Varmepumpe
6 min lesetid
Sist oppdatert: 03 juni 2024

Hva koster bergvarme? (Pris, besparelser og guide)

Bergvarme har høy kostnad, men kan stå for opptil 90 % av oppvarmingsbehovet, varmer effektivt og har lang levetid. Lønner det seg med bergvarme for deg?
Sammenlign priser på varmepumpe

Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Bergvarme er dyrere enn andre typer varmepumper, men er også mer energieffektiv enn andre. Den er aller best egnet til boliger som har et strømforbruk på 30 000 kWh per år eller mer.

Desto større hus, desto mer kan du spare ved å installere bergvarme. For mindre boliger vil du kanskje ikke spare nok til å kunne gjøre investeringen lønnsom. Da kan du for eksempel vurdere en luft-til-vann-varmepumpe.

En bergvarmepumpe benytter seg av energien som er lagret i fjell under bakken. Ved installasjon må man bore ned til fjellgrunnen. Er det langt ned, koster det også mer. Jordvarme kan være et godt alternativ, da man bare graver en til to meter ned.

Det er mange faktorer som avgjør hvor mye bergvarme kommer til å koste deg, og det beste vil være å få gratis befaring fra bergvarmeleverandører og la dem komme med tilbud på jobben.

Få tilbud om bergvarme fra flere
Sammenlign tilbud på bergvarme fra flere leverandører. Velg det beste tilbudet. Tjenesten er gratis og uforpliktende

Hva er prisen på bergvarme?

Når man prøver å regne på kostnadene man har for å installere bergvarme, bør man også ta med hvor mye man spare i beregningen.

Du må ta høyde for disse kostnadene når du vurderer bergvarme:

  • Boring og materialkostnader til en energibrønn. Man må regne med boring av et hull på 100-200 meter, og rundt 350 kroner per meter. Fôringsrør koster rundt 650 kr per meter.

  • Bergvarmepumper (væske-til-vann-varmepumpe) koster fra 130 000 kr og oppover.

  • Montering av varmepumpen (Dette er ikke lov å gjøre selv)

Normalt vil bergvarme med pumpe, montering og boring koste et sted rundt 200 000 kr og 300 000 kr totalt.

Dersom du ikke har vannbåren varme, koster dette normalt mellom 800-950 per kvadratmeter i en eksisterende bolig. Prisen kan variere lokalt, og ut fra hvilke tekniske løsninger du ønsker.

Om du må låne penger til prosjektet, vil renten også være en del av kostnadene. Det kan være lett å glemme denne utgiften, så husk å velge et lån med lav rente.

Enova-støtte til bergvarme

En bergvarmepumpe er en stor investering. Heldigvis kan man få noe av kostnadene refundert i form av støtte fra Enova.

Per mai 2024 kan du få inntil 10 000 kr i støtte fra Enova for utgifter til bergvarme. Du kan også få inntil 10 000 kr i støtte til vannbåren varme.

For å få støtte fra Enova må jobben være utført av et registrert firma, og tiltaket må være startet, utført og betalt av deg som privatperson.

Ta vare på alle fakturaer og kvitteringer du har knyttet til tiltakene du gjennomfører. Du får utbetalt støtten innen 3 uker.

Er bergvarmepumpe lønnsomt?

Desto høyere energibehov du har, desto mer kan du spare på installere bergvarme. En bergvarmepumpe er en kraftig varmepumpe, og er best egnet dersom boligen har et energibehov på 30 000 kwh per år.

Bergvarme kan stå for opptil 90 prosent av oppvarmingen, og fungerer under minus 20. Den er altså særdeles effektiv og ikke like påvirket av vær som det en luft-til-luft-varmepumpe er.

Men når det å installere bergvarme koster totalt rundt 200 000 kr og 300 000 kr, vil det gjerne ta en del år å tjene inn igjen på lavere strømregninger. I tillegg kan du få høyere salgspris for boligen dersom du selger senere.

Hvor lang tid det tar å tjene inn igjen prisen for bergvarme vil være avhengig av:

  • Energikilden til oppvarmingen du benytter i dag

  • Hvilket oppvarmingssystem du har i dag

  • Det årlige strømforbruket ditt

  • Strømprisene

En installatør vil finne ut hvilke løsninger som passer best for boligen og eiendommen du har.

Få den beste løsningen til den beste prisen
Montørene gir deg gratis befaring og gir deg uforpliktende tilbud på det som passer best for din bolig. Gratis og uforpliktende tjeneste.

Hva er levetiden på en bergvarmepumpe?

Levetiden på en bergvarmepumpe er rundt 20 år, men levetiden kan også være lenger enn det. For lengst mulig levetid på selve varmepumpen, er det selvfølgelig viktig at du bruker varmepumpen riktig.

Investeringen din blir mer lønnsom for hvert år bergvarmepumpen kan spare deg for strømkostnader.

En bergvarmepumpe trenger lite vedlikehold og tilsyn, men det bør likevel kontrolleres med jevne mellomrom. Å bestille varmepumpeservice vil bidra til at bergvarmepumpen din får så lang levetid som mulig.

Energibrønnen, altså borehullet i bakken, kan ha en levetid på rundt 100 år. Dermed er bergvarme en investering som kan holde gjennom generasjoner om jobben er utført profesjonelt.

Hva koster det å installere vannbåren varme?

Bergvarme brukes til å varme opp boligen gjennom vannbåren varme. Det vil si at det varme vannet distribueres gjennom rørsystem i boligen.

Dersom du ikke har dette allerede, er det en stor kostnad du må regne inn i budsjettet ditt.

Enten du bygger eller totalrenoverer hus, vil vannbåren varme være en langsiktig investering med lang levetid.

Prisen på vannbåren varme vil variere ut fra hvilken løsning du velger, eller kombinasjonen av dem. For eksempel vil gulvvarme koste rundt 800-950 kroner per kvadratmeter i en eksisterende bolig.

Radiatorer og viftekonvektorer er billigere, men vil variere stort ut fra hvilken leverandør du velger. Hvor mange du trenger vil også bestemmes av hvor mye av boligen du skal varme opp.

Luft-til-vann-varmepumpe som alternativ til bergvarme

Kommunen kan kreve at du søker om tillatelse for å bore etter bergvarme. Dessuten vil hvor du borer ha noe å si for hvor naboen din kan bore på et senere tidspunkt. Om naboen kan bli påvirket, må de også få komme med en uttalelse før du får tillatelse.

Dersom det ender med at du ikke får tillatelse, eller at eiendommen din ikke egner seg for bergvarme, kan en luft-til-vann-varmepumpe være et godt alternativ til å varme opp boligen.

En luft-vann-varmepumpe er ikke like energieffektiv som bergvarmepumper, men kan likevel spare deg for mye penger.

En slik varmepumpe bruker varme fra luften til å varme opp vannet som skal gjennom et vannbårent varmesystem. Kostnadene er lavere, men levetiden er også noe kortere.

Prisen for en luft-til-vann er fra rundt 60 000 kr til 130 000 kr. Levetiden er normalt opptil 15 år.

Jordvarme som alternativ til bergvarme

Det er billigere å grave ned en kollektorslange til jordvarme, enn å bore en energibrønn til bergvarme.

Jordvarme er et godt alternativ, men en bergvarmepumpe varmer mer effektivt og man kan spare mer på oppvarmingen. Gitt at boligen din er stor nok til at det lønner seg.

Man trenger også et relativt stort uteareal for å kunne grave til jordvarme, så hvis du har en liten hage vil det kanskje ikke være mulig for deg med jordvarme.

I tillegg vil type jord ha noe å si, og området du graver kan ikke ligge i skyggen, ettersom sola må kunne varme opp bakken.

Om du er usikker på hvilken varmepumpe som passer for nettopp din bolig, kan det være lurt å få gratis befaring med veiledning fra en varmepumpemontør.

Sammenlign priser på bergvarme

Siden bergvarme er en stor investering som krever litt mer planlegging enn luft-til-luft-varmepumpe, er det heller ikke like lett å gi et konkret tilbud uten befaring.

Derfor har vi laget en tjeneste som gjør at du kan spare både tid og penger. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut et enkelt skjema, så sender vi det til flere leverandører samtidig.

Da vil du få god hjelp til å finne ut hvilke produkter og løsninger som er best for boligen din, samtidig som du vil motta tilbud som du kan sammenligne.

Å ha installatører på befaring er helt gratis, og det er også tjenesten vår. Alle tilbud du mottar er helt uforpliktende.

Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Spørsmål og svar om bergvarme