cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
15 min lesetid
Sist oppdatert: 14 november 2023

Varmepumpe-test: de 3 beste med A+++ i 2023

Det er en rekke varmepumper å velge mellom i dagens marked. Da er det lurt å sjekke ut en varmepumpe-test eller to før du bestemmer deg. Her kan du lese mer om 3 modeller som tester best på forskjellige viktige faktorer en varmepumpe bør ha.
Spar penger på oppvarming i dag

En varmepumpe er mer miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming.

En varmepumpe er energieffektiv, som betyr at den produserer mye varme i forhold til strømmen som brukes. Det gir deg lavere strømregninger og god, miljøvennlig oppvarming.

Men varmepumper yter forskjellig og noen passer bedre i boligen din enn andre. En varmepumpe-test kan derfor hjelpe deg på veien. På denne siden ser vi på modeller med knallsterke fabrikktestede tall, som gir deg så mye som mulig tilbake for pengene dine.

Testvinnerne du kan vurdere i 2023 (trykk på lenkene for å hoppe rett til testen):

Den mest populære typen varmepumpe i norske hjem er luft til luft varmepumpen. Og det er luft til luft varmepumpe vi vil vie fokus til i denne varmepumpetesten. Vi har i tillegg som mål å gjøre deg bevisst på hvilke egenskaper ved varmepumpen nettopp du bør legge mest vekt på.

Vi kommer avslutningsvis inn på andre typer varmepumper, i tilfelle dette er noe som passer boligen din bedre.

For husk: hva som er beste varmepumpe for nettopp deg, avhenger av en rekke faktorer som er spesifikke for deg og din situasjon.

Hvordan er klimaet der du bor? Er boligen din stor eller liten? Hvor høyt budsjett har du? Har du godt isolert bolig? Ønsker du tilleggsfunksjoner som å kunne styre varmepumpen via mobilen?

Dette er noen av faktorene du må ta stilling til.

Vi har vurdert en rekke modeller til denne varmepumpetesten, og valgt ut tre varmepumper basert på kriteriene du ser under:

Hvordan vi har valgt
Effekt
Varmepumpen må gi høy varmeeffekt på de kaldeste dagene, ha høy årsvarmefaktor (SCOP), og selvfølgelig være en strømsparer av øverste klasse.
Lydnivå
Varmepumpen må være blant de med lavest lydnivå på både inne-og utedel som er å få tak i på markedet.
Allsidighet
Varmepumpen må være energieffektiv, og gi både høy varmeeffekt og kjøleffekt. I tillegg må den ha funksjoner som innebygget WiFi, nattmodus, flere valg rundt design, akseptabelt lydnivå, samt være bra for inneklimaet.
Felles kriterier
Alle varmepumpene må ha energimerking A+++, være egnet for nordisk klima, benytte kjølemedium R32 og være modeller du får kjøpt i 2022

Våre toppvalg, varmepumpe-test 2023

Toshiba varmepumpe logo

Best effekt: Toshiba Daiseikai 9 S 35

En kraftig varmepumpe som avgir mye varme. Modellen kommer med en peisfunksjon som hjelper med å spre varmen fra peis eller andre varmekilder rundt i rommet. Slik at du får optimal oppvarming hjemme. Fabrikkgaranti ned til 30 minusgrader.

Mitsubishi varmepumper logo

Allrounderen: Mitsubishi Kaiteki 6600

Med et prisvinnende design, og mulighet til å velge mellom fargene: standard hvit, perlehvit, safirsort og rubinrød, beviser Mitsubishi Electric at godt design ikke trenger å gå på bekostning av teknologien. Kraftig og allsidig varmepumpe med høy energimerking.

Logo for Samsung varmepumper

Mest stillegående: Samsung Nordic Wind-Free 9 

For deg som er opptatt av å ha det laveste lydnivået på luft til luft-varmepumper du får i markedet i dag, og som ønsker en varmepumpe som presterer godt i nordiske forhold.

La oss se nærmere på de tre modellene.

Først ut...

Toshiba Daiseikai 9 S 35

Toshiba Daisekai 9 S 35

Toshiba Daiseikai 9 35 er den kraftigste luft til luft varmepumpen på markedet, og passer veldig godt til bruk i kaldt klima. Daisekai varmer godt selv med 30 minusgrader ute. Med denne får du veldig mye varme i forhold til strømmen som brukes, og kan dermed senke oppvarmingskostnadene på strømregningen.

Den er også veldig bra for inneklimaet, da den har et avansert luftfiltersystem (Plasma Air Purifier) som renser luften for støv og partikler, og som fjerner uønsket luft.

9 s 35 har ikke innebygget WiFi (men du kan få dette som tilbehør), men den har en annen, ganske unik funksjon: peismodus. Om du fyrer i peisen for ekstra varme på en ekstra kald dag, vil Daisekais innedel sørge for at varmen fra peisen blir fordelt jevnt ut i boligen.

Du får altså maksimalt utbytte av flere oppvarmingskilder med denne varmepumpen.

Mer informasjon:

 • SCOP 5,3
 • Avgir 4700 kW ved 15 minusgrader
 • Energiklasse A+++
 • Stillegående innedel
 • Varmeeffekt 7.7 kW
 • Kjøleeffekt 4.1 kW
 • Kuldemedium R32
 • Minste lydnivå, innedel: 19 dB
 • Maks lydnivå, utedel: 49 dB
 • Årskjølefaktor (SEER) 8.9
 • Varmefaktor (COP) 2.41
 • Andre funksjoner: timer, vedlikeholdsvarme, hurtig oppvarming

Toshiba Daisekai 9 S 35 passer bra for: deg som har en større bolig i kaldt klima, og som ønsker en kraftig og energieffektiv varmepumpe som også sprer tilleggsoppvarming jevnt og effektivt i boligen. Om du har peis eller en annen varmekilde, vil 9 S 35 derfor være smart å se nærmere på.

Ekstra pluss for at den i tillegg har et lavt lydnivå også.

PS! Har du en spesielt godt isolert bolig, eller en mindre bolig? Da kan den mindre modellen Daisekai 9 S 25 også være et godt alternativ.

Pris med montering: 31.990,-

Bra for både miljøet og lommebok
En varmepumpe sparer både miljø og penger, takket være at den er så energieffektiv. Trykker du på knappen under kan du be om tilbud på varmepumpe fra leverandører med lang fartstid i bransjen.

Samsung Nordic Wind-Free 9

Samsung Nordic Wind-Free 9

Når det gjelder varmepumpers lydnivå er det væske til vann varmepumper som definitivt stikker av med seieren, uavhengig av modell. Rett og slett fordi prosessene foregår under bakken, langt vekk fra ørene dine.

Luft til luft varmepumper har både en innedel og en utedel, hvor viftene lager noe støy. Heldigvis har også disse blitt bedre gjennom de siste årene. Mange utedeler har for eksempel et maksimalt lydnivå på rundt 50 dB - rundt samme lydnivå som et lite kjøleskap.

Dersom du er ekstra sensitiv mot støy kan Samsung Nordic Wind-Free 9 være noe å vurdere.

Mer informasjon:

Har markedets laveste lydnivå på 17 dB.

 • AI Auto Comfort, automatisk temperatursetting basert på brukeradferd
 • Lydnivå innedel: Lav: 17 dB - Høy: 38 dB
 • Lydnivå utedel: Maks lydnivå 45 dB
 • Innebygget WiFi og SmartThings App
 • Energiklasse A+++
 • Scop: 5,1
 • Cop 4,74
 • Kuldemedium R32

Samsung Nordic Wind-Free 09 passer bra for: deg som er opptatt av å ha det laveste lydnivået på luft til luft-varmepumper du får i markedet i dag, og som ønsker en varmepumpe som presterer godt i det nordiske klimaet.

Pris med montering: 27.000,-

Plassering av varmepumpens utedel

Utedelen kan skape vibrasjonsstøy om den monteres rett på kledningen på ytterveggene. Du bør derfor enten få den festet til grunnmuren, eller på et bakkestativ. Vibrasjonsdempere er også lurt å montere. Unngå å plassere utedelen nær soverom. Les mer om plassering av varmepumpen i denne artikkelen.

Spar strøm med varmepumpe i dag
Trykker du på knappen under kan du be om tilbud på varmepumper fra anerkjente leverandører og spare mer penger på strøm.

Mitsubishi Kaiteki 6600

Mitsubishi Kaiteki 6600

Kaiteki 6600 fra Mitsubishi Electric er en populær, energieffektiv varmepumpe som produserer mye varme i forhold til strømmen som brukes, både i kaldt og temperert klima.

Denne gir både høy varmeeffekt og god kjøling.

I tillegg har Mitsubishi Kaiteki flere gode funksjoner som innebygget wifi, 4 ulike alternativer på fargevalg, flott design*,  i-See sensor og energimerking A+++, som betyr at du kan spare mye strøm på oppvarming - som igjen påvirker miljøet positivt.

Her kan du altså få en allsidig varmepumpe som dekker de aller fleste behov hva gjelder budsjett, oppvarming, design, miljøvennlighet og strømsparing.

Mer informasjon, Mitsubishi Kaiteki 6600:

 • Fire farger: Standard hvit, Perlehvit, Safirsort og Rubinrød
 • Innebygget Wifi og oppkobling opp mot MelCloud
 • Opptil fire driftsintervall per døgn
 • Nattmodus
 • Minste lydnivå, innedel: 19 dB
 • Maks lydnivå, utedel: 50 dB
 • i-See Sensor med 3D teknologi
 • i-Save. Vedlikeholdsvarme trinnløst fra 10 til 31°C
 • Mode Lock, funksjonslås
 • Energimerking A+++ (på både kjøling og oppvarming)
 • Kuldemedium R32
 • Dual Barrier Coating, Beskyttelsesbelegg
 • SCOP 5,1 (middels klima)
 • SCOP 4,0 (kaldt klima)
 • COP /ved -25 grader) 2,1
 • SEER 9,4

Mitsubishi Kaiteki 6600 passer bra for: deg som ønsker en varmepumpe som gjør det meste, med stort hell. Den er energieffektiv både på oppvarming og kjøling, den har innebygget WiFi, og flott design. Du får også Mitsubishis i-See sensor; en sensor som scanner rommet for å finne kalde områder som må jevnes ut.

Pris: Du kan finne denne mellom 18.490,- 27.995 ,-

*Kaiteki har vunnet Good Design Award, som er en kåring i Japan hvor prisvinnere velges ut i fra design som beriker hverdagslivet, er inspirerende og av enestående kvalitet.

Espen i Tjenestetorget er fornøyd med varmepumpe

Test av Kaiteki 6600: Vår egen Espen i Tjenestetorget er svært fornøyd med sin Mitsubishi Kaiteki 6600!

Effektiv og billig oppvarming
Trykker du på knappen under kan du be om tilbud på varmepumper fra anerkjente leverandører og spare mer penger på strøm.

De 3 varmepumpene, side om side

Spesifikasjoner

Toshiba Daisekai 9 35 S

Mitsubishi Kaiteki 6600

Samsung Wind-Free 9

Seer (kjøling) 8,9

9,4

8,8
SCOP  4,0 Kaldt klima (5,1 temperert) 4,0 Kaldt klima (5,1 temperert) 4,0 Kaldt klima (5,1 temperert)
WiFi Som ekstra tilbehør Ja, innebygget Ja, innebygget
Lydnivå Innedel: 19 DB. Utedel: 49 DB Innedel 19 DB. Utedel: 50 DB Innedel: 17 DB. Utedel: 38 DB

Farger

Hvit Rød, Sort, Hvit Hvit
Pris 2023  31.990,- (inkludert montering) 27.995 ,- (inkludert montering) 27.000,- (inkludert montering)

Best i test-varmepumpe? Husk at dine behov avgjør

Varmepumper som scorer best i test - men som for eksempel er ment for større boliger - er ikke nødvendigvis rett valg for deg om du bor i en liten enebolig.

For å gjøre prosessen litt enklere for deg, har vi derfor laget denne oversikten med tre modeller som presenterer ulike, viktige egenskaper ved varmepumpen. Her ser du ulike varmepumper på markedet som scorer høyt/best på disse faktorene.

Selv om dette kan gi deg en generell pekepinn, anbefaler vi at du forklarer situasjonen din og ber om tilbud fra fagfolk. Da får du skreddersydde tilbud som passer nettopp din bolig. Du kan gjøre dette nederst på denne siden.

fujitsu

Selv om modellene presentert i denne artikkelen scorer høyt på fabrikktestede tall, kan det være andre modeller som passer din bolig bedre. For eksempel finner du modeller fra andre anerkjente produsenter som Fujitsu og Wilfa.

Vårt beste tips er derfor å be om tilbud på befaring fra sertifisert montør som kan hjelpe deg med å finne den beste varmepumpen for din bolig.

Det vil være den beste hjelpen du kan få om du er på jakt etter en varmepumpe!

Trenger du hjelp til å finne riktig varmepumpe?
Kom i kontakt med flere leverandører via ett enkelt skjema.

Egenskaper som bør score høyt i en varmepumpe-test

COP: COP (Coefficient of Performance) er forholdet mellom hvor mye varme en varmepumpe produserer i forhold til hva den bruker av strøm under ulike utetemperaturer. Dersom en varmepumpe har en COP = 3, betyr det at den har en varmefaktor på 3.

SCOP: Årsvarmefaktor (Seasonal Coefficient of Performance) forteller i hvor mye varme anlegget leverer i forhold til hvor mye strøm som brukes i løpet av et år. Det er derfor SCOP, og ikke COP, du bør se på om du ønsker et realistisk estimat på hvor mye strøm du bruker i løpet av et år.

SEER: beskriver forholdet mellom pumpens avgitte effekt i kjøling og tilført effekt over en kjølesesong. SEER står for Seasonal Energy Efficiency Ratio, og jo høyere tallet er, desto bedre effektivitet og lavere strømregninger. 

Energimerking A+++: Høyeste rangering en varmepumpe kan få. Kort og godt - jo høyere energimerking, jo mer strøm sparer du med varmepumpen.

Kjølemedium: Sirkulerer mellom utedel og innedel i både væske- og gassform. Dersom kjølemediet lekker ut i atmosfæren kan det være skadelig for miljøet. Montører av varmepumper må derfor være F-Gass sertifiserte, slik at feilmontering ikke fører til dette. Nye varmepumper bruker kjølemediet R32, som er mer skånsomt mot miljøet enn andre typer kjølemedier.

Innebygget Wifi: Med WiFi kan du blant annet fjernstyre varmepumpen. Da kan du enkelt skru ned temperaturen i tiden du ikke er hjemme, og sørge for at den skrus opp igjen til du kommer hjem. Legg til at du også eventuelle feilmeldinger rett inn i en app på mobilen din, og du har en nyttig funksjon som kan spare deg for unødvendig strømbruk og holde deg oppdatert på varmepumpens tilstand. 

Du har kanskje vært borti en varmepumpe-test eller to før du havnet på denne siden? Det er mye nyttig å finne i «best i test»-artikler, men husk å sjekke når disse testene ble gjennomført. Det har nemlig skjedd mye på varmepumpefronten de siste årene, og de beste varmepumpen for noen år siden kan derfor være utdatert i dag.
Få tilbud på varmepumpe
Sammenlign og velg en varmepumpe som er best for deg og ditt hjem.

Varmepumpe-test på miljøvennlighet?

Savner du en varmepumpemodell som vinner på miljøvennlighet også?

Da er det greit å vite at nyere varmepumper er mer miljøvennlige enn noensinne, blant annet takket være et mindre miljøskadelig kjølemedium. En varmepumpe bruker mindre energi til oppvarming enn annen elektrisk oppvarming. Dette bidrar til at det totale strømforbruket går ned. Ja, det er bra for lommeboken din – men også mye bedre for miljøet enn det panelovner er.

Når det gjelder miljøvennlighet er altså nyere varmepumper vinnere, om du sammenligner med annen elektrisk oppvarming. De aller beste har en energimerking på A+++, og benytter kjølemediumet R32.

Du finner stadig flere varmepumper som treffer på disse kriteriene, og alle varmepumpene nevnt i denne artikkelen har, som nevnt, energimerking A+++ og kjølemedium R32.

I videoen over kan du raskt få litt informasjon om de tre varmepumpene i denne artikkelen. Hvilken av disse passer ditt behov?

Ulike typer varmepumper

Varmepumper er til syvende og sist en større investering, både for lommebok og for boligen din. Den er likevel en smart løsning for manges strømforbruk, da den kutter kostnadene til oppvarming betraktelig.

Den er faktisk så energieffektiv at du vil ha tjent inn kostnadene rundt kjøpet av en varmepumpe etter 4-6 år!

Men det er viktig at du har kunnskapen til å filtrere bort varmepumper som ikke passer deg, slik at du finner en løsning du blir fornøyd med.

Derfor ønsker vi å hjelpe deg enda mer på vei, ved å gi deg en rask, grunnleggende innføring i varmepumper.

Her peker vi på fordeler og ulemper ved de ulike typene, slik at du får verktøyet til å gjøre et riktig valg når du skal velge varmepumpe.

Luft til luft varmepumpe

Passer for: Deg som har en åpen planløsning og som ønsker en energieffektiv, rimelig varmepumpe med forholdsvis enkel montering, samt mulighet for aircondition.

Luft til luft varmepumper henter energi utendørs via en utedel og omvandler energien til varme som fordeles inne i huset, via en innedel.

Dette er den type varmepumpe som er mest populær i norske hjem, av flere årsaker.

Fordeler luft til luft varmepumpe:

 • Den er forholdsvis enkel å montere (krever for eksempel ingen graving, eller installasjon av rør i gulv)

 • Rimeligste typen varmepumpe

 • Levetid på mellom 12-14 år

 • Energieffektiv (bruker lite strøm i forhold til varmen som produseres - du får ofte mellom 3-5 ganger så mye varme tilbake)

 • Fungerer også som aircondition (veldig praktisk for sommermånedene)

 • Filtre i innedel bidrar til et bedre inneklima (stor fordel dersom du har astmatikere i hus)

Ulemper med luft til luft varmepumpe:

 • Ikke alle er glad i å ha en innedel på veggen i stuen. (luft til luft varmepumpens innedel bør plasseres i oppholdsrom for å avgi varmen mest effektivt)

 • Sprer ikke varmen like effektivt som de andre varmepumpetypene (større boliger må kanskje ha flere innedeler eller andre typer varmepumper)

 • Krever mer hyppig vedlikehold enn de andre typene

 • Avhengig av hvor kaldt det er ute, kan det hende du må spe på med alternativ oppvarming (som vedfyring) på ekstra kalde dager

Vegghengt varmepumpe (innedel)

Innedelen kan festes på veggen - gjerne høyt oppe under taket. Da bruker ikke varmepumpen noe av gulvarealet. Den vegghengte varmepumpen kan også brukes som aircondition om sommeren.

Gulvmodell og takmodell (innedel)

Gulvmodellen festes på en vegg nede ved gulvet. Denne passer bra under et vindu eller under en trapp. Den er veldig gunstig dersom du er plaget med kaldras eller ønsker en mer stillegående type luft til luft varmepumpe.

Takmodellen kan festes inne i taket på nyere boliger, og vil dermed være en veldig diskré løsning. Dersom du har plass over taket i boligen til å montere en takmodell, kan dette være noe å se nærmere på for deg.

Luft til vann varmepumpe

Passer for: Luft til vann varmepumpe er svært godt egnet dersom du har vannbåren varme, større bolig, et stort vannforbruk og et årlig strømforbruk på mer enn 25.000 kWh.

Har du - eller planlegger å ha - vannbåren varme i huset ditt, og har et høyere budsjett? Da kan luft til vann varmepumper være et enda bedre alternativ enn luft til luft.

Luft til vann har, i likhet med luft til luft, en utedel, men avgir varmen inne via rør i gulv istedenfor via en innedel i stuen.

Fordeler luft til vann varmepumpe

 • Sprer varmen mer effektivt enn luft til luft varmepumper

 • En enda billigere strømregning, da de er enda litt mer energieffektive

 • Veldig bra for inneklimaet, da den fordeler varmen via rør i gulv, og dermed ikke virvler opp støv i utgangspunktet

 • Mer effektiv oppvarming i hele boligen

 • Du slipper å ha en innedel på veggen i rom du oppholder deg mest i

Ulemper med luft til vann varmepumpe:

 • Mer kostbar investering (typisk over 100.000 kroner med montering)

 • Airconditon er som regel en funksjon du må betale ekstra for

 • Mer omfattende installasjon enn luft til luft

Væske til vann varmepumpe

Passer for: Deg som har en bolig med vannbåren varme, større budsjett, stort forbruk av tappevann og et totalt energiforbruk over 30.000 kWh per år.

Fordeler med væske til vann varmepumpe:

 • Mest energieffektiv av alle varmepumpetypene

 • Stillegående

 • Du slipper synlig utedel, da utedel er under bakken

Ulemper med væske til vann varmepumpe

 • Airconditon er som regel en funksjon du må betale ekstra for

 • Mer kostbar investering (typisk over 100.000 kroner med montering og graving)

 • Mer omfattende installasjon

fordeler med varmepumpe

Tilskudd fra Enova

Du kan få tilskudd fra ENOVA om du velger luft-til-vann-varmepumpe, væske-til-vann-varmepumpe eller avtrekksvarmepumpe. Luft-til-luft blir ikke støttet lenger, da de anser markedet til å være stort nok til å holde prisene nede selv.

Finn beste varmepumpe til ditt hjem via oss

Ikke glem at det viktigste er å finne en varmepumpe om passer nettopp ditt hjem og dine preferanser. Det vil si at selv om modellene presentert i denne artikkelen yter godt på effektivitet, lydnivå og allsidighet, kan det fortsatt være andre modeller der ute som passer deg enda bedre.

Markedet for varmepumper er for stort til å dekkes i sin helhet i denne artikkelen. Vi har for eksempel ikke vist til konkrete modeller fra de andre varmepumpetypene, eller varmepumper med 2 eller flere innedeler. Det finnes også ulike typer væske til vann modeller vi ikke har sett på i denne artikkelen.

Kanskje du ønsker å vite mer om mulighetene her også?

Vel, det er nettopp derfor vi anbefaler at du innhenter tilbud på varmepumper fra anerkjente leverandører via skjemaet under.

Når du fyller ut skjemaet, forteller du leverandøren hva slags bolig du har, hvor gammel den er, hva slags varmepumpe du ser etter, og annen informasjon som gjør at du får et skreddersydd tilbud tilbake fra leverandører med lang fartstid i bransjen.

Siden du uansett må ha en montør på besøk for å montere varmepumpen, vil det være lurt å involvere fagfolk fra starten av. Da får du hjelp til å velge riktig varmepumpe av noen som virkelig kan faget sitt.

Det er helt gratis og uforpliktende å be om tilbud på varmepumpe via oss. Vi håper du finner varmepumpen du leter etter!

Spar penger på oppvarming i dag
En varmepumpe er mer miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming.
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas jobbet som innholdsleder hos oss tidligere. Han har bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og hadde som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med nettopp dette. Ja, rett og slett hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar penger på oppvarming i dag
En varmepumpe er mer miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming.

Spørsmål og svar

Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer