cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
3 min lesetid
Sist oppdatert: 09 april 2024

Hvor mye koster en dusj?

Hvor mye koster det egentlig å ta seg en dusj? I denne artikkelen får du oversikt over utregningene du burde kunne, samt noen effektive tips til hvordan du enkelt kan spare penger på å gjøre små endringer i dusjrutinene dine.
Et dusjhode
Hvor mye koster en dusj? Det kan fort bli noen tusen kroner i året - særlig når strømprisene er høye. Heldigvis finnes det enkle tiltak du kan gjøre for å redusere strømforbruket på dusjingen.

I perioder hvor strømprisene er spesielt høye vil det være fordelaktig at du har oversikt over strømforbruket ditt. Oppvarming og varmtvann er de to store postene som tar over halvparten av strømregningen.

For eksempel, hvor mye koster en dusj?

For å regne ut hvor mye en dusj koster må du først finne energiforbruket ved å multiplisere kWh per liter vann med hvor mange minutter du dusjer. Multipliser så energiforbruket med gjeldende strømpris, og du vil se hvor mye en dusj koster. Bytter du ut dusjhodet med sparedusj og kombinerer med kortere dusjing kan du spare tusenvis av kroner i året.

Videre i denne artikkelen vil du få servert en faktisk formel for utregning av strømforbruk, i tillegg til enkle tips som enkelt kan redusere strømforbruket på dusjingen.

Kutt strømutgiftene dine i dag
Det kan være potensielt mye penger å spare på strøm, og du kan få gode tilbud på både fastprisavtaler og strøm til spotpris. Sammenlign tilbud på strømavtaler fra flere ulike strømleverandører, helt gratis!

Utregning: hvor mye koster det å dusje?

Her kan du se et eksempel på hvordan du kan regne ut hvor mye du bruker på en dusj. Vi tar her utgangspunkt i at strømprisen er 1 krone per kWh, inkludert nettleie.

Kostnaden på dusjingen påvirkes både av strømprisene per kWh og tiden du bruker i dusjen.

Et normalt dusjhode slipper igjennom ca 16 liter vann i minuttet. Ca 0,035 kWh kreves per liter vann.

Altså: 0,035 kWh x 16 liter = 0,56 kWh per minutt

Generell utregning, strømforbruk dusj:

Energiforbruk: Om du dusjer i 10 minutter vil energiforbruket bli: 0,56 kWh x 10 min = 5,6 kWh.

Kostnaden: en dusj på ti minutter vil altså koste: 5,6 kWh x 1 krone (strømprisen + nettleie) = 5,6 kroner.

Se dagens strømpris i ditt område her

En unødvendig høy kostnad i et trangt familiebudsjett

Særlig i perioder hvor strømprisene er rekordhøye vil de med trangere budsjett merke det. Da kan en 10 minutters dusj fort vekk koste rundt 10-15 kroner. Om du og kjæresten har tre barn, kan kostnaden på dusjingen bli nesten hundre kroner dagen dersom alle bruker lang tid i dusjen. Det kan fort bli en dyr månedskostnad.

På jakt etter strømsparingstips? Se flere nyttige tips i denne hjelpsomme artikkelen.

Slik kan du enkelt spare strøm på dusj

For å spare strøm på dusjingen er det naturlig nok forbruket du må kutte ned på. Dette kan du gjøre ved å:

 1. Installere sparedusj
 2. Dusje kortere
 3. Unngå å dusje når strømprisen er på sitt høyeste

Sparedusj

Installerer du sparedusj kan du halvere mengden vann du bruker på en dusj. Et standard dusjhode bruker cirka 16 liter vann per minutt. 1 liter vann krever rundt 0,035 kW.

En sparedusj bruker altså halvparten, cirka 8 liter per minutt.

Les mer: 10 Enøk-tiltak du kan gjennomføre hjemme

Dusj kortere

Hvis du halverer mengden vann med en sparedusj, og i tillegg dusjer kortere enn tidligere, vil det være potensielt tusenvis av kroner å spare.

Unngå å dusje når strømprisen er på sitt høyeste

Når på døgnet du dusjer har mye å si for strømregningen din, dersom du har spotpris på strømavtalen.

Spotprisen på strøm svinger nemlig kontinuerlig, og dette er noe du kan dra nytte av dersom du vil spare mer penger på strømforbruket. 

Strømmen er billigst rundt kl 03:00 og kl 04:00 om natten og aller dyrest om morgenen og ettermiddagen - typisk hvor folk dusjer før jobb og spiser middag etter jobb.

Både dusjing og oppvask kan derfor gjøres på formiddag eller kveldstid (etter kl 20:00) dersom du vil spare penger på strøm. 

Les mer om dette i denne nyttige artikkelen

Sjekk om du kan få billigere strømavtale

Til slutt: kombiner tipsene for strømsparing i denne artikkelen med en ny strømavtale med bedre vilkår enn det du har i dag.

Særlig om det er en stund siden du byttet sist kan det være penger å spare. I skjemaet under kan du innhente tilbud fra flere kjente strømleverandører som alle vet at de kjemper om deg som kunde.

Det betyr at de vil gi deg sine beste tilbud på strømavtaler - og med det kan du sikre en lavere strømregning i tiden som kommer.

Spar penger på strøm med ny strømavtale
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Spar penger på strøm med ny strømavtale

Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar penger på strøm med ny strømavtale
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer