cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
3 min lesetid
Sist oppdatert: 15 februar 2024

Guide til elbil - borettslag

Har du skaffet deg elbil og mangler en ladestasjon i borettslaget? Vi gir deg en oversikt over regelverket så det vet hva både du og styret kan gjøre med det.
Elbil borettslag
Visste du at som seksjonseier med elbil har man laderett hjemme?

Laderett

Som seksjonseier med elbil har man laderett hjemme. Dersom det ikke eksisterer et rimelig alternativ til å lade elbilen i nærheten skal man kunne installere en mulighet for elbillading i et borettslag eller sameiet. Det betyr at man må muliggjøre til lading av elbil i fellesgarasje eller lading av elbil i sameier.

Det er en forskjell mellom borettslag og sameier som vi skal se nærmere på.

Eierseksjon - Sameie

I følge eierseksjonsloven § 25. Seksjonseierens rett til å bruke bruksenheten og fellesarealer:

 "En seksjonseier kan med samtykke fra styret anlegge ladepunkt for elbil og ladbare hybrider i tilknytning til en parkeringsplass seksjonen disponerer, eller andre steder som styret anviser."

Det må foreligge en saklig grunn for å nekte samtykke fra en seksjonseier. Det betyr at regler for elbil i sameie innebærer at en seksjonseier har rett til å opprette et område for elbillading.

Borettslag

I 2020 kommer det sannsynligvis en lignende lovverk for å anlegge ladepunkt i borettslaget. I følge Norsk elbilforening har Kommunal- og moderniseringsdepartementet gjennomført en høringsrunde i 2019 og at det er grunn til å tro at retten til ladepunkt i borettslag kommer til å få gjennomslag. 

Det betyr at man egentlig ikke har rett til lading i borettslag på samme måte som elbil i sameie. Derimot er det god grunn til å muliggjøre for dette, da det er flere familier og personer som kjøper seg nye elbiler og trenger en lader. Det er mange muligheter for elbillading i borettslag og støtteordninger til lading av elbil i borettslag og sameier.

Støtteordninger

Det trenger ikke å være dyrt å opprette et ladestasjon i borettslag og sameier. Det finnes støtteordninger i forskjellige kommuner med penger øremerket for å installere ladeplasser. Vi anbefaler at du gjør et lite søk etter støtteordninger i din kommune - de kan ha ordninger slik som Oslo og Viken.

Borettslagets bekymringer

Kostnader

Styret kan være bekymret for høyere fellesutgifter eller store byggekostnader. Vi har tidligere skrevet om hva det koster å lade en elbil hjemme, og selv om det er en kostnad assosiert med å lade en elbil, kan det også brukes som et salgspunkt for å øke verdien på boligene i borettslaget. Dette gjelder spesielt hvis det er et område der det er populært med elbiler.

Uansett så er det opp til styret i borettslaget til å bestemme hvordan felleskjostnadene skal fordeles ved lading av elbil.

Brannfare

Et vanlig argument er frykten om brannfare. Vi har tidligere skrevet om hvordan man skal lade en elbil, og i følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er en ladestasjon anbefalt - det gjør ladingen mye tryggere. Dersom det ikke er lagt opp for elbillading kan det hende at beboere bruker stikkontaker i garasjen, eller i værste fall bruker en stikkontakt for å få tilgang til strøm. 

Stikkontakter er brannfarlige løsninger som ikke anbefales, derfor er det er en god investering å opprette en ladestasjon for beboere i borettslag og sameier. 

Elbil - lading borettslag

Det er forskjellige klassifiseringer på ladestasjoner som man kan velge mellom. De forskjellige ladestasjonene omtales som "Mode" med økende tall for å klassifisere ladestasjonene. Kort fortalt:

  • Mode 1

Minst sikre ladingen og benyttes ikke av nye moderne biler.

  • Mode 2

Sakte lading eller nødlading

  • Mode 3

Normallading med fastmontert ladestasjon

  • Mode 4

Hurtiglading

Mode 3 er vanligvis det som installeres i hjem. Den har innebygde sikkerhetsfunksjoner som sikrer at bilen ikke trekker mer strøm enn den trenger, og at det ikke er noen spenning i ladekabelen eller bilen før alt er klart til lading. Spesielt aktuelt for borettslag og sameier er at man kan utvide funksjonene av Mode 3 ladestasjonen til å fordele tilgjengelig effekt og har mulighet for betalingsløsninger.

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Sammenlign strømavtaler

Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer