cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 16 mai 2024

Strømforbruk elbil: Så mye koster det å lade (med utregning)

Hvor mye strøm bruker egentlig elbilen, og hvor mye koster det å lade den? Her kan du lese mer om dette.
En ladekabel i elbil på vinteren
Strømforbruk elbil: Hvor mye det koster å lade elbilen avhenger av flere faktorer - som du får se i denne artikkelen.

Flere og flere går til innkjøp av en elbil, som har mange økonomiske fordeler. Veldig lite av energien fra motoren går til spille i forhold til en forbrenningsmotor og elbilen er billigere å kjøre enn bensin- og dieselbiler.

Men hvor mye strøm bruker elbilen, og hva koster det egentlig å lade en elbil?

Å lade elbiler koster vanligvis mellom 19-100 kroner på en full oppladning, avhengig av både strømprisen og bilmodell, da elbiler har ulik batterikapasitet. Andre faktorer som spiller en rolle er årstiden og hvor mye du bruker elbilen. Ved å gange strømprisen per kWh med elbilens batterikapasitet, kan du enkelt se hvor mye det vil koste å lade opp et tomt batteri.

Videre i denne artikkelen kan du lese om lading av elbil, og få noen nyttige tips til hvordan du kan lade den så kostnadseffektivt som mulig.

Kutt strømutgiftene dine i dag
Det kan være potensielt mye penger å spare på denne posten, og du kan få gode tilbud på både fastprisavtaler og strøm til spotpris. Via Tjenestetorget kan du sammenligne tilbud på strømavtaler fra flere ulike strømleverandører, helt gratis.

Faktorer som påvirker hvor mye strøm elbilen bruker

Hvor mye strøm en elbil bruker avhenger av en rekke faktorer:

 • Hvor mye du kjører den
 • Hvilken elbil du kjører
 • Bilens batterikapasitet
 • Størrelse på elbil
 • Hvilken årstid det er
 • Strømprisene

Elbilen bruker mer strøm i de kalde vintermånedene enn hva den gjør på sommeren. Strømprisene er i tillegg høyere om vinteren, og i perioder hvor strømprisen er spesielt høy, slik som det var i oktober 2021, kan kostnaden på ladingen fort vekk bli dobbelt så høy.

Elbilmotoren har høy virkningsgrad

Motoren i en elbil kan benytte opptil 90% av den tilførte energien. Mesteparten av energien går altså til hovedformålet: fremdrift.

På den andre siden finner du forbrenningsmotoren som bruker mye av den tilførte energien på å avgi varme, støy og vibrasjoner.

Vanligvis er det heldigvis en del rimeligere å lade opp elbilen. I neste avsnitt skal vi se nærmere på hvordan du kan beregne hvor mye du betaler for å lade opp elbilen din.

Dyrt å lade elbilen?
Sjekk om du kan få billigere strøm ved å sammenligne strømavtaler fra flere strømleverandører. Gratis og uforpliktende sammenligningstjeneste.

Hvilke elbiler koster mest å lade?

Hvilken elbilmodell du kjører spiller også en rolle når det gjelder hvor mye det koster å lade den opp. Jo større batterikapasitet elbilen har, desto mer koster det å lade opp fra tomt batteri. Til gjengjeld er bilens rekkevidde også lenger.

Ulike modeller har altså ulik batterikapasitet.

For eksempel har mange Tesla-modeller en batterikapasitet på 85 kWh, noe som betyr at du betaler 85 kr for en full opplading, dersom strømprisen er 1 krone per kWh.

Utregningen er altså:

85 KWh x 1 krone (strømprisen) = 85 kroner

En annen elbil med en batterikapasitet på 35 kWh vil, med samme strømpris, koste 35 kroner å full-lade fra tomt batteri. 

Du må lade oftere når været blir kaldere

Vær og vind påvirker hvor langt bilen kan kjøre om vinteren. Du må regne med at distansen reduseres ganske kraftig i forhold til rekkevidden bilen har under vindstille forhold om sommeren.

Siden bilen trenger hyppigere ladeøkter, i kombinasjon med at strømprisene gjerne går opp om vinteren, vil du derfor måtte bruke noe mer på ladingen.

Hvor mye koster det da å lade en elbil i løpet av et år?

Skal du regne ut hvor mye du bruker på lading iløpet av et år, må du naturligvis finne ut hvor mye du bruker bilen.

Vanligvis vil en elbil bruke mellom 1 -2,5 kWh per mil.

Eksempel

Om elbilens strømforbruk er 2 kWh per mil:

2 kWh per mil/10 kilometer = 0,20 kWh per kilometer

0,20 x 10.000 kilometer = 2000 kWh

Om du da kjører 10.000 km i året vil elbilens strømforbruk være på rundt 2000 kWh.

Derfor - om strømprisen eksempelvis er 1 krone per kWh (inkludert nettleie):

2000 kWh x 1 krone (strømpris og nettleie) = 2000 kroner

I dette tilfellet vil å lade bilen hjemme koste deg 2000 kroner i året.

Kan du lade bilen på jobb? Det kan bidra til å få ned strømkostnadene en god del.

Tips: Lad elbilen når strømmen er billigst

Spotprisen på strøm svinger nemlig kontinuerlig, og dette er noe du kan dra nytte av dersom du vil spare mer penger på strømforbruket. 

Strømmen er billigst rundt kl 03:00 og kl 04:00 om natten og aller dyrest om morgenen og ettermiddagen - typisk hvor folk dusjer før jobb og spiser middag etter jobb.

Det betyr at ladingen av elbilen bør foregå etter kl 20:00 og utover natten om du vil spare mest mulig strøm.

Les mer om strømprisenes svinginger i løpet av døgnet i denne artikkelen.

Er det trygt å lade elbil om natten?

Ja, dersom du har en hjemmeladeboks er det trygt å lade om natten. Om du lader via stikkontakt er det visse forhåndsregler du må følge, som å ha egen kurs til elbilen, jordfeilbryter type B.

Du kan lese mer om lading av elbil i denne artikkelen

I denne artikkelen har du altså fått en liten innføring hvor mye det koster å lade en elbil. Som du ser, er det flere faktorer som spiller inn på kostnaden.

Hvor mye du kjører bilen og hvor stor batterikapasitet bilen har, er noen av dem.

Men ikke glem strømprisene heller.

Se om du kan få bedre strømavtale

Strømprisene spiller en stor rolle på ladekostnaden til en elbil. Strømprisene i oktober 2021 var rekordhøye, og ladekostnadene var plutselig dobbelt så høye som normalt.

Slike scenarioer kan unngås om du er bevisst på strømavtalen din - før slike tilfeller oppstår.

Særlig om det er en stund siden du byttet sist kan det være penger å spare. I skjemaet under kan du innhente tilbud fra flere kjente strømleverandører som alle vet at de kjemper om deg som kunde.

Det betyr at de vil gi deg sine beste tilbud på strømavtaler - og med det kan du sikre en lavere strømregning i tiden som kommer.

Se om du kan få billigere strømavtale
Er det lenge siden du byttet strømavtale? Da er det sannsynlig at du betaler for mye idag. Innhent tilbud på ny strømavtale her.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Se om du kan få billigere strømavtale

Er det lenge siden du byttet strømavtale? Da er det sannsynlig at du betaler for mye idag. Innhent tilbud på ny strømavtale her.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Se om du kan få billigere strømavtale
Er det lenge siden du byttet strømavtale? Da er det sannsynlig at du betaler for mye idag. Innhent tilbud på ny strømavtale her.