Strøm
4 min lesetid
Sist oppdatert: 05 april 2024

Hva er normalt strømforbruk? Sjekk ditt eget forbruk og spar penger

Det kan være mye penger å spare når det gjelder strømforbruk. Lurer du på om du har et høyere eller lavere gjennomsnittlig strømforbruk enn hva som er normalen? Å få oversikt over dette har aldri vært lettere.
Mor og barn
Normalt strømforbruk: Gjennomsnittlig årlig strømforbruk i Norge ligger på rundt 16 000 kilowatt-timer (kWh) per husholdning.

Energiforbruket i Norge har hatt en synkende trend de siste 20 årene, men er likevel et av de høyeste i verden. Det er det flere grunner til, blant annet at vi i stor grad har modernisert og elektrifisert samfunnet. I tillegg bruker vi mye strøm til oppvarming som følge av vårt kalde klima.

Men selv med disse forutsetningene kan det være at strømregningen din er unødvendig høy. Så, hva er normalt strømforbruk i Norge?

Gjennomsnittlig årlig strømforbruk i Norge ligger på rundt 16 000 kilowatt-timer (kWh) per husholdning. Det vil si 1 333 kWh i måneden. Vanlig strømforbruk varierer med sesongene, og er vanligvis høyere på vinteren enn på sommeren.

I denne artikkelen kan du lese mer om hvilke faktorer som påvirker strømforbruket, hvor mye strøm ulike elektriske apparater bruker og hvordan du enkelt kan få oversikt over ditt strømforbruk.

Gjennomsnittlig strømforbruk i en norsk husstand

Det er flere faktorer som avgjør hvor høyt årlig strømforbruk en norsk husstand har på strøm:

 • Hvor i landet boligen befinner seg
 • Værforholdene det året og hvor mange dere er i boligen.
 • Boligens alder
 • Hvilken energimerking den har
 • Hvilken oppvarmingsmetode du bruker

Energibygg, som driver med flere tjenester innenfor energieffektivisering, har laget en kalkulator hvor du kan beregne normalt strømforbruk. Den finner du her.

Der kan du også se hvor mye du kan spare på å anskaffe varmepumpe. Hvis det er noe du vurderer kan du lese mer om varmepumpe-effekt her.

Hva bruker mest strøm i huset?

Det er oppvarming og varmtvann som bruker mest strøm. 

Varmtvann

Når det gjelder varmtvann så kan man for eksempel vurdere sparedusj. Eller droppe badekar til fordel for dusjing. Varmtvannsberederen skal nemlig alltid holde vannet ved en viss temperatur. 

Desto mer du bruker, desto mer kaldt vann må tilføres og varmes opp. Bruker du mindre av gangen vil det også være mindre kaldt vann å varme opp. Ettersom det allerede varme vannet vil hjelpe til.

Les gjerne vår artikkel om strømsparing for flere nyttige tips!

Oppvarming

Strømforbruket kan reduseres med rundt fem prosent for hver grad du stiller ned innetemperaturen. Det kan det fort bli penger av.

Ifølge Astma- og allergiforbundet er anbefalt innetemperatur rundt 20-22 grader celsius under fyringssesongen. Og rundt 5 grader lavere på soverom.

En god ide kan derfor være å redusere varmen i rom du ikke bruker like ofte, ta på noen varmere klær, eller se nærmere på en mer energieffektiv oppvarming, som for eksempel en varmepumpe.

Spar penger med varmepumpe
Enn varmepumpe er en energieffektiv form for oppvarming og kan til og med brukes som kjøling om sommeren.

Hvor mye strøm bruker elektriske apparater?

Nyere teknologi resulterer gjerne i at apparatene blir mer energieffektive, men hvor mye strøm som brukes varierer selvsagt fra produkt til produkt.

Når du skal kjøpe nytt kan du se etter energimerkingen for å få inntrykk av hvor energieffektiv det er. Du kan også se etter energimerking av boliger om du skal kjøpe nytt.

Det er relativt lett å gjøre utregninger selv. Det du trenger å gjøre er å regne om effekten til kilowattimer (kWh). Dette gjøres ved å multiplisere effekten (i watt) med tidsbruken og dele på tusen.

Da kan du igjen gange dette med strømprisen du har per kWh.

Eksempel på utregning av strømbruk

En 40 watts lyspære står på 8 timer

Forbruk: 40 watt × 8 timer/1000 = 0,32 kWh

Om strømprisen er 0,53 kr/kWh blir forbruket: 0,53 kr × 0,32 kWh = 17 øre for å ha på lyset i 8 timer

Gjennomsnittsforbruk – strøm

Under kan du se eksempler på strømbruk ulike apparater i hjemmet bruker. Tallene er et utvalg fra Hafslunds hjemmesider. Du kan se flere eksempler på deres side.

Apparat  Antall timer strømbruk i uka  kWh i året  Årlig kostnad
Strømforbruk – oppvarming 84 timer 14.400 kWh 12.960 kroner
Strømforbruk – varmtvann 70 timer 3.600 kWh 3.240 kroner
Strømforbruk – vaskemaskin 4 timer 520 kWh 468 kroner
Strømforbruk – tørketrommel 3 timer 470 kWh 423 kroner
Strømforbruk – kjøleskap 56 timer 470 kWh 423 kroner
Strømforbruk – TV 21 timer 110 kWh 99 kroner
Strømforbruk – oppvaskmaskin 7 timer 730 kWh 657 kroner

Dette er basert på en familie på fire som bor i en bolig på rundt 120 kvadratmeter. Boligen benytter seg av elektrisitet for varme. Samlet årsforbruk strøm: ca 25.000 kWh.

Som du skjønner er det forskjell på deres, ditt og mitt strømforbruk. Men det kan være en god pekepinn for å se hva som trekker strøm i en bolig. 

Se for eksempel på forskjellen i antall timer for en vaskemaskin og en tørketrommel. Det skiller 53 timer, men prisen er den samme. 

Strømprisene som er brukt i regnestykkene er 90 øre per kWh. Hvis du vil gjøre egne utregninger kan du gange kWh per år med din aktuelle strømpris.

Du kan se dagens strømpris her.

Les også: Hva er nettleie?

Spotpris VS fastpris

Lurer du på om du skal velge fastpris eller spotpris på strøm? Dersom du ønsker en ekstra trygghet i økonomien din, kan den forutsigbare strømprisen du får med fastpris være nyttig. Om du helst ønsker den avtalen som er billigst over tid, har strøm til spotpris historisk sett vært billigst.

Sjekk eget forbruk ved hjelp av leverandørens app

Strømleverandører har en egen app hvor du kan se info om både forbruket ditt og strømavtalen din. Da kan du sammenligne strømbruket ditt over flere perioder for å se utviklingen og gjøre eventuell tiltak. 

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.