Strøm
4 min lesetid
Sist oppdatert: 28 juni 2024

Lade elbil hjemme: alt du trenger å vite

Hva er forskjellen på type 1 og 2 ladekabler? Er det trygt å lade elbilen om natten? Og hva er fordelene med en hjemmeladeboks? Alt dette får du svar på i denne hjelpsomme artikkelen.
Hvordan lade elbil? Vi gir deg full oversikt over hvordan du går frem
Hvordan lade elbil? Vi gir deg en rask innføring

For de aller fleste vil det mest praktiske være å kunne lade elbilen sin hjemme. Da kan man eventuelt fylle på med mer strøm andre steder mens man er på farten i løpet av dagen.

Men hvordan lade elbil hjemme?

Du kan lade bilen hjemme på to måter:

  1. Bruke ladekabler
  2. Bruke hjemmeladeboks

I denne artikkelen går vi nærmere inn på de to formene for hjemmelading av elbil.

Ladekabler

Det er normalt at en AC kabel følger med når du kjøper ny bil, og på DC hurtigladestasjonene på veien er det som regel en DC kabel du kan bruke til å hurtiglade.

Type 1 og type 2

Det finnes to typer ladekabler. Type 2 er en nyere modell enn type 1, og har en høyere ladeeffekt. Type 2 er som regel ladekabelen som leveres med biler fra 2018 og nyere.

Hvor fort lader elbil hjemme?

Men hvor lang tid tar det å lade elbilen? Noen faktorer som spiller inn er:

  • Temperaturen på batteriet (Dersom den er kald går ladingen tregere)
  • Fyllingsgraden på battereiet
  • Batteriets ladehastighet
  • Størrelsen på bilbatteriet
  • Ladestasjonens kapasitet (Stikkontakt, hjemmelader eller hurtiglading)

Skal du lade elbilen hjemme er det en god løsning å skaffe en egen hjemmeladeboks. Denne gir mer strøm enn en vanlig stikkontakt gjør. Med andre ord - bilen lader raskere.

Det kan også være en fordel for strømregningen å lade om natten, da strømprisene som regel er billigere om natten.

Er det trygt å lade elbil om natten?

Ja, om du har en hjemmeladeboks er det trygt å lade om natten. Om du lader via stikkontakt er det visse forhåndsregler du må følge for at lading skal foregå trygt:

  • Du må å ha egen kurs til elbilen
  • Jordfeilbryter type B

Å bruke en vanlig stikkontakt til å lade elbilen regelmessig regnes som et brudd på el-forskriftene, da dette er en bruksendring.

For å løse dette problemet må stikkontakten oppgraderes i henhold til normen NEK 400.

Oppgraderingen utføres av en elektriker. 

NEK 400 

Fra 1. juli 2018 kom det nye normer for installasjon av ladepunkt (NEK 400:2018). De nye normene har noen sentrale endringer fra forrige 2014-utgaven:

1. I noen tilfeller kan du koble til et ladepunkt på en eksisterende kurs (gjelder for frittliggende privat garasje, carport og/eller utebod). Kursen skal kun forsyne utstyr og stikkontakter montert i umiddelbar nærhet av ladepunktet

2. Du må ha overspenningsvern

 

Jordfeilbryter

Når man tenker på hjemmelading er det mange som velger å lade bilen i garasjen eller ute. Skal man sette opp sin egen hjemmelader er det viktig å ha satt seg inn i kravene for trygg og korrekt lading. 

Med en godkjent ladestasjon i hjemmet vil du være utstyrt med en jordfeilbryter. Poenget med en jordfeilbryter er å redusere faren for brann som følge av jordfeil.

Ladepunkter skal være utstyrt med en jordfeilbryter type B. Alternativt skal man ha et DC-filter i ladepunktet med en ordinær jordfeilbryter type A. Uten disse sikkerhetstiltakene risikerer du at likestrømmen (DC-strøm) går inn i det elektriske anlegget i hjemmet ditt og gjør anlegget berøringsfarlig.

 

Brannfare å lade elbil i vanlig stikkontakt?

På tross av anbefalingene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er det mange som lader elbilen i vanlig stikkontakt med ladekabelen som følger med bilen.

Ladekabelen som går i en stikkontakt er en Mode2 ladekabel som er tiltenkt å brukes som en nødløsning når det ikke finnes noen ladestasjoner eller -uttak i nærheten.

Men anlegget i de fleste hus er ikke laget for slik langtidslading. 

Å lade i stikkontakten kan gå fint både den første og femtiende gangen. Men den femtiførste gangen kan det gå varmegang i kontakten - og det kan begynne å brenne.

Det mange ikke tenker over er at det da begynner å brenne inne i huset om du ikke har lagt en separat kurs til ladepunktet.

Så husk: Selv om det altså kan gå bra de fleste gangene, trenger det bare å gå galt én gang for at det skal gå skikkelig galt.

Lading i borettslag og sameier

Trenger du et ladested i borettslage eller i sameiet er det kommet nye regler for lading av elbil. I den nye loven står det i § 25.Seksjonseierens rett til å bruke bruksenheten og fellesarealer at du kan anlegge ladepunkt for elbil til en parkeringsplass som seksjonen disponerer.

Les mer om lading i borettslag i denne artikkelen.

En hjemmeladeboks er både raskere og tryggere

En sertifisert hjemmelader som er installert av en elektriker gir deg også garantier på at du overholder lovene og reglene som gjelder for el-bil lading. 

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) anbefaler at alle som lader elbilen hjemme skaffer seg en ladestasjon hjemme. En sertifisert hjemmelader har innebygde sikkerhetsfunksjoner som passer på at lading av elbilen skjer på en trygg måte.

Prisen på en hjemmeladestasjon kan variere utifra behovet ditt og det elektriskeanlegget i hjemmet ditt.

En ting er uansett sikkert - en hjemmeladeboks vil gi deg raskere lading, fungere på elbiler med forskjellige strøminntak og holde deg på veien i mange år.

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

 

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Sammenlign strømavtaler

Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.