cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
6 min lesetid
Sist oppdatert: 15 februar 2024

Hvor stor varmepumpe trenger jeg?

3 kW? 5 kW? Eller enda mer? Hvor stor varmepumpe du trenger kommer an på flere faktorer som blant annet tilstanden og størrelsen på boligen din og klimaet der du bor. Etter å ha lest denne artikkelen vil du ha grunnleggende kunnskap til å velge riktig størrelse på varmepumpen.
Spar penger med varmepumpe

Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?

La oss ta det første først - størrelsen på varmepumpen du trenger er vanskelig å svare på, siden det er svært individuelt. Din situasjon kan nemlig være ganske så annerledes enn naboen som nettopp kjøpte sin varmepumpe.

Hvor stor varmepumpe du trenger avhenger av forskjellige, individuelle faktorer som tilstanden på boligen og klimaet der du bor. En stor/dårlig isolert bolig kan kreve en kraftig pumpe på 3-7 kW. Er boligen liten, eller godt isolert, kan 2-3 kW være nok.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer detaljert om de ulike faktorene. Etter du har lest ferdig vil du ha fått en pekepinn på hvilken størrelse du bør gå for.

Spar både miljø og penger i dag
En varmepumpe er både miljøvennlig og gir deg lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming

Tilstanden på boligen din

Hvor mange kvadratmeter er boligen på? Hvor stor takhøyde er det? Det er mange ting rundt boligens tilstand som påvirker størrelsen på varmepumpen.

Boligens størrelse

Siden varmepumper er så energieffektive, kan du etter rundt 6 år ha tjent inn kostnadene du måtte ut med ved anskaffelsen. Det er altså en knallgod investering - dersom du velger den rette varmepumpen.

Har du stort hus vil en for liten (underdimensjonert) varmepumpe måtte jobbe ekstra hardt. Hvis du i til stadighet blir nødt til å bruke ekstra oppvarming i form av panelovner eller vedfyring, kan det bli vanskelig å tjene inn investeringen raskt.

Hvor mange kvm varmer en varmepumpe?

I en godt isolert bolig vil en varmepumpe kreve mellom 15-45 Watt per kvadratmeter. Er boligen eldre, vil varmepumpen trenge mellom 65-70 Watt per kvadratmeter

Hvor mye av boligen varmepumpen faktisk klarer å varme opp avhenger som du ser av flere faktorer, som kvaliteten på isolasjonen.

En varmepumpe på 6,6 kW skal i teorien kunne varme opp en bolig på 120 kvadratmeter med normal takhøyde.

Underdimensjonert VS overdimensjonert varmepumpe

Med underdimensjonert varmepumpe menes en varmepumpe som gir for liten varmeeffekt i forhold til arealet som faktisk krever oppvarming. Det resulterer i at den sliter med å varme opp tilstrekkelig, den må jobbe hardere og sjansene for slitasje øker. En overdimensjonert varmepumpe er på sin side heller ikke et pluss dersom du vil ha kostnadseffektivt anlegg.

Boligens isolasjon

Er boligen din dårlig isolert og ønsker du å slippe å basere deg på tilleggsoppvarming?

Da bør du skaffe en kraftig pumpe (3-5 kW) eller en ekstra kraftig pumpe (5-7 kW), avhengig av størrelsen på boligen også.

Er boligen liten, eller er godt isolert og du i tillegg synes det greit å tilleggsfyre på de kaldeste dagene? Da kan du nøye deg med en standardpumpe (2-3 kW)

Boligens planløsning

En varmepumpe, som andre punktvarmekilder, fungerer aller best i boliger med åpen planløsning.

Har du mange lukkede rom i boligen kan en varmepumpe med større effekt derfor være viktigere enn dersom du har en åpen planløsning.

Avhengig av planløsningen kan det også hende du må ha to varmepumper, eller eventuelt skaffe en varmepumpe med to eller flere innedeler.

Lydnivået på stor VS liten varmepumpe

Teknologien blir stadig bedre og støynivået mindre. Likevel er det enkelt typer varmepumper som har et mindre støynivå enn andre. Eksempelvis vil større varmepumper generelt bråke mindre.

Årsaken til det? Jo, det er fordi viftene er større og vil dermed kreve færre omdreininger for å flytte luft.

Til sammenligning vil viftene på mindre varmepumper kreve flere, raskere omdreininger for å flytte samme mengde luft. Og raskere omdreininger gir mer støy.

Klimaet der du bor

Hvor i landet du bor kan også ha mye å si for hvor stor varmepumpe du bør gå for.

Bor du for eksempel på sørlandet, med sitt milde kystklima, er det ikke sikkert du trenger den største og kraftigste varianten for å kunne få tilstrekkelig oppvarming.

Om du derimot bor i et kaldere, mer snøtungt område, vil behovet for oppvarming være større. Her kan det hende større varmepumper mellom 3-7 kW er tingen.
 

1 kW = 1000 Watt

Effektfaktor/varmefaktor

COP (Coefficient of Performance) er forholdet mellom hvor mye varme en varmepumpe produserer i forhold til hvor mye strøm den bruker under ulike utetemperaturer.

Dersom varmepumpen varmer opp inneluften med en effekt som utgjør 3000 Watt, mens selve strømforbruket i varmepumpen er 1000 Watt, er varmefaktoren 3.

Jo kaldere det er ute, jo mindre energieffektiv blir varmepumpen.

De fleste varmepumper på markedet levere nok watt ved -15 °C ute, mens noen kan slite ved -10 °C.

I deres test kunne de kraftigste levere 6.000 watt i -10 °C, som ville vært nok til å varme de fleste boliger, mens de svakeste knapt klarte 2.000 watt, som ville vært for lite for de fleste boliger.

Bor du i områder hvor vinteren er spesielt kaldt, bør du derfor vurdere produsentenes større modeller som yter godt helt ned til -25 °C.

SCOP

SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance, og er det mest realistiske tallet å se på når det gjelder varmeeffekten, fordi den tar for seg varmefaktoren for hele året.

Men sørg for at det er et SCOP-tall for kald klimasone.

Når det gjelder energiklasser er produsenter kun pålagt å oppgi SCOP for middels klima (Strasbourg-sonen). Men vi bor i Norge, så sørg for å påse at energimerket på varmepumpen du vurderer viser SCOP for kaldt klima (Helsinki-sonen) også.

Du kan lese mer om COP og SCOP i denne artikkelen

Fysisk størrelse på varmepumpens innedel

Er du bekymret for at størrelsen på luft-til-luft varmepumpens innedel kan bli for synlig? Da kan du eventuelt sjekke ut produsentenes kompaktmodeller og designmodeller, som er mer diskré i stua.

I tillegg finnes også gulvmodell-varmepumpe som ofte blir sett på som mer estetisk enn veggmodellene. Ja, nesten som et ekstra møbel i stua!

Egen kurs til liten og stor varmepumpe

En varmepumpe bør helst ha en egen kurs i sikringsskapet. Gjerne 16 ampere, men for noen mindre modeller kan en kurs på 10 ampere være nok. Dette er det viktig å spørre en fagperson om.

Grunnen til at varmepumpen bør ha en egen er fordi den skal få drive stabilt, uten fare for at sikringen går når man bruker andre apparater.

Skal du først legge en ny kurs ute, kan det være en ypperlig mulighet for å få installert to stikkontakter. Så du kan koble opp høytrykksspyler, støvsuger eller lignende uten å måtte dra skjøteledninger rundt hele huset.

Men før du gjør det, bør du sørge for at kursen faktisk er stor nok til det. De dagene varmepumpa trekker nok strøm, er nok en dag du bør være ekstra påpasselig med å bruke for eksempel vedkløyveren på samme kurs.

For ekstra sikkerhet, kan du velge fast tilkobling for varmepumpen, slik som for eksempel varmtvannsberederen ofte har.

Sammenligne varmepumper via Tjenestetorget

Hus er ulike. Derfor må du plassere varmepumpen der den yter maksimalt i din bolig. Dette kan også en befaring fra en sertifisert montør hjelpe deg med.

Norsk varmepumpeforening (NOVAP) anbefaler at du får en befaring fra en eller flere leverandører. Da kan du få gode tilbakemeldinger på hvor stor varmepumpe din bolig faktisk trenger.

Ved å fylle ut skjemaet under kan flere varmepumpe-leverandører i ditt område ta kontakt med deg for befaring.

Da vil du altså få flere tilbud på varmepumpe og montering basert på din bolig og ditt behov. Be gjerne om å få tilbudet skriftlig, slik at du er sikker på at du er klar over alle kostnadene involvert.

Som en ekstra gulrot vet leverandørene som er på befaring hos deg at du er i kontakt med flere. De vil dermed gi deg sin beste pris og vilkår.

Å innhente tilbud via skjemaet er gratis og uforpliktende.

Spar penger med varmepumpe
Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar penger med varmepumpe
Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer