Strøm
4 min lesetid
Sist oppdatert: 21 april 2024

Når er strømmen billigst?

Spotprisen på strøm svinger kontinuerlig. Dette er noe du kan dra nytte av dersom du vil spare mer penger på strømforbruket. I denne artikkelen forklarer vi deg hvordan små endringer i rutinene dine kan redusere strømregningen.
En kvinne holder en sparegris
Når er strømmen billigst? Strømmen er billigst mellom 03:00-04:00 om natten, men du kan også spare penger på strøm ved å flytte dusjing, klesvask og oppvask til etter 20:00.

Dersom du har en strømavtale til spotpris, har du kommet til rett sted. Det kan nemlig være penger å spare på å vite når på døgnet strøm er billigst.

Så, når er strømmen billigst?

Strømmen er billigst mellom kl 03:00 og kl 04:00 om natten og dyrest om morgenen og ettermiddagen. Derfor kan det være lurt å varme opp boligen litt ekstra på natten, og skru varmen ned på dagtid om du skal være hjemme. Dusjing og oppvask kan også gjøres på formiddag eller kveldstid dersom du vil spare penger på strøm.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du kan spare strøm ved hjelp små justeringer i når du dusjer, tar oppvasken og varmer opp boligen.

Kutt strømutgiftene i dag
Det kan være potensielt mye penger å spare på strøm, og du kan få gode tilbud på både fastprisavtaler og strøm til spotpris. Via Tjenestetorget kan du sammenligne tilbud på strømavtaler fra flere ulike strømleverandører, helt gratis.

Det er penger å spare på de største strømtyvene

Det er ofte ikke før strømprisene eksploderer at mange av oss blir mer bevisste på strømforbruket vårt, noe mange erfarte høsten 2021. Strømprisene hadde en gjennomsnittspris på 12 øre per kWh i 2020 mot rundt 135 øre kWh på samme tid i 2021.

Spotpris svinger

Med strøm til spotpris er du med på både bunner og topper i strømprisen. Over tid har strøm til spotpris vist seg å være mest lønnsomt, og er derfor den mest anbefalte strømavtalen dersom du tåler svingingene.

Derfor kan det være lurt å etablere allerede gode rutiner for strømsparing slik at du er klar i de månedene prisene er på sitt høyeste.

Da er det like greit å begynne med de områdene som krever mest strøm.

Oppvarming

Mesteparten av strømmen vi bruker går til oppvarming. Visste du at ved å skru ned romtemperaturen med bare én grad, kan du spare rundt 5% av strømbruken som går med til oppvarming?

Og siden strømprisene er lavere om natten kan det være lurt å varme opp boligen litt ekstra da, og skru varmen ned når strømmen er på det dyreste.

Varmtvann

En kort kveldsdusj er slettes ikke dumt!

Etter kl 20:00 går strømprisene ned igjen, og det kan derfor være lurt å ta både oppvasken og klesvasken rundt denne tiden også.

Husk å fylle vaskemaskin og oppvaskmaskin helt opp. To runder med halv maskin krever logisk nok dobbelt så mye strøm, og da forsvinner mye av strømsparingen.

Husk sparedusj også

Monterer du en sparedusj vil du halvere forbruket av varmtvann - og med det, halvere strømforbruket også. Kombinerer du dette med strategisk dusjing på kveldstid kan du spare mye penger. Og jo kortere tid du bruker i dusjen, desto mer sparer du på strømregningen.

Les mer: 10 Enøk-tiltak du kan gjennomføre hjemme

Når er strømmen dyrest, da?

Som du nå har sett - det kan være mye penger å spare ved å redusere strømforbruket når strømprisen er dyrest.

Strømmen er dyrest mellom:

 • 07:00-09:00 om morgenen, når folk flest tar en dusj
 • 16:00-18:00 på ettermiddagen, når folk er hjemme fra jobb, lager middag, lader elbil og setter på vaskemaskinen.

Noen raske tips til strømsparing

Mange fikk seg en vekker på strømregningen høsten 2021. Rekordhøye strømpriser er noe som kan stjele nattesøvnen.

Derfor er det lurt å være forberedt, i den grad du kan det, ved å etablere gode rutiner for strømsparing, blant annet:

 • Dusj, varm opp og ta oppvasken i tiden på døgnet hvor strømprisene er billigst
 • Skaff sparedusj og sparepærer
 • Luft kun i korte perioder
 • Skaff en billigere strømavtale enn det du har i dag

Les mer: 12 effektive tips for å spare strøm 

Ikke glem å se etter en billigere strømavtale også

For å maksimalisere strømsparingen bør du finne en billigere strømavtale enn det du har i dag. Dette er særlig viktig om det er lenge siden du byttet sist.

Det kan nemlig være mye penger å spare på strømavtalen din.

Har du for eksempel en strømavtale til variabelpris? Da betaler du antakeligvis for mye i forhold til hva du i snitt ville betalt for en strømavtale til spotpris.

Og selv om du allerede har strøm til spotpris kan det være andre strømavtaler med enda bedre vilkår enn det du har i dag.

Vi hjelper deg med å finne en bedre strømavtale

Tilbyr strømleverandøren din prismatch? Da er dette noe du definitivt burde benytte deg av. Her kan du nemlig be leverandøren gi deg samme tilbud som en annen strømleverandør.

Om ikke din strømleverandør tilbyr prismatch, kan du bytte til en leverandør som tilbyr dette, og jevnlig følge med på strømmarkedet.

eller...

Benytt skjemaet under til å innhente tilbud fra kjente strømleverandører som alle vet at de kniver om deg som kunde.

Det betyr at de vil gi deg sine beste tilbud.

Det er helt gratis og uforpliktende å innhente tilbud. Du har med andre ord ingenting å tape på å se om det finnes billigere alternativer for deg der ute.

Og du slipper å måtte navigere i et noe uoversiktlig strømmarked på egenhånd.

Billig strøm med ny strømavtale
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Billig strøm med ny strømavtale

Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Billig strøm med ny strømavtale
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?