cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Lån til kjøretøy
3 min lesetid
Sist oppdatert: 21 april 2024

Når bør du velge kaskofritt billån?

Vurderer du å droppe kaskoforsikring på bilen du skal kjøpe? Da blir lånerenten høyere. Her er det du trenger å vite om kaskofritt billån.
Et kaskofritt billån kan regnes som en lån uten sikkerhet, siden bilen kun har ansvarsforsikring
Med et kaskofritt billån er det kun krav om ansvarsforsikring

Når vi snakker om kasko, er det i forbindelse med bilforsikring. Der kaskofritt kun dekker skadene kjøretøyet ditt forårsaker. Mens kaskoforsikring også dekker skader på din egen bil.

Her prøver vi å gi deg en oversikt over kaskoforsikring og hva de ulike graderingene dekker:

 • Kasko, også kalt full kasko: Egner seg for nyere biler med høy markedsverdi. Dekker de skader som skjer på egen bil.
 • Toppkasko: Inneholder full kasko, men med tillegg. For eksempel leiebil etter skade.
 • Delkasko: Egner seg for eldre kjøretøy med lavere markedsverdi. Dekker det mest nødvendige, slik som brann, veihjelp og tyveri.
 • Kaskofritt: Kun ansvarsforsikring, som er lovpålagt for kjøretøy som brukes på veien.

I tillegg kan noen forsikringsselskap ha andre navn og ulike vilkår for forsikringene sine.

Hva er kaskofritt billån?

Et kaskofritt billån er i praksis et lån uten sikkerhet. Det har høyere rente, slik som for eksempel et forbrukslån, som også er usikret. Det må ikke forveksles med billån uten egenkapital.

Når man har et lån med pant i bilen, så er det det som er sikkerheten til banken. Den kan de selge om noe skulle skje, og du ikke klarer å betjene lånet.

Et kjøretøy taper seg raskt i verdi. Dessuten er den konstant utsatt for risiko når du kjører den på veien. Derfor er det et krav til kaskoforsikring på billån med sikkerhet. Slik at om bilen blir vraket, kan banken fortsatt få pengene sine via forsikringen.

Hvis du ikke har forsikring og kjøretøyet blir vraket, må du fortsatt betale ned lånet. I tillegg må du enten betale for reparasjoner eller kjøpe en ny.

Kan du få billigere forsikring?
Sjekk om du kan spare penger! Fyll ut et enkelt skjema, og motta tilbud fra flere forsikringsselskap samtidig.
Nominell rente fra 6,80 %. Eks. effektiv rente 8,17 % 250 000 kr o/ 7 år. Kostnad kr: 77 936 kr, totalt kr: 327 936 kr

Alternativ til kaskofritt billån

Banken har dermed en større risiko når de ikke kan ta sikkerhet i bilen. Og siden renten settes ut fra hvor stor risiko de har med å låne penger til deg, blir renten høyere.

Derfor egner denne typen lån seg best til eldre og billigere bruktbiler. Lånesummer som ikke gjør det uhåndterlig å betjene låne om bilen skulle bli vraket, og man i tillegg må ha en ny bil.

Et alternativ til dette, kan være om du har ledig sikkerhet i boligen. Altså at du tar opp mer lån på boligen din og bruker det til å kjøpe bil. Da får du i tillegg boliglånsrente, som er den gunstigste renten.

Husk å sette opp de månedlige avbetalingene tilsvarende økningen i lånet. Ville du hatt 5 års nedbetaling, burde du øke slik at det er borte fra boliglånet på like lang tid. Ellers kan du ende opp med å betale mer renter enn du ville gjort.

Billån uten kasko

Du kan sammenligne og se hvor mye mer det kaskofrie lånet koster deg i måneden enn et med kasko. Ofte vil det være billigere med kun ansvarsforsikring, selv med høyere rente.

Skal du ha bruktbil-lån til en bruktbil som koster mellom rundt 30.000 kroner og rundt 150.000 kroner, kan du vurdere å droppe kasko.

Men det handler mest om din økonomiske situasjon. Du må kunne betale hele lånet tilbake hvis bilen din blir vraket, og du ikke har forsikring.

En annen ting du bør tenke på er hvorvidt du klarer å erstatte kjøretøyet om noe skulle skje med den. Med ansvarsforsikring dekker du bare skadene som kjøretøyet ditt har påført biler, ting eller personer.

Dersom du velger du å ha høyere egenandel på forsikringen, kan dette gi deg billigere månedspris. Det å samle forsikringene sine kan også gi billigere forsikring.

Vi har et skjema for forsikring. Når du har fylt ut dette, sender vi det til flere forsikringsselskap samtidig. Slik at du blir kontaktet med flere tilbud, og kan velge det som passer deg best.

Søk gjerne billån via oss, og se om du kan få bedre rente. Det skjemaet finner du nederst i artikkelen. Hvis du allerede har lånt til bil kan vi hjelpe deg med å refinansiere billånet inn i boliglånet

Fyll ut låneskjema
Vi hjelper deg med å sjekke hvilke tilbud du kan få på billån, med ett skjema. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Fyll ut låneskjema

Vi hjelper deg med å sjekke hvilke tilbud du kan få på billån, med ett skjema. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Fyll ut låneskjema
Vi hjelper deg med å sjekke hvilke tilbud du kan få på billån, med ett skjema. Tjenesten er gratis og uforpliktende.