Strøm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 22 juli 2024

Hva koster det å lade elbil?

Stadig flere velger å kjøpe elbil for miljøets - og lommebokas skyld. Men hvor mye sparer du egentlig, og hvor mye koster det å lade elbil på ladeboks i garasjen enn det gjør med hurtiglader?
Hva koster det a lade elbil
Prisene for lading varierer ofte. Her får du full oversikt over hva det koster å lade elbilen din.

I tillegg til at elbilen er utslippsfri, er den også langt mer energieffektiv enn bensin- og dieselbiler. Men hvor mye koster det egentlig å lade en elbil? 

Den gjeldende strømprisen, når på døgnet du lader, bilmodell og batterikapasitet spiller en rolle for hvor mye det koster å lade elbilen. En full opplading kan altså koste alt mellom 19-100 kroner.

Andre faktorer som spiller en rolle er årstiden og hvor mye du bruker elbilen. Ved å gange strømprisen per kWh med elbilens batterikapasitet, kan du se hvor mye det vil koste å lade opp et tomt batteri.

Lade elbil hjemme

Det er to måter å lade elbilen på hjemme:

  1. Med vanlig stikkontakt
  2. Med hjemmeladeboks

Ladebokser er spesielt laget for elbiler, og gir raskere og tryggere opplading av elbilen. Derfor er dette det mest gunstige alternativet.

Hjemmeladeboks

Markedet for ladebokser blir stadig større, og prisene varierer. Du kan få kjøpt hjemmeladebokser som koster ca. 13.000 kroner (inkludert installasjon) og oppover. Her er ikke nødvendigvis det dyreste alternativet alltid det beste.

Hvilken ladeboks du bør velge avhenger i stor grad av ditt behov, og om du ønsker en "smart" eller "enkel" ladeboks. 

Der den enkle ladeboksen ikke har noen ekstra funksjoner, har den smarte ladeboksen effektstyring og tidsstyring. Prisforskjellen mellom en smart og enkel ladeboks er ofte ikke særlig stor, og det kan derfor lønne seg å gå for en smart ladeboks.

Når på døgnet du lader spiller også en rolle for prisen

Strømmen er billigere etter klokken 20:00 og utover natten enn på morgenen og ettermiddagen. Det betyr at dersom du ønsker å spare mer strøm på å lade elbilen, kan det være lurt å flytte ladingen til denne tiden.

Flere hjemmeladebokser har løsninger for smartlading. Det betyr at den sørger for at du lader elbilen på de rimeligste tidspunktene.

Årlig kostnad

Ettersom de ulike modellene har ulik batterikapasitet, vil årsprisen på lading variere. Hvis vi imidlertid antar at du kjører 10 000 km i året, vil strømforbruket være på rundt 2000 kWh. Ut i fra anslått strømpris på 1 krone per kWh inkludert nettleie, vil det altså koste rundt 2000 kroner årlig å lade elbilens batteri hjemme. Dersom du har mulighet til å lade bilen blant annet på jobb, vil dette redusere kostnaden.

Du har rett til å opprette ladestasjon for å lade i borettslaget eller sameiet der du bor. Fordeling av utgifter bestemmes av borettslaget og sameiet. Der noen elbiler betaler flatt beløp, betaler andre for faktisk forbruk.

I sameie eller borettslag der det ikke finnes garasjeanlegg, tilbys det ofte parkeringsplasser med ladepunkter. Disse er fritt tilgjengelig for beboere. Da betaler elbileiere for perioden de lader.

Elbilens strømforbruk VS diesel/bensinbiler

Elbilens strømforbruk avhenger av flere faktorer; hvor mye og hvor langt du kjører, bilens størrelse, samt hvilken årstid det er. Elbilen bruker for eksempel mer strøm på vinteren, enn om sommeren, og rekkevidden blir kortere når det er kaldt ute. Lave temperaturer krever mer energi til varmeanlegget, og spiser derfor av batterikapasitet. 

Drivstoffkostnadene per mil til en dieselbil er ca. 6-7 kroner dersom drivstoffprisen er 15-18 kroner (basert på et gjennomsnittlig forbruk på 0.4 liter per mil).

For elbiler er forbruket en mer komplisert utregning. Strømprisen består av både faste og variable elementer:

  • Spotprisen
  • Strømselskapenes påslag
  • Nettleie
  • Elavgift
  • Moms og innbetaling til energifondet

Når strømprisene er unormalt høye, slik vi så vinteren 2021-2022, kunne det på det meste koste rundt 250 kroner å fullade en Tesla fra tomt batteri. Dette tilsvarer et strømforbruk per mil på rundt 6-7 kroner, og er ikke så altfor langt unna drivstoffkostnadene til enkelte dieselbiler per mil.

Se eksempel på utregning av elbilens strømforbruk i denne artikkelen

Hvor mye av energien blir faktisk brukt til å lade opp elbilen?

I ladeprosessen vil det forsvinne noe strøm til blant annet varmetap. Det betyr at at du også betaler for strøm du ikke får benyttet til det egentlige formålet.

Et slikt ladetap kan fort vekk være på 10-25 prosent, avhengig av bilmodell og ladeeffekt.

Om du skal fylle opp batteriet med 10 kWh strøm, og ladettapet er 15 prosent, må du betale for 11,5 kWh.

Virkningsgrad

Virkningsgrad forteller oss hvor stor andel av tilført energi en maskin klarer å avgi til sitt egentlige formål. For eksempel en varmepumpe: den har som mål å produsere varme. Men noe av den tilførte energien forsvinner til ande energi som lyd, motorvarme og vibrasjoner.

Virkningsgraden kan ikke overstige 1 (100 prosent).

Du kan lese mer om virkningsgrad i denne artikkelen 

Pris på hurtiglading av elbil

Operatør Lynlading Hurtiglading Normallading
Fortum Charge & Drive 2 kr per minutt + 2,50 kr per kWh 3,10 kr per min 1 kr per min
Grønn kontakt 1,25 kr per minutt + 2,90 kr per kWh 1,25 kr per minutt + 2,90 kr per kWh 0,10 kr per minutt + 2,50 kr per kWh
BKK 1,25 kr per minutt + 2,90 kr per kWh 1,25 kr per minutt + 2,90 kr per kWh 0,10 kr per minutt + 2,50 kr per kWh
Lyse 1,25 kr per minutt + 2,90 kr per kWh 1,25 kr per minutt + 2,90 kr per kWh 0,10 kr per minutt + 2,50 kr per kWh
Tesla 1,70 kr per kWh 1,70 kr per kWh
Ionity 8,40 kr per kWh
Circke K 4,99 kr per kWh 4,99 kr per kWh
Kople 1,25 kr per minutt + 2,90 kr per kWh 1 kr per minutt + 2,90 kr per kWh 0,10 kr per minutt + 2,50 kr per kWh
Supercharge 1,25 kr per minutt + 2,90 kr per kWh 1,25 kr per minutt + 2,90 kr per kWh 0,10 kr per minutt + 2,90 kr per kWh
E.ON 5,75 kr per kWh 4,95 kr per kWh 2,75 kr per kWh


Å hurtiglade feil kan bli dyrt. Ladeeffekt varierer avhengig av blant annet modell, strømnivå og temperatur på batteriet. Når du hurtiglader bilen kan du lade batteriet opp til 80 prosent. Dette tar cirka 20-40 minutter, og prismodellene avhenger av hvilken operatør du tar i bruk (fra 1,25 kroner per minutt til 4,25 kroner). De ulike prismodellene for lading av elbil kan basere seg på pris per kilowattime (mengden energi du får), pris per minutt, eller en kombinasjon av disse. 

Hvis elbilen lader på lav effekt, kan strømprisen bli veldig dyr. Det vil for eksempel koste 18,60 per kWh med Fortum hurtiglader eller 10,40 hos Grønn kontakt hvis du lader med kun 10 kW ladeeffekt. Altså 10-18 ganger prisen for hjemmelading! Et tips er derfor å stoppe hurtigladingen når ladeeffekten begynner å synke. I tillegg til å spare tid og penger, bidrar du til mindre ladekø. 

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.