Guide til varmepumpe – gulvmodell
Enten gradene kryper nedover eller oppover, er en varmepumpe god å ha. I tillegg kan den betraktelig redusere energiforbruket til boligen, noe som er bra både for lommeboka og miljøet. En varmepumpe gulvmodell kan være bedre i noen tilfeller. Vi skal derfor finne ut hvilken varmepumpe du bør velge.

INNHOLDSFORTEGNELSE
Men det er så mye å ta hensyn til når man skal velge en varmepumpe, og det er viktig at du velger en som passer for deg og din bolig.
Gulvmodell, takmodell og veggmodell. Det kan bli litt for mange pumper å velge mellom.
Så for at det skal bli litt lettere å navigere seg i varmepumpe-jungelen, vil vi prøve å gi deg så mye kunnskap som mulig.
Her vil vi derfor gå gjennom en såkalt varmepumpe, type gulvmodell, slik at du får bedre forutsetninger for å gjøre et godt valg.
Hva er en gulvmodell-varmepumpe?
Enkelt og greit er en varmepumpe-gulvmodell en gulvmontert varmepumpe, men den har også en annen måte å blåse på.
Varm luft er lettere enn kald luft, og det er derfor det stiger opp i rommet. Derfor er en veggmontert varmepumpe avhengig av å blåse nedover for å varme der du faktisk oppholder deg.
En gulvmontert derimot, blåser gjerne rett ut i rommet, både fra topp og bunn. Ofte vil det være mulig å styre retningen på spjelkene, som med en veggmontert.
Fordi en gulvmodell som regel er bedre på å blåse rett frem, vil varmen komme bedre ut i rommet, og det kan faktisk være mer skånsomt for gulvet enn en veggmontert, av samme grunn.
En gulvmontert varmepumpe er som oftest en del større enn en veggmontert, men nettopp derfor er den ofte mer stillegående også.
Kaldras fra vindu
Selv om du har nye tette og gode vinduer, så er likevel vinduene noe av det svakeste når det kommer til isolasjon. Derfor kan du oppleve det som kalles kaldras.
Det oppstår når vinduet blir avkjølt av kulden ute. Deretter kommer varm inneluft mot vinduet og blir avkjølt, og fordi kald luft er tyngre enn varm luft, kryper det mot gulvet. Dette kan oppleves som trekk.
Til en viss grad kan dette bedres med gardiner, men mange løser det ved å ha en varmekilde under vinduet. For eksempel en panelovn.
Noen velger også en veggmontert varmepumpe under vinduet, men det anbefales en gulvmodell til dette formålet i stedet.
Som nevnt så er en gulvmontert varmepumpe bedre på å blåse ut i rommet, mens en veggmodell i stor grad blåser nedover. Dessuten er en gulvmodell ofte mer estetisk, og laget for å virke som et diskré møbel i rommet.

Varmepumpe – gulv
Noen kan være redde for at en gulvmontert varmepumpe skal slite på gulvet, ved at det tørker ut og sprekker opp. Riktig tenkt så kan det å konstant blåse varm luft på gulv ikke være altfor bra, men det er allerede tenkt på.
For monterer du en veggmodell lavt på veggen, kan den gjøre skaden du er bekymret over, fordi den er designet for å blåse nedover.
Som sagt er en gulvmodell bedre egnet for å blåse rett ut eller opp i rommet, fra topp og bunn. Derfor kan du faktisk skåne gulvet ved å ha en gulvmontert varmepumpe.
Er du usikker på hva som gjelder for ditt gulv, få befaring av en eller flere fagpersoner innenfor varmepumper.
Varmepumpe gulvmodell vs. veggmodell
I Norge er den mest vanlige varmepumpen en luft-til-luft veggmontert varmepumpe. Dette kan ha noe å gjøre med at den er billigere, og fordi det produseres mange av den vil de kunne holde produksjonskostnadene nede.
En gulvmodell bør likevel vurderes om du har plass til det, ettersom den kan være mer effektiv, og en veggmodell forutsetter en viss takhøyde.
Enten du ser på kjente merker som Mitsubishi varmepumpe-gulvmodell eller Panasonic varmepumpe-gulvmodell, vil du sikkert ha noen argumenter for og imot.
Vi har derfor samlet sammen fordeler og ulemper ved en varmepumpe gulvmodell:
Fordeler med gulvmodell-varmepumpe:
- Bedre egnet for å hindre kaldras fra vinduer
- Regnes av mange å være mer estetisk
- Oftest mer stillegående enn en veggmodell
- Funker godt mot gulvkulde
Ulemper med gulvmodell-varmepumpe:
- Som regel dyrere
- Større enn en veggmodell
- Mer støv fra gulv, så må støvsuges oftere, men er samtidig lettere å rengjøre fordi den er i gulvhøyde.
- Om sommeren vil en veggmodell være gunstig for å få fordelt kulden ut i rommet, fordi kald luft synker
Varmepumpe gulvmodell-test
Det finnes en del tester på nett som setter de ulike modellene opp mot hverandre. Dessverre finnes det ikke i skrivende stund en egen varmepumpe gulvmodell-test.
Likevel så bør du tenke over at en varmepumpe best i test ikke nødvendigvis er best for deg.
Det er nemlig mange faktorer å ta høyde for når du skal velge. Ikke bare om hvorvidt du skal ha luft-til-luft eller luft-til-vann, eller om du skal ha veggmodell eller gulvmodell.
En viktig faktor kan være så enkelt som hvor du bor. Om det for eksempel er kystklima vil ha noe å si, eller hvor kaldt det pleier å være er også viktig.
I tillegg vil størrelsen på huset si noe om hvor kraftig varmepumpe du trenger.

Varmepumpe gulvmodell – pris
Som du har skjønt, så er varmepumpe en jungel å navigere seg i, nettopp fordi behovene er så individuelle.
Hvor du bor, hvordan huset ditt er og hva du har lyst på er ting som er vanskelig å dekke for hele befolkningen i en test.
Så hvor mye koster en varmepumpe-gulvmodell? Det kjedelige svaret er at det kommer an på.
Men det går an å si at det kan variere mellom rundt 15.000 kroner og til 30.000 kroner og oppover, i tillegg til prisen for installasjon. I tillegg er det som regel dyrere enn veggmodell.
Varmepumpe er og blir en investering, og har du en god en, kan du få mye igjen for strømmen du bruker og derfor bruke mindre. Det vil du nyte godt av etter tørre somrer som fører til dyre strømregninger om vinteren.
Skal du ha et prisestimat er det beste å ta kontakt med forhandlere i ditt område, som kjenner til alle faktorer.
Få en befaring fra hver enkelt, og dermed tilbud fra alle som du kan sammenligne.
Få tilbud som er skreddersydd for deg
Enten du vet hva du vil ha, eller ønsker råd, så bør du ta kontakt med fagpersoner. Det er uansett ikke lov å installere varmepumpe uten sertifisert montør, så du har lite å tape på det.
Det er også verdt å vurdere å kjøpe varmepumpe fra samme som monterer, med tanke på reservedeler. I tillegg vil du få god hjelp til plassering av varmepumpe med tanke på effekten.
Kjøper du en billig varmepumpe fra en annen forhandler, kan du måtte vente lenge på deler fra utlandet. Det kan bli kaldt og dyrt å vente om vinteren. Dessuten er det en trygghet når det kommer til service i ettertid.
Vi vet at det kan være slitsomt å undersøke hvilke leverandører som finnes i området og kontakte hver og en.
Derfor har vi laget et enkelt skjema som du fyller ut, og som vi sender til flere leverandører samtidig.
På den måten vet varmepumpeleverandørene at de konkurrerer med hverandre om å få deg som kunde, og vil gi deg sin beste pris på varmepumpe. Det er gratis og uforpliktende å benytte seg av vår sammenligningstjeneste.