cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
4 min lesetid
Sist oppdatert: 16 mai 2024

Slik bruker du varmepumpe til kjøling

Varmepumpen er en smart, miljøvennlig og energieffektiv form for oppvarming. Men visste du at den faktisk er et svært godt alternativ til å kjøle ned boligen din om sommeren også?
Et hus i sommervarmen
Varmepumpe kjøling: Varmepumpen er ikke bare et godt valg til oppvarming. Den fungerer i tillegg utmerket til kjøling om sommeren.

At du kan bruke varmepumpe til både kjøling og oppvarming gjør den til en god investering, året rundt. I denne artikkelen kan du lese mer om fordelene en varmepumpe gir deg når den brukes til kjøling og hvordan du stiller den inn for beste resultat.

Fordeler du får når varmepumpe brukes til kjøling

Å bruke varmepumpa til kjøling har flere fordeler:

 • Mye mer effektiv kjøling enn vifte (vifte flytter kun på luften, den nedkjøles ikke)
 • Du gjør en innsats for miljøet med varmepumpe
 • Bruker mindre energi enn klassisk aircondition
 • Kjøling med varmepeumpe koster gjerne mindre enn mange tror
Oppnå en deilig, avkjølt bolig i dag
En varmepumpe er miljøvennlig, gir deg bedre inneklima, og bruker lite strøm i forhold til hvor mye kjøling den gir. Trykk på knappen under for å motta tilbud på varmepumper fra forskjellige leverandører.

Energibesparende

En luft-til-luft-varmepumpe bruker gjerne et sted mellom 200 og 1200 W. Gjennomsnittlig kan de bruke rundt 400 W. Hvordan du bruker varmepumpen, og hvordan været er igjennom året, vil påvirke hvor mye energi det blir.

Eksempel på utregning av strømforbruk, varmepumpe:

Strømprisene er som regel lavere i sommerhalvåret enn på vinterstid. Ifølge statistikk fra SSB har gjennomsnittsprisen de 5 siste årene vært ca. 80 øre/kWh.

Dersom du kjøler ned boligen 10 timer hver dag fra mai til september (utgjør ca 60 dager og dermed 600 timer totalt) vil dette koste deg så lite som ca 192 kr - kun litt over 3 kroner dagen for 10 timers kjøling.

Hvordan kom vi frem til dette?

Varmepumpen bruker i dette eksempelet totalt 400 W, som gir 400 W ⋅ 600 timer = 240.000 Wh = 240 kWh.

Hva må du betale på strømforbruket på kjølingen i perioden hvor strømprisen er 80 øre pr. kWh?

240 kWh ⋅ 80 øre/kWh  = 19200 øre = 192 kroner

192 kroner/60 dager= 3,2 kroner dagen

Spar strøm og få kjølige rom om sommeren
Varmepumpen lager mer energi enn den faktisk bruker, som resulterer i at du sparer penger på sikt. Vil du vite mer om varmepumper?

Beste innstillinger for kjøling av huset

For å ta det første først: før du setter i gang og benytter kjølefunksjoner, må du ha kondensslange på innedelen som fører ut til utedelen. Har du ikke dette risikerer du vann på gulvet.

Innstillingene for kjøling/oppvarming endres enkelt ved bruk av fjernkontrollen. Sjekk ut «Mode» funksjonen på fjernkontrollen din for å se hva dine innstillinger er.

Selv om automatisk innstilling (auto) ved første øyekast kan virke som den enkleste måten å få god temperatur i huset ditt på, frarådes denne innstillingen.

Bruk heller heat eller cool, avhengig av om du ønsker oppvarming eller kjøling.

Fordeler ved å bruke manuell innstilling: 

 • Du vil bruke mindre strøm enn det automatisk innstilling gjør
 • Lavere turtall, som betyr mindre støy
 • Stødigere romtemperatur med bedre fordeling i rommet

Vanligste innstillinger for varmepumpe i norske hjem:

 • Heat/varmemodus: mellom 22-24 grader
 • Cool/kjølemodus: mellom 20-22 grader

Om sommeren er forskjellen på inne- og utetemperaturen mindre enn om vinteren. Derfor trenger du ikke å la varmepumpen gå kontinuerlig, men heller justere temperaturen når behovet kommer.

Om vinteren derimot, er forskjellene i temperatur større, og derfor lønner det seg å la den gå jevnt hele tiden. Skrur du av varmepumpen om vinteren må varmepumpen jobbe hardere for å raskt komme opp i normal romtemperatur. Dette bruker gjerne mye krefter, støyer mer (grunnet økt viftehastighet), sliter på levetiden og kan fort vekk bli en dyrere løsning enn hvis du bare hadde latt den holde på i jevnt og stabilt tempo.

Flere gode innstillinger for varmepumpe kan du lese mer om i denne artikkelen

Obs! Husk at kald luft synker, og varm luft stiger. Når det gjelder kjøling av luft, vil dette foregå i rommet hvor innedelen befinner seg. Dette betyr at om du ikke allerede har installert varmepumpen, bør du vurdere i hvilken etasje du skal ha innedelen, eller om du skal ha flere innedeler - en nede for oppvarming, og en oppe for kjøling. Du kan lese mer om multisplitt i denne artikkelen.

Ulike typer kjøleapparat for varme dager

Du har helt sikkert opplevd den stekende varmen som sniker seg inn i boligen din på varme sommerdager. Særlig om du har trehus er du spesielt utsatt for innslipp av solvarme. Så, hvilket apparat kjøler mest effektivt? Vifte, aircondition eller varmepumpe?

Mangt en vifte har blitt revet bort fra butikkhyllene når sommervarmen virkelig setter inn. Men en vifte kjøler ikke ned luften - den bare flytter på den. En vifte er altså ikke like effektiv som varmepumpen eller klassisk aircondition.

Ønsker du videre å spare penger på energiforbruket, vil varmepumpen til syvende og sist være det beste alternativet. I skjemaet under kan du innhente tilbud på varmepumpe fra ulike leverandører og velge det beste tilbudet for deg.

Tips: Kombiner kjøling fra varmepumpen med solskjerming som effektivt holder varmen ute og som gjør at du sparer enda mer på å kjøle. Vil du vite mer om hva slags solskjerming som best reduserer unnslipp av varme? Da anbefaler vi at du begynner med å lese denne artikkelen.

Spar strøm og få kjølige rom om sommeren
Varmepumpen lager mer energi enn den faktisk bruker, som resulterer i at du sparer penger på sikt. Vil du vite mer om varmepumper?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Spar strøm og få kjølige rom om sommeren

Varmepumpen lager mer energi enn den faktisk bruker, som resulterer i at du sparer penger på sikt. Vil du vite mer om varmepumper?

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar strøm og få kjølige rom om sommeren
Varmepumpen lager mer energi enn den faktisk bruker, som resulterer i at du sparer penger på sikt. Vil du vite mer om varmepumper?