Strøm
6 min lesetid
Sist oppdatert: 16 mai 2024

Hvordan bytte strømleverandør? Her får du vite det du trenger

Strømmarkedet består av en rekke leverandører som selger det samme produktet. Med dette kommer sterk konkurranse, og bedre priser for deg som kunde. I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du bytter strømleverandør.
Ungt par sitter foran laptop og smiler
Bytte strømleverandør: Om du ikke har gjort dette de siste årene er det stor sannsynlighet at du betaler mer enn du trenger.

Det finnes mange gode grunner til å se over strømavtalen din. Kanskje finnes det andre fastprisavtaler med bedre betingelser og lavere tilleggskostnader? Eller har du en kostbar variabelprisavtale?

Om du ikke har bindingstid på strømavtalen er det både enkelt og gratis å bytte strømleverandør. Når du inngår ny avtale vil den nye strømleverandøren avslutte det gamle kundeforholdet uten at du trenger å gjøre noe som helst. Dersom du har bindingstid må du regne med å betale et gebyr for å bytte.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer detaljert om hvordan et bytte av strømleverandør foregår.

Kutt strømutgiftene dine i dag
Det kan være potensielt mye penger å spare på denne posten. Her kan du få gode tilbud på både fastprisavtaler og strøm til spotpris

Hvor lang tid tar det å bytte strømleverandør?

Et bytte av strømleverandør tar i gjennomsnitt 2-3 uker. Det kan også skje tidligere.

Den nye strømleverandøren du har valgt å tegne strømavtale med tar kontakt med nettselskapet ditt. Den gamle får da beskjed om at du ikke lenger kunde hos dem.

Det eneste du tenger å gjøre er å sørge for at den nye leverandøren får all informasjon de trenger fra deg.

De to strømleverandørene blir deretter enig om en byttedato. Du får beskjed når dette er klart.

Lurer du på hvilke typer strømavtaler som finnes? Da kan du lese det i vår artikkel om strømavtaler. Vit at historisk sett er det spotprisavtale som lønner seg på sikt.

Hvor ofte kan man bytte strømleverandør?

Har du inngått en strømavtale som viste seg å være ugunstig?

Er du i en slik situasjon, må du vite at du alltid har 14 dagers angrefrist. Også om avtalen har bindingstid. Skal du si opp en avtale med bindingstid utenom angrefristen, påløper gjerne gebyr for dette.

Du kan derfor bytte strømleverandør så ofte du vil, og det er gratis dersom du ikke har bundet avtalen over en periode.

Men det har ikke noe for seg å bytte bare for å bytte. Den nye strømavtalen må jo tross alt være bedre for å kunne spare deg penger. Med bindingstid kommer også gebyrer ved bytting av strømavtaler, så det kan bli en ulønnsom affære om du stadig hopper fra det ene til det andre.

Tilleggsinformasjon du må oppgi: Målepunkt-ID og målernummer

Strømleverandørene ber deg gjerne om målernummer og målepunkt -ID når du skal bytte strømleverandører.

1. Målernummeret er identifikasjon av måleren din. Mens målepunkt-ID er identifikasjon av hvor måleren befinner seg. Målernummer står på måleren i sikringsskapet ditt. Kan også være på strømregningen din.

2. Målepunkt-ID står på strømregningen din, eller kan fås fra nettselskapet. Består av 10 tall som er like for alle, og de siste 8 er unike for ditt anlegg.

Bytte strømleverandør i borettslag

Mange lurer på om de er bundet til en strømavtale når man bor i et borettslag. Det er jo ofte slik at man for eksempel er bundet til én bredbåndsleverandør.

Det finnes også en del aktører som tilbyr strømavtale for borettslag, sameier og lignende. Det kan være et godt tilbud, men det er ikke sikkert det er det beste.

Så lenge du har en egen strømmåler kan du bytte strømleverandør. Det gjelder også deg som er leietaker.

Får du tilbud om strømmavtale for borettslag, er rådet det samme som ellers. Sammenligne strømavtalen med andre strømleverandører før du eventuelt sier ja. Ikke la deg stresse, og ikke la deg lure.

Kan nettleie reduseres ved å bytte strømleverandør?

Det er nok frustrerende å se at såpass stor del av strømregningen består av nettleie. Dessverre må vi nok skuffe deg. Man kan ikke bytte nettselskap.

Nettleie er konsesjonsdrevet, og det er kun ett nettselskap innenfor hvert område. En av få måter å spare penger på nettleie er derfor å være mer bevisst på hvordan du kan spare strøm.

Ønsker du mer informasjon om nettleie, kan du lese vår artikkel om nettleie her.

Hva er nettleie?

Nettleie er en avgift du må betale til det lokale nettselskapet. Denne avgiften skal dekke kostnadene for strømtilførselen inn til boligen din, i tillegg til drift og vedlikehold av strømnettet i området hvor du bor. Nettleien dukker opp på strømregningen din, og strømleverandøren betaler dette videre til selskapet som eier strømnettet.

Jeg får ikke bytte strømleverandør! Hva gjør jeg?

Om du tilbake i 2019 ønsket å bytte strømleverandør, husker du antakeligvis godt at dette ikke var mulig. Dette var fordi de skulle implementere IT-løsningen EL-hub sammen med nye strømmålere.

2019 var et unntakstilfelle, og så lenge du har en egen strømmåler, står du nå fritt til å bytte strømleverandør. Selv som leietaker.

Har du i stedet en ordning som går ut på at du betaler på huseiers strømregning, har du krav på å se et «strømregnskap». Du har også krav på dette om denne summen er fast.

Står det ikke noe om strøm i leiekontrakten, kan man ta utgangspunkt i at strømmen følger med i leieprisen.

Har du bindingstid hos ditt gamle strømselskap, skal det være mulig å bryte dette før tiden mot et gebyr. Desto mindre det er igjen av bindingstiden, desto mindre skal gebyret være.

Lønner det seg å bytte strømleverandør?

Ja, utvilsomt.

Om du ikke har sjekket markedet på en stund og fortsatt sitter på variabelprisavtalen du tegnet for 5 år siden, har du antakeligvis tapt en del kroner. Det kan være snakk om tusenvis av kroner i året på det meste.

Men husk at det er viktig å ikke hvile på laurbærene selv etter du har byttet strømleverandør.

Merker du at strømselskapet setter opp prisen sin, kan det være lurt å sammenligne strømleverandører igjen. Det er både uforpliktende og gratis å sjekke.

Da snakker vi ikke om spotprisen, for dette bestemmes av prisen som enhver tid er på kraftbørsen Nord Pool. Påslaget og andre gebyrer er det derimot strømselskapet som bestemmer.

Det koster ingenting å sjekke ulike strømleverandører, for så å bytte til en av dem.

Men du bør være oppmerksom på om det finnes bindingstid på din eksisterende strømavtale. Det kan som nevnt være at du må betale et gebyr for å bryte før tiden.

Det anbefales generelt å styre unna bindingstid på strømavtaler. Med mindre det er snakk om fastprisavtale eller variabel pris. Forhåndsbetaling anbefales heller ikke. Husk at du alltid har 14 dager angrefrist.

Bytte av strømleverandør – steg for steg med Tjenestetorget

Det er populær å bytte strømleverandør. Konkurransetilsynet sin informasjonsside for strøm, brøyt ned i sin tid. På grunn av stor pågang, som du kan se her.

 1. Velg en sammenligningstjeneste, om du ikke heller vil søke rundt på nettet selv.
 2. Fyll inn postnummer, slik at du kun får strømavtaler som er relevant for der du bor.
 3. Vent på at flere strømleverandører tar kontakt med deg med sine strømavtaler. Bruker du vår sammenligningstjeneste for strøm, vet leverandørene at de konkurrerer om å få deg som kunde.
 4. Velg den beste og billigste strømavtalen du blir tilbudt. Send inn informasjonen strømselskapet trenger.
 5. Når du har valgt, sørger den leverandøren du velger for å si opp avtalen med det gamle strømselskapet ditt.
 6. Gratulerer med ny strømleverandør! Vi har troen på at du har gjort et utmerket valg!
 7. Øker strømprisen etter en stund? Gå tilbake til punkt 1 og ta en ny sjekk.
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.