cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
4 min lesetid
Sist oppdatert: 15 august 2023

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Har du lurt på hvordan en varmepumpe klarer å bruke uteluft til å varme opp en bolig? Og hvorfor fører denne prosessen til at du kan spare potensielt tusenvis av kroner på strømregningen? Her får du svaret på disse spørsmålene.
Et bilde av en varmepumpe-utedel på husvegg
Hvordan virker en varmepumpe? Ved å benytte energien i uteluften klarer varmepumpen å varme opp rommene inne. Her får du vite hvordan den klarer dette.

Varmepumpen er en kostnadseffektiv og miljøvennlig måte å varme opp boligen. Dette har gjort den til et stadig mer populært alternativ til oppvarming i Norge. Men hvordan virker egentlig en varmepumpe?

En varmepumpe henter energi fra uteluft med lav temperatur og omvandler den til varm inneluft. Kjølemediet som sirkulerer i varmepumpens rør går fra flytende form til gass, og i denne prosessen avgis overskuddsvarme som benyttes inne. Varmepumper kommer i ulike systemer, bl.a luft-luft og luft-vann.

Prinsippet bak oppvarmingen er likevel det samme, uavhengig av systemet.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer detaljert om prinsippene bak varmepumpen, og hva de ulike komponentene i varmepumpen gjør, samt oppdage hvordan varmepumpen benytter kald uteluft til å varme opp boligen, steg for steg.

Vi vil i hovedsak gå igjennom luft-til-luft varmepumper på denne siden, men avslutningsvis svinger vi også innom hvordan luft-til-vann varmepumpen virker.

Spar penger på oppvarming i dag
En varmepumpe er mer miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming. Trykk på knappen under for å motta tilbud på varmepumper fra forskjellige leverandører.

Utedel og innedel (luft til luft varmepumpe)

Den meste populære varmepumpen i Norge er luft til luft varmepumpe. Denne består av en utedel og en innedel som er forbundet via rør.

Komponenter i en varmepumpe

I utedelen finner vi:

 • En vifte - suger inn uteluft
 • Kjølemedium (R32) - "blodet" i varmepumpen. Sirkulerer kontinuerlig i rørene mellom ute-og innedelen i henholdsvis flytende form og gassform. Kjølemediet er en væske med helt spesielle egenskaper som gjør at det koker ved kaldere temperaturer (-52 grader)
 • Fordamper - koker kjølemediumet og omvandler den fra flytende væske til gassform
 • Kompressor - komprimerer kjølemediet og øker temperaturen
 • Trykkreduksjonsventil - her skjer det motsatte av det som skjer i kompressoren. Trykket reduseres, og temperaturen på kjølemediet justeres i overgangen mellom inne-og utedelen (fra kald til varm - tilbake til kald)

I innedelen finner vi:

 • Vifte - blåser overskuddsvarme ut i rommet og kjøler ned gassen
 • Kondensator - omvandler kjølemediet i gassform tilbake til flytende væske

Kokepunktloven

Vann koker ved 100 grader, men jo lavere trykk du har, jo lavere blir kokepunktet. Det betyr for eksempel at steder som toppen av Mount Everest er koketemperaturen 69 grader, på grunn av det lave trykket. Denne loven gjelder også for kjølemediet i varmepumpen, som koker ved mye lavere temperaturer enn vann.

Slik funker luft til luft varmepumpen (kretsløpet)

Enkelt forklart, virker varmepumpen slik:

 1. I utedelens fordamper er kjølemediet som sirkulerer inne i rørene noe kaldere enn uteluften.
 2. Viften suger inn uteluft som altså er varmere enn kjølemediet inne i rørene. Rørene i fordamperen blir derfor oppvarmet.
 3. Kjølemediet, som til nå har vært flytende, begynner å koke når blir tilført varmen. Det fordamper og blir til gass. Her kommer altså kokepunktloven inn.
 4. Nå i gassform, kommer kjølemediet inn i kompressoren. Her vil kjølemediet komprimeres, og trykket øker. Da vil også temperaturen øke.
 5. Deretter ankommer gassen kompressoren. Her vil trykket øke, og gassen blir varmere (ca 50 grader varm)
 6. Viften i innedelen blåser overskuddsvarmen ut i rommet samtidig som den kjøler ned gassen inne i røret. Gassen kondenserer og blir omgjort til flytende væske igjen. I denne prosessen avgis det overskuddsvarme, og det er denne varmen som varmer opp huset.
 7. På vei ut mot utedelen kjøles kjølemediet ned igjen inne i trykkreduksjonsventilen. Prosessen begynner på ny og kjølemediet sirkulerer på nytt videre mellom ute-og innedelen.

Væske-gassloven

Væske fordamper til gass når den blir tilført varme. Det motsatte skjer når gass blir til væske. I overgangen mellom gass og væske avgis varme.

Varmepumpen bruker mindre strøm enn panelovner

Varmepumpen er mer miljøvennlig og kostnadseffektiv enn en panelovn og annen elektrisk oppvarming.

Hvorfor?

Den lager mer energi enn den bruker. For eksempel kan en kilowattime til varmepumpen gi tre kilowattimer varme (i dette tilfellet betyr dette at varmepumpen gir en effektfaktor på 3).

Basert på en vanlig eneboligs gjennomsnittlige strømforbruk (25.000 kWh), regner Enova med at du sparer ca 4 800 kWh i året på å bruke en luft-til-luft varmepumpe.

Bruker du andre typer varmepumper som eksempelvis luft-til-vann varmepumpe kan du spare enda mer, men da må du ta stilling til en litt høyere kjøpspris til å begynne med.

Hvor mye du sparer totalt vil avhenge av andre faktorer også. Blant annet:

 • Klimaet der du bor
 • Størrelsen på huset
 • Planløsningen
 • Isolasjonen i boligen

Hvordan funker en luft-til-vann varmepumpe, da?

Luft-til-vann varmepumpens utedel har samme jobb som luft til luft varmepumpens utedel. Det er dog når varmen kommer til innedelen at varmen fordeles på ulikt vis.

Der hvor luft til luft varmepumpen blåser varmen ut i rommet ved hjelp av en vifte i innedelen, fordeles varmen i luft-til-vann varmepumper via rørsystemer i gulv (som oftest).

Vannbåren varme er oppvarmingsmetoden Norges Astma og Allergiforbund anbefaler, da den i tillegg til effektiv oppvarming også er best for å oppnå bedre inneklima. Dette kan du lese mer om i denne nyttige artikkelen

Men uansett hvilket system du velger er prinsippet bak hvordan den henter energi fra uteluft fortsatt det samme. Med andre ord - du vil få kostnadsbesparende oppvarming med alle typer varmepumper.

Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

 

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas jobbet som innholdsleder hos oss tidligere. Han har bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og hadde som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med nettopp dette. Ja, rett og slett hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Sammenlign priser på varmepumpe

Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer