Varmepumpe bråker: 5 måter å redusere støyen på
Å rengjøre filtrene i innedelen på luft til luft varmepumper en gang i måneden hjelper både på bedre oppvarming, strømforbruk og reduksjon i støynivå. Du bør også ha varmepumpeservice hvert andre år for å sørge for at den yter maksimalt.
Selv om en varmepumpe har mange gode sider (den er både energieffektiv og miljøvennlig), slipper du ikke unna det faktum at det er en maskin som vil lage noe lyd. Heldigvis er det mange gode, mer stillegående modeller på markedet i dag, som fører til at problemer med støynivå reduseres. Men hva om du allerede eier en varmepumpe, og den lager mer støy enn tidligere?
Dersom din varmepumpe bråker, kan du se om noen av disse tiltakene vil hjelpe:
- Jevnlig vedlikehold
- Skaff varmepumpehus
- Sjekk om utedelen avgir vibrasjoner mot veggen
- Sjekk om utedelen er plassert feil
- Bedre isolasjon av bolig
Videre i denne artikkelen kan du lese mer om tiltakene over. Noen av tiltakene er enkle å utføre, mens andre krever mer jobb og kapital.
Før vi begynner: ulike systemer har ulike støynivåer.
Det vil si at en væske til vann varmepumpe, hvor alle prosesser skjer under bakken (bergvarme), ikke har de samme utfordringene knyttet til støynivå som luft til luft varmepumper eller luft-vann varmepumper, hvor utedelen er plassert nær huset over bakken.
Denne artikkelen vi derfor ta for seg systemer som har en utedel over bakkenivå.
Du sparer mer penger med en vedlikeholdt varmepumpe
1. Jevnlig vedlikehold
For maksimal ytelse, lengst mulig levetid og en så støyfri varmepumpe som mulig, er det viktig at du er flink til å vedlikeholde den jevnlig.
Om du har luft-til luft varmepumpe bør du rense filtrene i innedelen hver måned, og en F-sertifisert fagperson bør ha service på den hvert andre år.
Utedelen bør holdes fri for snø, is, løv og andre forstyrrende elementer som kan blokkere og slite på varmepumpen.
Er du påpasselig med vedlikeholdet av varmepumpen vil den ikke trenge å jobbe like hardt hele tiden. Da vil du merke stor forskjell i både varmeeffektiviteten, strømregningen og støynivået.
Om du vil lese mer om vedlikehold av varmepumpe, og hvorfor strømregningen blir lavere om du går over både ute- og innedelen regelmessig, kan du sjekke ut denne nyttige artikkelen.
2. Skaff varmepumpehus
Om varmepumpen lager mye lyd kan et varmepumpehus være en god løsning.
Et varmepumpehus beskytter ikke bare utedelen mot uønskede elementer, men vil også kunne dempe støy fra utedelen. Du kan faktisk isolere den også, slik at enda mindre støy slipper ut.
Særlig når det er skikkelig kaldt ute vil varmepumpehus vise nytteverdien i form av raskere avrimingstid og generelt bedre ytelse fra varmepumpen.
Det betyr at varmepumpen ikke trenger å jobbe på full guffe - noe den kanskje måtte gjort om den ikke hadde hatt et beskyttende varmepumpehus.
Og mindre hard jobbing varmepumpen må gjøre - jo mindre støy vil den lage.
3. Sjekk om utedelen avgir vibrasjoner mot veggen
Er utedelen montert rett på treveggen? Da er det stor sannsynlighet for at vibrasjonene fra varmepumpen forplanter seg godt i veggene.
Med andre ord - varmepumpen vil kunne høres godt.
Løsningen her er:
- Varmepumpen bør monteres med braketter på grunnmuren (eller et bakkestativ)
- Eller, dersom du ikke kan plassere den på annet vis: skaff spesielle vibrasjonsdempere som er egnet for benyttelse på trevegg
Lydnivået på varmepumper
Varmepumper har ulikt lydnivå, avhengig av modellen. Du finner denne informasjonen på energimerket. Varmepumper lager mer støy når det er kaldt ute. Da må den jobbe hardere, så sjekk maksimalt lydnivå for å unngå overraskelser. Produsentene måler lydnivå en meter fra varmepumpen.
Dersom varmepumpen er installert av en sertifisert montør, vil feilmontering være en lite sannsynlig årsak. Men frem til 2013 var det lovlig å installere varmepumpe selv, og dersom du var en av dem som gjorde dette, kan det være lurt å sjekke om varmepumpen ble installert feil.
4. Sjekk om utedelen er plassert feil/ugunstig
Akkurat som feilmontering kan påvirke varmepumpens ytelse og støynivå, kan feil plassering av varmepumpen også være en årsak.
Ja, selv en modell som har generelt lavt støynivå, vil påvirkes av plasseringen. Plassering av både innedel og utedel har mye å si for ytelse og eventuell bråk.
Har du eksempelvis plassert utedelen nærme soveromsvinduet, kan du selv med en mer stillegående varmepumpe høre den godt om natten.
Om det viser seg at plasseringen ikke er optimal må du ta kontakt med en sertifisert montør for å demontere og flytte varmepumpen.
Hvor bør man plassere utedelen til en varmepumpe?
Først og fremst: det er viktig å plassere varmepumpens utedel slik at den får bra tilgang på luft.
Varmepumpen bør plasseres der den er godt skjermet for vær og vind, slik at du slipper økt slitasje, eller at varmepumpen dekkes til av løv, snø eller andre elementer som befinner seg i uteluften.
I tillegg må du huske på naboene dine. Den bør plasseres slik at støynivået ikke er til sjenanse for dem også.
Les mer om plassering av varmepumpe i denne artikkelen
Unngå konflikt - ta en prat med naboen
Det er lurt å ta en prat med naboen din om plasseringen av utedelen. Støyen fra utedelen kan plage naboer, og mange konflikter og tvister kunne vært unngått ved å være en god nabo og ta en vennlig prat i forkant.
5. Bedre isolasjon av bolig
Bor du i en dårlig isolert bolig får du ikke maksimal varmeeffekt ut av varmepumpen. Den må jobbe hardere for å varme opp dårlige isolerte hus - noe som også betyr at den vil støye mer.
Derfor kan det være lønnsomt, både for varmeeffektens ytelse og støynivå, at du får bedre isolasjon på plass.
Isolering av bolig koster ofte rundt 1.000-3.000 kroner per kvadratmeter veggflate.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris