Varmepumpe
4 min lesetid
Sist oppdatert: 16 mai 2024

Vurderer du vannbåren varme?

Miljøvennlig, godt inneklima, billigere oppvarming - vannbåren varme er investeringen som holder boligen varm i flere tiår fremover!
Vannbaren varme
Med vannbåren varme får du en jevn og behagelig varme, som fører til et godt inneklima

Når det gjelder energieffektiv oppvarming, har du flere ulike typer varmepumper å velge mellom. Vanligst i Norge er luft-til-luft varmepumper, men det finnes også vannbårne modeller, som vi skal se nærmere på i denne artikkelen.

Hva er vannbåren varme?

Vannbåren varme bruker oppvarmet væske til å varme huset. Det legges rør i gulvet og radiatorer på veggen som varmer opp alle rommene. Vannet gir en jevn og behagelig varme, som fører til et bedre inneklima.

Vannbåren varme er et system som kan kombineres med mange ulike varmekilder, som for eksempel luft-til-vann-varmepumpe, væske-til-vann-varmepumpe, akkumulatortank og mye mer. Vi kommer til å ta utgangspunkt i væske-til-vann-varmepumpe i denne artikkelen.

Spar penger på oppvarming i dag

En varmepumpe er mer miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming. Trykk på knappen under for å motta tilbud på varmepumper fra forskjellige leverandører.

Hvordan fungerer vannbåren varme?

Systemet er fylt med en væske som drives rundt i systemet av en pumpe. Den sirkulerer væsken opp fra varmekilden og ned igjen når den er nedkjølt. Når væsken passerer gjennom pumpen din blir varme overført til et annet lukket system med en annen væske. 

Det andre systemet er et kjølemedium som fordamper ved veldig lave temperaturer. Dette er spesielt viktig når varmekilden er kald, slik som i sjøen. 

Gassen som produseres går inn i en kompressor som komprimerer gassen og øker trykket. Når systemet øker trykket øker varmen på gassen betrakelig. Dette er grunnen til at man kan ta en kald varmekilde og gjøre den varm. Når varmen har økt til den temperaturen du ønsker går varmen videre til husets varmesystemer.

Når varmen er avgitt, blir gassen nedkjølt og returnerer til flytende form, og prosessen gjentar seg. Det fungerer på samme måte som kondensen på ruten din når det er kaldt ute. Fuktigheten i luften inne i leilighetenen er varmere enn overflaten på ruten, så den blir avkjølt når den kommer i kontakt med ruten og blir til kondens.

Det finnes mange forskjellige varmekilder man kan utnytte for å få varme inn i boligen, som for eksempel bergvarme, sjøen eller dypt ned i bakken.

Hva koster vannbåren varme?

Dette er minuset når man planlegger å gå over til vannbåren varme. Vannbåren varme priser innebærer en høy investeringskostnad. Dette er nettopp fordi det krever et avansert system både for å få tilgang til varmekilden, systemet for varmevekslingen og tilrettelegge for at systemet skal kunne gi varme til hjemmesystemene dine.

I følge Enova, vil et vannbårent system kost deg mellom 800 - 950 kroner per/m2 i en eksisterende bolig. De anbefalter at du kontakter flere leverandører for pristilbud, og her kommer Tjenestetorget inn på banen med gratis og uforpliktende tilbud til installasjonen av varmepumper.

Sjekk hvor mye en varmepumpe koster
Få uforpliktende og gratis tilbud fra flere selskaper. Sammenlign og finn den billigste varmepumpen.

Hva sparer jeg i strøm?

I følge Enova sparer du mye energi på å velge løsningen væske-til-vann-varmepumpe, som er det vi har tatt utgangspunkt i denne artikkelen. Som alltid avhenger det av hvor mye du ønsker av oppvarming for at det skal bli behagelig for deg. Det koster mindre om du har et mindre behov. 

Besparelsen må sees i det lange løpet. Selv om det er stor investeringskostnad, kan du spare cirka 150 000 kroner i løpet av pumpens levetid - det er som regel 20 år. Det er også et miljøvennlig aspekt ved dette, da boligen varmes opp av naturlige kilder. En vanlig enebolig kan spare nesten 11.100 kWh i året på oppvarming når det brukes et vannbårent varmekilde. Med en gjennomsnittlig strømpris på 1 kr/kWh, er det 11 100 kroner i året!

To gode løsninger

Dersom man holder på å bygge en ny bolig burde man absolutt vurdere vannbåren varme-løsninger. Da kan du installere rør som funker som varmekabler i gulvet og unngå pris på etterinstallasjon. 

Det er to ulike løsninger til varmekilder i boligen din, og valget kan være et resultat basert på om du har en gammel eller skal bygge en ny bolig. Enten kan du installere radiatorer eller gulvvarme.

Gulvvarme

Vannbåren gulvvarme er den mest omfattende, men et slikt gulvvarmeanlegg passer på at hele rommet får en jevn varme gjennom hele gulvet. Å få varme i gulv er en super løsning for nybygg, da det ofte krever mye arbeid å sette inn i eldre boliger. 

Radiatorer

Har du et eldre hus kan det være en løsning å gå for radiator vannbåren varme. Det gir deg løsningen dersom du ønsker vannbåren varme - gammelt hus eller ikke. Radiatorene henges opp på veggene og avgir varme derfra, i stedenfor gulvet. 

Temperaturstyring

Hvordan justere vannbåren varme, spør du? Ved å endre på varmepumpe-trykket kan du også justere temperaturen. Når du skal styre romtemperaturen på systemet ditt er det ofte et kontrolpanel som du kan bruke for å regulere temperaturen i forskjellige rom.

Økonomisk støtte

Når du har fått et prisanslag fra en leverandør kan du ta i bruke Enovas egne kalkulator for å beregne den økonomiske støtten du kan få. Enova gir nemlig ut støtte til klimavennlige tiltak, og du kan få tilbake opptil 25% av totalkostnadene opp til 10 000 kroner. 

Du kan spare enda mer på å fylle ut skjemaet vårt på nett. Da velger du mellom flere leverandører og får den beste prisen de klarer å levere. Det gjør det enklere for deg å velge, og du får mer for pengene.

Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Sammenlign priser på varmepumpe

Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.