cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 15 februar 2024

Ny nettleie fra 2022: fra fast til effektbasert modell

Fra 2022 ble nettleiemodellen endret fra fast til effektbasert nettleie. Dersom du lurer på hva det innebærer for deg som strømkunde er du kommet til rett sted.
strømnett
Ny nettleie: fra 2022 vil nettleien baseres på hvor mye strøm du brukte på det meste, samt når på døgnet du bruker strømmen.

Det vil altså komme ny nettleie fra 1. januar 2022. Formålet med endringen i nettleiemodellen er at vi skal bruke strøm smartere, bruke strømnettet mer effektivt og spare miljøet. Men hva slags endringer er blitt gjort?

Nettleien vil fra 1. januar 2022 endres fra fast til effektbasert modell. Istedenfor en fast sum hver måned vil nettleien heretter beregnes etter den timen du brukte mest strøm (samtidig bruk av flere apparater) og når på døgnet du har brukt strømmen.

Kort og godt er dette en ordning som oppfordrer alle til å bruke strøm smartere.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer detaljert den nye nettleiemodellen og om hva smartere strømforbruk innebærer.

Nettleie

Nettleie er en avgift du må betale til det lokale nettselskapet. Denne avgiften skal dekke kostnadene for strømtilførselen inn til boligen din, i tillegg til drift og vedlikehold av strømnettet i området hvor du bor. Nettleien dukker for mange opp på strømregningen, og strømleverandøren betaler denne avgiften dette videre til selskapet som eier strømnettet.

Nå endres det fra fast til effektbasert nettleie

Fra 2022 vil hva du betaler på ny nettleie avhenge av disse to faktorene:

  1. Hvor høyt strømforbruket ditt var på sitt høyeste en time (i løpet av måneden)
  2. Hvor mye strøm du har brukt og når på døgnet du brukte strømmen

Den variable summen (energileddet) har tidligere kun vært regnet etter hvor mye strøm du bruker. Du betalte altså en liten sum i nettleie for hver kilowattime du brukte. Fra 2022 vil denne prisen i tillegg avhenge av når på døgnet kilowattimene brukes.

Ny nettleie vil med andre ord gå fra en fast modell til å være effektbasert. Det betyr at for å unngå et unødvendig høyt strømforbruk, bør du begrense hvor mye elektronikk som brukes samtidig.

Les også: Når er strømmen billigst?

Vil nettleien din øke med den nye modellen?

Svaret på dette avhenger i stor grad av valgene du selv tar i forhold til strømbruken.

En liten huskeregel er at et lavt, jevnt strømforbruk belaster strømnettet i mindre grad. Og jo lavere belastning du påfører strømnettet, jo mer spiselig blir nettleiekostnadene.

Det betyr at du faktisk kan komme bedre ut av den nye modellen enn det du kanskje er klar over. Såfremt du planlegger strømforbruket ditt i større grad.

Om du er engstelig for at den nye nettleien skal sluke enda mer av månedsbudsjettet ditt, er det i det minste godt å vite at du har mulighet til å påvirke hvor mye du betaler.

Det finnes nemlig en rekke ting du kan gjøre for å redusere strømforbruket, slik at du heretter belønnes i form av lavere nettleie.

Oppdatering: Statnett har bestemt seg for å kutte deler av nettleien frem til utløpet av 2023.

Kutt strømutgiftene dine i dag
Nettleie og strømforbruk er i stor grad med på å bestemme hvor mye du bruker på strøm hver måned. Men sørg for å ha en billig strømavtale i bunn! Via Tjenestetorget kan du sammenligne tilbud på strøm fra flere leverandører, helt gratis.

Smart bruk av strøm belønnes

Tanken bak den nye nettleien er å kutte ned på strømtoppene. Blir vi smartere med hvordan vi bruker strømmen, slipper vi å foreta utvidelser av strømnettet som ellers kunne gitt deg som strømforbruker høyere nettleie på lengre sikt.

Du blir altså belønnet med en lavere nettleie om du reduserer strømtoppene i forbruket ditt - som oppstår når du har mye samtidig strømforbruk.

Derfor bør du ikke bruke for mye strøm samtidig, men heller jevne ut forbruket utover dagen.

Flere eksempler på smart forbruk av strøm er å:

  • Dusje kortere
  • Skaffe sparedusj og sparepærer
  • Skaffe varmepumpe som hovedoppvarming
  • Skaffe en billigere strømavtale
  • Lade elbilen etter kl 20:00 og utover natten, når strømmen er billigst

Når er strømtoppene?

De fleste har en forbrukstopp i strømbruken om morgenen før skole og jobb, og når vi er hjemme igjen rundt middagstider. Det er ofte her vi benytter flere elektroniske apparater samtidig, og det er også i dette tidsrommet hvor strømmen i tillegg er dyrest.

Slik kan du spare penger på nettleie

Siden den nye nettleiemodellen tar utgangspunkt i hvor mye strøm du brukte på det meste og når på døgnet du bruker strøm , betyr det altså at du kan gjøre noen strømsparende tiltak som kan redusere nettleien i tiden fremover.

Begrens samtidig bruk av strømkrevende aktiviteter

Siden nettleien baserer seg på hvor mye strøm du brukte på det meste, er det naturlig at du begrenser samtidig bruk av elektroniske apparater.

Sett for eksempel heller på kaffetrakteren etter stekeovnen er brukt, og lad elbilen om natten når du ikke bruker annen strøm.

Det er forøvrig en ekstra fordel med å flytte bruk av strømkrevende apparater til kveld og natt. Les videre for å finne ut hvorfor.

Flytt store elektroniske aktiviteter til når strømmen er billigere

Strøm er billigst etter kl 20:00 og utover natten. Prisen øker igjen fra 07:00 om morgenen, synker utover formiddagen før den igjen øker rundt middagstider.

Derfor lønner det seg altså å vite når på døgnet strømmen er dyrest, og heller flytte klesvask, oppvask og elbil-lading til tidspunkter strømmen er billigere.

Obs!

Selv om strømmen er billigere på natten, bør du ikke lade mobilen din og la annen elektronikk stå på uten tilsyn med tanke på brannfare. Et unntak er dog lading av elbilen, dersom du har egen kurs/ hjemmeladeboks.

Monter sparedusj og sparepærer

Visste du for eksempel at et vanlig dusjhode slipper igjennom ca 16 liter vann i minuttet? Ved å bytte ut dusjhode til en sparedusj kan du halvere mengden vann som slipper ut - og med det også redusere varmtvannskostnadene.

Les også: 12 effektive tips til hvordan spare strøm

Til slutt: skaff en ny og billigere strømavtale

Selv om du altså ikke kan bytte til et nytt nettselskap kan du hende du i stedet kan spare noen ekstra kroner hver måned ved å finne en billigere strømavtale.

Prisen på strømavtaler kan variere stort fra strømleverandør til strømleverandør, og mange har ugunstige strømavtaler de kanskje ikke har sett over på en stund. 

Under her kan du sammenligne tilbud på strømavtaler fra ulike strømleverandører, og finne den som gir deg billigere strøm. Det er uforpliktende og gratis å sjekke strømpriser.

Ønsker du å spare mer strøm og få en lavere strømregning? Da kan du ta en kikk på våre tips til tiltak du kan gjøre for å redusere strømforbruket ditt.

Skaff deg ny strømavtale
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Skaff deg ny strømavtale

Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Skaff deg ny strømavtale
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer