Varmepumpeservice
5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 mars 2024

Rengjøring av varmepumpe: slik gjør du det

En varmepumpe gir energieffektiv oppvarming, som gjør at du sparer penger på strøm over lengre tid. Men for at du skal få maksimalt ut av ytelsen til varmepumpen, og spare mest mulig penger, er det viktig at du er flink til å rengjøre både varmepumpens innedel og utedel.
Sammenlign tilbud på varmepumpeservice

Motta tilbud fra flere forskjellige selskaper i ditt nærområde og velg det som passer deg best.

Med jevnlig vedlikehold lever varmepumper lenger, og gir best mulig ytelse. Du kan gjøre mye for å vedlikeholde varmepumpen selv, men det kan ikke erstatte en serviceavtale. Det er typisk anbefalt å utføre service på varmepumpen hvert 2. eller 3. år.

Men rengjøring av varmepumpen - det kan du fint gjøre uten assistanse fra en montør.

Noe rengjøring bør du gjøre jevnlig, for eksempel å støvsuge filtrene i innedelen og holde utedelen fri for løv. En mer grundig rengjøring kan du utføre 1-2 ganger i året. Da gjerne med rensemiddel for varmepumpe.

Hvordan nettopp din varmepumpe skal rengjøres, vil du få informasjon om i brukermanualen eller av montøren din.

Du sparer mer penger med en vedlikeholdt varmepumpe
Du bør ha varmepumpeservice hvert andre år for å sørge for at den yter maksimalt - og dermed gir deg full valuta for pengene. Trykker du på knappen under kan du be om, og sammenligne tilbud på varmepumpeservice fra ulike tilbydere, helt gratis.

Rensemiddel til varmepumpe

Det finnes flere ulike rensemidler til varmepumper. Når du bruker disse er det viktig at du skrur av varmepumpen ved å dra ut kontakten eller skru av sikringen.

Noen eksempler på rensespray til varmepumpens innedel:

 • Tøffingen varmepumperens
 • Biokleen varmepumperens
 • Anslut heatpump cleaner
 • Plumbo fettløser (dette er en sprayflaske som kan brukes på flere områder)

Rist flasken godt. Instruksjonene for hvordan de brukes og hvor lenge de må få stå og virke vil stå på etiketten. 

Enten når du skaffer deg selve pumpen, eller under en varmepumpe-service.

Husk at varmepumpen må være tørr før du slår den på igjen. Fukt tiltrekker seg støv.

Rengjøring av varmepumpen: innedelen

Hvilken varmepumpemodell du har, vil avgjøre hvordan du får av fronten, eller filtrene. Har du ikke skaffet varmepumpe enda, så bør du spørre montøren om hvordan rengjøre varmepumpe.

Her er likevel noen generelle råd for rengjøring av varmepumpe:

 1. Det første du må gjøre er å koble fra strømmen. Ta sikringen eller dra ut støpslet.
 2. Rengjøring på utsiden kan gjøres med klut som du fukter.
 3. Rengjør filtrene annenhver uke, eller etter behov. Grovfiltrene kan støvsuges, eventuelt skylles i lunkent vann. Men ikke i oppvaskmaskin. Husk å skylle med rent vann.
 4. Luftfilteret kan støvsuges, men hvis det er veldig skittent kan det legges i lunkent vann og skylles etterpå.
 5. Finfilter bør også byttes av og til, for å ikke sirkulere gammelt støv ut i rommet. Disse skal kun støvsuges.
 6. Husk å skylle med rent vann, men aldri putt filtrene i oppvaskmaskin. Bruk gjerne munnstykke med børste til støvsugeren, for å skåne ribbene.
 7. Vask alle overflater med en fuktig myk klut for å bli kvitt støv og smuss. Som for eksempel bak luftspjelene, men vær forsiktig når du vipper dem ut.
 8. Sørg for at alt er tørt før du setter ting på plass igjen. Rist filtrene tørre, eller bruk en tørr klut. Eventuelt tørk det i skyggen. Pass så på at filtrene sitter riktig før du setter på dekselet igjen.

Det kan være lurt å få inn rensing av varmepumpe som en del av rutinene rundt husvask. Da sørger du for et godt inneklima og en velfungerende varmepumpe.

Vakuumere varmepumpe

Å støvsuge filtrene er noe du kan gjøre selv, men ikke forveksle dette med vakuumering av varmepumpe. Vakuumering gjøres for å ta bort luft i rørene mellom utedelen og innedelen. Dette vil sørge for at fukten vil fordampe.

Vakuumering av varmepumpe er noe som skal utføres av montøren når de installerer en varmepumpe og er ikke noe du trenger å tenke på selv.

Rengjøring av varmepumpens utedel

For at varmepumpen skal gjøre en så god jobb med å hente energi utendørs må du påse at utedelen ikke blokkeres av løv, planter, is, snø og lignende.

Varmepumpen avrimer seg selv med jevne mellomrom, men det kan likevel samle seg opp større mengder is. Unngå å fjerne dette med verktøy, ettersom utedelen kan ta skade av det. Da kan garantien ryke.

Det du derimot kan gjøre er å sette anlegget i kjøledrift. Såfremt viften ikke sitter fast i isen. Funker ikke dette, må du kontakte varmepumpe-forhandleren din.

Et varmepumpehus eller varmepumpetak kan være med på å hindre dette.

Når du skal rense varmepumpe: Zalo-vann og fuktig klut, eventuelt kun vann, kan fungere bra til å rengjøre ytterdekslet, men innsiden av utedelen må rengjøres av en montør under en varmepumpe-service.

Rensing av varmepumpe gir bedre inneklima

Et godt inneklima kan være med på å holde oss friskere, ved å blant annet verne oss mot astma- og allergisymptomer. Slik tett nese, høysnue og irritert hud. Med andre ord kan du prestere bedre i hverdagen med et bedre inneklima.

Hvor ofte du bør støvsuge filteret avhenger av hva slags bolig du bor, men mellom 1-2 ganger i måneden er anbefalt.

Ekstra viktig er dette når det er pollensesong. Hvordan du gjør dette vil du få beskjed om av montør, eller i bruksanvisningen.

Rens med varmepumperens kan du gjøre 1-2 ganger i året. Eksempelvis i skiftet mellom varm og kald modus.

Når det kommer til utedelen, må du ta kontakt med fagfolk for å få den rengjort innvendig. Du kan likevel tørke av utsiden med en klut selv. I tillegg bør du som nevnt holde området rundt fritt for løv, snø og andre hindre.

Sørg for at varmepumpen lever så lenge som mulig

Ikke bare sørger hyppig renhold for at varmeoumoen gir deg bedre effektiv og inneklima. Jevnlig vedlikehold gir også potensielt lengre levetid. Som regel vil man kunne spare inn investeringen på en varmepumpe etter 3-5 år, takket være en billigere strømregning, så jo lenger varmepumpen din lever, desto mer penger kan du spare.

Rengjøring av varmepumpens filtre

Filter til varmepumpe får du hos varmepumpeleverandøren din.

Å bytte varmepumpe-filter anbefales å gjøre når du får utført varmepumpe-service hvert 2. eller 3. år. Da kan du være sikker på at det blir gjort helt riktig også.

Det er gjerne finfilter som skal byttes (allergifilter og kullfilter). Grovfilter trenger i utgangspunktet ikke å byttes. Det vil du i så fall få beskjed om under en varmepumpe-service.

Støvfilter kommer i forskjellige prisklasser, hvor noen for eksempel er særlig godt egnet for allergikere. Spør derfor om filterutvalget, om du er nysgjerrig på hva varmepumpen kan gjøre for inneklimaet ditt.

Les mer om vedlikedhold av varmepumpe i denne nyttige artikkelen

Rengjøring av varmepumpe som ikke funker?

Hvis du merker at varmepumpen ikke yter slik den har pleid, og er redd for at den er i ferd med å gå i stykker, kan det hende rengjøring vil hjelpe.

Skulle problemene vedvare etter du har utført rensing av varmepumpen bør du skaffe varmepumpe-service utført av en sertifisert montør.

Det koster mer å kjøpe ny varmepumpe enn å reparere den du har, så det kan alltids være en god idé å vurdere varmepumpeservice først.

Sammenlign tilbud på varmepumpeservice
Motta tilbud fra flere forskjellige selskaper i ditt nærområde og velg det som passer deg best.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign tilbud på varmepumpeservice
Motta tilbud fra flere forskjellige selskaper i ditt nærområde og velg det som passer deg best.