Strøm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 17 august 2024

Er det lurt å binde strømpris på strømavtalen?

Å binde prisen på strøm er fordelaktig i at du får en forutsigbar pris, og dermed forutsigbare strømregninger. Men å binde deg til strømprisen over lengre perioder har historisk sett ikke vært like lønnsomt som å ha spotpris på strøm.
En kalkulator og to lyspærer
Binde strømpris? Om du verdsetter trygghet og forutsigbarhet i utgiftene dine høyere enn den billigste prisen over tid, kan fastpris være lurt.

Dersom du lurer på om det lurt å binde prisen på strøm, bør du være klar over både fordelene og ulempene ved å gjøre dette.

Binder du prisen på strøm slipper du å være med på potensielt ekstreme svinginger mellom topper og bunner i strømprisene. Du betaler en avtalt fast pris over en bestemt periode, og får dermed en forutsigbar strømregning. Vær klar over at på lengre sikt har spotpris på strøm historisk sett vært det billigste.

Vil det å binde prisen på strøm være noe for deg?

Videre i denne artikkelen vil vi i større detalj ta deg igjennom fordeler og ulemper ved å binde prisen på strøm - enten du har strøm til variabelpris eller fastpris på strøm.

Kutt strømutgiftene dine i dag
Det kan være potensielt mye penger å spare på denne posten, og du kan få gode tilbud på både fastprisavtaler og strøm til spotpris. Via Tjenestetorget kan du sammenligne tilbud på strømavtaler fra flere ulike strømleverandører, helt gratis.

Fordeler med å binde strømprisen

La oss starte med fordelene.

Om du hadde tegnet bindet prisen på strøm i 2020 hadde du antakeligvis hatt det mindre stressende i 2021 enn de som hadde strøm til spotpris.

Hvorfor?

Over sommeren 2021 ble strømprisene rekordhøye og i september var snittprisen 130 øre kWh, mot 12 øre i 2020.

Dersom du skaffet en fastprisavtale før prisene på strøm steg til dette nivået, betalte du en god del mindre enn om du hadde hatt strøm til spotpris.

I tillegg ville du ikke mistet nattesøvnen, da alt av påslag og andre kostnader er inkludert i prisen. Med fastpris vet du nøyaktig hva du må betale per kWh.

Når strømprisene stiger voldsomt, vil du som allerede har bundet prisen stå igjen som vinneren.

Binder du prisen på strøm slipper du å ta hensyn til variabler som været, politikk og hendelser i nyhetsbildet generelt. Du betaler den prisen for strømmen som du har avtalt med selskapet, uansett hva.

Les mer: Burde jeg ha fastpris eller spotpris på strømavtalen?

Ulemper med å binde strømprisen

Å binde strømprisen kan vise seg å ha vært et smart valg i perioder hvor strømprisene flyr i taket. Faktisk har store deler av både 2019 og 2021 vist seg å være gode år å ha bundet prisen, da fastprisavtaler var rimeligere enn spotprisavtaler (i 2020 var strømprisene rekordlave, og spotprisavtale ville vært mer gunstig).

Men over lengre tid har det vært mer lønnsomt å ha strøm til spotpris.

Binder du prisen på en variabelprisavtale, eller om du har en fastprisavtale, får du altså trygghet og forutsigbarhet. Du sikrer deg mot ekstreme topper i strømprisen. Men dersom prisene på strøm stuper i tiden fremover, betaler du plutselig mer enn de som har strøm til spotpris. Da vil du stå igjen som den tapende part når det gjelder strømprisen.

Du må betale gebyr for å bryte bindingstiden

Strømprisen kan bindes i alt fra 1 måned til 5 år. Dersom du bestemmer deg for å bryte avtalen før perioden er utløpt, må du betale et gebyr.

Gebyret baserer seg på hvor mye strøm selskapet har kjøpt inn til deg. Denne strømmen må selges igjen, og dersom de må selge strømmen for lavere pris enn det de kjøpte den for, må du dekke dette.

Forbrukerrådet anbefaler at du ikke låser deg fast for lenge, da det kan bli en dyr affære. Særlig om spotprisen er mye lavere enn fastprisen i den gjeldende perioden.

Gebyret kan variere fra selskap til selskap, så vær påpasselig med å sjekke dette før du inngår avtalen.

Bindingstid på strøm

Når du binder strømprisen, binder du både prisen og deg selv til avtalen. Du skal få en økonomisk fordel for å inngå en avtale med bindingstid, for eksempel rabatter/bonuser eller andre tjenester. Du kan si opp en fastprisavtale, men da må du betale et oppsigelsesgebyr.

Å binde pris på strøm pleier ikke å strekke seg lenger enn 12 måneder, med mindre det er en fastprisavtale vi snakker om.

Følger du med litt ekstra kan du spare enda mer

Om du følger litt med på strømprisene, været, utviklingen i nyhetsbildet, og blir med i strømprisgrupper på eksempelvis Facebook, kan du ende opp med veldig gode strømavtaler.

Et eksempel er en kvinne som sommeren 2021 fikset seg fastpris etter at hun i en Facebook-gruppe kom over en diskusjon rundt strømprisene. Strømprisene var på vei oppover, blant annet på grunn av lite regnvær, og hun skaffet seg derfor en fastprisavtale med bindingstid på 6 måneder.

Med det sikret hun en mye lavere pris per kWh enn hun ville fått med spotprisavtale, og gikk inn i vintermånedene med full oversikt over de månedlige strømutgiftene.

Etter bindingstiden var over, avtalte hun med strømleverandøren om å gå tilbake til hennes opprinnelige strømavtale til spotpris.

Med andre ord - det kan være mye penger å spare ved å være litt ekstra oppmerksom!

Les også: Når er strømmen billigst?

Strømshopper

Følger du med på strømavtalene fra måned til måned kan du potensielt skaffe deg svært gode avtaler, med minsupåslag. Mange strømselskaper kjører kampanjer med svært gode vilkår, for en bestemt periode - typisk kun en måned.

Om strømselskapet ditt opererer med prismatch kan du be dem matche bedre tilbud fra andre leverandører der ute - og du vil få de samme vilkårene så lenge avtalen gjelder.

Variabelprisavtaler kan tidvis være enda gunstigere enn minsupåslag på spotprisavtaler. Dersom spotprisen er ekstremt høy, bør du altså vurdere å se etter variabelprisavtaler i stedet. Men ikke glem at denne avtaletypen historisk sett ikke er mest gunstig over tid.

Men husk! Du må følge med på når avtalen utgår. Etter den utløper blir du enten satt på en standarisert avtale (som kan være dyrere enn den du opprinnelig hadde, eller gå tilbake til din gamle avtale, om det er prismatch du benytter.

Derfor kan det være lurt å merke av i kalenderen når du må ringe for å sikre deg en ny, bedre avtale neste måned.

Dine behov avgjør

Hva du bør velge avhenger til syvende og sist av hva du setter høyest - forutsigbarhet eller pris.

  1. Om det er viktig for deg med en trygg og forutsigbar strømregning som tidvis kan være rimeligere enn spotpris, vil en fast pris på strøm være et godt valg.
  2. Om du ønsker å være med på svingingene i strømprisen, fra de laveste bunner, til ekstreme topper, og over tid ha den rimeligste strømavtalen, vil spotpris være et bra valg.
Spar penger på ny strømavtale
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Spar penger på ny strømavtale

Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar penger på ny strømavtale
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale. Ønsker du tilbud på ny strømavtale?