Strøm
7 min lesetid
Sist oppdatert: 12 mai 2024

12 effektive tips til hvordan spare strøm

For å unngå unødvendig dyre strømregninger kan det være lurt å begynne å se på strømforbruket ditt. I denne artikkelen får du noen solide tips til både små og større tiltak du kan utføre.
Kvinne bytter ut en vanlig lyspære med LED-pære
Hvordan spare strøm: bl.a å endre på dine egne vaner og rutiner er en enkel måte å kutte vekk unødvendige strømkostnader i gjennom året.

Strømprisene øker når gradestokken synker og kulden setter inn. Den kan faktisk bli opptil dobbelt så dyr på vinterstid.

Da er det greit å vite at det finnes en rekke enkle tiltak du kan gjøre for å redusere strømregningen.

Her er 12 gode tips til hvordan du kan spare strøm hele året:

 1. Skru av lys og reduser varmen i rom som ikke brukes
 2. Bruk gardiner med isolerende egenskaper
 3. Dusj kortere og bruk sparedusj
 4. Dropp badekaret
 5. Lukk dører mellom rommene
 6. Fyll opp vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommelen fullstendig
 7. Unngå kaldras fra vinduer
 8. Skaff deg varmepumpe
 9. Luft boligen kort og godt i istedenfor hele dagen
 10. Fyr med ved
 11. Skaff deg oversikt over hva du betaler i dag
 12. Bytt strømleverandør

For å slippe å få høye strømregninger er det altså mye du kan gjøre for å redusere strømforbruket ditt. Ikke alle metodene vil være like effektive, men om du gjør et tiltak eller to vil det uansett ha god effekt på lommeboken.

Kutt strømutgiftene dine i dag
Det kan være potensielt mye penger å spare på denne posten, og du kan få gode tilbud på både fastprisavtaler og strøm til spotpris.

1. Skru av lys og reduser varme i rom som ikke brukes

Mesteparten av strømmen vi bruker går til oppvarming. Visste du at ved å skru ned romtemperaturen med bare én grad, kan du spare rundt 5% av strømbruken som går med til oppvarming?

Med et årlig forbruk på femten tusen kroner på oppvarming, betyr det 750 kroner spart.

Er du kanskje en som lett merker forskjellen på en grad eller to i redusert temperatur? Da kan løsningen være noe så enkelt som at du tar på deg tøy som hjelper deg med å holde varmen - eksempelvis en pysj, tøfler, eller en behagelig genser.

Bytt ut vanlige lyspærer med sparepærer

Mer energieffektive og miljøvennlige lyskilder enn typiske lyspærer er sparepærer og LED-pærer. I LED- og sparepærer blir omtrent 80 prosent av tilført energi til lys og de resterende 20 prosentene blir til varme.

En sparepære bruker bare en femtedel så mye av energien som en vanlig lyspære krever. I tillegg varer den lenger, så du sparer penger både på strømforbruk og at du slipper hyppige kjøp av lyspærer.

2. Bruk gardiner med isolerende egenskaper

For å redusere varmetapet i boligen din, og dermed unngå å bruke ekstra mye strøm på oppvarming, kan det være en god idé å skaffe deg gardiner med isolerende egenskaper.

Vinduer står som regel for rundt 10-15 prosent av boligens totale ytterflater, men kan faktisk stå for så mye som 40 prosent av boligens varmetap.

For eksempel kan du se nærmere på doble plisségardiner, som kan hjelpe deg med å redusere varmeutslippet med inntil 46 prosent.

Da slipper du å måtte fyre unødvendig med strøm for å demme opp for varmen som ellers ville forsvunnet ut vinduet.

De rette gardinene kan med andre ord spare deg en dyrere strømregning også.

Les mer om isolerende gardiner i denne artikkelen.

3. Dusj kortere og bruk sparedusj

Mye av strømforbruket ligger i oppvarming av vannet.

Det første du kan se på er rutinene dine når det gjelder dusjing.

Når du tar en varm, lang dusj, bruker du varmtvann fra varmtvannsberederen. Jo lenger du dusjer, jo mer tømmes varmtvannet. Dette vannet må da erstattes med kaldt vann, som videre krever mer oppvarming.

Om du derimot tar kortere dusjer, vil varmtvannsberederen ha mye varmtvann igjen til neste runde. I tillegg vil det eksisterende varme vannet hjelpe deg med å spare strøm, da det varmer opp det nye, kaldere vannet.

Det lønner seg altså å dusje kortere, skru ned temperaturen, eller spre dusjingen utover dagen om dere er flere.

Sparedusjer blir stadig bedre, og får til bra trykk uten å bruke så mye vann. Disse kan du enkelt montere helt selv.

Les mer om sparedusj i denne artikkelen om ENØK-tiltak.

Strømmen er billigere om natten

Om du vil maksimalisere strømsparingen på dusjing, oppvaskmaskinen og klesvasken, kan du vurderere å etablere rutinger for dette på kveldtstid/natterstid hvor strømmen er billigere enn tidligere på dagen.

4. Dropp badekaret

Et fullt badekar tilsvarer rundt 10 minutter med dusjing. Og kanskje skyller du deg når du er ferdig å bade også?

Det kan fort tilsvare 15 minutter totalt med dusjing.

Du kan regne ca 3 kroner spart for hvert femte minutt du kutter med dusjing. Det betyr at du kan spare cirka 6 kroner hver gang du erstatter badekaret med en dusj på 5 minutter.

Dusjer du hver dag kan du spare over 2.000 kroner i året på dette tiltaket.

5. Lukk dører mellom rommene

Har du en kald gang rett ved siden av stua, er det ingen grunn til å ha døren ut dit åpen. Med mindre du vil at varme fra stuen skal forsvinne ut dit hvor du mest sannsynlig bare oppholder deg når du tar av og på skoene dine.

Lukk derfor dører mellom rommene for å spare strøm til oppvarming.

6. Fyll oppvaskmaskinen, tørketrommelen vaskemaskinen fullstendig

I blant kan det hende det at vi setter i gang oppvaskmaskinen til tross for at den ikke er helt full enda.

Da er det greit å huske på at den bruker like mye strøm, uansett hvor mye eller lite du har fylt den opp med. Med andre ord, vasker du en halvfull maskin, bruker du dobbelt så mye strøm enn om du bare hadde fylt den helt opp og vasket én runde.

Det samme gjelder forsåvidt vaskemaskinen og tørketrommelen også. Om du har tørketrommel, kan du i tillegg vurdere å henge tøyet til tørk i stedet.

7. Unngå kaldras fra vinduer

Om du kjenner et kaldt trekk langs gulvet på kaldere dager, kan det hende det er kaldras du merker.

Kjenner du på vinduet, kan du kjenne at det er avkjølt av utetemperaturen. Siden kald luft er tyngre enn varm luft, vil den kalde luften rundt vinduet synke nedover mot gulvet.

Panelovner blir ofte plassert under vinduet for å motvirke denne effekten. Og det fungerer, men vær klar over det økte strømforbruket som medfølger.

For eksempel kan du vurdere å kjøpe nye tetningslister og isolerende gardiner først, for å se om det hjelper.

Dersom det viser seg at du trenger en kilde til oppvarming under vinduet, anbefaler vi at du ser nærmere på gulvstående varmepumpe, da den er mer energieffektiv enn en panelovn.

Flere nyttige tiltak mot kaldras og kaldt trekk kan du lese mer om i denne artikkelen, eller se i videoen under. 

8. Skaff deg varmepumpe

Det som oftest er mest utslagsgivende på strømregningen, er helt klart oppvarming, som utgjør 50-60% av ditt kraftbruk.

Her går rundt 15-20% til varmtvann, 20-30% til oppvarming og 20-30% til hvitevarer, lys og annet.

En varmepumpe er for mange (særlig i nyere boliger) et knallgodt valg.

Med en varmepumpe får du mer varme per krone du bruker, og dermed kan du redusere strømutgiftene en hel del.

Varmepumpen er i tillegg et miljøvennlig valg, klassifisert som energiklasse A. Du sparer med andre ord både energi, penger og miljø med varmepumpe!

Visste du at...

Varmepumper er ikke bare energieffektive og miljøvennlige - de kan også brukes som aircondition! I denne artikkelen kan du lese mer om dette.

9. Luft boligen kort og godt i istedenfor hele dagen

Lufting er bra for inneklimaet, og selv på de kaldeste dagene må det til. Dårlig luft kan gjøre deg både trøtt, og gi tette luftveier. Derfor har mange et vindu på gløtt og lar det stå åpent en god stund.

Om du lufter lenge vil gulv og tak bli nedkjølt, noe som gjør at du må bruke mer strøm til å varme opp rommene igjen.

Løsningen er å åpne vinduet for fullt og lufte effektivt i 2-3 minutter. Da får du skiftet ut all lufta, uten at overflatene blir nedkjølt.

10. Fyr med ved

På de aller kaldeste dagene kan det være lurt å ha en alternativ oppvarming i tillegg til strømmen. Da er gjerne en vedovn nærliggende for mange huseiere.

Riktig vedfyring

 • Bruk tørr ved, og god tilførsel av luft. Det er bedre å fylle ovnen litt og litt, enn sjeldent og mye.
 • Ha god trekk, og ikke bruk trekken for å regulere varmen. Reguler den derimot med hvor mye ved du legger i ovnen. Dårlig trekk øker utslippene, og energien går opp i pipa. SINTEF anbefaler at du venter minst ti minutter før du gradvis skru ned luftinntaket på ovnsdøren.
 • Pass på at ovnen er tett og at det ikke er lekkasjer ved inngangen til pipa. Spør gjerne feieren om råd.
 • Tenn opp fra toppen av veden med en opptenningsbrikett. På den måten blir veden nederst varmet opp, og avgir gasser som tennes av varmen på toppen. Fungerer best i nye ovner, men kan også brukes på gamle.
 • Steng igjen spjeld når ovnen ikke er i bruk. Særlig om du bor i blokk, kan naboen få dårligere trekk dersom du har ditt spjeld åpent.
 • Bruk småved som opptenning i stedet for avispapir. Bruk lite ved til opptenning, og legg på mer etter du har fått god fyr. En huskeregel er at mengden ved kan være 25 % av ovnens volum, før den blir for full.

11. Skaff deg oversikt over hva du betaler i dag

Strømleverandøren du bruker har antakeligvis en app du kan bruke for å sjekke strømforbruket ditt. Denne anbefaler vi at du du bruker av flere årsaker:

 • Du kan se boligens totale strømforbruk og dermed ha en referanse du kan dobbeltsjekke med når du begynner med tiltakene i denne artikkelen
 • Oversikt over strømavtalen din, og kan se om du har rabatter og andre fordeler.

Har du en avtale med dårlige vilkår kan du hoppe videre til neste steg.

12. Bytt strømleverandør

Det er altså flere tiltak du kan gjøre for hvordan spare strøm i hjemmet.

For å spare enda mer kan du vurdere om din nåværende strømavtale er god nok eller ikke. Mellom de dyreste strømavtalene og de billigste strømavtalene du fort halvere prisen for hver brukte kWh.

Hvis du ønsker å sammenligne og motta gratis og uforpliktende tilbud, kan du sammenligne strømleverandører i skjemaet under.

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.