Varmepumpe
5 min lesetid
Sist oppdatert: 30 mai 2024

Hva koster en luft til vann varmepumpe? (pris i 2024)

En luft-til-vann varmepumpe er en effektiv og miljøvennlig løsning for oppvarming av bolig og varmtvann. Her kan du lese mer om dette oppvarmingssystemet.
Sammenlign priser på varmepumpe

Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Luft-til-vann varmepumper utnytter uteluften til å varme opp vann som deretter distribueres gjennom boligens varmesystem. 

Denne løsningen er kjempesmart for deg som har, eller skal skaffe vannbåren varme i boligen. 

Men hva koster egentlig en slik investering? Her kan du lese mer om prisen på luft-til-vann varmepumper og hvilke faktorer som påvirker kostnaden.

Prisen for en luft-til-vann-varmepumpe ligger typisk et sted fra 60.000 opp til 170.000 kroner, avhengig av hvilken modell du velger. 

Hva er en luft-vann varmepumpe?

En luft-til-vann varmepumpe fungerer ved å hente energi fra uteluften og overføre denne energien til vann som brukes i boligens varmesystem. 

Denne teknologien er svært effektiv, selv ved lave utetemperaturer, og kan betydelig redusere energiforbruket sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingsmetoder.

Kostnadsfaktorer for luft-til-vann varmepumper

1. Enhetskostnad: Selve varmepumpen er den største enkeltutgiften. Prisen på en luft-vann varmepumpe kan variere betydelig avhengig av merke, modell og kapasitet. Generelt kan du forvente å betale mellom 60.000 helt opp til 170.000 kroner, avhengig av hvilken produsent du kjøper fra.

2. Installering: Installasjonskostnadene varierer også, avhengig av boligens eksisterende infrastruktur og hvor omfattende installasjonsarbeidet er. Vanligvis kan installasjonen koste et sted mellom 20.000 og 50.000 kroner. Det er viktig å bruke en sertifisert installatør for å sikre at systemet fungerer optimalt (Rørlegger vil bli en nødvendighet dersom boligen din ikke har vannbåren varme, og dette vil også medføre tilleggskostnader).

3. Driftskostnader: Selv om luft-til-vann varmepumper er svært energieffektive, vil de fortsatt ha driftskostnader knyttet til strømforbruk. Det er også vedlikeholdskostnader som må tas i betraktning. Generelt sett er disse kostnadene relativt lave sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingsmetoder.

Ikke lenger støtte og tilskudd til luft-vann

Tidlligere kunne du få støtte fra Enova for å installere energieffektive løsninger som luft-til-vann varmepumper. Slik er det ikke lenger. Du kan fortsatt (2024) få tilskudd til væske-til-vann varmepumper.

Langsiktige besparelser

En viktig faktor å vurdere når du ser på prisen på en luft-til-vann varmepumpe, er de langsiktige besparelsene. 

Selv om startkostnadene kan være høye, kan du forvente betydelige besparelser på energikostnader over tid. I mange tilfeller kan investering i en luft-til-vann varmepumpe betale seg selv i løpet av 5 til 10 år, avhengig av energiprisene og hvor mye energi du sparer.

En luft-til-vann varmepumpe har en gjennomsnittlig levetid på mellom 12-15 år.

Varmepumpe kan øke verdi på boligen

Installasjon av en luft-til-vann varmepumpe kan også øke verdien på boligen din. Potensielle kjøpere er ofte villige til å betale mer for en bolig som allerede har energieffektive oppvarmingsløsninger på plass. 

Dette gjør en luft til vann varmepumpe til en attraktiv investering - ikke bare for din nåværende situasjon, men for et eventuelt fremtidig boligsalg også.

Miljøfordeler

I tillegg til de økonomiske fordelene du får med en varmepumpe bidrar luft-til-vann varmepumper til å redusere ditt karbonavtrykk. Ved å bruke fornybar energi fra luften reduseres dermed avhengigheten av fossile brensler, noe som er godt nytt for miljøet. 

Dette er et viktig aspekt for mange som ønsker å gjøre hjemmet sitt mer bærekraftig.

Vedlikehold

Vedlikehold av luft-til-vann varmepumper er generelt lite krevende, men det er viktig å utføre regelmessige kontroller for å sikre at systemet fungerer optimalt. Dette inkluderer å rengjøre filtere, sjekke systemets trykk og sørge for at det ikke er lekkasjer.

Valg av riktig modell

Når du skal velge en luft-til-vann varmepumpe, er det flere faktorer du bør vurdere for å sikre at du får mest mulig verdi for pengene dine:

 • Kapasitet: Sørg for at varmepumpen har tilstrekkelig kapasitet til å varme opp hele boligen og dekke varmtvannsbehovet.

 • Energieffektivitet: Se etter varmepumper med høy energieffektivitet (SCOP/COP-verdi) for å maksimere besparelsene.

 • Støy: Noen modeller kan være støyende. Sjekk ut modellspesifikasjoner for å finne støynivået og sammenlign med andre modeller.

Få hjelp fra fagfolk

Det kan være lurt å få råd og innspill fra en sertifisert fagperson før du tar en endelig beslutning. En erfaren varmepumpemontør kan hjelpe deg med å vurdere hvilke modeller som passer best for din bolig og dine behov. 

De kan også gi deg råd om installasjonsprosessen og vedlikehold.

En luft-til-vann varmepumpe er en betydelig investering, men de langsiktige økonomiske og miljømessige fordelene gjør det til en attraktiv løsning for mange boligeiere. Ved å forstå de ulike kostnadsfaktorene og ta hensyn til tilskuddsordninger, kan du gjøre en informert beslutning som sparer deg penger på sikt og bidrar til en mer bærekraftig fremtid.

Husk å undersøke nøye og få innspill fra fagpersoner for å sikre at du velger den beste løsningen for ditt hjem. Med riktig valg og installasjon vil en luft-til-vann varmepumpe gi deg komfortabel og kostnadseffektiv oppvarming i mange år fremover.

Be om tilbud på varmepumpe

Har du vannbåren varme, men er usikker på du om skal ha luft-luft varmepumpe, luft til vann eller en væske til vann varmepumpe? Da kan du gjennom vårt skjema få skreddersydde tilbud på varmepumpe fra flere leverandører. De vil kunne hjelpe deg på veien, og gi deg råd og innspill til hva slags system som passer best i ditt hjem.

Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.