Få tilbud på internett
Slik fungerer tjenesten vår:
- 1Velg hvor du ønsker internettVi setter deg i kontakt med flere lokale leverandører
- 2Få tilbud fra flere leverandørerDu kan sammenligne skreddersydde tilbud for ditt behov
- 3Velg det beste tilbudetDu velger selv om du vil takke ja til et av tilbudene, eller avslå alle
Sammenlign priser på internett
Sjekk om du også kan spare penger på internett. Fyll ut skjema og motta tilbud, helt gratis og uforpliktende.
- 1Velg hvor du ønsker internettVi setter deg i kontakt med flere lokale leverandører
- 2Få tilbud fra flere leverandørerDu kan sammenligne skreddersydde tilbud for ditt behov
- 3Velg det beste tilbudetDu velger selv om du vil takke ja til et av tilbudene, eller avslå alle
Finn billig internett via Tjenestetorget
Med økende bruk av hjemmekontor, streamingtjenester og smarthus-funksjoner blir et raskt, stabilt og billig internett i hjemmet stadig viktigere.
Denne siden er for deg som er på jakt etter et billig internett. Her kan du finne ut mer om hvilke typer bredbånd som finnes, hvilke alternativer som er aktuelle der du bor, samt hvilken løsning som passer dine behov og lommebok best.
Forskjellen på internett og bredbånd
Noen bruker disse to uttrykkene om hverandre, men det blir ikke helt riktig. Bredbånd er teknologien som gir deg muligheten til å bruke internett.
En sammenligning som kan gjøre dette mer forståelig er strøm. For eksempel, strøm kan gi lys eller varme. På samme måte gir bredbånd deg muligheten til å bruke internett.
Etablering og abbonnementpriser på ulike typer bredbånd/internett kan variere, og videre vil du kunne lese mer om:
- Mobilt bredbånd
- Trådløst bredbånd
- Fiber
- Satelittbredbånd
- DSL
Disse typer bredbånd har ulike prisnivåer på montering, noen er på vei ut, noen begrenses av geografiske årsaker og noen har et større utvalg abbonnementpriser.
Kostnadsnivåer på ulike typer bredbånd
Det finnes ulike typer bredbånd der ute, og avhengig av både geografiske faktorer, tidshorisont og prisnivå, har du en del å velge mellom:
Mobilt bredbånd - billig bredbånd med enkel montering
Mobilt bredbånd kobler seg opp mot mobilnettverket. Dette kan du ta med deg hvor enn det er mobildekning. Derfor passer mobilt bredbånd ofte bra på steder du ikke befinner deg hele tiden, som for eksempel på hytta eller ute på reise.
Du trenger eget SIM-kort til et mobilt bredbånd. Enten via mobilabonnementet ditt i form av tvilling-SIM, eller et eget data-SIM.
- Prisen på abonnement på mobilt bredbånd varierer ut fra hvor mye data du ønsker - det vil si alt fra rundt 200 kroner til 1.000 kroner i måneden. Et pluss er at flere og flere operer med "Data Rollover", som betyr at all data du ikke bruker en måned vil overføres videre til neste måned, slik at den ikke går til spille.
- Kostnader tilknyttet montering vil derimot være null, da mobilt bredbånd ikke trenger annet enn at du kobler på strømmen.
Trådløst bredbånd (WLAN) - for deg som har god 4G eller 5G dekning i hus
I likhet med mobilt bredbånd er WLAN også trådløst. I tillegg benytter begge deler seg av mobilnettet. Altså det samme nettverket som mobiltelefonene våre kobler seg opp til.
Men trådløst bredbånd skiller seg fra mobilt bredbånd i at det er fastmontert. Det er en antenne på veggen ute, som brukes for å koble seg på mobilnettet.
Da slipper du å gå sammen med naboene om å få lagt kabel i nabolaget. I tillegg gir trådløst bredbånd deg større frihet til å velge hvem som skal levere nett til deg.
Når antennen er på veggen, kan du kjøpe 4G- eller 5G-router å ha inne - alt ettersom hvordan dekningen er hos deg. Med 5G nettverket som gradvis rulles ut i Norge, kan du få veldig raskt internett til en god pris.
- Prisen på abonnement varierer gjerne fra 500-1.000 kroner i måneden, avhengig av leverandør og hastighet på pakken.
- Her er det mulig at du belage deg på ekstra kostnader tilknyttet montering, ettersom installatører kommer for å montere antennen der det er best signal. Men det hender at internettleverandørene kjører kampanjer med gratis installasjon, så det er mulig å gjøre en god deal også her.
Fiber - høy hastighet og stabil ytelse
Bredbånd via fiber, også kalt fiberoptikk, gir høyere hastigheter enn via kobber. Signalene i fiberkabel sendes via lys, og kan overføres i lysets hastighet. Dette resulterer blant annet i at fiber gjerne har like høy hastighet på både opplastning og nedlastning.
Det vil si nærmest ubegrenset kapasitet. I motsetning til kobberkabelen, som sendte nett via strøm. Fibernettet er ikke bare raskere, men også mer stabilt, ettersom færre faktorer kan påvirke signalet.
For å kunne få fiber, må det legges en kabel under bakken på tomten din, som videre strekkes inn i boligen.
- Månedsprisen på abonnement er ofte noe høyere enn både mobil og trådløst bredbånd - du må fort ut med rundt 700 kroner for den rimeligste pakken og 1.300 kroner for den beste. Når det er sagt - fibernettet er det mest stabile og hurtige nettet du får i dag, så dersom dette er faktorer som er svært viktige for deg, vil fiber fort være en god investering.
- Installasjon av fibernett vil koste noen tusenlapper. Hvis en leverandør allerede har lagt fiber i området ditt, er det langt enklere å koble seg på.
- Graving av fibernett kan ofte være alt fra 0 -10.000 kroner, avhengig av ulike forhold knyttet til området du bor i, og om du eventuelt graver selv.
Om du kan få fiber avhenger av hvor du bor, da ikke alle steder er tilrettelagt for fibernettet. Fiber er nok mest for deg som er opptatt av ytelse over pris. Det har kanskje den mest fremtidsrettede infrastrukturen og omtrent ubegrenset kapasitet.
Satelittbredbånd - for de aller fleste
Bredbånd via satellitt er internett via parabol. Leverandørene har dekning der hvor du kan få inn TV-signaler. Som i praksis er nesten hvor som helst.
Dette kan altså være et godt alternativ i områder hvor det er dårlig mobildekning eller det ikke er tilgang på fibernett.
Hastigheten på dette bredbåndet er raskt nok for mange, og du slipper å grave kabel. De fleste bredbånd via satellitt har en hastighet på opptil 50 Mbit/s.
- Prisen på bredbånd via satellitt varierer fra mellom 200 til 600 kroner i måneden. Utstyrsleien kommer som regel i tillegg, og er ofte rundt 50 kroner.
- Pris på montering gjort av installatør er gjerne en tusenlapp eller to, dersom du ikke gjør dette selv.
Du kan snakke med den eksisterende TV-leverandøren din om det, eller du kan sjekke om du kan få et bedre tilbud. Motta tilbud på TV-pakker fra flere leverandører, helt gratis og uforpliktende.
DSL (ADSL, ADSL2, ADSL2+, SHDSL, VDSL)
Fra 2022 er kobbernettet faset helt ut. Derfor tilbyr ikke leverandørene denne varianten lenger. Med kobbernettet utfaset, vil du da ikke få abonnement på teknologier som ADSL eller VDSL.
Tidligere hadde man både bredbånd og fasttelefoni via kobbernettet. Tilgangen på nye teknologier, slik som bredbånd via mobilnett og fiberkabel gir bedre hastigheter, og er mer stabilt.
Tenk over behovene dine før du bestemmer deg
Hva som er beste bredbånd for deg avhenger av flere faktorer som:
- Hvor du bor
- Pris
- Hastighet
Geografisk - hvor du bor kan ha litt å si
I Norge vil alle nordmenn stort sett ha tilgang til svært stabilt og raskt internett. Likevel er det slik at tilbudene på ulike typer bredbånd kan være begrensede enkelte steder.
For eksempel, Utbygging av 5G nettverket er en gradvis prosess som ikke har nådd hver krik og krok enda. Noen bor såpass langt unna mobile basestasjoner at leverandørene ikke leverer trådløst bredbånd til dem, siden de ikke vil få optimal hastighet på nettverket.
Fibernettet er heller ikke gravd ut i hele Norge. Du kan se om ditt område er bygd ut for fiber på bredbåndleverandørenes hjemmesider. Er det ikke bygd ut fiber, kan du bestille. Dersom nabolaget ditt viser stor nok interesse for utbygging av fiber, vil leverandørene sette i gang.
Hastighet (Mbit/ s)
Strømmer du mye film? Har du skype samtaler fra hjemmekontor? Har du barn eller andre i huset som spiller spill eller ser på YouTube? Hvilken opp- og nedlastingshastighet* du trenger avhenger altså av både dine og eventuelle familiemedlemmers bruksvaner.
For å være på den sikre siden anbefales minst en hastighet på minst 10 til 25 Mbps
*Nedlastningshastighet betyr rett og slett hvor rask internettet laster inn sidene du besøker, som for eksempel filmen du ser på Netflix.
*Opplastningshastighet gjelder eksempelvis hvor raskt du kan laste opp dine egne videoer på YouTube, eller et bilde i sosiale medier.
Pris
Å få en lav pris er åpenbart et behov i seg selv - hvis ikke hadde du ikke besøkt denne siden.
Prisen på bredbånd avhenger, som du nå har sett, av hvilket alternativ du bestemmer deg for.
Du kan for eksempel finne flere rimeligere alternativer innen trådløst bredbånd enn hva du kanskje får med fibernett - men ser du nærmere etter, får du ofte mer igjen for pengene med fiber. Hastighet, data osv.
Igjen kan det altså være smart å tenke på behovene dine før du går for den aller billigste løsningen.
Regn med å måtte betale for:
- Installasjon/etableringskostnader
- Router/leie av annet nødvendig utstyr
- Internettabonnement
Beste og billigste bredbånd
Hva som kan kategoriseres som det beste internettet for ditt bruk, avgjøres av flere faktorer. Er du på jakt etter billigste bredbånd kan et mobilt bredbånd være å anbefale.
Skal du derimot komme i gang med fibernettet hjemme, må det utbygging og installasjon til. Dette kan ta mange uker, og i noen tilfeller opptil flere måneder. I tillegg må du betale for etablering, oppstart, IP-adressen og routeren, som til sammen kan koste tusenvis av kroner.
Mobilt bredbånd vil for mange være det beste og det billigste internettet, fordi:
- Du slipper å ha kabel i veggen
- Ingen monteringskostndader
- Du kan ta det med deg overalt
- Du kommer deg rett på nett når du slår på strømmen
Få tilbud på billig internett/bredbånd via Tjenestetorget
Trenger du hjelp til å finne beste og billigste bredbånd for deg? Da kan du fylle ut skjemaet du finner øverst på denne siden.
Som du ser i skjemaet, kan du selv velge om du ønsker tilbud på fastmontert eller mobilt bredbånd - som nevnt kan mobilt bredbånd oftest være rimeligere om prisen er viktigst for deg.
Deretter får du kontakt med flere internettleverandører som tilbyr bredbånd i området ditt. Slik at du kan sammenligne tilbud.
Å innhente tilbudene er helt gratis og tilbudene du mottar er uforpliktende.