Strøm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 26 juli 2024

Finn beste strømavtale: hva bør du velge?

Er det lenge siden du byttet strømavtale sist? Da er det sannsynlig at du ikke har den beste strømavtalen som dekker dine behov.
Hvor billig strøm kan du få?

Du har ingenting å tape på å sjekke hvem som tilbyr billig strøm. Og hvis det viser seg at du allerede har laveste strømpris - ja, da har du i det minste fått bekreftet nettopp det.

Kanskje hoppet du på en billig strømavtale for noen år siden og tenker at den er like god i dag? Eller synes du strømprisen er blitt for uforutsigbar det siste året, og ønsker mer kontroll på utgiftene?

Hva som kjennetegner den beste strømavtale avhenger i stor grad av deg og dine behov.

Enten du verdsetter billigst mulig strømpris eller du ønsker større forutsigbarhet i utgiftene dine, vil du få noen råd rundt hva som er den beste strømavtalen for deg i denne artikkelen.

Strømavtale til spotpris har historisk sett vært billigst over tid, og anbefales dersom du tåler svingningene i strømprisen. Om du verdsetter forutsigbarhet over pris, vil fastpris på strøm være den beste strømavtalen for deg.

Sammenlign strømavtaler gratis
Du har alt å vinne på å sjekke hvem som tilbyr billig strøm. Om det viser seg at du allerede har en knallgod avtale? Ja, da har du i det minste fått bekreftet nettopp det.

Spotpris

Har du strøm til spotpris følges strømprisen som er satt på kraftbørsen Nord Pool til enhver tid.

Spotpris på strømavtalen er statistisk sett det som lønner seg på sikt, og dersom du tåler svingingene fra topp til bunn, er dette en avtale som er verdt å se nærmere på.

Les mer og få tilbud på spotpris her

Fastpris

Verdsetter du forutsigbarhet i utgiftene mer enn å spare noen ekstra kroner over tid? Da kan fastpris på strøm være svaret. Med en slik avtale betaler du en fast, avtalt pris gjennom hele året for strøm.

  • Fordelen med fastpris på strøm er at du sparer potensielt mye penger dersom spotprisen stiger til skyhøye nivåer. Du betaler uansett den strømprisen du og strømleverandøren er blitt enige om.
  • Ulempen med fastpris er at du risikerer å betale mer enn de som har strømavtale til spotpris når spotprisen er lav.

Men velger du strømavtale med fastpris vet du alltid hva du skal betale, og unngår dermed ubehagelige økonomiske overraskelser. 

Strømavtaler til fastpris har bindingstid. Se alltid etter hvor lang bindingstid fastprisavtalen har.

Les mer og få tilbud på strøm til fastpris her

Bindingstid på strøm

Når du binder strømprisen, binder du både prisen og deg selv til avtalen. Du skal få en økonomisk fordel for å inngå en avtale med bindingstid, for eksempel rabatter/bonuser eller andre tjenester. Du kan si opp en fastprisavtale, men da må du betale et oppsigelsesgebyr.

Å binde pris på strøm pleier ikke å strekke seg lenger enn 12 måneder, med mindre det er en fastprisavtale vi snakker om.

Unngå strømavtaler til standard variabel pris

Variabel pris er en slags blanding mellom spotpris og fastpris. Prisene endrer seg saktere enn ved spotpris, men er ikke like forutsigbar som fastpris.

Med variabel strømavtale er strømselskapene pliktig å informere deg om endringer i prisen to uker i forveien. Dette gjør at det blir en forsinkelse i prisene man betaler, og dermed ikke følger markedet like nøye.

Prisen du betaler vil da kunne gå opp, mens resten av markedet går ned.

Forbrukerrådet fraråder folk fra å ha strømavtaler til standard variabel pris, ettersom den er dyrere. Om det er forutsigbarhet i strømutgiftene som er viktigst, bør du heller velge fastpris.

Les mer: Bør jeg velge spotpris eller fastpris på strøm?

Nettleie, påslag og strømpris

Uansett hva slags strømavtale du velger, vil du få en strømregning som består både av strømpris, påslag og nettleie. Hvor mye strøm du bruker, og hvor i landet du bor, bestemmer hvor dyr nettleie du må betale.

Ønsker du å redusere nettleien må du fokusere på å senke det samtidige strømforbruket ditt.

Siden strømselskapene har kostnader med å videreformidle strømmen til hjemmet ditt, tar de derfor et påslag. Mange kampanjetilbud opererer med negativt påslag de første månedene, men igjen gjelder det å være våken og lese vilkårene i en slik avtale. Etter kampanjeperioden er over vil strømavtalen bli betraktelig mindre gunstig for deg.

Les også: 12 effektive tips til hvordan spare strøm

Hva påvirker strømprisen?

Prisen på strømmen avgjøres av en rekke faktorer:

  • Tilbud og etterspørsel
  • Været
  • Nyhetsbildet

Tilbud er da hvor mye strøm som produseres av Norge, men også i andre land. Tilbudet kan også påvirkes av klima, samt hvor mye vi eksporterer til utlandet, eller om det utføres oppgraderinger og vedlikehold.

Etterspørselen styres av strømforbruket til forbrukerne. Er det en kald vinter, vil vi bruke mer strøm på oppvarming. Hvis det er lite vann til rådighet i vannkraftverkene våre, som følge av tørr høst, vil prisen presses opp.

I det nordiske kraftmarkedet blir strømprisene bestemt på kraftbørsen Nord Pool. Her selges strømmen til den som vil gi mest for den. Det er her strømleverandører kjøper strømmen de selger videre til deg som strømkunde.

Les ogsåhva er leveringsplikt på strøm?

Så, hvilken strømavtale bør du velge?

Det er mer lønnsomt å ha en strømavtale som er billig på sikt istedenfor en avtale med gratis strøm i en måned, for å så bli dyr resten av året.

Strømselskaper forsøker ofte å hale i land nye kunder med kampanjetilbud som typisk varer mellom 1-3 måneder. Selv om disse avtalene gjerne er svært rimelige i kampanjeperioden, kan strømavtalen du blir flyttet over på ved kampanjeslutt være mye dyrere.

Derfor må du ha et våkent øye på lokketilbud, og lese avtalevilkårene nøye.

Slik bytter du strømavtale

Benytt deg gjerne av skjemaet under for å innhente tilbud fra flere ulike strømleverandører. De vet at de alle konkurrerer om å få deg som kunde. Dermed kan du vente deg deres beste strømavtaler.

Ettersom tjenesten vår er helt uforpliktende og gratis har du uansett ingenting å tape på å sjekke om du kan spare penger på strøm.

Slik gjør du det:

  1. Du fyller ut skjemaet under denne artikkelen
  2. Vi sender forespørselen til flere strømleverandører
  3. Strømleverandørene kontakter deg med sine beste strømavtaler
  4. Du velger den som gir deg den beste strømavtalen
  5. Strømleverandøren hjelper deg med å avslutte den gamle avtalen samt opprette ny

Det koster deg ingenting å sammenligne strømavtalene via Tjenestetorget.

Hvor billig strøm kan du få?
Du har ingenting å tape på å sjekke hvem som tilbyr billig strøm. Og hvis det viser seg at du allerede har laveste strømpris - ja, da har du i det minste fått bekreftet nettopp det.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Hvor billig strøm kan du få?

Du har ingenting å tape på å sjekke hvem som tilbyr billig strøm. Og hvis det viser seg at du allerede har laveste strømpris - ja, da har du i det minste fått bekreftet nettopp det.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Hvor billig strøm kan du få?
Du har ingenting å tape på å sjekke hvem som tilbyr billig strøm. Og hvis det viser seg at du allerede har laveste strømpris - ja, da har du i det minste fått bekreftet nettopp det.