Men hvordan finner man den beste strømavtale? Det finnes så klart sammenligningstjenester for strøm, hvor du får tilbud fra flere strømleverandører samtidig.
Vi anbefaler naturligvis dette, men det hjelper dessverre lite om man ikke helt har fått med seg hva de ulike tilbudene om strømavtaler innebærer.
Hva slags strømavtale lønner seg? Vi vet vi ikke kan gjøre noe med nettleien, men er det fastpris, spotpris eller variabel pris som vil lønne seg på sikt?
I denne guiden skal vi prøve å bryte alt ned, og finne ut av hva du bør velge. Dessuten skal vi gå gjennom andre aspekter ved strømavtale, og hvordan man kan bytte strømavtale.
Hvilke strømavtaler finnes det?
Det er hovedsakelig tre forskjellige strømabonnement som finnes på markedet. Det kan hende at noen strømselskap kaller det noe annet, men i stor grad er det en standard.
I tillegg finnes forskjellige tillegg, slik som opprinnelsesgaranti eller maksprisgaranti, men disse kommer vi tilbake til.
Hva er spotpris og innkjøpspris?
Spotpris og innkjøpspris er en strømavtale hvor strømprisen varierer. Som regel vil en innkjøpsprisavtale være dyrere enn en spotprisavtale.
- Spotpris følger markedspris time for time, slik den er på kraftbørsen Nord Pool.
- Innkjøpspris følger også markedsprisen på Nord Pool, men strømleverandørene veier opp de tidene på døgnet du bruker mest strøm. Dette er gjerne på dagtid, da strømmen er dyrere. Derfor blir det dyrere, selv før påslag.
Med en flytende strømpris vil man være sårbar for svingninger i markedet.
For eksempel vil en tørr sommer føre til mindre vann til kraftproduksjon. Når etterspørselen da går opp på vinteren, som følge av behovet for oppvarming, vil strømprisen også øke.
Spotprisen er uansett den samme, så det er påslagene og gebyrene til strømleverandørene du må sammenligne. Har du en innkjøpsprisavtale, er det ikke så lett å sammenligne med andre leverandører.
Noen strømleverandører kaller spotpris for markedspris.
Hva er fastpris?
Fastpris blir omtalt som et slags veddemål med strømleverandøren din. Dere avtaler en fast strømpris over en viss tid. Er den billigere enn markedspris vinner du, er den dyrere vinner de.
Perioden for fastpris avtales på forhånd, og er for eksempel 1 år. Da er man med andre ord bundet til leverandøren, men de er også bundet til den prisen dere har avtalt.
Noen fastprisavtaler har også faste beløp man betaler i tillegg. Se derfor nøye etter dette.
Spotpris er det som lønner seg, statistisk sett, på lang sikt. Med fastpris er du riktignok sikret mot høye strømpriser i perioder med stor etterspørsel etter lite nedbør, men samtidig får du ikke nyte de laveste strømprisene.
Har du en bolig med stort oppvarmingsbehov fra strøm, kan det være godt med litt forutsigbarhet, og variabel pris kan være verdt det for deg.
For en leilighet skal det litt til for at det lønner seg, særlig for de med sentraloppvarming. Da er strømforbruket mye mer jevnt gjennom året, og man merker ikke svingningene så mye med spotpris.
Hva er variabel strømpris?
Variabel pris er en slags mellomting mellom spotpris og fastpris. Det vil si at den varierer, slik som med spotpris, men den holder seg stabil over lengre perioder, som med fastpris.
Med andre ord kan man kalle det for fastpris over kortere perioder. Den er mer fleksibel, da du ikke trenger å binde deg like lenge, og derfor står fritt til å bytte strømleverandør.
Også her finnes det faste beløp som man bør se etter, når man skal sammenligne strømavtaler.
Når prisen endrer seg, er strømselskapene pliktig å informere om dette 14 dager i forkant.
Dette kan være via nettsiden eller på andre måter, så da gjelder det å følge med, slik at du kan si opp strømavtale om du ser prisen blir for høy.
Ifølge Dinside.no, kan det være lurt å bytte på hvilken strømavtale man har gjennom året. Slik at man har spotpris om sommeren og variabel pris om vinteren.
Hva er forvaltning – strøm?
I en forvaltningsavtale for strøm, legges ditt strømforbruk sammen med andre strømkunders strømforbruk i en kraftportefølje. Tidligere har dette vært forbeholdt bedrifter.
Når porteføljen er stor, har strømleverandøren mulighet til å prissikre for flere perioder i løpet av året. Strømleverandøren kan da kjøpe inn deler av det de forventer at du bruker av strøm til en fastpris.
Samtidig kan de spekulere på kraftbørsen, og kjøpe billig og selge høyt, slik at du faktisk kan få en lavere pris på strømmen, ettersom hvor mye fortjenesten er på.
Det er ikke helt risikofritt, men du vil ikke måtte betale mer enn innkjøpspris og påslag.
Hensiktene med avtalene varierer litt, og kan være hovedvekt på enten billig strøm eller stabilitet og forutsigbarhet.

Hva slags strømavtale lønner seg?
Her er en oppsummering av hovedpunkter for og imot de ulike avtalene:
- Spotprisavtale er det som statistisk sett lønner seg over tid.
- Spotpris endrer seg i takt med markedet, og det kan skje raskt. Særlig hus med stort oppvarmingsbehov om vinteren er utsatt, og kan vurdere fastprisavtale.
- Fastprisavtale er forutsigbart, men samtidig vet man ikke helt sikkert om man vil spare eller tjene på det, fordi spotprisen kan være både høyere og lavere enn prisen man har avtalt i en fastprisavtale.
- Strømmarkedet bestemmes av tilbud og etterspørsel. Etter de tørre somrene vi har hatt i det siste, har det vært mindre vann til vannkraft, som står for det aller meste av strømmen vi produserer i Norge. Etterspørselen etter strøm blir større om vinteren, og derfor er man sårbar for slike svingninger med spotpris.
- Variabel strømpris følger spotpris nokså tett, men endrer seg sjeldnere, men for forutsigbarheten ser strømselskapet seg nødt til å ta et påslag.
Billigste eller beste strømavtale?
For noen er det ikke forskjell på beste og billigste strømavtale, men la oss nå tenke at det er det. Strøm er strøm, men hvor den kommer fra er ikke likegyldig for alle.
Derfor er mange blitt bevisste strømbrukere, og kutter ned strømforbruket sitt. Men har du sjekket hvor strømmen kommer fra?
Mange er opptatt av klima, og det finnes såkalte grønne strømavtaler til dette. Noen tar ekstra påslag for dette, mens andre leverandører leverer kun strøm fra fornybare energikilder.
Dette kalles for opprinnelsesgaranti.
Det betyr ikke nødvendigvis at strømmen som går til din bolig er fornybar, men det er en garanti for at det produseres strøm fra et bestemt kraftverk, tilsvarende det du bruker.
Strømmen kan nemlig ikke spores i nettet, ettersom alt går inn på det samme, men det er en måte å øke etterspørselen etter grønn og fornybar energi. Det kan være noe å ta i betraktning når man sammenligner strømleverandører.
Trenger man maksprisgaranti?
Noen strømleverandører leverer det som kalles maksprisgaranti. Dette er en slags forsikring man betaler som gjør at strømprisen din aldri overskrider en viss sum.
Maksprisgaranti er det anbefalt å takke nei til, ettersom pristakene er såpass høye før man får noe ut av garantien.
Rådet er heller å sette av tilsvarende penger man bruker på maksprisgaranti på en bufferkonto, slik at man er forberedt dersom strømprisen plutselig skulle skyte i været.
Forholder strømprisen seg normalt, har du likevel en buffer til andre uforutsette utgifter.
Skal du likevel vurdere maksprisgaranti, bør du sjekke hvor høyt pristaket er, før garantien gjør nytte for seg. Sjekk deretter historiske strømpriser for å få et bilde av hvor sannsynlig det er for at strømprisen går over pristaket.
Strømavtale – bedrift
Også bedrifter trenger strøm. De har gjerne et større forbruk også, og derfor egne avtaler.
Men strømavtaler til bedrifter er ikke helt ulik de strømavtalene man får til privatpersoner, som du ser under
- Spotpris – flytende pris bestemt av markedspris samt påslag
- Prissikring – sikre hele eller deler av forbruket mot store endringer. Med andre ord, en fastpris.
Noen selskaper jobber utelukkende med strøm til bedrifter, men mange av de som selger til privatmarkedet har også egne strømavtaler for bedrifter.
I flere tilfeller vil du måtte ta kontakt med hvert enkelt selskap, for å få til en avtale for deg. Spotpris viser seg å være det mest lønnsomme for bedrifter på sikt, så da er det nok påslaget og andre beløp man forhandler om.
Be om skriftlige tilbud fra flere for å finne den beste strømavtalen. Det er ekstra viktig, ettersom firma eller selvstendig næringsdrivende ikke har angrerett.
Strømavtale – student
Som student, bor man ofte i kollektiv. Er man heldig har man en som er godt isolert og med sentraloppvarming. For andre kan det være heller luftig, og man må bruke mye strøm for å varme opp.
Det er kanskje en i kollektivet som har ansvar for å betale strømregningen, mens de andre overfører sin del til vedkommende. Da er det ikke sikkert hele kollektivet noen gang ser hvordan strømregningen faktisk ser ut.
På et stramt studentbudsjett, kan det være mye å spare på å se opp fra pensum og spørre seg «hvilken strømavtale er best?»
Faktisk har noen strømleverandører en egen strømavtale for studenter, men det er ikke gitt at dette er billigst avtale.

Angrerett – strømavtale?
Har du hoppet på et godt tilbud, etter å ha blitt stoppet opp av en karismatisk selger? Og nå har du kanskje funnet ut at tilbudet var for godt til å være sant? Det kan skje oss alle, og heldigvis har vi angrerett.
Så lenge du gjør det innenfor angrefrist. Strømavtale har alltid 14 dagers angrefrist. Hvis du ikke blir opplyst om denne, har du 1 år angrerett. Avtalene som blir kjøpt i kampens hete, trenger derfor ikke være krise om du tar tak i det tidsnok.
Et tips er å unngå tilbud om strømavtale som kun er avgitt muntlig, eller ikke gir rom for betenkningstid. Spør i stedet etter skriftlig tilbud.
Hvis pris eller vilkår endrer seg i avtalen, må strømleverandøren informere deg direkte om dette.
Med spotpris gjelder det ikke markedsprisen, da denne varierer hele tiden. Noe som fremgår i avtalen, mens påslag og lignende må varsles om.
Hvordan en standard kraftleveringsavtale ser ut, kan du gå inn på denne siden fra Forbrukertilsynet for å se.
Si opp strømavtale
Når du skal få deg en ny strømavtale, trenger du ikke si opp den gamle. Det blir gjort automatisk av din nye strømleverandør.
Med mindre det er snakk om flytting, da må du gjerne si opp strømavtale på gammel adresse og tegne ny på den nye adresse.
Det var viktigere før, at dette ble gjort i god tid før flytting. Nå sørger de automatiske strømmålerne for at man kan melde flytting tilbake i tid.
Dersom du har en strømavtale du er godt fornøyd med, kan du enten fylle inn flytteskjema på strømleverandørens hjemmesider, eller ringe dem.
Ellers er det å flytte en ypperlig mulighet til å se sjekke om man har best strømavtale. Dessuten kan den nye boligen ha et helt annet forbruksmønster. Om du eksempelvis flytter fra hus til leilighet.
Har du bindingstid, må det oppgis i avtalen hvor mye det kommer til å koste å bryte avtalen før tiden. Dessuten skal beløpet nedjusteres desto mindre tid det er igjen av avtalen.
Bytte strømavtale?
Så lenge du ikke har bindingstid, skal det gå fint å bytte strømavtale.
Som du skjønner er det enkelt å bytte strømavtale, men å finne beste og billigste strømavtale er der jobben ligger. Å si opp strømavtale som du allerede har, kan den nye strømleverandøren gjøre for deg.
Dermed er det rimelig enkelt å bytte strømavtale. Men husk at du ikke må bytte avtale bare for å bytte. Innhent tilbud på strøm, les tilbudene nøye, og bestem deg deretter for hvilken som er den beste.
For telefon- og gateselgere vil prøve å stresse deg med forlokkende åpningstilbud og «gratis» nøkkelkjeder. Noen er kanskje sleipere enn andre, men ikke la deg vippe av pinnen. Du går ikke glipp av noe som helst.
Beste strømavtale 2019 – Billigste strømavtale 2019
Hvilken strømavtale er best 2019? Her er det, som du sikkert skjønner, veldig vanskelig å gi et fasitsvar. Det er en drøss med strømleverandører på det norske markedet.
I tillegg til de store nasjonale, er det også de mindre lokale som konkurrerer. Så det du er best tjent med er å sjekke ulike tilbud fra strømselskap i ditt område, når du merker endringer i avtalen din.
For å få tilbud om strøm fra flere strømselskaper i ditt område, kan du fylle ut dette skjemaet. Vi sender det til flere strømselskaper samtidig.
Deretter vil de kontakte deg med tilbud om strømavtale. Dessuten er de fullt klar over at de konkurrerer med andre strømleverandører om å få deg som kunde, og vil derfor gi deg sin beste avtale.
Da kan du få god tid til å sammenligne strømavtaler, og ta et godt og opplyst valg. Å sammenligne avtalene er både uforpliktende og gratis.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris