Varmepumpe
5 min lesetid
Sist oppdatert: 18 mai 2024

Trenger jeg en varmepumpe med 2 innedeler?

Stadig flere skaffer seg varmepumpe, og for mange er én innedel godt nok til oppvarming av bolig. Men det finnes tilfeller hvor en varmepumpe med to innedeler er gunstig. Her får du en kort innføring i hvordan du kan avgjøre hvorvidt du trenger varmepumpe med 2 innedeler eller ikke.
Varmepumpe med 2 innedeler

For å ta det første først: dersom du har en varmepumpe med én innedel kan du forvente at 1 kilowatt kan varme om ca 30 kvm - med visse forbehold. Det er nemlig flere individuelle faktorer avgjør hvor effektivt bare én innedel varmer opp og kjøler ned boligen din.

Hvor mange lukkede rom du har, antall etasjer i boligen, ulike varmepumpemodeller og hvor i Norge du bor kan avgjøre om du trenger en varmepumpe med 2 innedeler eller ikke.

En fordel ved å velge varmepumpe med flere innedeler er at du i de fleste tilfeller kan klare deg med én strømkurs. Monteringstiden vil også være kortere og prisen er lavere med flere innedeler enn om du skulle valgt to uavhengige varmepumper.

Spar mer strøm med varmepumpe
En varmepumpe er både miljøvennlig og gir deg lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming.

En varmepumpe med flere innedeler kalles også for multivarmepumpe eller varmepumpe med multisplitt.

Plassering av varmepumpe med 2 innedeler

Mange som går for to innedeler plasserer den ene innedelen i et av primærrommene (typisk et åpent kjøkken/stuerom), og den andre innedelen i etasjen under.

Om du har et plan med stor flate, kan du eksempelvis plassere en innedel i hver sin ende av huset.

Har du to innedeler kan du selv velge å bruke bare den ene, og holde den andre avslått. Og i noen tilfeller kan dette være en god strategi:

 1. Kald luft er tyngre enn varm luft, noe som betyr at varmen stiger oppover. Derfor kan du eksempelvis plassere en av innedelene i etasjen under primærrommet, og la nettopp denne innedelen gjøre mesteparten av jobben med å varme opp både underetasjen og primærrommet.
 2. Om sommeren kan du gjøre motsatt - da kan du bruke kjøleeffekten fra varmepumpen i primærrommet til å kjøle ned boligen. Kald luft synker, og vil dermed være effektiv nedkjøling for etasjen under også.

Les mer om plassering av varmepumpens utedel og innedel i denne artikkelen 

Hvor mye strøm bruker en varmepumpe med to innedeler?

Om du har en varmepumpe med to innedeler, har du kort og godt én utedel på ytterveggen som er koblet til to forskjellige innedeler i ulike steder av huset.

Modellene som kan drifte to innedeler er kraftigere enn vanlige modeller, og strømforbruket for to innedeler vil være omtrent som å ha to separate varmepumper.

Du tenker kanskje at dersom strømforbruket er tilsvarende to separate varmepumper, vil effekten fra multisplitt være dobbelt så høy også. Men det er ikke nødvendigvis tilfellet.

Det kan hende du må ha en supplementerende varmekilde på veldig kalde dager, eller at du må vurdere to pumper hvis behovet er spesielt stort.

Sammenlignet med mer omfattende oppvarmingssystemer som eksempelvis vannbåren varme, er en varmepumpe med 2 innedeler en rimelig investering. Selv om flere innedeler gir en noe mindre energieffektiv oppvarming, får du likevel mye varme i forhold til strømmen som brukes. Særlig dersom du sammenligner med annen elektrisk oppvarming som panelovner.

Varmepumpe med 2 innedeler til utleiebolig?

En del hus har en utleieenhet i eksempelvis kjelleretasjen. Da kan det hende du lurer på om du kan koble opp en varmepumpe med to innedeler, og plassere den ene innedelen hos leietakeren uten noe særlig problemer.

En multivarmepumpe kan kun settes til én funksjon om gangen - altså kun kjøling eller oppvarming. Du skal med andre ord være veldig sikker på at leietakeren din ikke ønsker nedkjøling samtidig som du ønsker oppvarming.

Les også: Slik bruker du varmepumpe til kjøling

Planlegg godt og skaff befaring

Det er mulig å få varmepumpe med flere innedeler enn to, dersom det skulle være aktuelt.

Det er lurt å skaffe befaring fra sertifiserte montører før du bestemmer deg for hva du skal ha. Det kan nemlig blir svært kostbart om du kjøper en varmepumpe med 2 innedeler, og finner ut at du egentlig trenger en varmepumpe med 3 innedeler senere.

For er ikke varmepumpen kraftig nok, må du skifte den ut.

Planlegging er et gjentagende stikkord når det kommer til alt som skal monteres fast i huset. Det er veldig kjedelig å måtte tette hullene etter varmepumpen, bare fordi man forhastet seg og gikk for første og beste tilbud.

Derfor bør du vurdere å få inn en fagperson så tidlig som mulig, som kan komme med sine faglige vurderinger og hjelpe deg med å bedømme hvor mange innedeler du eventuelt trenger.

Avhengig av installasjon og hvilken modell du har, kan du kanskje høre lyd fra en avslått varmepumpe, dersom den andre delen jobber. Hvor godt vi takler lyder er individuelt, men dersom du vurderer en varmepumpe til soverommet er det greit å høre montørens tanker rundt ulike modeller du da kan vurdere.

Varmepumpe med to innedeler – pris

Det er nok noe av det mest frustrerende når man skal skaffe seg varmepumpe. Det er mange ulike hensyn å ta, og behov som skal dekkes. Derfor er det veldig individuelt hva man kan vente seg av pris.

Mange liker å ha god oversikt før de bedømmer hva som er det beste tilbudet, og ikke bare når det gjelder varmepumpe. Derfor er det lurt å skaffe en befaring fra fagfolk før du tar et valg.

Vi har laget et skjema som skal gjøre alt dette lettere for deg. Etter du har fylt det ut, sender vi det til flere varmepumpe-leverandører i området ditt.

Da vil du kunne få tilsendt og sammenligne tilbud fra flere aktører. I tillegg vet leverandørene at de konkurrerer om å få deg som kunde, og vil gi deg sin beste pris på den beste varmepumpen for deg.

Da får du svarene du søker etter, helt gratis, uforpliktende og i tillegg skreddersydd for nettopp deg­!

Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

 

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.