Dermed kan markedsføringen til de ulike strømselskapene oppfattes som heller aggressiv. Særlig i form av gateselgere og telefonselgere. Mange av disse er gode på jobben sin, og det gjelder å holde hodet kaldt.
Forbrukerrådet fraråder nemlig å si ja til tilbud om strøm fra slike selgere. Selv om selgeren kanskje prøver å få deg til å tro at det haster for deg å si ja til tilbudet.
Da kan du tenke at den eneste det egentlig haster for, er selgeren selv.
Slapp helt av, pust og takk høflig nei. Så kan du sammenligne strømleverandører i ro og mak. Resten av spørsmålene du måtte ha, vil vi prøve å besvare i denne artikkelen.
Lurer du forresten på hva de ulike strømavtalene du blir tilbudt innebærer, kan du lese det i vår artikkel om strømavtaler. Men statistisk sett er det spotpris som lønner seg på sikt.
Hvor lang tid tar det å bytte strømleverandør?
Først og fremst kan vi berolige deg med at du aldri blir strømløs under bytte av strømleverandør.
Selve prosessen med å velge hvilken strømleverandør du skal bytte til, er gjort i en håndvending. Men du trenger som sagt ikke å stresse slik selgerne prøver på.
Etter valget er tatt, tar bytte av strømleverandør i gjennomsnitt 2-3 uker. Det kan også skje før.
Men alt det er det strømselskapene seg imellom som ordner med. Så du trenger ikke gjøre annet enn å sørge for at den nye leverandøren får all informasjon de trenger fra deg.
Den nye strømleverandøren du har valgt å tegne strømavtale med, tar kontakt med nettselskapet ditt. Den gamle får da beskjed om at du ikke lenger kunde hos dem.
De to strømleverandørene blir deretter enig om en byttedato. Du får beskjed når dette er klart.
Hvor ofte kan man bytte strømleverandør?
Kanskje du har sagt ja til en strømavtale som viste seg å være ugunstig? Da skjønner vi at du lurer på om det er noen begrensninger på hvor ofte man kan bytte strømleverandør. Så, hvor ofte kan man bytte strømleverandør?
Er du i en slik situasjon, må du vite at du alltid har 14 dagers angrefrist. Også om avtalen har bindingstid. Skal du si opp en avtale med bindingstid utenom angrefristen, påløper gjerne gebyr for dette.
Du kan derfor bytte strømleverandør så ofte du vil. Men det har ikke noe for seg å bytte bare for å bytte. Den nye strømavtalen må jo tross alt være bedre for å kunne spare deg penger.
Som nevnt over, tar et strømleverandør-bytte i snitt 2-3 uker. Dette vil jo også ha noe å si for hvor ofte du kan bytte strømleverandør.

Hva er målepunkt-ID og målernummer?
Målepunkt-ID og målernummer er to nummer som brukes til å identifisere måleren og anlegget ditt. Det kan være greit å vite forskjellen på de to når du skal gjøre et strømleverandør-bytte.
Først kan det være greit å vite hvor du finner de to forskjellige numrene:
- Målepunkt-ID står på strømregningen din, eller kan fås fra nettselskapet. Består av 10 tall som er like for alle, og de siste 8 er unike for ditt anlegg.
- Målernummer står på måleren i sikringsskapet ditt. Kan også være på strømregningen din. Antall tall varierer.
Forskjellen på de to er at målernummeret er identifikasjon av måleren din. Mens målepunkt-ID er identifikasjon av hvor måleren befinner seg.
Altså kan det være flere målernummer koblet opp til samme målepunkt-ID. Slik som i en utleiedel. Derfor ber gjerne strømleverandørene om målernummer, når det kommer til bytte av strømleverandører.
Bytte strømleverandør – borettslag
Mange lurer på om de er bundet til en strømavtale når man bor i et borettslag. Det er ofte slik at man for eksempel er bundet til én bredbåndsleverandør.
Det finnes også en del aktører som tilbyr strømavtale for borettslag, sameier og lignende. Det kan være et godt tilbud, men det er ikke sikkert det er det beste.
Så lenge du har en egen strømmåler, så kan du bytte strømleverandør. Det gjelder også deg som er leietaker.
Får du tilbud om strømmavtale for borettslag, er rådet det samme som ellers. Sammenligne strømavtalen med andre strømleverandører før du eventuelt sier ja. Ikke la deg stresse, og ikke la deg lure.
Bytte strømleverandør – nettleie
Det er nok frustrerende å se at såpass stor del av strømregningen består av nettleie. Dessverre må vi nok skuffe deg. Man kan ikke bytte nettselskap.
Nettleie er konsesjonsdrevet, og det er kun et nettselskap innenfor hvert område. En av få måter å spare penger på nettleie er derfor å spare strøm.
Men husk at det kan være mye penger å spare i året, dersom du bytter strømleverandør. At du bytter er med på å sørge for konkurranse i markedet, og presse ned prisene.
Det er sikkert mange som skulle ønske at nettleie også var konkurranseutsatt. Det er ikke sikkert det hadde vært så effektivt. Dette er fordi nettleie finansierer drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet.
Skulle nettleie vært konkurranseutsatt, måtte man ha hatt flere strømnett innenfor samme område. Eventuelt sørget for at strømnettet kunne bli solgt i biter til flere aktører.
Ønsker du mer informasjon om nettleie, kan du lese vår artikkel om nettleie her.
Får ikke bytte strømleverandør – hva gjør jeg?
Tidlig i 2019 var det ikke mulig å bytte strømleverandør. Dette var fordi de skulle implementere IT-løsningen EL-hub sammen med nye strømmålere.
Det var et unntakstilfelle, og så lenge du har en egen strømmåler, står du fritt til å bytte strømleverandør. Selv som leietaker.
Har du i stedet en ordning som går ut på at du betaler på huseiers strømregning, har du krav på å se et «strømregnskap». Du har også krav på dette om denne summen er fast.
Står det ikke noe om strøm i leiekontrakten, kan man ta utgangspunkt i at strømmen følger med i leieprisen.
Har du bindingstid hos ditt gamle strømselskap, skal det være mulig å bryte dette før tiden mot et gebyr. Desto mindre det er igjen av bindingstiden, desto mindre skal gebyret være.

Lønner det seg å bytte strømleverandør?
Lønner det seg å bytte strømleverandør? Ja, utvilsomt.
Det kan være snakk om noen tusen i året på det meste. Men husk at det er viktig å ikke hvile på laurbærene selv om man har byttet strømleverandør.
Merker du at strømselskapet setter opp prisen sin, kan det være lurt å sammenligne strømleverandører igjen. Det er både uforpliktende og gratis å sjekke.
Da snakker vi ikke om spotprisen, for dette bestemmes av prisen som enhver tid er på kraftbørsen Nord Pool. Påslaget og andre gebyrer er det derimot strømselskapet som bestemmer.
Det koster ingenting å sjekke ulike strømleverandører, for så å bytte til en av dem.
Men du bør være oppmerksom på om det finnes bindingstid på din eksisterende strømavtale. Det kan være gebyrer for å bryte før tiden.
Det anbefales generelt å styre unna bindingstid på strømavtaler. Med mindre det er snakk om fastprisavtale eller variabel pris. Forhåndsbetaling anbefales heller ikke. Husk at du alltid har 14 dager angrefrist.
Bytte av strømleverandør – steg for steg med Tjenestetorget
Det er populær å bytte strømleverandør. Konkurransetilsynet sin informasjonsside for strøm, brøyt ned i sin tid. På grunn av stor pågang, som du kan se her.
- Velg en sammenligningstjeneste, om du ikke heller vil søke rundt på nettet selv.
- Fyll inn postnummer, slik at du kun får strømavtaler som er relevant for der du bor.
- Vent på at flere strømleverandører tar kontakt med deg med sine strømavtaler. Bruker du vår sammenligningstjeneste for strøm, vet leverandørene at de konkurrerer om å få deg som kunde.
- Velg den beste og billigste strømavtalen du blir tilbudt. Send inn informasjonen strømselskapet trenger.
- Når du har valgt, sørger den leverandøren du velger for å si opp avtalen med det gamle strømselskapet ditt.
- Gratulerer med ny strømleverandør! Vi har troen på at du har gjort et utmerket valg!
- Øker strømprisen etter en stund? Gå tilbake til punkt 1 og ta en ny sjekk.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris