Varmepumpe
7 min lesetid
Sist oppdatert: 07 november 2024

Hvilken varmepumpe skal jeg velge? (5 viktige faktorer)

En rekke faktorer spiller inn når du skal velge varmepumpen som passer ditt behov. I denne artikkelen får du servert fem av dem.
Sammenlign priser på varmepumpe

Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

For å ta det første først: det er faktisk ikke sikkert en varmepumpe som er best i test vil være det beste alternativet for deg.

Hvilken varmepumpe du skal velge avhenger av individuelle faktorer. Her er 5 faktorer du bør ha i bakhodet ved valg av varmepumpe:

  1. Klimaet i området du bor i
  2. Oppvarmingsbehovet ditt
  3. Boligens tilstand
  4. Plassering av varmepumpen
  5. Tekniske egenskaper

Videre i denne artikkelen kan du lese mer detaljert om punktene over. Etter å lest ferdig vil du forhåpentligvis ha mer kunnskap om dine egne behov til å ta et godt valg av varmepumpe.

Spar penger på oppvarming i dag
En varmepumpe er mer miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming.

1. Klimaet i området du bor i

Hvor i landet du bor kan ha mye å si for hvilken varmepumpe du bør gå for.

Bor du for eksempel på sørlandet, med sitt milde kystklima, er det ikke sikkert du trenger den største og kraftigste varianten for å kunne få god oppvarming.

Om du bor i et kaldere, mer snøtungt område, vil behovet for oppvarming være større. Her kan større varmepumper være tingen. Kanskje må du ha flere enn én også - eventuelt en varmepumpe med to innedeler.

Varmepumpen du skaffer bør være energimerket for nordisk klima. Dette kommer vi tilbake til i punkt 5.

2. Oppvarmingsbehovet ditt

Hvor mye oppvarming du trenger henger godt sammen med klimaet i området du bor i. Men i tillegg er både hus og folk forskjellige. Oppvarmingsbehovet avhenger også av flere individuelle faktorer som:

  • Fryser du lett?
  • Har du kaldras fra eldre vinduer?
  • Er isolasjonen i boligen dårlig?

3. Boligens tilstand

Tilstanden på boligen din kan også spille en rolle i valget av varmepumpe.

Blant annet bør du ha følgende faktorer i bakhodet:

  • Isolasjon
  • Alder
  • Størrelse på bolig
  • Planløsning

Et stort, eldre hus med dårlig isolasjon vil sannsynligvis ha et større oppvarmingsbehov enn et nyere et. Om boligen i tillegg har mange lukkede rom gjelder det å ha en varmepumpe som gir høy effekt.

Kaldras og kalde gulv

Om du i tillegg er plaget av kaldras, er det andre faktorer du må ta hensyn til.

For eksempel kan kaldt trekk langs gulvet løses av en gulvmodell. Der en veggmodell (som henger høyere på veggen) blåser nedover, er gulvmodellen designet for å blåse både oppover og nedover.

Gulvmodeller er gjerne noe større enn veggmodeller, men kan bygges delvis inn i veggen. I tillegg er de ofte mer stillegående enn veggmodeller.

Les mer: Ny varmepumpe nå eller vente til den jeg har tar kvelden?

Gulvmodeller kan kun fåes som luft-til-luft varmepumper.

Les mer om gulvmodeller i denne artikkelen

4. Plassering av varmepumpen

Hvor skal du plassere varmepumpen? Dette har noe å si for hvor den kan monteres for best mulig effekt og besparelse. Vil du ha den et annet sted enn det montøren anbefaler, må du kanskje skaffe en annen type varmepumpe.

Varmepumpens innedel må naturlig nok plasseres et sted hvor den får fordelt varmen så godt som mulig.

Derfor må du tenke på følgende:

  • Skal jeg ha gulvmodell, takmodell eller veggmodell?
  • Hvor i huset fordeles varmen mest effektivt?
  • Er kjøling like viktig som oppvarming? Isåfall må du være klar over at kald luft er tyngre enn varm luft, og vil synke nedover i boligen. Kanskje plassere varmepumpen i andre etasje?

Når det gjelder utedelen: det vil være ugunstig å plassere den i nærheten av et soveromsvindu, eller slik at lyden vil være plagsom for naboen din. Det siste er særlig relevant i rekkehus, eller hus med flere utleiedeler.

Les mer om hvordan plassere varmepumpens inne-og utedel i denne nyttige artikkelen 

5. Tekniske egenskaper

Varmepumper produseres av en rekke ulike produsenter (Mitsubishi Electric, Toshiba osv) og kommer i ulike størrelser, energimerking, varmeeffekt og støynivå.

I tillegg finnes ulike typer varmepumper med forskjellige systemer:

  1. Luft til luft varmepumpe
  2. Luft til vann varmepumpe
  3. Vann til vann varmpeumpe

Å forklare i detalj om hvordan hver og én av disse fungerer, blir for omfattende for denne artikkelen. Om du ønsker å vite mer om disse, kan du trykke på lenkene over.

Kort og godt er luft-til-luft varmepumpe det rimeligste og vanligste i Norge i dag. Dersom du ønsker maksimal sparing på strømforbruket er vann-til-vann det aller beste alternativet. Men disse varmepumpene er til gjengjeld dyrere å skaffe i utganspunktet.

Vårt tips er å gå for kjente merkenavn fra etablerte aktører. Det finnes varmepumper der ute med mangelfull informasjon i forhold til det å takle det norske klimaet. Sørg for at du har varmepumpeleverandøren på befaring, slik at du får svar på alt du lurer på.

Støynivå på varmepumpe

Teknologien blir stadig bedre og støynivået mindre. Likevel er det enkelt typer varmepumper som har et mindre støynivå enn andre.

Eksempelvis vil større varmepumper generelt bråke mindre.

Årsaken til dette er at viftene er større og krever dermed færre omdreininger for å flytte luft. Til sammenligning vil viftene på mindre varmepumper kreve flere, raskere omdreininger for å flytte samme mengde luft.

Og raskere omdreininger gir mer støy.

Når det gjelder støy fra varmepumper er det viktig å ha i bakhodet at markedsføring kan ta utgangspunkt i lydnivået fra varmepumpen når den går i stillemodus. Sjekk derfor hvor mye den støyer når den står på full guffe.

Selv om teknologien har kommet langt, og varmepumper blir stadig mer lydløse, kan du likevel bomme på dette om du ikke sjekker deklarert støynivå. Innedelen plasseres jo tross alt i et oppholdsrom.

Og som vi var inne på tidligere: lydnivået fra utedelen bør ikke være til sjenanse for naboen.

Varmeeffekt

Varmepumper fra kjente merkenavn er spesialtilpasset norsk klima. Det betyr at de kan yte godt helt ned mot -25 til -30 °C. 

Men det er viktig å huske på at jo kaldere det blir ute jo mindre energieffektiv blir en varmpepumpe.

Med energieffektiv menes rett og slett hvor mye varme du får ut av strømmen som brukes. Her er varmepumpen generelt sett et veldig godt valg, da den har en god effektfaktor - men på ekstra kalde dager kan det være behov for ekstra oppvarming fra eksempelvis en vedovn.

Effektbegreper på energimerkingen du bør kjenne til

Energimerket viser hvor effektivt varmepumpen varmer opp og kjøler ned.

Karakteren på energiklassen baserer seg på årsvarmefaktor (SCOP), som viser hvor mye energi du kan spare med et varmepumpeanlegg. SCOP forteller hvor mye varmeenergi anlegget leverer i forhold til hvor mye strøm som brukes i løpet av et år.

Krav for å oppnå de beste energiklassene (oppvarming):

  • A+++: SCOP på 5,10 eller mer
  • A++ : SCOP fra 4,60 opp til 5,10
  • A+   : SCOP fra 4,0 opp til 4,6

Om du har en varmepumpe med varmefaktor på 5, vil det altså si at for hver 1 kWh strøm du bruker, får du 5 kWh varme.

Obs! Når det gjelder energiklasser er SCOP en faktor som gjelder middels klima. Men vi bor i Norge, så sørg for å påse at energimerket viser SCOP for kaldt klima også.

Dette kan du se ved at SCOP-seksjonen på energimerket har en pil med en lavere energiklasse på i tillegg. Du kan også se en blå firkant under den - noe som symboliserer kaldt klima.

Når det gjelder nedkjøling bruker vi en annen faktor - SEER. Denne forteller oss hvor mye kjøling varmepumpen produserer i forhold til hvor mye strøm den bruker.

Krav for å oppnå beste energiklasser (nedkjøling):

  • A+++: SEER på 8,5 eller mer
  • A++ : SEER på 6,1 opp til 8,5
  • A+  : SEER på5,6 opp til 6,1 
  • A    : SEER på 5,1 opp til 5,6

Du kan lese mer om strømforbruket til varmepumper i denne artikkelen

Sammenlign tilbud på varmepumper via oss

Norsk varmepumpeforening (NOVAP) anbefaler at du får en befaring fra en eller flere leverandører. Før du i det hele tatt bestemmer deg for både hvilket produkt du skal ha, og hvilken montør du bør velge.

Dette har vi forenklet for deg. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut dette skjemaet. Da kan flere varmepumpe-leverandører i ditt område ta kontakt med deg for befaring.

Hus er ulike. Derfor må du plassere varmepumpen der den yter maksimalt i din bolig. Dette kan også en befaring fra en sertifisert montør hjelpe deg med.

Ved å benytte deg av vårt skjema kan du altså få flere tilbud på varmepumpe og montering basert på din bolig og ditt behov. Be gjerne om å få tilbudet skriftlig, slik at du er sikker på at du er klar over alle kostnadene.

Som en ekstra gulrot, vet leverandørene som er på befaring hos deg at du er i kontakt med flere. De vil dermed gi deg sin beste pris og vilkår.

Å innhente tilbud via skjemaet er gratis og uforpliktende.

Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Thomas Marthinsen
Thomas Marthinsen
Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.