Hvordan få billig strøm: 6 grep
Nå som strømprisen er dyrere er det mange av oss som ønsker å få tips til billigere strøm. Flere søker etter når det er billigere strøm på døgnet for å bedre kunne planlegge strømforbruket og kanskje spare noen kroner så sjokket ikke blir så stort når strømregningen kommer.
Husk å slå av lysene når du drar hjemmefra, lukk også vinduene og slå av varmen!
6 enkle grep til billig strøm
-
Sjekk strømavtalen din
-
Senk innetemperaturen
-
Oppvarming
-
Vedovn/ Varmepumpe
-
Monter tettlister
-
Pass på vannforbruket
Varmtvann og oppvarming krever mest strøm. Det kan derfor være lurt å montere en sparedusj for å halvere mengden varmtvann du bruker og bytte ut panelovner med varmepumpe for å spare mer strøm, eller bruk ved til vedovn om du har.
1. Sjekk strømavtalen din
Du kan spare mye på å sjekke ut om du bør bytte strømleverandør slik at du kan få en billigere strømavtale fra en annen leverandør. Med Tjenestetorgets skjema får du kommet i kontakt med strømleverandører i nærheten av deg.
Som en bonus vil leverandørene tilby deg lavest mulig strøm da de vet at de konkurrerer med andre leverandører for å få deg som kunde. Unngå å bli lurt inn i en dyr strømavtale.
Sjekk det ut nå – tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Fordeler med Tjenestetorgets skjema: Du bestemmer selv om du ønsker å takke ja til tilbudet fra strømleverandørene, du trenger ikke lete selv etter å finne den beste strømleverandøren for deg og du sparer penger på strømregningen!
2. Senk innetemperaturen
Du kan spare mye på å senke innetemperaturen 1 eller 2 grader – for hver grad du senker sparer du ca 5 prosent av oppvarmingskostnadene.
Husk å slå av varme og lys i rom som ikke brukes. Husk ved lufting kan mye strøm gå tapt - sett vinduer og dører på vidt gap en stund fremfor å la vinduene stå på gløtt over lengre tid.
3. Reduser strøm til oppvarming
For å redusere strømforbruket til oppvarming må du bruke mindre varmtvann – ikke ta sangtimene dine i dusjen for eksempel.
Senk temperaturen til varmtvannsberederen om mulig (men den må være over 70 grader). Ikke bruk tørketrommel når strømprisen er på sitt høyeste, vurder om klærne kan lufttørke på et klesstativ.
Fyll vaskemaskinen helt full og vask klærne på 30 grader samtidig og la den bruke strøm da strømprisen er på det laveste.
4. Suppler med vedovn/ varmepumpe
Bruk ved til vedovn om vinteren oftere enn å la panelovnene varme hjemmet ditt. Dersom du ikke har muligheter til vedfyring kan investering av varmepumpe være en smart løsning.
Kle på deg; det er billigere med sokker og genser enn en temperaturøkning på panelovnene dine.
Les gjerne om hvorfor det kan være lurt å bruke varmepumpe og vedovn samtidig – du sparer mer strøm og det kan være lurt å bruke en ekstra oppvarming på dager da det er svært kaldt. Varmepumpen er ikke like effektiv på strømsparing jo kaldere det er ute.
5. Monter tettlister
En enkel og rask metode for å spare strøm og oppnå bedre inneisolering er å montere tettlister. Dette enkle grepet kan spare deg for noen kroner selv med de stiveste strømprisene. Du får gjennomført et enkelt og rimelig energitiltak, reduserer varmetapet fra vinduer og dører. De er lette å montere for hånd og kan kjøpes hos alle byggevarekjeder.
6. Pass på vannforbruket
Sett inn en sparedusj så du kan spare mer strøm på oppvarming av varmtvann. Ikke dusj når "alle andre" dusjer; om morgenen og på ettermiddagen. Husk å passe på tiden du står i dusjen – spar mer: dusj kortere.
Få billig strøm – slipp dyre strømregninger
Tjenestetorgets skjema gjør det lettere for deg å spare penger – du får oversikten og tilbud fra flere leverandører. Spotpris blir som regel oftest valgt – det er gjerne det billigste valget på sikt i forhold til innkjøpspris, fastpris og variabel pris.
Spotprisen svinger heltiden og dette er noe du kan dra nytte av dersom du planlegger strømbruket bedre.
Hva er forskjellen på spotpris, innkjøpspris, fastpris og variabel pris?
-
Spotpris – Følger markedsprisen på kraftbørsen Nord Pool. Det finnes flere varianter fra ulike aktører. Prisene er høyere om vinteren og lavere om sommeren. Er i gjennomsnitt billigst for forbrukeren.
-
Innkjøpspris – Følger markedsprisen og er ganske lik spotpris, men vektlegger når du bruker strøm på dagen. Pass på: Enkelte strømselskaper kan ha skjulte priselementer.
-
Fastpris – Du binder prisen i en periode: for eksempel i opp til 1 eller år. Du betaler det samme på vinteren som på sommeren. Er i snitt dyrere for forbrukeren.
-
Variabel pris – Du får varsel 14. dager i forkant – som betyr at den følger utviklingen i kraftprisene 2 uker på etterskudd, du skånes for høye prisendringer, men den har vist seg å være dyrere enn spotpris.
Forbrukerrådet advarer mot å binde seg for dyrt og for lenge. Regjeringen arbeider med å få til gode fastprisavtaler som skal bli bedre og billigere enn de er i dag, det anbefales derfor å vente og ikke binde seg til en fastpris nå som strømmen er dyr.
Det er vanskelig å beregne om det eventuelt kunne lønnet seg å binde strømprisavtalen nå med så usikre utsikter.
Innkjøpspris forbindes ofte med spotpris, men har den siste tiden blitt kjent for å inneholde skjulte påslag – derfor bør du sjekke hva din strømleverandør legger i definisjonen: "innkjøpspris".
Finn ut når du kan spare mest strøm
Hovedsakelig er strømmen billigst om natten og om sommeren, altså når du trenger den minst.
Strømprisen er fastsatt av markedet og reflekterer tilbud og etterspørsel derfor er strømmen gjerne billigere om sommeren og om kveldene.
Planlegg strømforbruket ditt og se gjerne over disse 12 tipsene til hvordan du kan få en bedre og billigere strømavtale. Slipp unna overraskende og dyre strømregninger, spar penger på å sammenligne strømavtaler.
Dette er de verste strømtyvene som gir deg dyrere strøm:
-
Oppvarming
-
Varmtvann
-
Elbillading
Visste du at så mye som opp mot 60 % av strømforbruket ditt går til oppvarming? Det er derfor mye å kunne spare på å redusere strømforbruket på oppvarming.
Du kan derfor spare noen ekstra penger på å sette på klesvasken etter middagen isteden for når du kommer hjem fra jobb på ettermiddagen for eksempel.
Det lønner seg å lade elbilen på natten isteden for om morgenen eller på ettermiddagen når du kommer hjem fra jobb.
Spar penger ved å investere i en varmepumpe. Du får mer varme per krone som brukes og i tillegg kan varmepumpen brukes som aircondition om sommeren. Det er derfor et godt grep, særlig om du ikke har mulighet til vedovn, for å spare mer og få den billigste strømmen.
Bør du binde prisen eller betale for spotpris?
I bunn og grunn handler det om forutsigbarhet på strømregningen versus lavest strømavtale over tid. Dersom du hadde fastpris på strøm før 2020 har du nok hatt det mindre stressende enn spotpris-kundene hadde det i 2021.
Når du binder deg og hvor lenge har noe å si, tillegg bør du være oppmerksom på endringer på strømprisen ut i fra kraftmarkedet til Nord Pool. Dersom du vet at strømprisene vil stige over vinteren kan det være lurt å ha bindet seg, men over lengre tid er det mer lønnsomt å ha spotpris fremfor fastpris – dersom prisen på strøm plutselig stuper – må du som har fastpris avtale betale mer for strømmen enn de med spotpris.
En tommelfingerregel er gjerne at du bør kun velge fastpris når strømprisene er lave.
Sammenlign strømpriser her hos Tjenestetorget og få tilbud på billig strøm fra flere strømleverandører. Det kan være lurt å bytte. Den billigste strømmen får du ved å selv være aktiv i hva du betaler for din strømavtale. Du kan alltids sjekke kraftbørsen Nord Pool selv, titte innom forbrukerrådet eller enklest: fyll ut skjemaet vårt her på siden!
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris