cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
8 min lesetid
Sist oppdatert: 20 april 2024

5 smarte tips til hvordan finne beste strømavtale

Det finnes en rekke strømleverandører og strømavtaler du kan vurdere. Fastpris, spotpris og variabel pris er de vanligste alternativene - men hvilket alternativ passer dine behov best? Her får du 5 tips til hva du bør se etter når du vurderer en strømavtale. Og ja, det kan være mye penger å spare.
Mann holder en lyspære mens han teller penger
Hvordan finne beste strømavtale? Unngå lokketilbud og vit hvilke typer strømavtaler som er billigst over tid er noen av tipsene.

Det finnes en rekke strømleverandører, og enda flere ulike strømavtaler du kan inngå. Om du ikke følger godt nok med på strømavtalen din kan du i tillegg risikere å betale tusenvis av kroner mer enn det som egentlig er nødvendig.

Så hvordan finner du beste strømavtale til dine behov?

  1. Vit forskjellen på ulike typer strømavtaler
  2. Se opp for lokkepriser
  3. Skaff deg oversikt over historiske strømpriser
  4. Be om skriftlig tilbud på strømavtalen
  5. Husk at du har angrerett på strømavtaler

I denne artikkelen vil du få mer detaljert informasjon servert i fordøyelige biter, slik at du kan finne ut av hvilke strømavtaler som passer deg best.

Kutt strømutgiftene dine i dag
Det kan være potensielt mye penger å spare på denne posten, og du kan få gode tilbud på både fastprisavtaler og strøm til spotpris

1. Vit forskjellen på typer strømavtaler du kan velge mellom

Det er hovedsakelig tre forskjellige strømabonnement som finnes på markedet:

  1. Fastpris
  2. Spotpris
  3. Variabel pris

Disse strømavtalene inneholder i tillegg kostnader knyttet til nettleie, gebyrer og påslag fra strømleverandøren.

Nettleie

Nettleie er en avgift du må betale til det lokale nettselskapet. Denne avgiften skal dekke kostnadene for strømtilførselen inn til boligen din, i tillegg til drift og vedlikehold av strømnettet i området hvor du bor. Nettleien dukker opp på strømregningen din, og strømleverandøren betaler dette videre til selskapet som eier strømnettet.

Strøm til spotpris

Strøm til spotpris er en strømavtale hvor strømprisen svinger fra time til time, dag til dag og måned til måned.

Spotpris er markedsprisen på kraftbørsen Nord Pool. Hvis du har strøm til spotpris avtale med strømleverandøren betaler du mer dersom prisene på børsen stiger. På den andre siden, om prisene synker betaler du mindre.

Med en flytende strømpris vil du være utsatt for svingninger i markedet - fra høye topper til dype bunner. Selv om dette kanskje høres litt skummelt ut, har strømavtale til spotpris historisk sett vært den billigste løsningen.

I tillegg til selve spotprisen på strøm kommer leverandørens påslag og gebyrer inn i avtalen.

Hva menes med påslag?

Påslag er et tillegg i prisen som en kraftleverandør tar i tillegg til spotprisen. Påslag kommer enten i form av et fast beløp, eller som et beløp per kWt.

Hva betyr fastpris på strøm?

Dersom du ønsker en forutsigbar strømregning hver måned, kan en strømavtale med fastpris være noe for deg. 

Med fastpris har du samme pris hele året, uavhengig av hva markedspris på kraftbørsen er.

På mange måter er fastpris på strøm sammenlignbart med å låse renten på et lån. Du og strømleverandør avtaler en fast strømpris over en viss periode.

  • Er fastprisen billigere enn markedsprisen i denne perioden er dette fordel deg, siden du fikk en bedre strømpris enn markedsprisen
  • Er strømprisen dyrere enn markedsprisen gagner dette leverandøren. De får mer igjen fra deg enn det de selv kjøper inn strøm for

Perioden for fastpris avtales på forhånd, og er for eksempel 1 år. Da er du med andre ord bundet til leverandøren, men de er til gjengjeld bundet til den prisen dere har avtalt.

Med fastpris er du sikret mot høye strømpriser som kan oppstå ved ekstreme topper. Men du får heller ikke nyte de laveste strømprisene.

Fastpris kan passe bra for deg som:

  • Har en bolig med stort oppvarmingsbehov
  • Ønsker forutsigbarhet i økonomien

Bor du derimot i en leilighet skal det en del til før fastpris lønner seg - særlig for leiligheter med sentraloppvarming. 

Spotpris er mest populært blant det norske folk

69 prosent av norske husholdninger hadde i følge SSB en strømavtale med spotpris i 2017. 29 prosent hadde avtaler med variabel strømpris. Kun 2 prosent av norske husstander hadde fastprisavtale på ett, to eller tre år, hvor ettårs-avtaler var det mest populære.

Les mer: Bør jeg velge fastpris eller spotpris på strøm?

Hva er variabel strømpris?

Variabelpris ligger i mellom fastpris og spotpris, da den passer for deg som ønsker mer forutsigbarhet, men ta del i prissvingene på kraftbørsen.

Siden variabelpris også følger markedspris er den mer fleksibel enn fastpris. Du trenger heller ikke å binde deg like lenge, og står fritt til å bytte strømleverandør ved behov.

Men variabelpris vil over lengre tid være dyrere enn spotpris. For selv om variabelpris også svinger, er det strømleverandøren som bestemmer prisen, og dermed sine egne marginer.

Prisen varierer over tid (14 dager), og transparensen i en slik ordning er altså lavere enn ved strøm til spotpris.

Når prisen endrer seg, er strømselskapene pliktig å informere om dette 14 dager i forkant. Dette kan være via nettsiden, sms eller på andre måter, så da gjelder det å følge med, slik at du kan si opp strømavtale om du ser prisen blir for høy.

2. Se opp for lokkepriser

Gjerne billigst i begynnelsen, men kostbart over tid.

Noen strømleverandører lokker nye kunder med introduksjonstilbud, og her gjelder det å passe på at du følger med på hvilken retning strømavtalen tar senere.

Etter kampanjeavtalen (typisk en måned) vil du bli flyttet over på en annen avtale, og denne kan ha betydelig dårligere (merk: dyrere) vilkår.

For å alltid kunne ha billigst mulig strøm burde du egentlig bytte strømavtaler oftere. Da kan du sikre deg den billigste kampanjeavtalen. Men dette kan fort bli mye jobb. Det er derfor ikke særlig sannsynlig at du kommer til å gjøre dette - noe strømleverandøren er klar over.

Da er det bedre å finne en strømleverandør med trygg og stabil prising, som i tillegg er konkurransedyktig på pris på lengre sikt.

3 ting du kan se etter, som avslører lokkepriser

1. Navnet på avtalen: om tilbudet bruker ord som "kampanje" eller "vinter"? Da er det en kortvarig avtale du bør undersøke nærmere før du bestemmer deg.

2. Årstallet: inneholder navnet et årstall? Da vet du at tilbudet kan endre seg.

3. Varigheten: Om varigheten på avtalen er én måned - gjør ekstra research. Besøk hjemmesiden til leverandøren og se hva som står med liten skrift.

3. Skaff deg oversikt over historiske strømpriser

Noen strømleverandører tilbyr det som kalles maksprisgaranti. Dette er en slags forsikring du betaler som gjør at strømprisen din aldri overskrider en viss sum.

Mange eksperter anbefaler å takke nei til maksprisgaranti, ettersom pristakene er såpass høye før man får noe ut av garantien.

Vårt råd: følg eller med på historisk og nåværende prisutvikling selv, og sett til side tilsvarende penger du ellers ville brukt på maksprisgaranti på en bufferkonto. Da er du forberedt dersom strømprisen plutselig skulle skyte i været.

I tillegg vil du ha bygget en liten buffer du eventuelt kan bruke på andre ting dersom prisene holder seg lave.

Skal du likevel vurdere maksprisgaranti, bør du sjekke hvor høyt pristaket på garantien er. Har markedsprisene tidligere nærmet seg dette pristaket? Er det sannsynlig at det vil skje?

4. Be om skriftlig tilbud på strømavtalen

Et tips er å unngå tilbud om strømavtale som kun er avgitt muntlig, eller som ikke gir deg rom for betenkningstid. Spør i stedet etter skriftlig tilbud.

Dersom pris eller vilkår endrer seg i avtalen, må strømleverandøren informere deg direkte om dette.

Med spotpris gjelder det ikke markedsprisen, da denne varierer hele tiden. Noe som fremgår i avtalen. Endringer i påslag og andre kostnader derimot, må det informeres om.

Ønsker du å se hvordan en standard kraftleveringsavtale ser ut, kan du gå inn på denne siden fra Forbrukertilsynet.

5. Husk at du har angrerett på strømavtale

Har du hoppet på et godt tilbud, etter å ha blitt stoppet opp av en karismatisk selger? Og nå har du kanskje funnet ut at tilbudet var for godt til å være sant? Det kan skje oss alle, og heldigvis har vi angrerett.

Så lenge du gjør det innenfor angrefrist. Strømavtale har alltid 14 dagers angrefrist - selv avtaler med bindingstid.

Hvis du ikke blir opplyst om dette, har du 1 år angrerett. Avtalene som blir kjøpt "mens du sitter i badekaret", trenger derfor ikke være krise om du tar tak i det tidsnok.

Si opp strømavtale dersom du skal flytte

Når du skal få deg en ny strømavtale, trenger du ikke si opp den gamle. Det blir gjort automatisk av din nye strømleverandør. Men skal du flytte må du si opp strømavtale på gammel adresse og tegne ny på den nye adresse.

Har du bindingstid, må det oppgis i avtalen hvor mye det kommer til å koste å bryte avtalen før tiden. Dessuten skal beløpet nedjusteres desto mindre tid det er igjen av avtalen

Så, hva slags strømavtale lønner seg?

Vit altså hva ulike strømavtaler innebærer før du tar et valg. Dersom du ønsker strømavtalen som er billigst over tid kan du vurdere strøm til spotpris, men vær klar over at prisen svinger.

Om trygghet og forutsigbarhet i økonomien står høyest, kan fastpris være løsningen. Variabelpris anbefales det at du unngår.

Kort og godt:

  • Spotprisavtale er det som statistisk sett er billigst over tid. Prisen følger svingingene på kraftbørsen
  • Fastprisavtale er forutsigbart, men samtidig vet man ikke helt sikkert om man vil spare eller tjene på det, fordi spotprisen kan være både høyere og lavere enn prisen man har avtalt i en fastprisavtale
  • Variabel strømpris følger spotpris nokså tett, men endrer seg sjeldnere. Strømleverandør bestemmer prisen du som kunde får, noe som fører til at variabelpris kan koste 2-3 ganger mer enn spotprisen

Sammenlign strømpriser via Tjenestetorget

Om du er på jakt etter en ny strømavtale anbefaler vi at du benytter skjemaet under. Da kan du helt gratis og uforpliktende sammenligne tilbud fra flere strømleverandører som alle vet at de kjemper om deg som kunde.

Det betyr at det er du som sitter med de beste kortene på hånden og står fritt til å velge den avtalen som passer dine behov best.

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer