Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE 768 - Logo Logo/white Copy 9 Group 14 Faa-tilbud-paa-forsikringer-Tjenestetorget Brukt-av-mer-enn-800000-fornoeyde-brukere-Tjenestetorget
Helt uforpliktende og kostnadsfritt for deg

Få tilbud på ny varmepumpe tilpasset ditt behov

Sjekk om du også kan spare penger på ny varmepumpe. Fyll ut skjema og motta tilbud, helt gratis og uforpliktende.

KUN KJENTE MERKER

 • 4353
 • 4355
 • 4356
 • 4358
 • 4359
 • 4360
 • 4361

Sammenlign tilbud på ny varmepumpe

 • 1

  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter

 • 2
  2. Få tilbud fra flere selskaper

  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet

 • 3
  3. Velg det beste tilbudet

  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris

Tjenestetorget har mer enn
800.000
fornøyde brukere
- over hele landet!

Deilig å bli oppsøkt av gode tilbud på varmepumper, i stedet for selv å måtte aktivt søke etter dem. Supert!

Fornoeyd bruker 6 tjenestetorget
Jan Martin Frøysland

Veldig effektiv tjeneste! Veldig fornøyd med at jeg selv slapp å ringe rundt og hente inn tilbud på varmepumper. Anbefales å benytte seg av denne tjenesten. Dette skal gjentas av meg i alle fall.

Fornoeyd bruker 5 tjenestetorget
Salma Shah

Spar penger med en varmepumpe

Spar energi og penger med en varmepumpe. En slik type oppvarming er både miljøvennlig og bra for lommeboka. Boligen din vil bli enda bedre å leve i med renere luft, samtidig som du gjør en innsats for klimaet.

Miljøvennlig oppvarming

Er alternativet er elektrisk oppvarming, vil en varmepumpe redusere energiforbruket til boligen. Det betyr at den indirekte vil påvirke utslipp av CO2 til atmosfæren. Er oppvarmingen basert på fossile energikilder, som eksempel oljefyr eller vedfyring, vil bytte til en mer effektiv, elektrisk oppvarming med varmepumper være mer miljøvennlig. 

Oljefyr

Det er fremdeles noen som fyrer med fossil olje, selv om dette begynner å bli en veldig gammel metode og noe som i vår tid ikke blir sett på som spesielt bra. Alle de som er opptatt av miljø velger nok å skifte fra denne fyringen. De som er opptatt av å spare penger, burde også finne på noe nytt, det er faktisk ganske kostbart med oljefyr.

Hvis du er en av de som i 2018 enda benytter deg av oljefyr, burde du vurdere å bytte til varmepumpe. Dette kan du spare penger på, i tillegg til at du trolig vil bli mye mer fornøyd med ditt nye inneklima og de nye temperaturene dine.

Fjerne oljefyr 2020

I 2020 kommer det faktisk et nytt forbud. En del hustander har fortsatt oljefyr, men fra 2020 vil det være forbudt å fyre med fossil olje. Det betyr at disse må fjerne oljetanken og finne en ny form for varmeløsning innen den tid.

Du bør derfor vurdere å fjerne oljefyren så fort som mulig. Fjerner du oljefyren i 2018 får du en støtte på 20.000 kroner fra Enova. Erstatter du en i tillegg med en annen varmeløsning som luft til vann varmepumpe, væske til vann varmepumpe, biokjel eller bio-ovn med vannkappe, kan du få opptil 50.000 kroner i støtte. Fra 2019 vil dette beløpet halveres. I 2020 vil man ikke få noe som helst – fordi forbudet da trer i kraft. Med andre ord; det lønner seg å få gjort så fort som mulig!

Hvordan fungerer en varmepumpe?

I en varmepumpe brukes elektrisitet for å hente ut varme fra luft, vann, fjell eller jord. Varmepumpen transporterer deretter varmen fra en lavere til en høyere temperatur. Videre blir varmen fordelt over hele rommet og huset. På denne måten kan du få flere ganger mer varme enn energien som brukes. Det er sagt at du med 1 krone til strøm til varmepumpen, vil få igjen varme tilsvarende 3 kroner. Med en slik pumpe vil du dermed senke de faktiske kostnadene fordi du bruker mindre energi på oppvarming.

Hovedkravet som stilles til nye boliger (teknisk forskrift av 2010) er at omtrent halvparten av energibehovet til oppvarming av vann og bolig skal dekkes av annen energiforsyning enn strøm, olje og gass. En varmepumpe kan bidra til at dette kravet oppfylles.

Hvem bør ikke ha varmepumpe?

Kort sagt; leiligheter. Vanligvis er strømforbruket for lavt i denne type boliger og man vil derfor ikke få samme nytten av en varmepumpe. I eneboliger derimot passer en pumpe veldig godt. Bor du i Nord-Norge har du jo også avgiftsfritak på strøm. Med andre ord vil billigere strøm, også redusere besparelsen. Det betyr at å investere i en varmepumpe muligens ikke vil være like lønnsomt.

Få redusert strømforbruk

Med korrekt bruk, riktig montering og oppsett, vil du spare penger på lang sikt. Grunnen er enkel; en varmepumpe vil lage mer energi enn den faktisk bruker. Per kilowattime vil den avgi hele tre kilowattimer varme. 

Generelt kan du forvente å spare omtrent 25 til 30 % av strøm som vanligvis går til oppvarming, sammenlignet elektrisk oppvarming. I tillegg vil jo en rekke faktorer som klima og boligstørrelse påvirke det endelige tallet her. 

Varmepumper bruker jo strøm, men den kan også styres på en effektiv måte som gir økt besparelse. Når det gjelder korrekt bruk, er det lurt å sette varmepumpen på oppvarming og ikke automatisk. Grunnen er at ved auto-innstilling vil den begynne å kjøle ned boligen om temperaturen overstiger ønsket temperatur.

I tillegg finnes det en innstilling som heter nattsenking. Det anbefales ikke da det fører til at pumpen må jobbe hardere på morgenen for å få riktig temperatur. Dette resulterer i mindre penger spart. Da er det heller bedre å la den kontinuerlig jobbe for å oppnå ønsket temperatur. Et bedre alternativ, er å la varmepumpen gå på innstillingen «stillemodus». Da vil den avgi mindre lyd og mindre varme, men fortsatt stå på.

I tillegg kommer de fleste varmepumpene med innebygd kjølefunksjon, eller aircondition. Om denne brukes på sommeren vil det generelle strømforbruket økes noe.

Aircondition

Nesten hver gang man er på ferie i utlandet og bruker aircondition flittig, tenker man at dette er noe man gjerne skulle hatt selv. Som oftest blir det med den tanken, man ser ikke for seg at dette har noe man kan få i sin egen bolig. Nå som varmepumper har blitt så utrolig moderne, er det faktisk veldig mulig å få gode aircondition-funksjoner i hjemmet ditt. En varmepumpe brukes til å varme opp boligen om vinteren, og til å holde det svalt om sommeren. Du kan faktisk få temperaturen akkurat slik du vil ha den - hele året.

Dersom du ønsker å få bedre innetemperatur også om sommeren, er en varmepumpe perfekt for deg. Du trenger ikke bekymre deg for at sola skal gjøre det for varmt, du kommer alltid til å ha kontroll.

Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Det er helt umulig å gi noe konkret svar på. Dette avhenger selvfølgelig av type varmepumpe, størrelse på boligen den installeres i, og klimaet. I et kaldere innenlandsklima vil varmepumpen bruke mer strøm på oppvarming, i forhold til et mildere kystklima blant annet. Det er med andre ord mange faktorer som påvirker. For å få en pekepinn kan man ta en titt på virkningsgrad og varmefaktor.

Virkningsgrad av varmepumpe

Noe av det viktigste når man skaffer seg en varmepumpe er å vite hva slags virkningsgrad pumpen har. Du må først og fremst finne ut av hva du trenger til din bolig, og deretter velge den varmepumpen som kan gi deg dette.

Det er nemlig ikke slik at alle nødvendigvis trenger den høyeste eller beste virkningsgraden. Dette kommer blant annet an på hvor stor boligen er, hvor mange rom, hvor mange etasjer, planløsning, rominndeling og så videre. Det kommer selvfølgelig også an på hvor tykk lommeboken er. Uansett er det viktig å ta en vurdering på hvor stor virkningsgrad du trenger, ellers kan du gjøre et bomkjøp.

Hva er varmefaktor?

Varmefaktor forteller noe om forholdet mellom pumpens avgitte varmeeffekt og pumpens tilførte effekt fra strømnettet. For noen er dette litt forvirrende, men det dreier seg altså hvor mye varme du får ut av strømmen den trekker. Altså, varmeeffekt. Det sier noe om hvor mye det vil påvirke energibruket og strømregningen din.

 
Varmepumpe pris

Vurderer man en varmepumpe, er det mange som søker etter «varmepumpe pris» for å få en pekepinn på hva det vil koste.  Prisen på en god varmepumpe, inkludert montering, er veldig varierende. Generelt vil en god varmepumpe koste fra 15 000 til 20 000, mens monteringen  ligger på omtrent 4000 kroner.

Ulike leverandører tilbyr en del av de samme varmepumpemerkene og modellene, men til ulike priser. Det er derfor lurt å undersøke markedet slik at du slipper å betale mer enn du må - for samme produkt.

Det viktigste er først og fremst å finne den rette varmepumpen til din bolig. Det gjør du ved å beskrive din bolig og ditt behov, eventuelt få en befaring av en fagmann. Deretter finner dere ut hvilke varmepumper som best passer til deg.

Videre kan man da sammenligne og ta en vurdering av ulike merker og modeller – og pris. Sagt med andre ord; ved å sammenligne flere tilbud har du større sjanser for å få en god pris og dermed en billig varmepumpe.

Få varmepumpe tilbud

Hvis du ønsker tilbud på en varmepumpe er det lurt å bruke en anbudstjeneste. Du kan gjerne bruke vårt skjema for å motta flere tilbud på en rask og enkel måte. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjema og velge tilbydere. Innen en kort tid vil du motta flere tilbud, da er det bare å finne det beste tilbudet som passer best for deg.

Billig varmepumpe

Hver gang noe skal kjøpes, er de fleste opptatte av å få det billigst mulig. Det er mange forskjellige varmepumper på markedet. For å finne en billig varmepumpe må du gjøre litt reaserch. Først burde du finne ut hvilken type varmepumpe du trenger, da har du kommet langt. Deretter kan du innhente flere tilbud. På denne måten vil du få en bra og billig varmepumpe. Det gjelder spesielt når det er kostbare gjenstander som står på innkjøpslisten. Husk også at de ulike typene varmepumper har forskjellige priser.

Disse er de billigste varmepumpene:

 1. Luft til luft varmepumpe
 2. Ventilasjon eller avtrekksvarmepumpe

Billig varmepumpe - luft til luft

Luft til luft er helt klart den rimeligste og den mest populære typen varmepumpe. Det gjør den også til den mest vanlige typen. Denne type varmepumpe henter varme fra luften ute, deretter blir luften blåst inn i boligen din. De mest moderne pumpene kan hente varme fra luften ute helt ned mot -25 grader. Siden dette er den vanligste varmepumpen er det flere som tilbyr denne typen. Dette vil gjøre det lettere å få en billig varmepumpe luft til luft. Det at den er rimeligere enn de andre typene gjør også at den betaler seg ned innen kort tid.

Én ting er sikkert. Vurderer du å kjøpe varmepumpe, må du ikke gå blindt etter pris. Det kan fort straffe seg. Tross alt vil du jo ikke kaste bort penger på noe som ikke varer. Kvalitet er nøkkelordet.

Slik får du billigste varmepumpe

Er du på jakt etter en billig varmepumpe kreves det ofte tid, energi og reaserch. Det er mange tilbydere på markedet, noe som du kan bruke som en fordel for å få en billig varmepumpe. For å unngå å bruke mye tid og energi på prosessen ved å innhente tilbud kan du bruke vårt skjema. Da slipper du å bruke tid på å kontakte hvert enkelt selskap. På denne måten får du flere tilbud på kort tid, uten mye arbeid. Da er det bare å sammenligne og velge billigste varmepumpe.

Du kan få Enova tilskudd

Enova har lenge jobbet hardt for at flere mennesker skal ta smarte valg som gagner både dem selv og miljøet. De jobber for å omstille Norge til å bli et lavutslippssamfunn og belønner derfor miljøvennlige energitiltak med støtte.

Dersom du vurderer å skaffe deg varmepumpe eller en annen energisparende løsning bør du huske på Enova og muligheten for tilskudd. På Enova sine nettsider kan du lese mer om hvilke tiltak det gjelder og hvor mye du kan forvente deg å motta. På samme nettside kan du også registrere det du har gjort, sende inn søknad/dokumentasjon og deretter får du penger utbetalt. Husk på kvitteringer når du gjør kjøpene, slik at du ikke går glipp av tilskudd. Bruk gjerne nettsiden til å finne ut av hva du kan forvente deg før du tar valget, da dette er noe som kan påvirke hva slags innkjøp du går for.

Avhengig av hvilken type varmepumpe du skal kjøpe kan du få støtte fra Enova. En luft til luft varmepumpe gir ikke støtte, emn er likevel et smart energitiltak! Per i dag gir Enova følgende tilskudd:

Enova tilskudd på varmepumpe

Type varmepumpe Støtte inntil kr
Luft til vann 20.000
Luft til væske 30.000
Avtrekksvarmepumpe 20.000
Balansert ventilasjon 20.000

I tillegg tilbyr Enova støtte til en rekke andre energitiltak som blir gjort i boligen:

Tilskudd for andre energitiltak:

 

Type energitiltak Støtte inntil kr
Energirådgivning 7.500
Fjerning av oljefyr og oljetank 20.000 (inntil 50.000 før 2019)
Fjerning av oljekamin og oljetank 6.000 (før 2019)
Vannbåren varme 10.000
Bio-ovn med vannkappe 10.000
Biokjel 25.000
EL-produksjon 28.750
Solfanger 15.000
Varmegjenvinning av gråvann 2.500
Oppgradering av bygningskroppen 150.000
Varmestyringssystem 4.000

 

Velg kvalitet først

Det er det ikke så rart at mange er opptatte av å finne en billig varmepumpe, men her skal du få et godt tips: Fokuser på kvalitet.

Du kan faktisk spare penger på å tenke kvalitet - iallefall i lengden. Da er det større sjanser for at levetiden på varmepumpen er lengre, og at du senker strømregningene mer enn om du har en av dårlig kvalitet. Du vil uansett kunne tjene inn hele eller deler av beløpet, ved at du betaler mindre til strøm. Se derfor på det som en god investering. Den betaler seg fort ned i løpet av noen år.

Når det er sagt så finnes det selvfølgelig varmepumper i begge ender av prisskalaen. Det gjelder å finne den som gir mest for pengene - i akkurat ditt tilfelle. Uansett burde du alltid bruke litt tid på å sammenligne priser hos flere leverandører. På denne måten unngår du å betale for mye. Men husk; først og fremst burde du finne på pumpe som passer ditt behov.

Beste varmepumpe

For å kunne finne beste varmepumpe må man først stille seg selv noen spørsmål. Grunnen til det er at akkurat hvilken pumpe som er best for deg, ikke nødvendigvis er det som er den beste for andre. Det er med andre ord avhengig av flere faktorer. Behovet er altså helt avgjørende.

Faktorer som påvirker beste varmepumpe:

 1. Klimasone – Hvor kaldt er det der du bor?
 2. Modell – Ønsker du gulvmodell eller veggmodell?
 3. Boligstørrelse – Hvor kraftig varmepumpe trenger du?
 4. Ytelse – Ønsker du den med best ytelse, eller å gjøre et kompromiss på ytelse versus pris?

Svarer du på punktene over har du et mye bedre utgangspunkt for å finne den varmepumpen som passer deg og ditt behov best. Det gjør prosessen med å innhente informasjon og ta en vurdering på hva man skal velge mye enklere. Ta gjerne også kontakt med en fagperson med svarene på punktene over. Da får du verdifull hjelp og råd fra folk som har årevis med erfaring og kunnskap om varmepumper.

Varmepumpe test 2018

I jungelen av varmepumpemerker og modeller der ute, gjelder det å finne den beste varmepumpen. Altså, best kvalitet til best pris. Med stadig mer avansert teknologi, kommer det også mer avanserte og forbedrede varmepumper. Det betyr at du vil få enda mer igjen for pengene dine! Teknologien forandrer seg raskt og da blir det desto viktigere å holde seg oppdatert på de beste akkurat i dag. 

Varmepumpe best i test

Det blir stadig gjort tester av varmepumper, av de som er ute på markedet.

De varmepumpene som er kåret til å være de beste per nå er: Panasonic HE9PKE (Flagskip), Mitsubishi Electric Kirgamine Hara 6,6 (FH35), General Vinterkongen 14/ASHG14LMCB, Daikin Synergi 35, General Design 14/ASHG14LTCB, General Design 12/ASHG12LTCB, Panasonic VE12/Heatcharge, Panasonic VE9/Heatcharge.

Husk at du først og fremst bør ta utgangspunkt i hva ditt behov er. Selv om en varmepumpe har blitt testet for 30 minusgrader og blitt kåret som best i test, er det ikke sikkert at du trenger akkurat det. Kanskje bor du i et område der det sjeldent blir mer enn 15 minusgrader på vinteren? Da trenger du ikke det argeste når det gjelder høy ytelse ved såpass lav temperatur. Hvis du blindt går etter det «beste» kan du med andre ord risikere å betale mer enn du egentlig må. Nettopp fordi en varmepumpe med kanskje litt andre egenskaper hadde gjort nytten sin hos deg. Med andre ord; det gjelder å inngå noen kompromiss for å få mest for pengene - for akkurat deg.

Hvilken varmepumpe?

Det store spørsmålet er selvfølgelig hvilken varmepumpe du skal skaffe deg. Det finnes flere ulike typer, mange forskjellige merker og modeller. Generelt er det mye du skal ta stilling til når du skal velge.

Gulvmodell eller veggmodell?

Går du for luft til luft eller luft til vann, må du ganske tidlig i kjøpsprosessen burde du ta stilling til om du skal ha en gulvmodell eller en veggmodell. De fleste velger nok å gå for en veggmodell, men det er noen som ikke har denne muligheten på grunn av veggplass. Den bør nemlig ha god plass og kan derfor ikke henge hvor som helst. Du kan også velge en takhengt varmepumpe, men dette er mest vanlig for ventilasjon eller avtrekksvarmepumpe.

Hvis du er i tvil om du kan ha pumpen på veggen, gjør du lurt i å få en leverandør til å ta en befaring. Da får du råd som gjør beslutningen mye enklere.

Stor eller liten varmepumpe?

Trenger du en liten varmepumpe er det flere som tilbyr dette. De koster mindre, men gir også naturligvis mindre varmeeffekt enn hva en større modell vil gi. Har du et mindre varmebehov vil en liten varmepumpe passe bra. Både innedelen og utedelen er mindre enn en normal varmepumpe. Hvis du har en hytte, kjellerstue eller mindre bolig vil det passe bra med en liten varmepumpe. Om du har behov for aircondition vil en liten varmepumpe passe bra i et bra isolert hus eller på soverommet.

Forskjellige typer varmepumper

Som vi har nevnt tidligere, finnes det flere typer varmepumper; luft til luft varmepumpe, luft til vann varmepumpe, væske til vann varmepumpe (bergvarme, jordvarme og sjøvarme) og ventilasjon eller avtrekksvarmepumpe.

Hovedforskjellen går på hvordan de utnytter energien i luft, jord, sjø og fjell til å varme opp boliger. Med andre ord er det mange typer varmepumper å velge mellom. I prosessen med å velge varmepumpe, er det derfor lurt å forhøre seg med fagfolk for å finne ut hvilken som er best egnet for din bolig.

Luft til luft varmepumpe

Denne type varmepumpe henter varmen fra uteluften og blåser den inn i boligen. En luft til luft varmepumpe har en del som er montert på utsiden av huset. Denne utedelen kan du skjule med et varmepumpehus. En hovedregel er at dess lengre fyringssesong du har, dess mer gunstig vil en luftvarmepumpe være.

En luft til luft varmepumpe passer bra for deg som:

 1. Har bruk på over 15 000 kWh per år
 2. Bor i et område med lang fyringssesong eller milde vintre
 3. Har en åpen planløsning slik at varmen lett fordeles til de rommene du ønsker å varme opp
 4. Bor i en bolig der det ikke er aktuelt å bytte vinduer eller etterisolere
 5. Har andre alternative varmekilder til de kaldeste periodene

Luft til vann varmepumpe

En luft til vann varmepumpe henter varmen fra ute- eller avtrekksluft. Varmen blir deretter distribuert i boligen via vannbåren gulvvarme eller radiatorer. Varmen brukes som oftest til å oppvarme tappevann og oppvarming av selve boligen via et vannbåret system.

Bedre varmedistribusjon og jevnere temperatur er to fordeler med vannbåren varme. Bruk av varmepumpe til oppvarming av vann gir lavere energiforbruk enn direkte bruk av strøm til boligen.

En luft til vann-varmepumpe består av en inndel som er tilknyttet varmtvannsberederen og en utedel. Disse er knyttet sammen med kjølerør og elektrisk kabel. Din varmepumpemontør vil foreslå en best mulig plassering.

En luft til vann-varmepumpe passer bra for deg som:

 1. Har et totalt energiforbruk på over 25 000 kWh per år
 2. Bor i en bolig med vannbåren varmefordeling
 3. Bor i et område med lang fyringssesong eller milde vintre
 4. Har annen kilde til oppvarming i tillegg (for eksempel vedovn, pelletskamin eller panelovn)
 5. Har stort forbruk av tappevann

Væske til vann varmepumpe

En væske til vann varmepumpe henter varme fra sjøvann, jord eller fjell. Deretter blir denne varmen distribuert i boligen via vannbåren gulvvarme eller radiatorer.

En væske til vann-varmepumpe passer best for deg som:

 1. Har et totalt energiforbruk på over 30 000 kWh per år
 2. Bor i en bolig med vannbåren varme
 3. Har stort forbruk av tappevann

Bergvarme

Denne typen varmepumpe får navnet sitt på grunn av at den henter varmen fra bergvarme. En bergvarmepumpe henter solenergi som er lagret fra fjellet via et 80-200 meter dypt borehull. Hullet er gjerne plassert 2 til 3 meter fra grunnmuren. I borehullet plasseres en kollektorslange fylt med frostvæske.

Jordvarme

Er en type varmepumpe som henter solenergi lagret fra jord eller myr, altså jordvarme. En kollektorslange fylt med frostvæske graves ned på 0,6 til 1,5 meter dybde – avhengig av deledybden. Avstand mellom sløyfene bør være 1,5 meter da kortere avstand kan medføre at man kan hente ut mindre energi. For å ha jordvarmepumpe bør du ha et disponibelt uteareal på 250 til 600 m2.

Sjøvarme

En sjøvarmepumpe derimot henter energien som er lagret i havet. Her blir kollektorslanger i trommel eller sløyfe fylt med frostvæske. De legges gjerne i bunnslammet siden temperaturen der er litt høyere enn i vannet. Kollektorslange i sløyfe forankres gjerne til bunnen med betonglodd.

Vannbåren varme

Både en luft til vann og en vann til væske varmepumpe bruker et vannbårent system til å distribuere varmen. Vannbåren varme betyr at vannet varmes opp av en varmekilde. Vannet som varmes opp vil da sirkulere i rør som ligger under gulvet eller det kan være gjennom radiatorer som er plassert på ulike steder.

Mange foretrekker et slikt system for det det gir et godt inneklima med en jevn temperatur. Du unngår at temperaturen raskt beveger seg den ene eller den andre retningen, du får jevn varme. 

Vannbåren gulvvarme

Dersom man i dag skal velge vannbåren varme som oppvarming til boligen sin, bør man velge et gulvsystem. Vannbåren gulvvarme gir bedre effekt og bruker mindre energi, enn vannbåren varme som går via radiatorer. Man kan si at oppvarming med radiatorer er litt gammeldags, mens vannbåren gulvvarme fremdeles er et godt valg for mange.

For å ha et moderne system, være klimavennlig og spare penger bør du ha vannbåren gulvvarme kombinert med en varmepumpe. Du er da garantert at du får et godt inneklima som gjør at hele familien trives godt. Med mindre du skal bygge nytt eller gjennomføre en totalrenovering, kan det være ganske så dyrt å skulle installere vannbåren gulvvarme. Dette er med andre ord en løsning som egner seg for de som skal i gang med en større oppgradering av hjemmet.

Ventilasjon eller avtrekksvarmepumpe

En avtrekksvarmepumpe består av et ventilasjonsaggregat og en varmepumpe i en felles enhet. Noen blir levert med integrert balansert ventilasjon med forvarming av tilluften, eller bare med avtrekksventilasjon og frisklufttilførsel via veggventiler.

Hvordan fungerer egentlig avtrekksvarmepumpen? En avtrekksvarmepumpe gjenvinner energien fra avtrekksluften – en luft som normalt er oppvarmet til over 20°C. Den fungerer med andre ord som en varmegjenvinner og du unngår å sende ut den varme luften og tape masse energi.

Avtrekksvarmepumpe er best egnet til ettermontering i bygg med kun avtrekksventilasjon. Har du en balansert ventilasjon med gjenvinner vil det være lite varme igjen til avtrekksvarmepumpen. Med andre ord vil det ikke være økonomisk lønnsomt å koble en avtrekksvarmepumpe på et slikt system. Denne type varmepumpe er avhengig av at det alltid går luft gjennom varmepumpen slik at den kan fungere stabilt.

Balansert ventilasjon

Balansert ventilasjon har som formål å skape et godt inneklima. Det skal gi deg ren og god luft hele året og i alle de rom du måtte ha hjemme.

Luft kan bli forurenset av både mennesker og dyr, derfor er det viktig å ha et system som ordner opp i dette. Med balansert ventilasjon skal inneluften bli ren og gi en god komfort til alle som bor i boligen eller bygget. Dersom ventilasjonen er dårlig og inneluften dermed lider av dette, kan det bety at både fuktskader, mugg og sopp kan forekomme.

Med balansert ventilasjon har man et anlegg som skal bestå av aggregat, kanalsystem, isolasjon og lyddempere. I tillegg følger ventiler, luftinntak og luftavkast. Det er et større system med mange ulike komponenter som jobber sammen for å skape et godt inneklima.

Ventilasjonsanlegg

Det er ikke spesielt mange som har god innsikt i hva et ventilasjonsanlegg er, hvordan det fungerer eller hvordan det ser ut. Det som er viktig for samtlige av oss å huske på, er at vi har behov for et slikt anlegg. Vi bør alle ha noe som gjør at inneluften er frisk og god, slik at vi unngår å bli syke eller få problemer innendørs på grunn av dette. Et ventilasjonsanlegg er et slags viftesystem som skal fjerne brukt luft fra boligen din, samt rense og levere frisk og ny luft.

Poenget med et slikt anlegg er at en veldig høy prosentandel av varmen fra den gamle luften skal overføres til den nye luften som slippes inn igjen til deg. Man skal altså slippe å varme opp den nye og friske luften. Et ventilasjonsanlegg skal skape god temperatur og et sunt inneklima, uten at du skal måtte oppleve innestengt lukt/luft eller kalde trekk som plutselig dukker opp.

Valg av varmepumpe

Når du skal velge varmepumpe er det viktig at du først og fremst tenker på deg og ditt behov. Du må tenke på hva slags bolig du har og hva du er ute etter. Start for eksempel med å finne ut av hva som er viktigst for deg: Er det pris? Eller er det design? Eller er det kanskje at varmepumpen skal ha en ekstremt god varmeeffekt? Dette er ting det lønner seg å finne ut av før du tar valget.

Det kan også være lurt å finne ut av hvor mye penger du har tenkt til å legge i dette. Sett av et beløp, da blir det lettere å snevre inn søket og finne en varmepumpe du har råd til.

Et godt tips er å snakke med en del ulike leverandører. Da kan du også finne ut av hva du må regne med å betale for montering. Leverandørene har ofte gode råd når det kommer til valg av varmepumpe, og de er eksperter på finne ut av hva slags behov du og boligen din har.

Størrelse på varmepumpe

Som nevnt finnes det utrolig mange varianter, modeller og merker. Derfor er det vanskelig å gi et konkret bilde av størrelsen på varmepumper. Dessuten er det snakk om to deler, en utedel og en innedel. Det er nok spesielt innedelen mange vil vite størrelsen på. Dette kan du enkelt finne ut av når du har valgt pumpe, leverandøren vil kunne oppgi mål.

Det finnes varmepumper i ulike størrelser og design. Derfor vil du uansett kunne finne en som passer inn i hjemmet ditt. Nedenfor ser du noen av de populære varmepumpemerkene.

Panasonic varmepumpe

Panasonic er en av de største leverandørene i markedet. De har mange forskjellige produkter som er tilpasset det norske klimaet. Dette gjør det enklere for deg å finne den riktige varmepumpen. Du kan få de som gulvmodeller og veggmonterte. Varmepumpen som er montert på veggen er miljøvennlige og skal tåle en kulde på -35 grader.

Mitsubishi varmepumpe

Mitsubishi er en av manges favoritter når det kommer til varmepumpe. Ved utviklingen av disse varmepumpene er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Varmepumpene blir utviklet og testet gjennom flere år av Mitsubishi Electrics ingeniører. Her foregår alt inne i deres egne laboratorier på moderfabrikken i Japan. Alle komponentene som er viktige blir produsert på deres egne fabrikker og testet grundig i alle ledd. Dette er noe som fører til at produktene deres har høy kvalitet med maksimal ytelse. Resultatet er at forbrukerne blir fornøyde med produktene. 

Levetid på varmepumpe

Varmepumper har normalt en levetid på 10 til 15 år, men dette vil selvfølgelig variere fra modell til modell. Noen varmepumper kommer i tillegg med en garanti på at de skal holde i hele 12 år. Med andre ord er det smart å forhøre seg med leverandørene du vurderer om levetiden. Jo lengre den varer, jo bedre blir jo investeringen totalt sett.

I tillegg vil en varmepumpe forlenge levetiden sin med godt vedlikehold. Det betyr rens og skiftning av filter regelmessig, samt varmepumpeservice annethvert år. Da vil du også sikre at varmepumpen din yter best mulig, lengst mulig.

Rengjøring og service

Som med det meste er det viktig å ta godt vare på varmepumpen din. Du ønsker at den skal ha en lang levetid, det er derfor viktig at du innimellom setter av noe tid til en rengjøring av varmepumpen din. Samtidig er det viktig å ha en jevnlig varmepumpeservice for å holde den i tipp-topp stand.

Helt grunnleggende rengjøring anbefales det at du gjør annenhver uke. Husk at det trenger hyppigere renhold i pollensesongen da det er mer småpartikler i lufta enn normalt.

Rengjøring av varmepumpe

Før du begynner med rengjøring av varmepumpen, er det utrolig viktig at du enten tar ut sikring eller kontakten til varmepumpen.

Slik gjør du rengjøring på pumpen:

 1. Ta ut stikkontakt eller sikring
 2. Ta en myk og fuktig klut og dra over pumpen
 3. Ta av frontdekselet
 4. Ta ut grovfilteret og vaske det i lunket vann eller støvsuge det forsiktig
 5. Eventuelt finfilter bør byttes ved service
 6. Sjekk at utedelen er fri for rusk og rask
 7. Sett på sikring og plugg inn stikkontakten igjen

Varmepumperens

Å foreta en varmepumperens er heldigvis ganske enkelt, men i noen tilfeller kreves det at du bestiller en service fra leverandør eller forhandler.

Det du kan gjøre selv er å passe på at varmepumpen din er ren. Du kan fjerne smuss, skitt, støv og andre ting. Utedelen er det også viktig at du har noe fokus på, pass på at løv og annet ikke samler seg opp eller på noen måte påvirker funksjonen til pumpen. Et varmepumpehus er også smart å tenke på for å hindre at noe setter seg fast i varmepumpen.

Les bruksanvisningen for å finne ut hvilke deler du eventuelt kan eller bør fjerne, og hvordan du best fjerner støv og smuss. Deretter tar du en runde og fjerner så mye du kan. Dette vil gjøre at varmepumpen din opprettholder god funksjon og det kan også gjøre at den også varer lenger.

Varmepumpehus

Dersom du allerede har en varmepumpe eller har begynt å se på ulike modeller, har du trolig funnet ut at de fleste av disse produktene kommer med en innedel og en utedel. Begge delene har behov for en rens innimellom, og utedelen bør skjermes fra for løv, møkk, snø og annet som raskt kan samle seg opp og ødelegge effekten.

Den enkleste løsningen på dette, som for noen kanskje virker problematisk, er å skaffe et varmepumpehus til pumpen. Dette er et lite hus som plasseres rundt utedelen for å beskytte den. Et slikt hus kan også gjøre «fasaden» finere, du kan nemlig få huset i ulike materialer og farger. På den måten har du muligheten til å få den til å «matche» huset ditt bedre enn det utedelen til pumpen gjorde i utgangspunktet. Varmepumpehus er praktisk, pent og noe som kan gjøre at du sparer penger i lengden – fordi du passer bedre på varmepumpen din.

Varmepumpeservice

For at varmepumpen din skal fungere optimalt, er den helt avhengig av jevnlig service. En slik varmepumpeservice bør bli gjort hvert andre til tredje år. På den måten vil du også sikre en lang levetid. En slik sjekk tar normalt én til to timer.

Det som er veldig viktig er at denne servicen blir gjort av en autorisert forhandler. Da er du helt sikker på at alt blir gjort på riktig og forsvarlig måte. En varmepumpe er jo en relativt dyr investering og det er derfor ekstra viktig å være nøye med vedlikeholdet.

Varmepumper i Norge

Det er mange leverandører som tilbyr varmepumpe i Norge, noen av de mest kjente er Panasonic varmepumpe og Mitsubishi varmepumpe. Men det finnes altså en god del fler å velge mellom. Ønsker du et stort utvalg kan det være lurt å velge Toshiba varmepumpe, Panasonic varmepumpe eller Daikin varmepumpe. De har mange forskjellige varmepumper å velge mellom. Her er Sannsynligheten stor for at man finner en varmepumpe til enhver sitt behov. Er du på jakt etter produsenter som har lang erfaring, kan Fuji varmepumpe eller Fujitsu varmepumpe være det rette valget. De har levert varmepumpe i mange år og har derfor god erfaring med varmepumper. Fuji levere 3 ulike modeller, så det kan være aktuelt for deg som ikke ønsker alt for mye å velge mellom. 

Bosch gruppen kjenner de fleste til, IVT varmepumpe er en del av denne gruppen. De selger varmepumper på lik linje som Bosch varmepumpe. Hvis du ønsker en smart varmepumpe kan du gå for en Samsung varmepumpe. Denne kan du styre gjennom WiFi. Om du ikke har settet deg spesielt godt inn i de ulike varmepumpene kan det være kjekt å vite at LG varmepumpe har en veldig bra varmepumpe som vant best i test.

Nibe, Sanyo og Sharp er gode varmepumper som ikke er så godt kjent i Norge. Nibe varmepumpe er veldig store i Nord-Europa, fokuset deres ligger på levere gode løsninger og varmepumper som er tilpasset været. Sanyo varmepumpe ble ikke startet før i 2002, men deres produkter er kjent for å være gode. De fleste som benytter seg av disse velger å gå tilbake til Sanyo. Sharp varmepumpe er nok ikke så godt kjent på det private markedet da de har i hovedsak jobbet med å levere varmepumpeløsninger for kontorer og bedrifter.

Tilbud på varmepumpe

Det er mange som leverer varmepumpe i det norske markedet. Du har derfor mye å velge mellom. De mest kjente varmepumpene er Mitsubishi og Toshiba. Før du begynner å innhente tilbud kan det være lurt å finne ut hvilken varmepumpe du trenger. Er du usikker kan du ta kontakt med fagfolk. De kan hjelpe deg med å finne den beste løsningen for oppvarming av boligen din. Når du har funnet ut hvilke varmepumpe du trenger, kan du få tilbud på varmepumpe fra flere leverandører. På denne måten vil du finne en billigst mulig varmepumpe.

 

Vurder tjenesten vår
Vurder denne tjenesten ved å klikke på antall stjerner du synes vi fortjener.
Helt uforpliktende og kostnadsfritt for deg