse stort sett er lettere å finne leietaker til.

Det er sterkt anbefalt å sette opp et regnestykke med både kjente utgifter og inntekt, så vel som uforutsette utgifter. Regn derfor på følgende:

 • Leieinntekt
 • Banklån
 • Renter
 • Vedlikehold som oppussing av bad, kjøkken, overflater og tekniske installasjoner.
 • Ta høyde for perioder uten leieinntekt

Skatt på utleie av bolig

Husk at når du leier ut boligen vil du som regel alltid måtte betale skatt. Her finnes det likevel noen unntak som er greit å få med seg. Om leieinntekten er skattefri eller skattepliktig vil være avhengig av eiendomstype, utleiepris og hvordan du bruker eiendommen. Les godt over reglene hos Skatteetaten.

Skatt på leieinntekter

Skattepliktig utleiebolig skattes etter kapitalinntekt med en sats på 24% (2017) og 23% (2018). Om du har gått i underskudd kan du føre dette som fradrag i skattemeldingen som en kapitalkostnad. Men du bør være klar over at det ikke alltid regnes som kapitalinntekt dersom du du leier ut. Om utleieinntektene regnes som virksomhetsinntekt vil skattesatsen være opp mot 49,92 % i 2017, og 49,8 % i 2018.

Hele boligen du normalt bor i

Dersom du skal leie ut hele boligen din, uansett om det er enebolig, rekkehus eller leilighet, er det en del ting å huske på. For inntektsåret 2017 skilte man ikke mellom utleieforhold på over eller under 30 dager. Dette ble midlertidig forandret for 2018, og nå er det egne skatteregler for korttidsutleie av egen bolig. Det vil si at dersom du leie ut boligen din i mindre enn 30 dager vil inntekten være skattepliktig. Her er det likevel et unntak som gjelder dersom utleieinntekten ikke overstiger 10 000 kroner i løpet av året, altså ikke per utleieforhold. Dersom du tjener mer enn 10 000 kroner som følge av korttidsutleie vil det være skattepliktig inntekt som beregnes på 85%.

Utleie av hele din egen bolig vil være skattefritt om leieinntekten er 20 000 kroner eller mindre. Derimot vil det være skattepliktig om leieinntekten overstiger 20 000 kroner. Her regnes skatten fra første krone.

Deler av boligen du bor i

Om du kun leier ut deler av boligen din som tilsvarer mindre enn halvparten, så vil leieinntektene være skattefrie. ”Mindre enn halvparten” regnes fra boligens utleieverdi på det fri markedet. Altså spiller ikke areal den avgjørende sammenhengen, selv om dette ofte henger sammen med utleieverdien.  

Med andre ord må leieinntekten være lavere enn tenkt leieverdi av den delen du selv bor i for å være skattefritt i 2017. For 2018 må leieforholdet i tillegg vare minst 30 dager for at du skal kunne leie ut skattefritt.

Det finnes likevel noen flere unntak. Dersom årlig leieinntekt er 20 000 kroner eller mindre vil leieinntekten være skattefritt.

I tillegg kan du få fradrag for kostnader som er vedlikeholdskostnader, altså:

 • Kostnader til vedlikehold
 • Kommunale avgifter
 • Forsikringer
 • Eiendomsskatt
 • Festeavgift
 • Kostnader til strøm, oppbevaring, renhold

Du kan ikke få fradrag for kostnader som får boligen i en bedre stand enn tidligere, altså påkostninger. Men altså fradrag dersom leieforholdet varer mer enn 6 måneder det første året og det er snakk om vedlikeholdskostnader.

Utleie av sekundærbolig

Hvis du investerer i en bolig for å leie den ut, følger det med mer arbeid enn ved en annen investering. Du er nødt til å ta deg av litt administrasjon, og avhengig av leilighetens alder kan det følge med litt vaktmesterjobb. Det kan være en del å holde styr på, og nettopp derfor velger mange også å bruke en utleiemegler.

Når du leier ut en bolig du ikke bor i skal leieinntektene inntektsføres. Du skal legge ved skjemaet «årsoppgjør for utleie av fast eiendom» i selvangivelsen. Utgiftene ved utleie er fradragsberettiget. Vedlikehold, offentlig avgifter, fellesutgifter og forsikring er typiske utgiftsposter. Overskuddet ved utleie skal skattes som alminnelig inntekt (nettoinntekt), og skattlegges derfor med 23 prosent. En bolig som man leier ut, altså en sekundærbolig er nå 90 prosent av markedsverdien.

Hvis du ønsker å selge leiligheten som du leier ut, må du skatte av gevinsten. I dette regnestykket må du legge til dokumentavgiften på kjøpesummen. Salgskostnadene kan du trekke i fra. Hvis du flytter inn i boligen og bor der selv i 12 måneder har du rett på skattefri gevinst.

Utleie av leilighet

Når du drive med utleie av leilighet er det viktig å ta noen forhåndsregler. Det er ikke alle leietakere som er perfekte, derfor er det viktig å være forberedt hvis det verste skulle skje.

Husk på dette ved boligutleie:

 • Ha en utkastelsesklausul i leiekontrakten.
 • Ha tre ganger leie som depositum - da vil du være sikret godt om noe skjer.
 • Lag en ordentlig innflyningsprotokoll med bilder og tilstand av leiligheten før leietaker flytter inn - men husk at litt slitasje må du regne med.
 • Sjekk referanser, dette er veldig viktig. Man kan bli lurt ved første møte, men referansene er som regel ærlige.
 • Bruk en standard kontrakt.

Utleie av fritidsbolig i Norge eller utlandet

Dersom du ønsker å leie ut fritidsboligen når du selv eller familien ikke benytter seg av den må du vite om følgende skatteregler. Først og fremst må du faktisk benytte deg av fritidseiendommen i rimelig omfang for at du kan leie boligen ut som en fritidseiendom. Dersom du ikke benytter deg av hytta, vil boligen karakteriseres som utleieeiendom og andre skatteregler vil gjelde. I tillegg kan ikke fritidseiendommen leies ut fast til en leietaker. Da karakteriseres den som en boligeiendom.

10 000 kroner er skattefritt, men om utleieinntekten overstiger dette beløpet vil det være skattefritt og skatten beregnes av 85% av den overskytende beløpet.

For fritidseiendom du bruker i utlandet og leier ut vil de samme reglene gjelde så lenge du benytter fritidseiendommen eller eiendommene i rimelig omfang. Du kan unngå dobbeltbeskatning fordi Norge har inngått skatteavtaler med mange land. Sjekk derfor opp disse reglene om du skatter til to land.

Å leie ut fritidsbolig er skattepliktig fra første krone, noe som gjør at du også kan få en rekke fradrag tilknyttet kostnader ved utleien.

Bruk til nærstående

Nærstående regnes som barn, søsken, foreldre, besteforeldre, søskenbarn og nevø eller niese.  Eksempler her er dersom du lar ditt barn leie en leilighet som du eier (som du selv ikke bor i). Her vil leieinntekten være skattepliktig fra første krone. Lar du på den andre siden barnet ditt bo der gratis vil dette kunne føre til skatteregler. For å slippe dette, kan datteren eller sønnen din betale alle løpende driftskostnader.

Korttidsutleie av bolig og fritidseiendom

For inntektsåret 2017 har leieinntektene samme skatteregler som nevnt ovenfor. Derimot vil det fra skattereglene for 2018 være skatteplikte om det er snakk om korttidsleie under 30 dager. Dette gjelder likevel ikke kortidsutleie av fritidseiendom eller en boligeiendom du selv ikke bruker ikke bor i.

Depositumsgaranti eller leiegaranti

Det er to former for å garantere at leietakeren betaler. Dette er depositumsgaranti og leiegaranti. Begge variantene vil gi god sikkerhet, men depositumsgaranti er beste alternativ. Det er likevel ikke alltid at depositumskonto passer for leietakeren ettersom denne summen fort kan bli høy. Den er tross alt basert på tre til fire måneders husleie. Leietaker må derfor sette av en god sum som depositumsgaranti, men som utleier bør du absolutt ha en depositumskonto i banken. Å opprette en depositumskonto har en kostnad på rundt 300kr om du oppretter den i nettbanken, og ca. 1000kr om du får banken til å gjøre det for deg. Bruker du en utleiemegler derimot, vil de ta seg av alt som har med depositum å gjøre.

Dersom leiertaker ikke har mulighet til eller ønsker depositumskonto kan de benytte en husleiegaranti. Leiegaranti er når en tredjepart stiller som et alternativ til depositum. Denne tredjepartneren kan være en arbeidsgiver, et familiemedlem, NAV eller leiegaranti fra et forsikringsselskap.

Bør du bruke en utleiemegler?

Om du bør bruke en utleiemegler eller ikke kommer an på deg som person. Hvor mye tid du er villig til å bruke for å gjennomføre prosessen? For veldig mange vil det være en klar fordel å bruke en utleiemegler fordi her får man alt på stell, samtidig som man finner en leietaker raskt og enkelt. Skulle det oppstå problemer underveis har du også noen som kan fikse dette for deg på en effektiv og profesjonell måte. Det betyr masse tid og energi spart.

Få hjelp av et utleiefirma

Hvis du ikke ønsker å bruke all verdens tid på å leie ut, men vil ha pengene eller investere i bolig kan du benytte deg av et utleiefirma. De vil ordne alt det praktiske for deg. Du slipper visninger, sjekke bakgrunn og referanser. Du kan selv være med på å ta beslutningen på hvem som skal få leie. Et utleiefirma vil ta seg av det meste ved betaling og kontakt med leietaker.

Utleiemegleren hjelper deg

Kort sagt; utleiemegleren vil minimere risikoen for deg ved utleie av bolig. Tenk på husleien for eksempel. Den vil komme direkte inn på din konto fra utleiemegleren til avtalt tid – selv om leietaker ikke betaler innen tidsfristen satt i kontrakten. Det betyr stor sikkerhet og forutsigbarhet for deg og din økonomi. I tillegg vil utleiemegleren gjøre både kredittsjekk og referansesjekk av mulige leietakere.

Utleiemegleren følger opp både leietaker og utleier - gjennom hele leieforholdet. Det betyr at om det oppstår konfliker eller naboklager, så vil utleiemegleren ta seg av dette. Om boligen du vil leie ut ligger i et tett befolket boligområde, er det også større sannsynlighet for at konflikter og naboklager oppstår. En utleiemegler kan da være en god løsning. Utleiemegleren vil også sørge for at alt som trengs å repareres i boligen, blir ordnet. 

Ta kontakt med utleiemegleren for å få en gratis og uforpliktende befaring og et tilbud på tjenesten. De sitter på god kompetanse og du kan være trygg på at de finner en god leietaker til din bolig. I tillegg vil utleiemegleren ordne alt det praktiske og dersom problemer skulle oppstå underveis i leieforholdet.

Finn den beste utleiemegler med ett enkelt skjema

Få tilbud fra flere utleiemeglere og velg den som passer deg best. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende
Vurder tjenesten vår
Vurder denne tjenesten ved å klikke på antall stjerner du synes vi fortjener.
Helt uforpliktende og kostnadsfritt for deg