cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 12 april 2024

Hvor mye strøm bruker en vaskemaskin?

Vaskemaskinen bruker ikke den største andelen av husholdningens totale strømforbruk, men det finnes gode rutiner for strømsparing du kan gjøre på generell basis, som inkluderer både vaskemaskinen og andre hvitevarer.
En fin vaskemaskin ved siden av en stråkurv i oppvaskrommet
Hvor mye strøm bruker en vaskemaskin? Antakeligvis mindre enn du tror.

Dersom du lurer på hvilke tiltak du kan gjøre for å spare noen kroner på strømregningen er du kommet til rett sted. Hvitevarene bruker mindre strøm enn du kanskje tror - særlig om du sammenligner med oppvarming og varmtvann. Hvor mye strøm bruker egentlig en vaskemaskin?

Bruker du vaskemaskinen to ganger i uken på 60 grader vil det tilsvare et strømforbruk på ca 104 kWh strøm i året. Multipliserer du dette med strømprisen finner du ut hvor mye det koster deg. Om strømprisen for eksempel er 1 krone per kWh (inkludert nettleie og andre avgifter), koster klesvasken 104 kroner (104 kWh x 1 krone strømpris) i året.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du kan spare penger på bruken av hvitevarene i huset ditt, og hvilke strømaktiviteter som koster mest.

Kutt strømutgifter nå
Det kan være potensielt mye penger å spare på strøm, og du kan få gode tilbud på både fastprisavtaler og strøm til spotpris. Via Tjenestetorget kan du sammenligne tilbud på strømavtaler fra flere ulike strømleverandører, helt gratis.

Strømforbruket øker med varmere vann

Temperaturen på vasken spiller en rolle - og ikke bare på om klærne dine krymper eller ikke. Hvor ofte du vasker, og hvor stor vaskemaskin du har spiller også en rolle, men på generell basis kan vi si at dersom du setter vaskemaskinen på:

30 grader = 0,4 kWh pr. vask

40 grader = 0,5 kWh pr. vask

60 grader = 1 kWh pr. vask

90 grader = 1,8 kWh pr. vask 

Hvor mye koster da en klesvask?

Strømprisen svinger kontinuerlig, men dersom eksempelvis strømprisen er 1 krone per kWh, vil en vask på 60 grader koste deg:

1 kWh x 1 krone strømpris = 1 krone pr. vask.

Årlig kostnad: Dersom du vasker to ganger i uka vil det koste 2 kroner ukentlig og 104 kroner i året (2 kroner x 52 uker) dersom strømprisen er 1 krone per kWh.

Skal du spare noen ekstra kroner på strøm er det som du ser fordelaktig å vaske på enda lavere temperatur. Klær generelt har uansett bedre holdbarhet om de vaskes på mer skånsomme temperaturer, og avgir mindre mikroplast.

Se dagens strømpris her

Gjennomsnittlig strømforbruk: hvitevarer

I gjennomsnitt har en norsk husstand et strømforbruk på rundt 16.000 kWh i året. Men kanskje noe overraskende er det er ikke hvitevarene som står bak majoriteten av forbruket.

Oppvarming og varmtvann bruker mest. De står for over halvparten av det totale strømforbruket.

Når det gjelder hvitevarenes strømforbruk:

Vaskemaskin: Bruker du vaskemaskinen to ganger i uken på 60 grader vil det tilsvare et strømforbruk på ca 104 kWh strøm i året.

Tørketrommel: Tørketrommelen går i snitt tre timer i uka gjennom året. Dette tilsvarer et årlig forbruk på 479 kWh - altså 479 kroner om strømprisen er 1 krone per kWh.

Tørketrommelen bruker mellom 3 og 6 ganger så mye strøm som en vaskemaskin på 40-gradersvask. Om du vil bruke mindre strøm kan det være lurt å droppe trommelen eller i det minste redusere bruken.

Om du bruker trommelen bør du la døren til vaskerommet stå åpen, slik at varmen fra tørketrommelen kan fordele seg ut i boligen.

Oppvaskmaskin: Oppvaskmaskinen bruker ca. 230 kWh strøm i løpet av et år. Om strømprisen er 1 krone bruker du altså 230 kroner i året.

Komfyr: Denne tar opp noe mer av strømforbruket enn vaskeapparatene. Årsaken er rett og slett at den blir brukt oftere.

Hvis du i snitt bruker komfyren 7 timer i uken året gjennom, tilsvarer dette et strømforbruk på 800 kWh i året - eller 800 kroner, med en strømpris på 1 krone.

Visste du at...

Du bruker gjerne mer varmtvann ved å ta oppvasken under rennende varmt vann enn om du bruker en oppvaskmaskin. Først må du fylle opp oppvaskkummen (rundt 5 liter). Dette må du kanskje gjøre flere ganger, i tillegg til å la varmtvann renne fra springen når du skyller av såpen.  

Dette blir fort blir mer enn oppvaskmaskinenes forhåndsdefinerte vannmengde på typisk 10-16 liter per vask.

Les også: hvor mye koster en dusj?

Hvordan redusere strømforbruket på klesvasken?

Verdt å vite er at den nye nettleiemodellen av 2022 baserer seg på forbrukstoppene i strømforbruket ditt - altså den timen i måneden du brukte mest strøm. Forbrukstopper oppstår når du kjører mange elektriske apparater samtidig.

Det betyr at nettleien ikke er fast lenger, men vil basere seg på forbruket ditt. Skal du spare penger er det altså lurt å begrense samtidig strømforbruk. Ta gjerne oppvasken på lørdag og/eller søndag etter matlaging og andre elektriske aktiviteter er unnagjort.

I tillegg varierer prisen på strøm utover dagen. Strømmen er billigere om formiddagen og etter kl 20:00 og utover natten. Derfor kan det være lurt å flytte mye av strømaktiviteten til dette tidspunktet.

Strømmen er dyrest om morgenen når folk gjør seg klare for jobb, og om ettermiddagen, når folk er kommet hjem.

3 enkle vasketips som sparer strøm

  1. Vask sjeldnere, og vask klær som faktisk er skitne, ikke bare brukt. Bruk ull, som ikke blir skittent like fort. Heng tøyet til lufting ute i stedet for å bruke tørketrommelen.
  2. Fyll opp vaskemaskinen.
  3. Sett på vaskemaskinen den tiden på døgnet strømmen er billigere.

I tillegg er det også penger å spare på å se etter ny strømavtale, som du kan lese mer om i neste avsnitt.

Les også: 12 effektive tips til hvordan spare strøm

Spar penger på strøm med ny strømavtale

Til slutt: se om du kan få tak i en bedre strømavtale enn det du har i dag. Dersom det er en stund siden du byttet sist, er det sannsynlig at du vil finne bedre alternativer der ute.

Og vi har gjort jobben med å finne nye og bedre strømavtaler enklere for deg.

I skjemaet under kan du begynne med å fylle inn postnummeret ditt, og du vil få tilbud på strømavtaler fra ulike anerkjente strømleverandører. De vet alle at de kjemper om deg som kunde, og vil dermed gi deg sin beste pris.

Skaff deg billigere strøm
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Skaff deg billigere strøm

Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Skaff deg billigere strøm
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer