cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
5 min lesetid
Sist oppdatert: 15 februar 2024

En hjelpsom guide til takmontert varmepumpe (pris, montering)

Med en takmontert varmepumpe kan du spare boligen for mye energiforbruk. Det gjør godt for både lommeboka og miljøet. I denne artikkelen kan du lese mer om denne typen varmepumpe, og om den passer deg og dine behov.
Takmodell - takmontert varmepumpe
Takmontert varmepumpe - en veldig praktisk løsning for deg som ønsker en subtil innedel.

Om du er på jakt etter en varmepumpe, er det lett å bli overveldet av alle de ulike modellene som tilfredsstiller ulike behov. Hvor skal du i det hele tatt begynne?

Det finnes nemlig ulike typer varmepumper på markedet:

  • Luft til luft
  • Luft til vann
  • Væske til vann

Den mest populære varmepumpen i Norge er en luft-til-luft-varmepumpe, som kommer både til vegg, gulv og tak.

Dette er også den rimeligste typen varmepumpe, som ofte ligger et sted mellom 10.000-30.000 kroner. Luft til vann og vann til vann krever et vannbårent system, og koster fort vekk over 100.000 kroner. 

Luft til luft varmepumper har en innedel og en utedel, der utedelen sørger for å hente energi fra uteluft som innedelen deretter avgir som varme. De andre systemene er vannbårne, som betyr at de avgir varme gjennom rør i gulv.

Spar mer strøm med varmepumpe
En varmepumpe er både miljøvennlig og gir deg lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming.

De vannbårne systemene har en konsoll innendørs de også, men du slipper å ha denne i stuen, da varmen uansett avgis gjennom rørene. En luft til luft varmeumpe krever på den andre siden at du har en innedel i et oppholdsrom for å kunne gi best mulig oppvarming.

Og for enkelte kan det være litt ugunstig med innedelen hengende på veggen, rett over gamle familiebilder eller flotte kunstverk. Eller er det kanskje ikke plass langs veggen til en gulvmodell?

Med en takmontert varmepumpe, eller tak-kassett, befinner mesteparten av enheten seg oppe i taket. Kun en liten del av den stikker ut fra himlingen. Det betyr en innedel som er mindre synlig enn om den hadde blitt montert på veggen eller gulvet.

Ønsker du en så billig varmepumpe som mulig, men som fortsatt er subtil inne i stua, er takmontert varmepumpe et godt alternativ. 

Selv om det ser ut som den bare blåser rett ned, så kan en varmepumpe-takmodell blåse i flere retninger samtidig og få fordelt varmen jevnt gjennom rommet.

Hvor mye koster en takmontert varmepumpe?

Prisen på en takmontert varmepumpe starter typisk et sted rundt 10.000 kroner og opp til 30.000 kroner.

Monteringen av en takmodell er mer omfattende enn om du monterer en innedel på veggen, så du må regne med en noe høyere monteringskostnad.

Forbudt å montere varmepumper selv

Det har siden 2013 vært forbudt å installere varmepumper selv. I dag er det krav om at montør skal være F-Gass sertifisert for å kunne installere og demontere varmepumper. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen

Vedlikehold av tak-kassetter

Som med alle typer varmepumper må også en takmontert varmepumpe vedlikeholdes. Gjerne er det luftfilteret som må renses for støv eller byttes. Det er blant annet anbefalt å skifte ut filtrene med jevne mellomrom for best inneluft.

Takmodeller er dog ikke like avhengig av like hyppig rens som gulvmodeller, ettersom det vil være mer støv og skitt på gulvet enn i taket.

Takmodellen er ikke vanskelig å rense, men du må nok frem med stigen (avhengig av takhøyden, og kanskje din egen høyde).

Som en ekstra bonus kan en luft til luft varmepumpe brukes til kjøling om sommeren. Med andre ord snakker vi en investering i godt inneklima, hele året!

Fordeler med varmepumpe-takmodell

  • Tar lite plass i rommet fordi den i stor grad installeres inn i taket
  • Blåser i flere retninger samtidig slik at luften blir spredt godt i rommet
  • Lavt støynivå
  • Godt egnet til kjøling

Ulemper med varmepumpe-takmodell

  • Dyrere å installere enn gulvmodeller og veggmodeller
  • Mer omfattende å installere
  • Termostaten kan fungere noe dårligere, ettersom den befinner seg i taket hvor det er varmere enn resten av rommet, men er fortsatt veldig energieffektiv

Faktorer du må tenke over ved valg av varmepumpe

Det er mange faktorer å ta høyde for når du skal velge. Ikke bare om hvorvidt du skal ha luft-til-luft eller luft-til-vann, eller om du skal ha veggmodell, gulvmodell eller takmodell.

Her er flere viktige faktorer du må tenke over:

  • Hvor i landet du bor. Et kystklima med relativt milde vintre krever kanskje ikke like sterkt oppvarmingsbehov som snøtunge, kaldere strøk lenger nord.
  • Størrelse på bolig. En større bolig trenger kraftigere varmepumpe
  • Alder på bolig. Hvordan er isolasjonen i boligen? Varmepumper er ikke like effektive i dårlig isolerte boliger
  • Konstruksjon av bolig. Har du store åpne flater, eller mange små rom?
  • Kaldras og kalde gulv. Har boligen dette som et gjennomgående problem på kalde dager?

Innhent tilbud som passer til din bolig og dine behov

Siden hvert hus er forskjellig og har ulike forutsetninger når det gjelder klima og generell tilstand, er du derfor best tjent med å få hjelp fra fagpersoner - gjerne lokale leverandører som kjenner forholdene i ditt område.

Det er likevel lurt å opparbeide seg kunnskap før et møte med fagperson, slik at du er bedre rustet til å både vite hva du skal spørre om, og vurdere tilbudet du får.

Derfør burde du ta en kikk i denne artikkelen, som gir deg viktige tips til hvilke faktorer du må ha kontroll på når du ser etter varmepumpe.

Et godt tips er forøvrig å kjøpe varmepumpen fra samme sted som du bestiller installasjonen av den. Forsikre deg også om at leverandøren har reservedeler. Ellers kan det ta lang tid å bestille deler fra utlandet.

Få tilbud på varmepumpe fra flere leverandører

Vi har gjort det enklere for deg å sjekke tilbud fra flere samtidig. Under kan du se et skjema. Det kan du fylle ut og videre få tilbud på gratis befaring og varmepumper fra flere leverandører, samtidig.

Varmepumpeleverandørene er da fullt klar over at de konkurrerer med hverandre, og vil prøve å gi deg sin beste pris på varmepumpe. Husk å be om befaring før du får et tilbud!

Å benytte vårt skjema for å sammenligne tilbud er helt gratis og uforpliktende.

Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer