Det er kanskje lett å tenke estetikk og interiør når man skal montere en varmepumpe, ettersom den blir fastmontert.
Og selvfølgelig er det viktig hvordan det ser ut både inne og ute hos deg, men samtidig vil man jo gjerne at varmepumpen skal gi deg mest mulig valuta for pengene.
I Norge er det luft-til-luft som er vanligst. Væske-til-vann-modellene har skjulte utedeler, og innedelen plasseres gjerne på et bad eller et sekundærareal.
Derfor skal vi i denne artikkelen ta for oss luft-til-luft, mens mye av det samme gjelder for luft-til-vann, men da er det gjerne kun snakk om utedelen.
Siden 2013 har det vært ulovlig å montere varmepumpe uten en sertifisert montør, det kan derfor være lurt å involvere en fagperson tidlig i prosessen. Da er du mer trygg på at du får riktig varmepumpe og at den monteres for best mulig bruk.
Plassering av varmepumpe – innedel
Varmepumpens innedel må plasseres et sted hvor den får fordelt varmen så godt som mulig. Særlig slik at rommene du oppholder deg mest blir varmet opp. For boliger med åpen planløsning vil dette fungere bedre.
Slik får du mest varme for pengene, og en bolig som er behagelig å oppholde seg i.
Er det to etasjer kan det være lurt å ha en varmepumpe tilpasset trapperom, slik at den varmer både oppe og nede. Det er ikke alle boliger som har muligheten til dette, så det er lurt å rådføre seg med fagpersoner om dette.
Det vanligste i Norge er veggmonterte varmepumper. Med disse er det viktig å ha den høyt nok opp på veggen, ellers kan det være med på å tørke ut gulvet ditt.
Derfor kan det være lurt å vurdere en gulvmontert varmepumpe. Disse er generelt mer stillegående, og blir i tillegg regnet for å være mer estetiske. Nesten som møbel å regne.
Takmontert varmepumpe er også et alternativ, men ikke så vanlig i norske hjem.
Varmepumpe med flere innedeler
Har du en bolig hvor planløsningen gjør det vanskelig å få fordelt varmen jevnt, kan det være en idé å ha innedeler i flere rom. For eksempel i flere etasjer. Eller for avkjøling på soverommet om sommeren.
Forståelig nok, så er det ikke alle som har lyst til å ha flere varmepumper på husveggen. Da er det heldigvis en mulighet å få en varmepumpe med flere innedeler på én utedel.
Skal du ha dette er det viktig å bestemme seg for dette før du monterer.
Da trenger du nemlig en såkalt multisplitt-modell. Dermed er det ikke mulig å sette på en ny innedel på en varmepumpe som kun har mulighet for én innedel. Da må du i så fall kjøpe en ny utedel som er multi-splitt.
Om du har en utleiedel i boligen er det ikke nødvendigvis lurt med multisplitt-modell.
Dette ettersom man må være sikker på at ikke leietaker vil ha det kaldt mens du har det varmt. Med noen kan man høre lyder i en avslått innedel, hvis den andre er i bruk.

Plassering av varmepumpe – utedel
Siden denne artikkelen tar for seg luft-til-luft-varmepumper, så er det viktig å nevne at det er viktig å plassere utedelen slik at den får god tilgang på luft.
En del er også bekymret over at varmepumpen skal bli mindre effektiv om utedelen plasseres langt vekk fra innedelen.
Dette er derimot en myte, det vil ikke ha noe særlig påvirkning på varmepumpens effekt. Selve installasjonen kan derimot bli dyrere for deg.
Det er sikkert fristende å plassere utedelen ute av syne, som for eksempel i en garasje, kjeller eller lignende. Det er forståelig, ettersom den kanskje ikke passer helt inn på veggen. Som trøst vil du få en strømregning som er finere å se på.
For norske forhold, så bør varmepumpen også være skjermet for vær og vind. Slik at du slipper økt slitasje, eller at varmepumpen dekkes til av løv, snø eller hva annet som måtte befinne seg i vinden.
Varmepumpehus
En del varmepumpe-leverandører tilbyr såkalte varmepumpehus. Dette er et slags bur laget av tre som du kan montere rundt utedelen din, og male i samme farge som huset. Da vil varmepumpen gå mer i ett med huset.
I tillegg kan det være med på å beskytte varmepumpen i større grad mot slitasje som følgge av snø, regn og vind.
Men velger du et feil varmepumpehus, kan du få dårligere lufttilstrømming, og dermed lavere effektivitet og besparing. Slik sett kan det være tryggere å velge varmepumpetak i stedet.
Med tanke på lett tilgang for service, bør den høyre veggen være hengslet. Hvis du vurderer å bygge et slikt varmepumpehus selv, bør du sette deg godt inn i hvor mye plass varmepumpen trenger rundt seg.
Tenk på støy
Det er ikke snakk om mange desibel, før man vil merke forskjell i støy. Det kan faktisk være så lite som 3 desibel. Det er derfor viktig å undersøke forskjellene før du velger modell.
Om modellen du velger har lavt støynivå, vil du fortsatt være tjent med å tenke på hvor du plasserer varmepumpen. Både innedelen og utedelen.
For eksempel vil det være ugunstig å plassere utedelen i nærheten av et soveromsvindu, eller slik at lyden vil være til sjenanse for naboen din. Det siste er særlig relevant i rekkehus, eller hus med flere utleiedeler.
Utedelen kan skape vibrasjonsstøy om den monteres rett på kledningen på ytterveggene. Du bør derfor enten få den festet til grunnmuren, eller på et bakkestativ. Vibrasjonsdempere er også lurt.

Plassering av varmepumpe – leilighet
Bor du i blokk eller sameie må du sørge for tillatelser før du skal montere varmepumpe. Dette er da med tanke på at utedelen er til sjenanse for naboer når man bor så tett. Særlig med tanke på støy.
Når det kommer til innedelen vil det ofte være lettere enn med hus, ettersom leiligheter gjerne har en mer åpen planløsning. Slik at varmen blir godt fordelt i hele leiligheten.
Har du en leilighet som du leier ut, for eksempel i kjelleren din eller over garasjen, kan det være en god idé. Som nevnt tidligere, er det ikke nødvendigvis anbefalt at du velger en multisplitt-løsning for deg og leietaker.
Snakk med en fagperson for å få best mulig råd basert på din situasjon, det lønner seg å planlegge godt.
Finn riktig varmepumpe-montør
Som nevnt har du ikke lenger muligheten til å montere varmepumpe på egenhånd. Det betyr at du uansett vil måtte komme i kontakt med en sertifisert montør.
Dermed er det lurt å innhente tilbud fra flere varmepumpe-leverandører i ditt område. På en befaring kan du få gode råd om plassering, både med tanke på effektivitet og støy.
Vi har laget et enkelt skjema som du kan fylle ut, og som blir sendt til flere leverandører samtidig.
Da vil du komme i kontakt med fagpersoner i ditt område, som du kan avtale befaring med og få skreddersydde tilbud for deg og dine behov.
I tillegg vet leverandørene at du er i kontakt med flere samtidig, og vil gi deg sin beste pris på den beste varmepumpen. Da er det ikke bare penger å spare på strømregningen, men også selve monteringen.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris