cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
3 min lesetid
Sist oppdatert: 17 mars 2024

Hva er virkningsgrad (varmepumpe)?

Hva er virkningsgrad, og gir dette tallet et bra bilde på hvor energieffektiv en varmepumpe er? I denne artikkelen får du svaret.
En varmepumpe utedel i snøen
Virkningsgrad varmepumpe: Skal du finne ut hvor energieffektiv varmepumpen er, bør du heller vie fokuset mot andre måletall som SCOP.

Dersom du forsøker å finne ut hvor mye strøm du kan spare på å kjøpe en varmepumpe, har du antakeligvis kommet over flere ulike uttrykk på veien. Virkningsgrad er sannsynligvis ett av disse.

Hva er virkningsgrad når det gjelder varmepumpe?

Virkningsgrad forteller oss hvor stor andel av tilført energi varmepumpen klarer å avgi som varme. Tallet måles i prosent (0-100). Virkningsgrad på varmepumper er ofte 30-50 prosent, men sier ikke noe om hvor mye energi du sparer med varmepumpen. Skal du sjekke hvor energieffektiv en varmepumpe er, må du se på årsvarmefaktor (SCOP).

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om virkningsgrad, effektfaktor og årsvarmefaktor.

Spar penger på oppvarming med varmepumpe
En varmepumpe produserer mye varme i forhold til strømmen som brukes. Det betyr lavere månedlige oppvarmingskostnader. Trykk på knappen under for å motta tilbud på varmepumper fra forskjellige leverandører.

Virkningsgrad er ikke det samme som effektfaktor

Om du leser denne artikkelen fordi du vil finne ut hvor mye strøm du kan spare, vil virkningsgraden gi deg få svar. Det vil være mer aktuelt å se på effektfaktoren om du skal finne svar på dette.

Effektfaktor (COP) forteller oss hvor effektivt varmepumpen produserer varmeenergi sammenlignet med strømmen den bruker. For eksempel, dersom varmepumpen bruker 1000 watt til å produsere varme tilsvarende 4000 watt, er effektfaktoren 4.

Virkningsgrad er et forholdstall som forteller oss hvor mye av tilført energi varmepumpen klarer å omforme til energien den faktisk skal produsere. I dette tilfellet er hovedoppgaven å produsere varmeenergi.

Virkningsgrad kan ikke overstige 1 (100 prosent). Hundre prosent er i tillegg bortimot umulig. Noe effekt vil tapes til annen energi som lyd, vibrasjoner, motorvarme og så videre.

I motsetning til hva mange tror, er altså ikke virkningsgrad og effektfaktor det samme. Virkningsgrad er et tall på hvor stor andel av den tilførte energien som faktisk blir brukt til å produsere varme. Effektfaktor er et tall som viser hvor mye varmeenergi som produseres i forhold til strømmen som brukes. Effektfaktor er tingen å se på dersom du vil finne ut hvor mye strøm du kan spare.

Effektfaktor betegnes COP, som er kort for Coefficient of Performance. Effektfaktor kalles også varmefaktor.

Men dersom du ønsker å anslå hvor mye du kan spare i løpet av et år, gir heller ikke COP et komplett bilde på hvor energieffektiv varmepumpen kan være. I neste avsnitt kan du lese mer om faktoren som gir deg dette svaret.

Vil du vite mer om hvordan en varmepumpe virker? Da bør du lese denne artikkelen

Årsvarmefaktor (SCOP) gir et riktigere bilde

Effektfaktor er øyeblikksverdier. Dette betyr at om du ønsker en mer nøyaktig pekepinn på hvor energieffektiv en varmepumpe vil være, er årsvarmefaktoren (SCOP) tallet du bør se etter.

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) forteller hvor mye varme en varmepumpe leverer i løpet av et år i forhold til hvor mye elektrisk energi den bruker.

Siden årsvarmefaktoren tar hensyn til svinginger i temperatur og luftfuktighet igjennom et år, vil den gi deg et riktigere bilde av effektiviteten til varmepumpen.

Varmepumpen er på sitt aller mest effektive når den henter luft fra høyest mulig utetemperatur.

SCOP tar hensyn til endringer i temperatur og luftfuktighet igjennom året, og gir derfor et mer nøyaktig estimat.

Årsvarmefaktoren beskriver altså det teoretiske sparepotensialet til en varmepumpe i løpet av et år.

Verdt å vite: Årsvarmefaktor brukes kun som et mål på oppvarming. Skal du se hvor energieffektiv varmepumpen er ved kjøling, må du se på SEER tallet.

Du finner SCOP på energimerkingen til en varmepumpe. Men her er det viktig å være klar over at ikke alle leverandører oppgir relevante SCOP tall for kaldt klima. Dette bør du altså dobbeltsjekke når du velger varmepumpe.

Les mer om dette i denne nyttige artikkelen om COP og SCOP

Spar penger med varmepumpe
Varmepumpen produserer mer varme i forhold til strøm som brukes. Du kan altså spare tusenvis av kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Spar penger med varmepumpe

Varmepumpen produserer mer varme i forhold til strøm som brukes. Du kan altså spare tusenvis av kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar penger med varmepumpe
Varmepumpen produserer mer varme i forhold til strøm som brukes. Du kan altså spare tusenvis av kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?