Varmepumpe
5 min lesetid
Sist oppdatert: 26 april 2024

Derfor får du bedre inneklima med varmepumpe

Om du og dine til stadighet føler dere må kjempe mot hoste, tett og tørr luft og luftveisplager vil en varmepumpe være til stor hjelp. I denne artikkelen kan du lese hvorfor varmepumpen er super for å få et mer behagelig inneklima.
Ung kvinne smiler
Bedre inneklima fører til bedre konsentrasjon og du føler deg mer opplagt. Her får du vite mer om hvordan en varmepumpe bidrar til bedre inneklima.

Om du sliter med luftveisplager, astma eller allergier, er det ikke særlig moro å befinne seg i rom med elendig luftkvalitet. Selv om mange av plagene kan reduseres med (parfymefri) rengjøring og rene husdyr er det fortsatt en løsning du bør se litt nærmere på: varmepumpe.

Hva gjør varmepumper så godt egnet til å forbedre inneklimaet?

Luft-luft varmepumpens filter bidrar til å redusere opptil 54 prosent av partikler som bestemmer luftkvaliteten og som svever i luften innendørs. En luft-til-vann-varmepumpe er enda bedre: den benytter vannbåren varme som avgis fra radiator eller rør i gulv. Siden luften ikke er i bevegelse unngår du at støvpartikler virvles opp i luften i utgangspunktet.

Både eksperter på området og Norges Astma og Allergiforbund anbefaler oppvarming av vannbåren varme for best inneklima. Men også den vanligste, mest populære luft-luft varmepumpen har sine fordeler.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om begge disse varmepumpetypene, og hvordan de bidrar til bedre inneklima.

Få et komfortabelt inneklima og spar penger på oppvarming
En varmepumpe er mer miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming. Trykk på knappen under for å motta tilbud på varmepumper fra forskjellige leverandører.

Bedre for luftveiene enn annen el-oppvarming

Ulike modeller gir ulike resultater, men uansett hvilken varmepumpe du går for, vil du merke forskjell om du sammenligner med andre elektriske oppvarmingskilder.

Eksempelvis panelovner svir støvet i luften, noe som fører til hoste og andre luftveisplager.

Dårlig inneklima - symptomer

Tørre og såre slimhinner i øyne, nese og hals, hodepine, tørr hud, tretthet, nedsatt konsentrasjon og arbeidsevne er vanlige tegn på helseplager som kan oppstå av dårlig inneklima. Har du eller dine astma, allergi eller annen overfølsomhet kan et dårlig inneklima forverre eksisterende plager, i følge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Filtre reduserer partiklene i luften (luft-luft varmepumpe)

En viktig årsak til at en luft-til-luft varmepumpe er et bra valg for et godt inneklima er selve filtrene som sitter i innedelen. De bidrar som nevnt til å redusere både uønskede partikler og pollen. Videre kan du lese litt mer detaljert om filtrene.

Grovfilter

Alle luft-luft varmepumper kommer med et grovfilter, som tar av seg større partikler som for eksempel hår.

Denne skal du ikke trenge å bytte ut dersom varmepumpen ikke er gammel, men du bør helst rengjøre (støvsuge og skylle) den hver andre uke.

Regelmessig vedlikehold er viktig for at varmepumpen skal fortsette å gjøre en god jobb, både når det kommer til oppvarming og rensing av inneluften.

Les mer om vedlikedhold av varmepumpe i denne artikkelen

Finfilter

Finfilteret tar av seg små støvpartikler, pollen og vond lukt.

Om du er pollenallergiker er dette filteret et must. Bytt det gjerne rett før den nye pollensesongen er i gang.

Finfilteret kommer ofte som ekstrautstyr til varmepumpe, men det kommer an på modellen du velger.

Hvorvidt du kan bytte disse filtrene selv, eller om du trenger service kan også variere fra modell til modell. Spør gjerne leverandøren om dette når du velger varmepumpe.

Norges astma- og allergiforbund (NAAF) anbefaler at varmepumpen tillegg har:

 • HEPA-filter
 • Elektrostatisk filter (plasmafilter)
 • Kullfilter

HEPA-filter

HEPA er kort for High Efficiency Particulate Air.

Dette filteret filtrerer 99,97% av små partikler i luft inkludert støv, soppsporer, midd, pollen og andre allergener på 0,3 micron størrelse.

Elektrostatisk filter («anti-allergi filter»)

Fjerner effektivt støv, lukt og sigarettrøyk. Filteret fjerner i tillegg fleste allergener, bakterier, sopp og muggsporer.

Når filteret bør byttes: Bytt elektrostatisk filter minst en gang i året, avhengig av pumpens bruksmønster og om du er allergiker.

Kullfilter

Kullfilteret (også kalt deodorantfilter) bidrar til renere luft og fjerner vondt lukt.

Når filteret bør byttes: Det anbefales at du bytter kullfilter når skitt og lukt ikke lengre kan fjernes ved vasking (hvert 2.-3 år.).

Unngå bevegelse i luften med vannbåren varme (luft-vann varmepumpe)

Vannbåren varme er vann som varmes opp av en varmekilde, og som deretter sirkulerer rundt i boligen. Dette skjer vanligvis via rør i gulv eller radiatorer.

For eksempel, i en luft-vann varmepumpe hentes varmen fra uteluften via en utedel. Her stopper likheten med luft-luft varmepumpe. Varmen flyttes så over til et vannbårent system inne ved hjelp av en plateveksler. Videre fordeler denne varmen via et gulvsystem, radiatorer eller viftekonvektorer.

Et slikt system vil for eksempel gi en jevn varme i huset og et komfortabelt inneklima, siden den, i motsetning til luft-luft, ikke setter luften i bevegelse.

Og siden luft ikke trenger å settes i bevegelse, vil heller ikke støv og partikler virvles opp i luften.

Vannbåren varme er oppvarmingsmetoden Norges Astma og Allergiforbund anbefaler.

Varmepumper gir deilig inneklima hele året

Visste du at en varmepumpe også kan brukes som aircondition om sommeren? Det betyr at du får et komfortabelt inneklima både vinter og sommer.

Dette er i tillegg godt nytt for deg med pollenallergi. Ved å sette på kjølefunksjoner kan du unngå å lukke opp vinduer for å lufte om sommeren. Da slipper du at unødvendig store mengder pollen sniker seg inn i boligen din.

Med andre ord - du kan sørge for bedre inneklima også i sommerhalvåret.

Les mer om hvordan bruke varmepumpe til kjøling i denne hjelpsomme artikkelen.

Oppsummering

Nå har du fått servert litt informasjon om hvorfor varmepumper er bra for inneklimaet.

Noen nøkkelpunkter er altså:

 • Luft-luft benytter ulike filtre som bidrar til å fjerne både små og store uønskede partikler i luften
 • Luft-vann henter varme på samme måte som luft-luft, men fordeler varmen via gulv eller radiatorer. Dette betyr at den i motsetning til luft-luft ikke blåser varmen i rommene. Ingen bevegelse gir lite rom for partikler til å virvle rundt i utgangspunktet.
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.