cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
4 min lesetid
Sist oppdatert: 06 januar 2024

Hva er SCOP og COP? (Varmepumpe energimerking)

Når du skal kjøpe varmepumpe bør du sjekke hvor god effekt varmepumpen gir i klimaet du befinner deg i. Her får du en grunnleggende innføring i hva de ulike begrepene SCOP og COP betyr.
Man ser undrende ut i luften
SCOP og COP (Varmepumpe): Ved å ta en kikk på disse tallene kan du se hvor energibesparende varmepumpen din kan være.

Når det gjelder energimerkingen på varmepumpe er det flere tall du må se etter dersom du skal velge en varmepumpe som passer dine behov.

Skal du se hvor energieffektiv den den kjøler om sommeren? Da må du kjenne til SEER- målingen. Dersom du vil se hvor energieffektiv den er når det gjelder oppvarming, er COP og SCOP det du må kunne ha kjennskap til.

Hva er COP og SCOP?

COP (varmefaktor) forteller hvor mye varme du får fra en varmepumpe sammenlignet med hva den bruker av strøm. SCOP (årsvarmefaktor) forteller hvor energieffektiv en varmepumpe er igjennom et år. Det er SCOP som er mest relevant å se på, da den tar hensyn til svinginger i luftfuktighet og utetemperaturen igjennom året. 

Produsenter som skal selge varmepumper i Europa er pålagt å levere tall som brukes som grunnlag for EUs energimerke-ordning. Disse tallene skal følge klare standarder og være sertifisert av et laboratorium.

Spar mer strøm med varmepumpe
En varmepumpe er både miljøvennlig og gir deg lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming.

COP (varmefaktor)

COP (Coefficient of Performance) er altså forholdet mellom hvor mye varme en varmepumpe produserer i forhold til hva den bruker av strøm under ulike utetemperaturer.

Dersom en varmepumpe har en COP = 3, betyr det at den har en varmefaktor på 3.

Med andre ord: om varmepumpen varmer opp inneluften med en effekt som utgjør 3000 Watt, mens selve strømforbruket i varmepumpen er 1000 Watt, er varmefaktoren 3.

Varmefaktor kalles også effektfaktor.

SCOP (årsvarmefaktor)

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) forteller i hvor mye varme anlegget leverer i forhold til hvor mye strøm som brukes i løpet av et år.

Jo høyere tall, jo mindre strøm bruker varmepumpen i forhold til varmen som produseres.

Mellom COP og SCOP er sistnevnte det du bør vie mest oppmerksomhet mot. Det er det energimerkingen gjør også.

Årsaken?

Siden SCOP sees igjennom et årlig perspektiv, og tar hensyn til forandringer i luftfuktighet og utetemperaturen igjennom året, vil den gi en mer korrekt pekepinn på hvor energibesparende varmepumpen faktisk er.

Høye SCOP tall betyr lavere strømregning og strømforbruk.

Pass på energimerkingen

Når det gjelder energiklasser er produsenter kun pålagt å oppgi SCOP for middels klima (Strasbourg-sonen). Men vi bor i Norge, så sørg for å påse at energimerket på varmepumpen du vurderer viser SCOP for kaldt klima (Helsinki-sonen) også.

Dette kan du se ved at SCOP-seksjonen på energimerket har en tredje kolonne med et lavere SCOP-tall på. Du kan også se en blå firkant under den - noe som symboliserer kaldt klima.

SEER - effektfaktor for kjøling

SEER blir også ofte oppgitt og beskriver forholdet mellom pumpens avgitte effekt i kjøling og tilført effekt over en kjølesesong. SEER står for Seasonal Energy Efficiency Ratio, og jo høyere tallet er, desto bedre effektivitet og lavere strømregninger. 

Varmeeffekt avtar ved kaldere utetemperatur

Avgitt varmeeffekt på energimerkingen viser til hvor mye varme varmepumpen kan levere ved en gitt temperatur. Denne oppgis gjerne i watt.

Mange varmepumper fra kjente merkenavn er spesialtilpasset nordisk klima. Det betyr at de kan yte helt ned mot -25 til -30 °C. 

Men det er viktig å huske på at jo kaldere det blir ute jo mindre energieffektiv blir en varmepumpe.

På ekstra kalde dager kan det derfor være behov for ekstra oppvarming fra eksempelvis en vedovn.

Klimasoner

Hvilken varmepumpe du skal gå for vil blant annet avhenge av tilstanden på boligen dine og hvilken klimasone du bor i.

Ikke alle klimasoner krever de dyreste toppmodellene til oppvarming, derfor kan du ved å identifisere dette, velge en varmepumpe som passer nettopp dine behov og lommebok.

Ulike klimasoner:

  • Varm klimasone 
  • Middels eller temperert varmesone har en årsmiddeltemperatur på 10,0 °C. 
  • Kald klimasone tilsvarer en årsmiddeltemperatur på 5,3 °C. 

Du kan for eksempel bruke Yr.no, Storm eller SBB til å finne ut hvilken gjennomsnittstemperatur som er for ditt hjemsted. Forbrukerrådet har også en god oversikt over hele 900 byer i Norge. Med info fra tabellen til Forbrukerrådet har vi her laget en oversikt over noen byer:

Få tilbud på varmepumpe

Det er mange ulike varmepumper på markedet. Vi har også satt sammen en større oversikt, dersom du ønsker å se hvilke varmepumper som er best i test.

Om du vurderer å skaffe deg en varmepumpe, vil du raskt og enkelt finne de beste tilbudene fra etablerte produsenter gjennom Tjenestetorget.

Her fyller du kun ut et skjema og velger de leverandørene du ønsker tilbud fra. Istedenfor at du kontakter hver og en leverandør selv, vil de sende deg et godt tilbud.

Ettersom de vet at de konkurrerer om deg som kunde vil de gi deg bedre tilbud. Til slutt kan du enkelt sammenligne for å finne det beste tilbudet for deg.

Å innhente tilbud er gratis og uforpliktende.

Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

 

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Sammenlign priser på varmepumpe

Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer