cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Omstartslån
5 min lesetid
Sist oppdatert: 06 april 2024

Hva er en betalingsanmerkning – hvor lenge varer den?

Hva skjer når du har mottatt en betalingsanmerkning? Hva er konsekvensene og hvordan kan man få slettet den?
Får du varsel om betalingsanmerkning, bør du ta grep så fort som mulig
Har du fått varsel om betalingsanmerkning, må du ta tak så fort som mulig

Når får man betalingsanmerkning? Både privatpersoner og firma kan få en betalingsanmerkning på seg. Felles er at det starter med ubetalte pengekrav.

Altså at du skylder penger fordi du ikke har betalt en regning, eller misligholdt et lån. Da blir kravet sendt til et inkassobyrå. Deretter får du først et inkassovarsel og 14 dager til å ordne opp eller klage.

Anmerkningen får du om du ikke betaler dette inkassokravet eller klager på eventuelle feil.

De som kan registrere anmerkninger er kredittopplysningsbyråer. Mens de som kan melde det inn er inkassobyråer, forliksråd, namsmann, Statens innkrevingssentral, Statens kartverk og Løsøreregisteret.

Så enten om du akkurat har fått varsel om betalingsanmerkningen din, eller har hatt den lenge. Eller kanskje du bare er nysgjerrig? Vi håper vi kan gi svar som kan hjelpe deg.

Vanskelig å refinansiere med betalingsanmerkning?
Med et omstartslån kan du få refinansiert inkassogjeld og annen dyr gjeld med sikkerhet i boligen din. Sjekk om det kan være en løsning for deg
Eksempel: Nominell rente: 7,15 % Effektiv rente: 7,97%, lån 2.000.000,- o/25 år, kostnad 2.298.261,- Totalt 4.408.261,-

Hvordan sjekke om man har betalingsanmerkning?

Har jeg betalingsanmerkning? Lurer du kanskje på.

Da skal du vite at før det går så langt av du får en betalingsanmerkning, vil du får et varsel fra kredittopplysningsbyråene.

Du har da 30 dager på deg. Enten til å betale, eller å rette opp om det skulle foreligge en feil. Gjør du ingen av delene, får du betalingsanmerkning.

Det er ikke vanskelig å sjekke betalingsanmerkninger registrert på deg selv. Du gjør det enkelt hos disse kredittopplysningsbyråene:

 • Bisnode
 • Experian

I tillegg til betalingsanmerkninger, kan du dessuten sjekke annen informasjon de måtte ha på deg. Slik som personopplysninger, inntekt og formue. Det er helt gratis.

En annen ting du kan gjøre er å registrere en frivillig sperre for kreditt. Når du har kredittsperre, kan det ikke bli foretatt kredittvurderinger av deg.

Husk at dette kan gjøre det vanskelig å få lån eller å starte nye abonnementer. Det er altså ikke en måte å skjule økonomiproblemer på.

Det kan derimot være lurt hvis du har mistanke om identitetstyveri. Slik at ingen kan ta opp lån eller kreditt i ditt navn. Eller om du vil hindre deg selv i å ta opp mer kreditt og lån.

Betalingsanmerkning – konsekvenser

Hovedformålet til en betalingsanmerkning er å virke som et slags rødt flagg til andre kredittgivere. Men også hindre deg i å pådra deg mer gjeld og dermed gjøre ting verre.

En låneutsteder eller kredittgiver kan innhente kredittsjekk hos kredittopplysningsbyråene-

Blir det utført en kredittsjekk av deg, vil man kunne se at du har et ubetalt pengekrav mot deg.

Noen situasjoner hvor det blir utført kredittsjekk:

 • Starte opp nye abonnementer, slik som forsikringsavtale, strømavtale eller mobilabonnement.
 • Å låne med betalingsanmerkning er vanskelig, selv om det er refinansieringslån. Kreditt er også problematisk.
 • En del huseiere utfører kredittsjekk før de tar inn leietagere hos seg.
 • Noen arbeidsgivere utfører kredittsjekk i forbindelse med ansettelsesprosesser.

Det er altså i din beste interesse å bli kvitt betalingsanmerkninger så fort som mulig. For mange er det svært belastende å ha, til det punktet hvor man kan bli psykisk syk. Det er lett å bli rådvill i et slikt tilfelle.

Da er det viktig at du ikke gir opp, slik at saken blir verre. Ta tak, og søk hjelp om du må, så tidlig som du kan.

Hvordan fjerne betalingsanmerkning?

For å få slettet betalingsanmerkningen, er du nødt til å betale det du skylder kreditoren din. Kanskje er det vanskelig å oppdrive pengene du skylder. Kanskje til og med håpløst?

Da er det i så fall et spørsmål om hjelp til gjeldsproblemer.

Kanskje klarer du å få til en nedbetalingsplan, og kan leve på stramt budsjett en stund. For noen kan det være demotiverende å betale ned gjeld som tilsynelatende ikke krymper.

For de som sliter med motivasjonen, kan for eksempel snøballmetoden være en god plan for nedbetaling.

Når slettes betalingsanmerkninger?

Hvor lenge varer betalingsanmerkninger? Heldigvis blir de ikke med deg livet ut. Slik som for eksempel et rulleblad. Før 2006 ble en anmerkning værende selv et år etter man hadde gjort opp.

Når du har betalt ned gjelden din, er kreditoren pålagt å slette betalingsanmerkning. Det skjer ganske umiddelbart, ikke mer enn et par dager i alle fall.

Dersom det skulle være forsinkelser, kan du ta kontakt med de som har registrert saken din hos kredittopplysningsbyråene.

Når blir betalingsanmerkning slettet hvis du ikke gjør opp gjelden din? Da tar det hele fire år før sletting av betalingsanmerkning skjer.

Men kreditoren din kan fortsatt gjenoppta saken og gå til rettslige skritt innen disse årene. Da kan saken handle i tvisteråd eller i retten.

Derfor er det viktig at du tar grep så tidlig som mulig.

Lån med betalingsanmerkning

Hvis du har flere forbrukslån, smålån og kredittgjeld, kan det lønne seg å refinansiere dem til et lån. Men selv dette er vanskelig med betalingsanmerkninger.

Et tradisjonelt refinansieringslån er ofte uten sikkerhet, og har høy rente fordi det er høyere risiko for at banken ikke får pengene tilbake.

Har du ledig sikkerhet i eiendom kunne løsningen vært å ta opp mer lån på boligen for å refinansiere gjelden. Problemet er at det også er vanskelig med betalingsanmerkningen hengende over seg.

Et alternativ for deg som har ledig sikkerhet i bolig kan være et omstartslån. Dette er et lån spesielt med tanke på refinansiering.

Slik at de gamle lånene dine blir betalt ned, og anmerkningen slettes. Og fordi det er et lån med sikkerhet, vil som regel renten være gunstigere også.

Da får du forhåpentligvis en nedbetalingsplan som gjør det enklere å betale hver måned. Slik at du kan unngå rettslige skritt fra kreditor, og slippe ting som for eksempel tvungen gjeldsordning.

Det gjør det mulig å få lån med betalingsanmerkning, men kravet er at det stilles pant i boligen din. I tillegg til betjeningsevne av lånet, eller ved et fremtidig boligsalg.

Å få betalt kreditorene og finne gode løsninger er i alle fall det viktigste. Problemene går dessverre ikke bort av seg selv.

Fyll ut låneskjema
Refinansier dyr gjeld med sikkerhet i bolig. Inkasso, betalingsanmerkninger, unngå tvangssalg? Vi kan hjelpe deg - gratis og helt uforpliktende

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Fyll ut låneskjema

Refinansier dyr gjeld med sikkerhet i bolig. Inkasso, betalingsanmerkninger, unngå tvangssalg? Vi kan hjelpe deg - gratis og helt uforpliktende

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Fyll ut låneskjema
Refinansier dyr gjeld med sikkerhet i bolig. Inkasso, betalingsanmerkninger, unngå tvangssalg? Vi kan hjelpe deg - gratis og helt uforpliktende