Varmepumpe
4 min lesetid
Sist oppdatert: 18 mai 2024

Montering av varmepumpe: dette bør du være klar over

Dersom du skal skaffe deg varmepumpe må du være klar over at montering skal utføres av en sertifisert fagperson. Likevel er det ting du også kan ha nytte av å vite om når det gjelder monteringen. I denne artikkelen kan du lese mer om hva du bør ha tenkt over før varmepumpen skal monteres.
Sammenlign priser på varmepumpe

Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

La oss starte med det første først: siden 2013 har det vært ulovlig å installere varmepumpe uten F-gass-sertifikat. Derfor må du ha en sertifisert montør til å installere varmepumpen.

Fordelen med dette er at du vil få eksperthjelp når det gjelder alt rundt montering varmepumpen. Det er nemlig du må kartlegge ved montering av varmepumpe. Blant annet:

 • Om du skal ha egen kurs til varmepumpen (anbefales)
 • Eventuelle komplikasjoner ved feilmontering av varmepumpen
 • Beste plassering av både ute-og innedel
 • Hvor stor varmepumpe du trenger i forhold til boligen din
 • Prisen på montering av ulike typer varmepumper

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om hva du bør tenke over dersom du skal skaffe deg og montere en varmepumpe.

Spar mer strøm med varmepumpe
En varmepumpe er både miljøvennlig og gir deg lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming.

Må varmepumpen ha egen kurs?

Det er ikke et særegent krav til at varmepumpe skal ha egen jordet kurs, men det anbefales fordi:

 • Du slipper overbelastning på sikringen
 • Det vil være mindre brannfarlig

Ettersom varmepumpe er montert fast på et sted, er det også lurt å ha fast tilkobling, slik som med eksempelvis en varmtvannsbereder. En vanlig stikkontakt har større sjanse for varmgang.

Om du trenger å montere en utekontakt til utedelen bør du få en kontakt med to stikk. Da har du også mulighet for å kople på andre elektriske apparater som høytrykkspyler og motorvarmer ved behov.

Montering av de ulike varmepumpesystemene

Det finnes ulike typer varmepumpe:

 • Luft til luft varmepumpe (rimeligst. Innedel og utedel monteres raskt og enkelt)
 • Luft til vann varmepumpe (mer kostbart - særlig om du ikke har vannbåren varme i boligen fra før. Utedel henter varmeenergi som fordeles via rør i gulv)
 • Vann til vann varmepumpe (dyrest å montere, da det vil være en del graving)

Hvordan disse monteres varierer som du ser etter hvilken type vi snakker om. Det samme gjelder prisen på monteringen.

Plassering av innedel og utedel

Plassering av varmepumpens inne- og utedel er også noe du bør tenke nøye over. En montør på befaring vil gi deg råd om hvor optimal plassering er.

Luft-til-luft-varmepumpens innedel bør plasseres nær de mest brukte rommene. Ha varmefordeling og eventuell støy i bakhodet ved plassering.

Om boligen har flere etasjer bør du enten plassere innedel i nærheten av en åpen trapp, eller skaffe en multisplitt-modell med mulighet for flere innedeler. 

Varmepumpens utedel må på sin side ha tilgang til fri luft og helst beskyttes av et varmepumpehus

Les mer om plassering av innedel og utedel i denne artikkelen

Støy

Det er ikke gunstig å plassere utedelen i nærheten av et soveromsvindu, eller slik at lyden vil være til sjenanse for naboen din. Sistnevnte er særlig relevant i rekkehus, eller hus med flere utleiedeler.

Utedelen kan skape vibrasjonsstøy om den monteres rett på kledningen på ytterveggene. Du bør derfor enten få den festet til grunnmuren, eller på et bakkestativ. Vibrasjonsdempere er også lurt å montere.

Les også: Varmepumpen bråker. 5 måter å redusere støyen på 

Hvor stor varmepumpe trenger jeg?

Hvor stor varmepumpe du trenger avhenger av forskjellige, individuelle faktorer som tilstanden på boligen og klimaet der du bor. En stor/dårlig isolert bolig kan kreve en kraftig pumpe på 3-7 kW. Er boligen liten, eller godt isolert, kan 2-3 kW være nok. 

Les mer om varmepumpestørrelser i denne artikkelen

Pris på montering av ulike typer varmepumper

Luft til luft varmepumper koster gjerne rundt 5.000 kroner å installere. Dersom du skal ha mer enn én innedel, må du regne med å betale noe mer.

Montering av luft-til-vann-varmepumpe trenger ikke nødvendigvis å koste veldig mye mer enn luft-til-luft, men det forutsetter at du allerede har vannbåren varme i boligen.

Må du legge om til vannbåren varme også? Da blir det raskt dyrere - mellom 1.300 og 2.500 kroner per kvadratmeter med gulvvarme som legges inn. Med andre ord, det er vanskelig å komme med et nøyaktig prisanslag her. Boliger er ulike, og har individuelle egenskaper.

Montering av bergvarmepumpe kan fort koste over 100.000 kroner, da det blir mye graving. Om du i tillegg trenger å installere vannbåren varme i huset vil det fort koste enda mer, også her.

Befaring gir deg ekstra innsikt

Du kan skaffe deg gratis befaring fra en varmepumpeleverandør. Her kan du stille spørsmål og få råd om hvor du bør plassere varmepumpen og hvor den bør stå for at du skal spare mest mulig penger.

Det er som regel gratis med befaring, derfor kan det være lurt å ha flere varmepumpe-leverandører på besøk, slik at du kan sammenligne tilbud på varmepumpe du får og velge den som er best for deg.

Hvorfor er det så strenge krav rundt installasjon av varmepumpe?

Riktig montering er nøkkelordet - både når det gjelder varmepumpens ytelse, sikkerheten din og miljøvennligheten. Feil montering kan blant annet føre til at kjølemediet lekker ut i naturen, noe som øker klimautslippet. Varmepumpens ytelse og effektivitet kan også svekkes ved feil montering. Derfor må installatør ha F-gass sertifikat.

Hent tilbud på varmepumpe inkl. montering

Den letteste måten å kartlegge hvor mye varmepumpe koster, med montering inkludert i prisen er å få én eller flere varmepumpe-leverandører på gratis befaring. Her kan du be om spesifikasjon for hva det koster å få en varmepumpe ferdig montert.

Vi har laget et skjema som gjør det lettere for deg å innhente tilbud fra flere leverandører av varmepumper i området ditt.

I dette skjemaet kan du huke av for hvilken type varmepumpe du ønsker tilbud på, og/eller om du ønsker befaring.

Leverandørene vet at de konkurrerer om å gi deg best pris på montering av varmepumpen, noe som betyr at de vil gi deg et godt tilbud.

Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

 

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.