cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
4 min lesetid
Sist oppdatert: 05 april 2024

Er det lurt å kombinere varmepumpe og vedfyring?

Går det an å kombinere varmepumpen med god, gammeldags vedfyring? Og er det eventuelt noen fordeler og ulemper ved dette? Denne artikkelen gir deg svaret.
Et ektepar lurer på om det er lurt å bruke både varmepumpe og vedfyring
Varmepumpe og vedfyring: Joda, det går fint an å kombinere disse. Særlig på ekstra kalde dager kan vedfyring være et godt supplement i oppvarmingen.

Om du har både vedovn og varmepumpe i hus har du sikkert tenkt på muligheten for å kombinere disse to. Er det en god idé?

Ja, det går fint å kombinere varmepumpe og vedfyring. Spesielt på ekstra kalde dager kan disse to jobbe godt sammen, da varmepumpen blir mindre energieffektiv og kan slite med å produsere tilstrekkelig, effektiv oppvarming. Pass på at varmepumpens innstillinger ikke er satt til auto om du skal supplementere med vedfyring.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om hvordan vedfyring og varmepumpe kan føre til lavere strømregninger, samt hvilke varmepumpe-innstillinger du ikke må glemme dersom du skal kombinere vedfyring og varmepumpe.

Spar penger på oppvarming i dag
En varmepumpe er mer miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming. Trykk på knappen under for å motta tilbud på varmepumper fra forskjellige leverandører.

Å kombinere med vedfyring kan gi økt strømsparing

Jo kaldere det er ute, desto mindre energieffektiv blir varmepumpen. Det betyr kort og godt at varmepumpen ikke leverer like mye varmeeffekt i forhold til strømmen som brukes enn det den vanligvis klarer i mildere temperaturer.

ekstra kalde dager må varmepumpen derfor jobbe hardere, og vil altså ikke være like kostnadaseffektiv.

I slike tilfeller, og i perioder med spesielt høye strømpriser, kan det være en stor fordel å kunne benytte deg av ekstra oppvarming - for eksempel vedfyring.

Når du fyrer kan ha noe å si for strømkostnadene

Det kan faktisk lønne seg å sette opp varmepumpen litt ekstra om natten, hvor strømprisene er lavest. Skru den da noe ned igjen på dagtid og spe på med vedfyring, om det trengs. Du kan få flere tips til strømsparing i denne nyttige artikkelen.

Men husk riktige innstillinger!

Pass på at du ikke bruker auto-funksjonen dersom du skal kombinere varmepumpe og vedfyring. Om du gjør det vil varmepumpen blir lettere forvirret i tilfeller hvor temperaturen blir høyere enn det den er stilt inn på.

Om auto er på i slike tilfeller, vil varmepumpen automatisk bruke kjølemodusen for å kjøle ned rommet igjen. Da forsvinner mye av poenget med å kombinere de to varmekildene, i tillegg til at strømforbruket øker.

Da er det bedre at du selv justerer ned termostaten på varmepumpen litt dersom vedfyringen fører til at det blir for varmt i boligen.

Ikke slå varmepumpen av og på!

Om det skulle bli for varmt med både vedfyring og varmepumpe kan du godt skru ned temperaturen på varmepumpen noe. Men om du skrur den helt av vil den måtte jobbe hardere når du skrur den på igjen når vedfyringen er over, og vegger og gulv er blitt kalde.

Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Verdt å vite: dersom du skrur på viftefunksjonen (trykk på «Mode» knappen til et viftesymbol kommer opp. Viften i innedelen vil dermed bidra til å spre varmen fra vedfyringen rundt i rommet.

Du kan lese mer om riktige innstillinger av varmepumpe i denne nyttige artikkelen.

Vedfyring kombinert med andre varmekilder

Vedfyring er generelt sett et smart tilskudd til oppvarming generelt. Ikke bare sørger den for at du får fylt rommet med varme, men du sparer også strøm på de kaldeste dagene.

Varmepumper er er altså en type oppvarming som nyter godt av litt ekstra drahjelp når det ekstra kaldt ute. Det samme gjelder forsåvidt også om du har annen elektrisk oppvarming som panelovner.

Panelovner bruker mer strøm enn varmepumpe i forhold til varmen de gir, og viktigheten av en vedovn er i slike tilfeller kanskje enda større.

Men husk at vedfyring koster penger det også

Om du fyrer med ved, er du allerede klar over at den koselige stemningen ikke kommer gratis. Veden må jo kjøpes fra et sted, om du ikke har tilgang på andre måter.

Ifølge beregninger utført av Smarte Penger vil kjøpeved gi en oppvarmingskostnad på 134 øre pr kW.

Det er faktisk mer enn strømprisene (pluss nettleie og påslag) i snitt har vært de siste årene.

I tillegg kommer faktorer som tilstand på veden (må være tørr nok), nok ved i posen, kortvarig fyring som også påvirker kostnadene rundt vedfyring.

Så, dersom du ønsker en kostnadseffektiv oppvarming gjennom hele året...

Velg en varmepumpe (som dekker behovet ditt gjennom hele året)!

Pass på at du ikke velger varmepumpemodell kun basert på behovet ditt for oppvarming når det er kaldest. Av alle dagene i et år, skjer dette kun et fåtall ganger.

Og vedfyring koster penger det også - og lønner seg best i topspann med annen oppvarming når det er ekstra kaldt ute.

Tenker vi årlig besparelser er det derfor lurt for både lommebok og varmeeffekt å gå for en varmepumpe som primæroppvarming gjennom året.

Da gjelder det å kjenne ditt behov. Om du for eksempel bor i mildt kystklima (eksempel på sørlandet) vil du antakeligvis ikke ha behov for toppmodellen som er spesialdesignet for å tåle ekstremkulde.

Om det skulle være noen dager i året hvor det blir ekstremt kaldt, og du har en vedovn, kan du i stedet kjøpe inn litt ved til å hjelpe til først når det skulle bli behov.

Vurderer du varmepumpe?
Om du til nå kun har fyrt med ved eller panelovner, kan du vurdere å skaffe en varmepumpe. De bruker mindre strøm enn panelovner, og du slipper å ha garasjen stablet med ved. Ønsker du tilbud på varmepumpe?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Vurderer du varmepumpe?

Om du til nå kun har fyrt med ved eller panelovner, kan du vurdere å skaffe en varmepumpe. De bruker mindre strøm enn panelovner, og du slipper å ha garasjen stablet med ved. Ønsker du tilbud på varmepumpe?

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Vurderer du varmepumpe?
Om du til nå kun har fyrt med ved eller panelovner, kan du vurdere å skaffe en varmepumpe. De bruker mindre strøm enn panelovner, og du slipper å ha garasjen stablet med ved. Ønsker du tilbud på varmepumpe?
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer