Varmepumpeservice
5 min lesetid
Sist oppdatert: 25 mars 2024

Vedlikehold av varmepumpe: dette må du gjøre

Dersom du er flink til å vedlikeholde varmepumpen kan både ytelsen forbedres og levetiden forlenges. Hvilke tiltak kan du gjøre selv, og hva må du eventuelt ha hjelp av fagfolk til å utføre?
Eldre kvinne vedlikeholder varmepumpe
Vedlikehold av varmepumpe: Noe kan du gjøre selv - andre ting må du få en F-sertifisert fagperson til å gjøre. I denne artikkelen vil du få en innføring.

Jevnlig vedlikehold av varmepumpen er viktig om du ønsker å få maks ytelse ut av den. En varmepumpe som er godt ivaretatt vil gir mer varme, leve lenger og kan spare deg for unødvendige høye strømregninger og tekniske problemer.

Du bør rense filtrene i varmepumpens innedel en gang i måneden slik at den er i stand til å gi varme så effektivt som mulig. Utedelen må holdes fri for uønskede elementer som oppsamling av snø, is, løv og lignende. Du bør også ha en sertifisert montør til å se over varmepumpen hvert andre år.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om vedlikehold av varmepumpen din. Her vil mange av tiltakene i hovedsak gjelde luft-til-luft varmepumper, men noen av tipsene kan du fint benytte på andre varmepumpesystemer også.

Spar mer penger med en vedlikeholdt varmepumpe
Du bør ha varmepumpeservice hvert andre år for å sørge for at den yter maksimalt - og dermed gir deg full valuta for pengene. Trykker du på knappen under kan du be om, og sammenligne tilbud på varmepumpeservice fra ulike tilbydere, helt gratis.

Vedlikehold av varmepumpe du kan gjøre selv

Hvor mye du kan gjøre selv, avhenger litt av hvilken modell du har. Men på de aller fleste modeller kan du fint vedlikeholde mye av både innedelen og utedelen.

Innedelen

Jevnlig og ordinær vedlikehold av innedelen krever ikke mer enn:

 • En fuktig klut
 • Støvsuger som fjerner støv som har samlet seg 

Før du begynner må du skru av varmepumpen og sjekke bruksanvisningen.

Bruksanvisningen kan forklare deg en god del om nettopp din varmepumpe, da ulike modeller kan variere fra andre.

Rense filter 

Regelmessig rensing av filtrene er viktig for at varmepumpen skal fortsette å gjøre en god jobb, både når det kommer til oppvarming og rensing av inneluften.

Tørk først utsiden av innedelen med en fuktig klut. Det samme gjelder for støvfilteret (grovfilteret) som ligger inne i varmepumpen. Filteret burde rengjøres månedlig, og gjerne enda oftere om det er dyr i huset eller om det røykes innendørs.

Ved å rense filteret jevnlig vil du opprettholde den gode luftkvaliteten og varmeeffekten som varmepumpen leverer.

Det fører til at varmepumpens evne til å blåse og fordele varmen blir forbedret, og du unngår å måtte kjøre den hardere for å varme opp boligen. Med andre ord - strømforbruket kan også reduseres ved jevnlig vedlikehold.

Du kan bruke en støvsuger til å rense de første filtrene. Det er lurt å ettergå støvsugingen med en klut, eller skylle hele filteret i vasken. Det viktigste er at filtrene er tørre når de blir satt på plass igjen.

Filtrene i varmepumpen

I en varmpumpe finner du grovfilter, som har som oppgave å rense luften for større partikler. Om du er pollenallergiker bør du også skaffe et finfilter, dersom din varmepumpe ikke har dette. Finfilteret tar av seg mindre støvpartikler, pollen og vond lukt.

Ved å klikke her kan du se vår guide for hvordan rense varmepumpen din

Utedelen

Det viktigste fokuset du bør når det gjelder vedlikehold på utedelen, er å fjerne snø, is, løv eller andre ting som samler seg opp rundt utedelen.

Varmepumpen er avhengig av å kunne suge inn uteluften effektivt, og dersom den blokkeres av uønskede elementer kan det føre til at den gjør jobben mindre effektivt.

Ising på varmepumpe kan bli et problem dersom varmepumpa er dekket av snø. Så, kort og godt - ved å rengjøre rundt utedelen vil det være mindre sjanse for at noe går galt.

Varmepumpehus

Et varmepumpehus er et nyttig supplement til utedelen. Denne konstruksjonen beskytter utedelen mot snø, vind, blader og andre elementer som kan slite på varmepumpa.

Hvordan fjerne is fra varmepumpe

Så, hva gjør du dersom du får is i varmepumpen? Noen tenker kanskje at dette kan ordnes ved å bruke verktøy, men dette kan føre til skader som ikke dekkes av garantien. Derimot finnes det noen innebygde systemer man kan ta i bruk før du eventuelt må kontakte forhandler om hjelp. 

Det er normalt at rim eller is legger seg på utedelen når det er kaldt ute. Varmepumpen har en automatisk avriming som skal motvirke dette. I tilfeller hvor det har bygget seg opp store mengder is kan du sette anlegget i kjøledrift. Pass på at viften på utedelen ikke sitter fast og følg med slik at du kan avslutte kjølingen når isen har smeltet.

Service på varmepumpe utført av fagfolk

Med service utført av sertifiserte fagfolk lever varmepumpen lenger og den vil være enda mer gunstig, rent økonomisk. Derfor bør du få service hvert andre år, på både innedel og utedel.

Her er en liste over noe av det du vil få sjekket og få utført en varmepumpeservice på:

 • Måling av effekt og temperatur
 • Sjekking av batterier, fjernkontroll og ekstrautstyr
 • Sjekk av skruer og kabler
 • Sjekk av oppheng og installasjon
 • Undersøkelse av varmepumpens ytelse
 • Kontrollmåling av spenning (strøm/jord)
 • Lekkasjekontroll
 • Rengjøring av innedel
 • Rengjøring av utedel
 • Rensing
 • Bytte av filter
 • Desinfisering

Dersom du i tillegg har vært flink med jevnlig rens og vedlikehold av varmepumpen, vil servicen med stor sannsynlighet ta kort tid og være billigere.

Skal varmepumpe stå på hele tiden?

Du kan godt la varmepumpen gå konstant, da varmepumper regulerer seg selv etter temperatur. Ved å regelmessig skru av og på varmepumpen bruker den mer energi siden den må ta et "skippertak" for å nå temperaturen du har satt for den.

Dette kan i tillegg føre til unødvendig slitasje på varmepumpen. Du kan lese mer om dette temaet i denne artikkelen

Trenger du varmepumpeservice?
Jevnlig vedlikehold bør altså være på plass for at du skal kunne få så mye ytelse ut av varmepumpen som mulig, uten å måtte bruke unødvendig mye strøm.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Trenger du varmepumpeservice?

Jevnlig vedlikehold bør altså være på plass for at du skal kunne få så mye ytelse ut av varmepumpen som mulig, uten å måtte bruke unødvendig mye strøm.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Trenger du varmepumpeservice?
Jevnlig vedlikehold bør altså være på plass for at du skal kunne få så mye ytelse ut av varmepumpen som mulig, uten å måtte bruke unødvendig mye strøm.