Varmepumpe
6 min lesetid
Sist oppdatert: 12 mai 2024

Tips til beste plassering av varmepumpe (innedel og utedel)

Hvor skal varmepumpen plasseres for best komfort og mest effektiv ytelse? I denne artikkelen kan du lese mer om optimal plassering av varmepumpens innedel og utedel.
Innedelen til en varmepumpe på veggen
Varmefordeling og støy er blant tingene du må tenke over når det gjelder plassering av varmepumpe.

Varmepumpen skal gi deg mest mulig valuta for pengene, og både riktige innstillinger og plassering spiller en viktig rolle her. Så, hvor bør du plassere en varmepumpe for best ytelse?

Innedelen til luft-til-luft-varmepumper bør plasseres nær de mest brukte rommene. Ha varmefordeling og eventuell støy i bakhodet ved plassering. Om boligen har flere etasjer bør du enten plassere innedel i nærheten av en åpen trapp, eller skaffe en multisplitt-modell med mulighet for flere innedeler. Utedelen må ha tilgang til fri luft og helst beskyttes av et varmepumpehus.

For en mer detaljert gjennomgang av plasseringen, kan du lese videre. Du vil blant annet kunne se at du kan ha flere alternativer til plassering av innedelen enn det du kanskje er klar over.

Denne artikkelen vil i hovedsak ta for seg den vanligste varmepumpen i norske hjem, nemlig luft-til-luft varmepumpe.

Spar mer strøm med varmepumpe
En varmepumpe er både miljøvennlig og gir deg lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming.

Plassering av varmepumpens innedel

Varmepumpens innedel må naturlig nok plasseres et sted hvor den får fordelt varmen så godt som mulig.

Derfor må du tenke på følgende:

 • Skal jeg ha gulvmodell, takmodell eller veggmodell?
 • Hvor i huset fordeles varmen mest effektivt?
 • Er kjøling like viktig som oppvarming?

Installasjon av innedel er ofte enklere dersom du fester den på en av ytterveggene, da det er enklere å trekke rørene mellom ute-og innedelen.

Skal varmepumpen være effektiv over to etasjer kan det være lurt å ha en varmepumpe tilpasset trapperom, slik at den varmer både oppe og nede. Det er ikke alle boliger som har muligheten til dette, så her kan det være lurt å snakke med en fagperson.

Tre ulike typer innedeler

 1. Veggmonterte varmepumper. Den vanligste i norske hjem. Det er viktig at disse festes høyere opp på veggen, et stykke unna gulvet. Festes innedelen for lavt kan du risikere at den tørker ut gulvet ditt.

 2. Gulvmontert varmepumpe. Denne er gjerne mindre synlig enn en veggmodell. Selv om alle innedelene generelt er stillegående, er den gulvmonterte den minst støyende. Den er derfor et fint alternativ dersom du har sensitive ører.
 3. Takmontert varmepumpe er også et alternativ, men ikke så vanlig i norske hjem. 

Siden 2013 har det vært ulovlig å montere varmepumpe uten en sertifisert montør. Det kan derfor være lurt å involvere en fagperson tidlig i prosessen. Da kan du være trygg på at du får riktig varmepumpe og at den monteres riktig og gir best mulig ytelse.

Varmepumpe med flere innedeler

Husk at kald luft synker, og varm luft stiger - noe som påvirker hvordan varmepumpen din yter i ulike rom i huset.

For eksempel kan du også bruke varmepumpen til kjøling, men siden kald luft synker, vil ikke effekten av kjølingen være optimal dersom varmepumpen er plassert i nederste etasje i huset.

Dette betyr at om du ikke allerede har installert varmepumpen, bør du vurdere i hvilken etasje du skal ha innedelen, eller om du skal ha flere innedeler - en nede for oppvarming, og en oppe for kjøling.

En slik løsning krever en multisplitt-modell, og dersom du tenker å ha dette, er det viktig å bestemme seg for dette før du monterer. Du kan lese mer om multisplitt i denne artikkelen.

Om du har en utleiedel i boligen er det ikke nødvendigvis lurt med multisplitt-modell. Det kan hende leietakeren ønsker andre innstillinger enn det du selv vil ha. Med noen multisplitt-modeller kan man i tillegg høre lyder i en avslått innedel, selv om det kun er den andre som er i bruk.

Hva med plassering av varmepumpens utedel?

Det er viktig å plassere utedelen slik at den får god tilgang på luft.

En del er bekymret over at varmepumpen skal bli mindre effektiv om utedelen plasseres langt vekk fra innedelen, men dette er en myte. Å ha innedel og utedel et stykke unna hverandre vil ikke ha noe særlig påvirkning på varmepumpens effekt.

Men selve installasjonen vil derimot bli mer omfattende, og dermed bli mer kostbar.

For norske forhold, så bør varmepumpen også være skjermet for vær og vind. Slik at du slipper økt slitasje, eller at varmepumpen dekkes til av løv, snø eller hva annet som måtte befinne seg i vinden.

Varmepumpehus

En del leverandører av varmepumper tilbyr varmepumpehus. Dette er et slags "bur" laget av tre som du kan montere rundt utedelen din, og male i samme farge som huset. Da vil varmepumpen gå mer i ett med huset.

I tillegg kan et varmepumpehus være med på å beskytte varmepumpen i større grad mot slitasje som følge av snø, regn og vind.

Men velger du et feil varmepumpehus, kan du få dårligere lufttilstrømming, og dermed lavere effektivitet og besparing. Et varmepumpetak kan derfor også være et alternativ, dersom du er usikker på varmepumpehus.

Med tanke på lett tilgang for service, bør den høyre veggen være hengslet. Hvis du vurderer å bygge et slikt varmepumpehus selv, bør du sette deg godt inn i hvor mye plass varmepumpen trenger rundt seg.

Ønsker du gode tips til hvordan få best ytelse ut av varmepumpen? Da bør du definitivt sjekke ut denne artikkelen.

Tenk på støy

Det er ikke snakk om mange desibel som må til før du vil merke forskjell i lydnivået. Det kan faktisk være så lite som 3 desibel. Det er derfor viktig å undersøke forskjellene før du velger modell.

Selv om modellen du velger har lavt støynivå, vil du fortsatt være tjent med å tenke på hvor du plasserer varmepumpen. Både innedelen og utedelen.

For eksempel vil det være ugunstig å plassere utedelen i nærheten av et soveromsvindu, eller slik at lyden vil være til sjenanse for naboen din. Det siste er særlig relevant i rekkehus, eller hus med flere utleiedeler.

Utedelen kan skape vibrasjonsstøy om den monteres rett på kledningen på ytterveggene. Du bør derfor enten få den festet til grunnmuren, eller på et bakkestativ. Vibrasjonsdempere er også lurt å montere.

Unngå konflikt - ta en prat med naboen

Det kan være lurt å ta en prat med naboen din om plasseringen av utedelen. Utedelen kan lage en støy og være til sjenanse for naboen, og mange konflikter og tvister kunne vært unngått ved å være en god nabo og ta en vennlig prat i forkant.

Plassering av varmepumpe i leilighet

Bor du i blokk eller sameie må du sørge for tillatelser før du skal montere varmepumpe. Dette er da med tanke på at utedelen er til sjenanse for naboer når man bor så tett. Særlig med tanke på støy.

Når det kommer til innedelen vil det ofte være lettere enn med hus, ettersom leiligheter gjerne har en mer åpen planløsning. Slik at varmen blir godt fordelt i hele leiligheten.

Har du en leilighet som du leier ut, for eksempel i kjelleren din eller over garasjen, kan det være en god idé. Som nevnt tidligere, er det ikke nødvendigvis anbefalt at du velger en multisplitt-løsning for deg og leietaker.

Snakk med en fagperson for å få best mulig råd basert på din situasjon, det lønner seg å planlegge godt.

Få tips til plassering av sertifisert montør

Som nevnt har du ikke lenger muligheten til å montere varmepumpe på egenhånd. Det betyr at du uansett vil måtte komme i kontakt med en sertifisert montør.

Dermed er det lurt å innhente tilbud fra flere varmepumpe-leverandører i ditt område. På en befaring kan du få gode råd om plassering, både med tanke på effektivitet og støy.

Vi har laget et enkelt skjema som du kan fylle ut, og som blir sendt til flere leverandører samtidig.

Da vil du komme i kontakt med fagpersoner i ditt område, som du kan avtale befaring med og få skreddersydde tilbud for deg og dine behov.

Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Sammenlign priser på varmepumpe

Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.