cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
5 min lesetid
Sist oppdatert: 15 februar 2024

Varmepumpe vs panelovn: hva bør du velge?

Med sitt bidrag til reduserte strømkostnader blir varmepumpen stadig mer populær i norske hjem. Og om dette er hovedfokuset ditt, vil du ikke trå feil med en varmepumpe. Men når er er eventuelt panelovner et mer riktig valg?
Mann vurderer varmepumpe eller panelovn
Varmepumpe VS panelovn: En varmepumpe gir deg mye mer varme i fohold til strømmen den bruker enn hva en panelovn gjør. I tillegg får du bedre inneklima med varmepumpe .

Så, hva bør du egentlig velge; varmepumpe eller panelovn?

Om du har store, åpne rom, ønsker å spare mest mulig strøm på oppvarming og få et sunt inneklima, er varmepumpe det du bør vurdere. Panelovner kan være et bra valg dersom du ikke ønsker å gjøre en større investering i boligen, har mindre størrelse på rommene, eller ønsker en mer stillegående oppvarming på soverom.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer detaljert om de ulike fordelene og ulempene varmepumper og panelovner har.

Etter du har lest artikkelen vil du ha større innsikt i hvilken oppvarming som kan være noe for deg.

Spar mer strøm med varmepumpe
En varmepumpe er både miljøvennlig og gir deg lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming. Trykk på knappen under for å motta tilbud på varmepumper fra forskjellige leverandører.

Varmepumpe gir bedre inneklima enn panelovn

Om du er støvallergiker vil varmepumpen definitivt være et bedre valg enn annen elektrisk oppvarming.

Du har sikkert merket den svidde lukta som kommer fra panelovnen når du skrur den på. Dette kommer av det svidde støvet som har lagt seg inne i ovnens varmeelementer.

Dette er naturlig nok ikke særlig sunt for inneklimaet, og kan føre til luftveisplager, hoste, sår hals og mer.

Alle typer varmepumper er altså betraktelig bedre for inneklimaet enn panelovnen.

La oss se på den mest populære og rimeligste varianten - luft til luft varmepumpen:

Filtrene i luft til luft varmepumpe renser luften

En viktig årsak til at luft-til-luft varmepumpen er et bra valg for et godt inneklima er selve filtrene som sitter i innedelen.

Filtrene bidrar til å redusere både uønskede partikler og pollen. Resultatet er derfor en renere luft, noe som særlig vil være bedre for astmatikere og støvallergikere.

Les mer om fordelene varmepumpen har for bedre inneklima i denne hjelpsomme artikkelen. Her vil du også kunne lese mer om de andre systemene og se hvorfor disse faktisk er enda bedre for inneklimaet enn luft til luft varmepumpen. 

Du sparer mer strøm med varmepumpe

Med varmepumpe er du sikret å spare mye strøm på et av de områdene som krever mest strøm: oppvarmingen.

Hvor mye strøm en varmepumpe bruker avhenger av en rekke ulike faktorer, som størrelse på bolig, isolasjonen og så videre.

Men basert på en vanlig eneboligs gjennomsnittlige strømforbruk på 25.000 kWh, regner Enova med at man du sparer omkring 4 800 kWh i året på å bruke eksempelvis luft-til-luft varmepumpe.

Ulike typer varmepumper

Ulike systemer henter og avgir varmen fra ulike kilder. Luft til luft varmepumpe henter varme fra uteluft og fordeler varmen via en innedel. Luft til vann henter også varme fra uteluft, men avgir varme i rør, som oftest i gulv. Vann til vann henter energien fra fjell, jord eller sjø. 

Felles for alle er at de er kostnadseffektive: luft til luft er bra, luft til vann er bedre og vann til vann er best når det kommer til strømsparing.

Oppvarmingsbehovet ditt kan avgjøre valget

Har du en bolig med mange små rom, eller ønsker oppvarming til soverom eller et kontor? Da kan det hende at panelovner er nok til ditt bruk.

Om du derimot har store, åpne rom, har du ideelle forhold for en varmepumpe.

Ønsker du mulighet for kjøling om sommeren også?

Da vil en luft til luft varmepumpe være tingen. Den gir deg nemlig muligheten til å kjøle ned boligen din, noe som er et solid pluss på hete sommerdager.

Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Trekk, lommebok og støy og kan gi fordel panelovn...

Særlig dersom du installerer en luft til luft varmepumpe må du regne med noe lyd fra varmepumpen.

Dersom du er ekstra vár for lyder, eller må plassere varmepumpen for nær soverommet, kan du oppleve den som bråkete

Når det er sagt - de aller fleste nye varmepumper har et akseptabelt lydnivå, og mange kommer med nattmodus, som reduserer lydnivået med rundt 3 db. Dette vil være merkbart mindre i de flestes ører.

Visste du at...

I både ute- og innedel sitter en vifte som flytter luft. Jo mindre viftene er, jo mer støy vil de lage. Dette er fordi mindre vifter må jobbe hardere for å flytte samme mengde luft som en større vifte klarer på færre omdreininger.

Du kan lese mer om lydnivået til varmepumper i denne artikkelen

Så er det kjøps-og installasjonskostnadene, da. En luft til luft varmepumpe er rimeligst, og starter gjerne på rundt 7.000 kroner. Luft til vann og vann til vann er betraktelig dyrere å få installert - særlig om du ikke har vannbåren varme fra før av.

En panelovn vil naturlig nok være rimeligere enn varmepumpe, og kan derfor være et mer naturlig valg for de som ikke har økonomien til å foreta de største investeringene når det gjelder oppvarming.

Panelovner er nyttige mot kaldras

Er du plaget med kaldt trekk langs gulvet? Dette er antakeligvis fordi luften rundt vinduet er kaldere enn inneluften. Dette fører til at inneluften som treffer dette området nedkjøles og synker ned mot gulvet.

Ved å plassere en panelovn under vinduet kan du redusere kaldras betraktelig. Du kan lese mer om dette i denne nyttige artikkelen, eller ved å ta en titt i videoen under.

...men en kombinasjon av begge kan være smart

Når det er ekstra kaldt ute vil varmepumpen bli mindre energieffektiv. Det betyr at den må jobbe hardere for å kunne produsere varmen, og kan trenge hjelp fra annen oppvarming som vedfyring eller panelovn.

Altså: Både redusert strømforbruk og bedre inneklima er gode grunner til å la varmepumpen sørge for grunnvarmen i boligen din.

Så kan du alltids spe på med varme fra panelovn når det blir nødvendig.

Spar penger med varmepumpe
Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med bruk av panelovner. Ønsker du tilbud på varmepumpe?
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Spar penger med varmepumpe

Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med bruk av panelovner. Ønsker du tilbud på varmepumpe?

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar penger med varmepumpe
Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med bruk av panelovner. Ønsker du tilbud på varmepumpe?
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer