cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Omstartslån
6 min lesetid
Sist oppdatert: 26 januar 2024

Kan du få billån med betalingsanmerkning uten sikkerhet?

En betalingsanmerkning er noe du får når du ikke betaler det du skylder. Hva har det å si for deg som trenger å låne penger til bil?
Billån med betalingsanmerkning er ikke en mulighet, og du bør heller se på en måte å komme deg ut av gjeldsproblemene
Å få billån med betalingsanmerkning er vanskelig eller umulig

Det er mange grunner til at folk ikke klarer å betale for seg og ender opp med betalingsanmerkning. I visse tilfeller kan det ha vært det å bruke mer penger enn man har. Slik som å la seg friste av tilbud om såkalte lån på dagen.

Mens for andre kan det ha vært en drastisk endring i sin økonomiske situasjon. For eksempel at man har mistet jobben. Da kan det for eksempel være nødvendig å ha en bil for å kunne få visse jobber, slik at man kan tjene penger igjen.

Har du betalingsanmerkninger registrert på deg, er det vanskelig til umulig å få innvilget søknad om lån eller andre former for kreditt. Slik som telefonabonnement, eller forsikringer. Å få usikret lån med betalingsanmerkning er ikke mulig i Norge.

Når du søker om å få lån til kjøretøy, som med alle typer lån, vil det bli foretatt en kredittsjekk av deg. Dette kalles også kredittvurdering. Da vil långiveren se om du har betalingsanmerkning eller pågående inkassosak.

I tillegg til en kredittscore, som sier noe om hvor god betaler du er, og hvorvidt du er kredittverdig eller ikke.

Dette gjelder også refinansiering av gjeld. Dermed er det vanskelig for mange å få samlet lånene sine og fått ned rente, slik at månedskostnadene blir mer håndterlige. Dermed blir ting verre, og man kan ende opp med gjeldsordning.

Hjelp til å bli kvitt betalingsanmerkning?
Hvis du har ledig sikkerhet i bolig, er det mulig å søke om omstartslån. Motta lånetilbud helt uforpliktende og gratis.
Eksempel: Nominell rente: 7,15 % Effektiv rente: 7,97%, lån 2.000.000,- o/25 år, kostnad 2.298.261,- Totalt 4.408.261,-

Billån – betalingsanmerkning

Noen tror kanskje at man kan få et lån uten sikkerhet med betalingsanmerkning. Ettersom det ikke stilles noe krav til hva man skal bruke pengene til, er det kanskje lett å få inntrykket av at det ikke er så nøye.

Det stemmer ikke. Nettopp fordi det er lån uten sikkerhet, og det ikke kan stilles pant i bil eller fast eiendom, er det høyere risiko for at banken ikke får pengene sine tilbake. Derfor er renten på usikrede lån langt høyere.

Slik som for eksempel et kaskofritt lån. Da har bilen kun ansvarsforsikring, som vil si at den kun dekker skader som er påkjørt andres ting og kjøretøy. Mens om du skulle totalvrake bilen, får du ingenting, men sitter igjen med lån uten bil.

Har du da en betalingsanmerkning, anses det som en enda større risiko å låne ut penger til deg. I alle fall om det ikke er et omstartslån, som jo er tiltenkt det å refinansiere ugunstig gjeld. Slik som forbrukslån, kredittkort og lignende.

Dersom du har ledig sikkerhet i egen bolig eller andres, for eksempel en kausjonist? Da kan du kvalifisere til å få et nytt lån til refinansiering av gjeld med sikkerhet i bolig. Slik at du kan bli kvitt betalingsanmerkningene og inkasso-saker.

Det gjelder å handle så raskt som mulig, gjerne med en gang du har fått inkassovarsel. Slik at du slipper et eventuelt tvangssalg av boligen og gjeldsordning.

Lån til bil med inkasso

Før du får betalingsanmerkningen, går saken din til inkasso. Det er en konsekvens av at du ikke har kunne betale for deg. Enten til banken, eller andre som tilbyr kreditt.

Dersom du har en pågående sak til inkasso, kan bankene se når de utfører en kredittsjekk av deg. Da utgjør du en risiko for bankene om at de ikke kommer til å få tilbake lånebeløp som du låner.

Derfor er det vanskelig å få låne penger med inkasso-krav mot seg også. Selv til refinansiering, på samme måte som når du har betalingsanmerkning registrert på deg.

Selv det å bake lån til bil inn i boliglån, blir vanskelig med krav mot seg. Det mest konstruktive du kan gjøre er å se på muligheter for å skaffe nok økonomisk pusterom til å gjøre opp for deg.

Se om du har ting du kan avse i månedsbudsjettet. For eksempel abonnementer til strømmetjenester, restaurantbesøk eller andre ting.

Eller se på andre måter å få ned kostnader, og inntekter opp. Er det på tide med lønnsforhandling på jobb? Kan du ta en ekstra jobb? Eller kan du selge noe?

Trenger du hjelp, skal alle kommuner ha en gjeldsrådgiver du kan benytte deg av gratis. Det kan være tungt å stå frem med dine økonomiske vansker. Men det er viktig at du tar grep så fort du kan, før ting blir verre.

Hjelp til å bli kvitt betalingsanmerkninger

For å bli kvitt betalingsanmerkninger, må man gjøre opp det man skylder en eller flere banker. Etter gjelden har gått til inkasso, kommer det enda flere kostnader i tillegg til lånebeløp og renter.

Etter du har gjort opp gjelden, fjernes betalingsanmerkningen fortløpende. Om det ikke skjer med en gang, kan du ta kontakt med inkassobyrået som har satt betalingsanmerkninger på deg.

Da vil ikke betalingsanmerkninger dukke opp når det blir utført en kredittsjekk av deg når du søker om lån. Men skal du ta opp nytt lån da, bør du først forsikre deg om at du har evne til å betale gjeld.

Men for mange kan gjelden allerede være uhåndterlig, med høye renter på forbrukslån og kredittkort. Det er mulig å få hjelp av gratis gjeldsrådgiver i kommunen. Det skal alle kommuner ha tilbud om.

Det kan være lang ventetid, men det er verdt å få hjelp så tidlig som mulig. Du kan ta kontakt med kommunen, eller ringe 800GJELD, som er NAVs telefonlinje for gjeldsrådgiving.

Du kan lese mer om hvordan du kan få hjelp til økonomiske problemer i vår artikkel.

Omstartslån – lån med betalingsanmerkning

Vi kan også hjelpe deg med å sjekke om du er kvalifisert til å få innvilget et omstartslån. Det er som sagt å refinansiere med sikkerhet i bolig. De fleste banker som tilbyr boliglån gir deg som regel ikke mer lån på huset om du har betalingsanmerkninger.

Men eier du bolig, kan du sitte på store verdier. Noe som kan hjelpe deg med å bli kvitt gjeld til banker hvor du har lån med høy effektiv rente. Typisk forbruksgjeld og kredittkortgjeld.

Når du har gjort opp gjelden din hos disse bankene, kan betalingsanmerkningene slettes. Først da kan du se om du har god nok økonomi til å få lån til bil, eller om du bør vente til du har en mer stabil økonomi.

Det kan også være en løsning for å slippe tvangssalg, hvor du ender opp med mindre enn det du kunne ellers fått for boligen din.

Derfor kan omstartslån være løsningen for deg som trenger å få kontroll på økonomien igjen. Dersom du ønsker, kan du søke med skjemaet rett under her. Det er gratis for deg å motta lånetilbud, og tilbudene du eventuelt får er uforpliktende.

Fyll ut låneskjema
Refinansier dyr gjeld med sikkerhet i bolig. Inkasso, betalingsanmerkninger, unngå tvangssalg? Vi kan hjelpe deg - gratis og helt uforpliktende

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Fyll ut låneskjema

Refinansier dyr gjeld med sikkerhet i bolig. Inkasso, betalingsanmerkninger, unngå tvangssalg? Vi kan hjelpe deg - gratis og helt uforpliktende

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Fyll ut låneskjema
Refinansier dyr gjeld med sikkerhet i bolig. Inkasso, betalingsanmerkninger, unngå tvangssalg? Vi kan hjelpe deg - gratis og helt uforpliktende
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer