6 gode tips for riktig innstilling av varmepumpe
Ta det helt med ro – i denne artikkelen tar vi deg igjennom hvordan du får ønsket temperatur i både kalde og glovarme perioder.
Slik får du riktig innstilling av varmepumpe:
- Bruk manuell istedenfor Auto for ønsket temperatur
- La varmepumpen jobbe hele tiden
- Sjekk om utedelen har tilgang på fri luft
- Rengjør filtrene i innedelen hver 2. måned
- Styr retningen på temperaturen i rommet
- Husk jevnlig varmepumpeservice
Videre kan du lese om hver og én av de ulike tipsene. Som du ser - det er ikke bare et par knappetrykk på fjernkontrollen du kan gjøre for å forbedre ytelsen.
Etter å ha lest artikkelen vil du ha større kontroll og oversikt over de beste varmepumpeinnstillingene. Både for de kaldeste vinterdagene og de heteste sommernettene.
PS: Denne artikkelen gjelder luft-til-luft varmepumpe, som er den vanligste typen i de norske hjem
1. Bruk manuell i stedet for auto for ønsket temperatur
Det norske klimaet kan være ganske så uforutsigbart. På vinteren kan vi plutselig gå fra minus 10 grader til pluss 2 grader over natten.
Dette i seg selv kan være nok til å forvirre varmepumpen din hvis du har satt den til selv å bestemme når den skal varme opp eller kjøle ned boligen.
For eksempel, når du fyrer i stua kan en varmepumpe satt til auto plutselig sette på avkjølingsfunksjonen. Dette skjer fordi den merker at temperaturen blir høyere enn temperaturen du og varmepumpen er blitt enige om tidligere.
Til og med morgensola vil jo øke temperaturen i rommet ditt. Når den begynner å varme opp stuen din etter en iskald vinternatt kan dette være nok til å skape forvirring.
Så, hvordan unngå at pumpen blir forvirret?
Innstillingene for varmepumper bør ikke være satt til auto. Bruk heller heat eller cool, avhengig av om du ønsker oppvarming eller kjøling.
Sjekk ut «Mode» funksjonen på fjernkontrollen din for å se hva dine innstillinger er.
Flere fordeler med manuell innstilling:
- Bruker mindre strøm enn auto
- Lavere turtall = mindre bråk
- Stødigere romtemperatur med bedre fordeling i rommet
Vanligste innstillinger for varmepumpe i norske hjem:
- Heat/varmemodus: mellom 22-24 grader
- Cool/kjølemodus: mellom 20-22 grader
Bruk av varmepumpe om vinteren
I kalde perioder anbefaler de fleste eksperter at varmepumper settes til et sted mellom 22-24 grader.
Da tar pumpen for seg det meste av oppvarmingen, men det er verdt å huske på at jo kaldere det er ute, jo mindre energi klarer pumpen å hente. Derfor bør du spe på litt med panelovn/vedovn hvis du skulle trenge mer varme i rommet.
Symbolene for Heat og Cool har vært utsatt for enkelte misforståelser av flere. Heat-symbolet gjenkjennes ved en sol. Den betyr ikke sommermodus, men oppvarmingsmodus. Cool-symbolet er en iskrystall, og er ment for kjøling om sommeren.
Bruk av varmepumpe om sommeren
En veldig nyttig egenskap varmepumper har - også luft-til- luft varmepumper, er at de også kan brukes som aircondition.
Det kommer godt med på en varm sommerdag da varmepumpen kan brukes til å kjøle ned huset. Da er det viktig å merke seg at du må ha en kondensvannslange på innedelen som fører ut til utedelen. Har du ikke dette risikerer du vann på gulvet.
Hvordan du kan kjøle ned huset om sommeren med varmepumpe kan du lese mer om i denne artikkelen.
Har du hatt varmepumpen montert av en sertifisert montør? Dette er noe du skal ha hatt hvis du har anskaffet varmepumpa etter 2013. Da skal monteringen ha blitt gjort riktig og du trenger ikke å bekymre deg for dette.
Visste du at anbefalt innetemperatur er 20 grader? «Tjue er bra for huet» er slagordet til Norges Astma- og allergiforbund (NAAF). Ikke bare er det en fin temperatur for astmatikere og allergikere. En romtemperatur på 20 grader hjelper i tillegg på konsentrasjonen din. Dette er kanskje særlig viktig i disse tider, hvor du kanskje jobber mye fra hjemmekontor.
Du har kanskje hatt for vane å skru av varmepumpen når det er varmt nok, slik at du sparer strøm?
Vel, dette er ikke helt riktig praksis. En slik bruk kan faktisk virke mot sin hensikt.
Når du skrur av varmepumpen går temperaturen i rommet etterhvert ned igjen. Pumpa må altså skrus på igjen og den vil bruke mer energi i sitt forsøk på å varme opp rommet raskt enn hvis den kunne jobbet kontinuerlig på moderat kraft.
Det blir det samme som om du starter og stopper en bil gjentatte ganger. For at varmen skal raskt kunne komme opp til normal romtemperatur må varmepumpen jobbe hardere. Dette bruker gjerne mye krefter, bråker mer (grunnet økt viftehastighet), sliter på levetiden og kan fort vekk bli en dyrere løsning enn hvis du bare hadde latt den holde på i jevnt og stabilt tempo.
Dersom du ikke skal være borte fra huset i månedsvis er det altså best å la varmepumpa jobbe kontinuerlig på moderat styrke. Da bruker den mindre energi og gir deg ønsket temperatur på en mer stabil måte.
3. Sjekk om utedelen har tilgang på fri luft
Det kan nesten virke som en rekke ting har en magisk tendens til å finne veien mot utedelen av varmepumpa. For at varmepumper enkelt skal kunne ta inn luft er det viktig at de får puste.
Med andre ord: pass på at utedelen ikke blir blokkert av busker, løv, sykler, snø osv.
Det kan også være lurt å sette et tak over utedelen, slik at den står best mulig skjermet fra vær og vind. Særlig når vinteren kommer.
4. Rengjør filtrene i innedelen hver 2. måned
Noen ganger kan noe så enkelt som litt rengjøring være nøkkelen til bedre ytelse.
Blant annet blir filtrene som sitter i innedelen støvete og skitne. Sørger du for regelmessig vedlikedhold (gjerne hver 2. måned) hvor du støvsuger og renser filtrene vil dette ha god effekt på varmepumpen.
Husk! Det er viktig at du skrur av varmepumpen før du begynner å rense filtrene.
Du kan lese mer om vedlikedhold av varmepumper på denne siden.
5. Styr retningen på temperaturen i rommet
Noen moderne varmepumper har en sensor («I-See») som til enhver tid scanner rommet for å finne kalde områder som må jevnes ut.
For eksempel ved dører og vinduer. Lukker du opp et vindu vil sensoren automatisk justere varmen i retningen vinduet.
Noen varmepumper har mulighet til å gi deg to luftstrøm-innstillinger: direkte og indirekte.
- Direkte: sensoren følger med på hvor folk i rommet oppholder seg og retter luftstrømmen mot dem. Dette er en fin innstilling hvis man trenger å avkjøles raskt, eller hvis det er kaldt og du trenger å få varmen i kroppen raskt.
- Indirekte: Denne innstillingen gir motsatt effekt. Den styrer retningen på luftstrømmen vekk fra mennesker i rommet.
Hva slags funksjoner varmepumpen din har avhenger av produsent. Men vi anbefaler at du tar en kikk i manualen for å se om du har en slik funksjon.
Du kan ta en kikk på vår oversikt over varmepumper i Norge her.
6. Husk jevnlig varmepumpeservice
Sørger du for å droppe automatisk kjøling/oppvarming til fordel for manuell setting, rengjør filtrene i innedelen hver 2. måned og sørger for at utedelen ikke blokkeres av rusk og rask er du allerede godt på vei mot en varmepumpe som gir deg ønsket temperatur.
Men det er lurt å huske på at du i tillegg burde ha service på varmepumpen din hvert 2-3 år. Da øker du sannsynligheten for at en varmepumpe lever lenger og fungerer enda bedre. Dersom du merker at noe er galt med din varmepumpe bør du få tak i fagfolk snarest.
-
Her var det full klaff. Enkelt og greit. Trygg på at det er seriøse leverandører av varmepumper som er medlemmer av Tjenestetorget.
-
Veldig effektiv tjeneste! Veldig fornøyd med at jeg selv slapp å ringe rundt og hente inn tilbud. Anbefales å benytte seg av denne tjenesten. Dette skal gjentas av meg iallefall.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris