Strøm
4 min lesetid
Sist oppdatert: 10 juni 2024

Hva er nettleie?

Om du har tatt en titt på strømregningen din har du sett at du betaler både strøm og nettleie. Men hva er nettleie og hvorfor er den på strømregningen? I denne artikkelen får du svaret.
Nettleie
Hva er nettleie? Nettleie er en månedlig avgift på strømregningen som du betaler til nettselskapet som drifter strømnettet i ditt område.

På strømregningen kan du se nettleien. Ofte er denne dyrere enn selve strømmen du betaler, og derfor er det ikke usannsynlig at du har lurt på hva i alle dager denne posten innebærer.

Så hva menes med nettleie?

Nettleie er en månedlig avgift du betaler til det lokale nettselskapet. Nettleie dekker kostnadene for strømtilførselen inn til boligen din, i tillegg til driften og vedlikeholdet av strømnettet i området hvor du bor. Nettleien kommer på strømregningen, og strømleverandøren betaler denne avgiften videre til nettselskapet.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer detaljert om nettleie og få svar på vanlige spørsmål rundt denne avgiften.

Kutt strømutgiftene dine i dag
Det kan være potensielt mye penger å spare på denne posten, og du kan få gode tilbud på både fastprisavtaler og strøm til spotpris.

Nettleie og strøm: hva er forskjellen?

For å gjøre det enklere for deg som forbruker, får du nå altså nettleien din på samme regning som strømmen din. Da slipper du å betale for to produkter på ulike regninger.

 1. Nettleien går til nettleverandør, som altså har ansvaret for å drifte strømnettet og sikre at du får strøm inn til boligen din. Du kan ikke bytte nettleverandør, da det kun finnes en leverandør per geografiske område
 2. Prisen du betaler for strømforbruket ditt går til strømleverandør, som er de du har inngått strømavtalen din med. Du kan bytte strømleverandør, og ofte kan du spare mye penger ved å sammenligne avtaler 

At begge disse utgiftene kommer på samme regning kan kanskje være litt forvirrende, men det gjør altså at du slipper å motta to forskjellige regninger relatert til strømforbruket ditt.

I stedet vil strømleverandøren (som du har inngått strømavtalen med) kreve nettleien inn fra deg, og betale den videre til nettselskapet.

Det kan forekomme at strømleverandører i tillegg eier strømnettet - men da er de pliktig å skille de to virksomhetene sine. Det er derfor du finner eksempelvis Hafslund strøm og Hafslund nett.

Nettleie og strøm på samme regning

Norges vassdrags- og energidirektorat bestemte å innføre nye regler for faktureringas strømutgifter fra 1. september 2016. Strømkunder over hele landet har siden den gang fått strøm og nettleie på én regning. Intensjonen var å gjøre betaling av strømutgifter enklere for kundene.

Er nettleien fast?

Nettleien er satt sammen av både en fast sum og en variabel sum.

Hva den faste summen er, kommer an på hvilket selskap som drifter i området, samt hvilken type hovedsikring som er knyttet til boligen.

Det er hovedsikringen som leder strømmen inn til boligen. Jo høyere sikring du har, jo større blir det faste beløpet. Hvor mye den faste prisen kommer på beregnes per år, og kostnaden fordeles altså utover årets tolv måneder.

Den variable summen avhenger av strømforbruket ditt. Nettselskapet krever en liten sum i leie av strømnettet for hver kilowattime som brukes.

Dette avgjør nettleien i ditt område:

 • Hvor i landet du bor. Jo større avstander det er mellom boliger, jo høyere er nettleien
 • Hvilket nettselskap som holder til i området
 • Strømforbruket ditt
 • Hvilken type hovedsikring du har
 • Hvor store de statlige utgiftene er

Årsaken til at hvert enkelt nettselskap opererer med forskjellige priser, er at de har ulike utgifter som er avhengig av geografien og bebyggelsen. Det er for eksempel dyrere å drifte strømnettet i områder med spredt bebyggelse enn i byer.

Hvordan beregnes nettleie?

Prisen på nettleien beregnes slik

 1. Energiledd (variabel sum): Antall kWh brukt X hva som er nettleien din

 2. Fastledd: (Fast sum): Fast månedspris
 3. Effektledd (denne gjelder kun for større strømforbrukene som bedrifter, borettslag osv)

Effektpris på nettleie - for bedrifter, borettslag og sameier

Effektprising av nettleie en betalingsmodell for aktører som bruker mer strøm, og som kan ligne litt på en rushtidsavgift. Det vil si at nettleien er høyere på de travleste tidene av døgnet, som gjerne er morgenen og ettermiddagen.

Les også: Hva er normalt strømforbruk?

Tiltak du kan gjøre for å få lavere nettleie

Nettleien står for en betydelig del av strømutgiftene - den er gjerne høyere enn summen du betaler for strømmen.

Dette kan du gjøre for å få billigere nettleie:

 1. Koble deg av strømnettet, og produser egen strøm, såkalt off-grid
 2. Flytte til et sted med billigere nettleie

Disse tiltakene er riktignok begrensede, og ikke nødvendigvis i dine beste interesser. Det hører vel med til sjeldenhetene at noen flytter til et annet sted kun for å spare inn på nettleien.

Men det finnes fortsatt måter å redusere beløpet på strømregningen din på.

Nærmere bestemt, ved å ta en titt på hvor mye strøm du bruker, og sammenligne strømavtalen din med billigere alternativer.

Med billigere strømavtale kan du spare potensielt mye penger

For strømprisen kan variere stort fra strømleverandør til strømleverandør, og mange har ugunstige strømavtaler de ikke har gått over på en stund. 

Under her kan du sammenligne tilbud på strømavtaler fra ulike strømleverandører, og finne den som gir deg billigere strøm. Det er uforpliktende og gratis å sjekke strømpriser.

Ønsker du å spare mer strøm og få en lavere strømregning? Da kan du ta en kikk på våre tips til tiltak du kan gjøre for å redusere strømforbruket ditt.

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.