cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 09 april 2024

Hvor mye koster strøm i måneden?

I denne artikkelen kan du lese om hvor mye strøm som er vanlig å bruke i gjennomsnitt per måned, hvor mye strømforbruket koster deg, samt få tips til hvordan du kan spare noen kroner på strømregningen.
Mann teller penger og holder en glødende lyspære
Hvor mye koster strøm i måneden? Flere forskjellige faktorer påvirker hvor mye strøm koster. I denne artikkelen ser du hvilke.

Så, hvor mye koster egentlig strøm per måned?

Månedlige strømutgifter varierer naturlig nok etter flere faktorer som forbruk, strømprisen, boligens størrelse, hvor i landet du bor, nettleien og størrelsen på påslaget. Basert på en 2016-måling på gjennomsnittlig strømforbuk utført av SSB, koster strøm i henholdsvis 666,5 kroner i måneden per husstand og 375 kroner i måneden for leiligheter dersom gjennomsnittlig strømpris er 50 øre.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om hva som påvirker prisen du betaler, hvor du kan spare penger og hvordan tiden på døgnet du bruker strøm påvirker strømregningen din.

Kutt strømutgiftene dine i dag
Enten du ønsker større forutsigbarhet i strømbudsjettet, eller billigere strømavtale enn det du har i dag, kan du trykke på knappen under for å sammenligne tilbud på strøm. Det er helt gratis å benytte seg av vår tjeneste.

Gjennomsnittlig strømforbruk per måned

Fra en måling utført av SSB i 2016 var det gjennomsnittlige strømforbruket per husstand i Norge rundt 1 333 kWh i måneden. For en leilighet er forbruket i snitt lavere: ca. 750 kWh i måneden.

Ved å benytte disse tallene kan vi finne ut av hva folk i gjennomsnitt betaler for strøm per måned:

Tar vi utgangspunkt i at gjennomsnittlig strømpris er 50 øre, vil den gjennomsnittlige månedsprisen på strøm være:

 • Hus: 1 333 kWh x 50 øre = 66 650 øre / 100 = 666,5 kroner
 • Leilighet: 750 kWh x 50 = 37 500 øre / 100 = 375 kroner

(Ikke medregnet nettleien)

Hva bruker mest strøm?

Oppvarming og varmtvann er de to områdene som tar mesteparten av strømforbruket.

Tips 1: Monter sparedusj og dusj kortere

Installerer du sparedusj kan du halvere mengden vann du bruker på dusjingen. Et standard dusjhode bruker cirka 16-20 liter vann per minutt. 1 liter vann krever rundt 0,035 kW.

En sparedusj bruker halvparten av dette.

Les mer: 10 Enøk-tiltak du kan gjennomføre hjemme

Hvis du halverer mengden vann med en sparedusj, og i tillegg dusjer kortere enn tidligere, vil det være potensielt tusenvis av kroner å spare.

Tips 2: Skaff deg varmepumpe

Mesteparten av strømregningen går til oppvarming av en bolig. Med en varmepumpe får du mer varme igjen for strømmen som brukes, og dermed kan du senke strømutgiftene.

Kostnadene forbundet med en varmepumpe er som regel tjent inn i løpet av 3-6 år. Det forteller mye om hvor strømbesparende denne oppvarmingen faktisk kan være.

Se dagens strømpris i ditt område her

Dette påvirker hvor mye du betaler for strøm

En rekke faktorer bidrar til hvor mye du må betale for strømbruken. La oss se nærmere på de vanligste:

Forbruket ditt

Lar du lys i alle rom stå på hele tiden? Bruker du komfyren ofte? Hvor mye TV-titting og playstation brukes daglig?

Her kan du eventuelt gjøre mange mindre grep for å redusere strømforbruket. Ha lys avslått i rom du ikke befinner deg i og skru av TV eller spillkonsoll når det ikke er i bruk.

Mange små tiltak kan faktisk utgjøre en forskjell på strømregningen din.

Les også: 12 effektive tips til hvordan spare strøm i hjemmet

Hvor du bor

Bor du i nord vil du generelt ha behov for mer oppvarming gjennom året enn de som bor i områder med mildere kystklima (sørlandet).

En post på strømregningen som kan variere etter hvor du bor i landet er nettleie.

Nettleien går til det lokale nettselskapet som har ansvaret for å drifte strømnettet og sikre at du får strøm inn til boligen din. Du kan ikke bytte nettselskap, da det kun finnes et slikt selskap per geografiske område. Derfor er det ikke stort du kan gjøre med nettleien.

Strømprisen

Om du har en strømavtale til spotpris er det den gjeldende strømprisen på kraftbørsen Nord Pool som setter føringen for hvor mye du betaler for strømmen per måned. Du vil være med på både bunner og topper i strømprisen.

Over tid har strøm til spotpris vist seg å være mest lønnsomt, og er derfor den mest anbefalte strømavtalen dersom du tåler svingingene.

Fastpris på strømavtalen er også et alternativ som kan fungere bra i perioder hvor strømprisene stiger voldsomt. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Tilstanden på boligen

En annen viktig faktor som påvirker strømregningen din er tilstanden på boligen du bor i.

 • God/dårlig isolering
 • Størrelsen på boligen
 • Mange lukkede rom VS åpen løsning

Når på døgnet du bruker mest strøm

Ja, når på døgnet du forbruker mest strøm, spiller en rolle for hvor mye du betaler for strømbruken.

Strømprisene varierer nemlig gjennom døgnet. Den er gjerne på sitt billigste rundt kl o3:00-04:00 om natten, før den stiger utover morgenkvisten (hvor folk flest lager frokost, dusjer og gjør seg klare for jobb.

Prisen synker typisk utover formiddagen, før den stiger igjen rundt middagstid, mellom 16:00-18:00, hvor folk er hjemme fra jobb. Etter kl 20:00 på kvelden går prisene ned igjen.

Derfor kan du se om det er penger å spare på å flytte oppvasken, dusjing og lading av elbilen til et av tidsrommene hvor strømmen er billigere.

Les mer: Når er strømmen billigst?

Hva bruker mest strøm?

Varmtvann og oppvarming er de to områdene som krever mest strøm. Monter derfor sparedusj for å halvere mengden du bruker, og bytt ut panelovner med varmepumpe for å spare mest mulig strøm.

Hvilken strømavtale har du i dag?

Og til slutt - hvilken strømavtale du har i dag vil ha mye å si for hva du betaler hver måned.

For å maksimalisere strømsparingen bør du derfor finne en billigere strømavtale enn det du har i dag.

Det er spesielt viktig å se etter en ny avtale om det er lenge siden du byttet sist. Det kan nemlig være mye penger å spare på strømavtalen din.

Har du for eksempel en strømavtale til variabelpris? Da betaler du antakeligvis for mye i forhold til hva du i snitt ville betalt for en strømavtale til spotpris.

I perioder med veldig høy spotpris kan det ha lønnet seg om du hadde bundet prisen på strømmen i forkant. Mer om dette kan du lese om i denne artikkelen

Og selv om du allerede har strøm til spotpris kan det være andre strømavtaler med enda bedre vilkår enn det du har i dag.

Spar penger på strøm med ny strømavtale
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Spar penger på strøm med ny strømavtale

Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar penger på strøm med ny strømavtale
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?