cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
4 min lesetid
Sist oppdatert: 21 april 2024

Hva er påslag på strøm?

Har du lurt på hva du betaler for når du betaler påslag på strøm? Går det an å redusere påslaget? I denne artikkelen får du vite det du trenger, og hvordan du kan spare potensielt mye penger på denne posten ved å følge med på strømmarkedet oftere.
Kvinne følger våkent med på datamaskin med et forstørrelsesglass
Påslag strøm: om du bruker mye strøm er det potensielt mye penger å spare ved å holde et våkent øye på tilbud i strømmarkedet.

En strømavtale består av flere poster som utgjør totalsummen du betaler hver måned; nettleie, strømforbruk og påslag. Men hva menes med påslag?

Påslag på strøm er et pristillegg en strømleverandør tar i tillegg til strømprisen. Påslaget kan bli redusert stort i strømleverandørers kampanjetilbud. Det kan være potensielt mye penger å spare på å bytte til strømavtaler med lavere påslag, men det forutsetter at du følger med jevnlig.

Videre kan du lese mer om påslag, hvordan du kan spare noen kroner på denne posten - men også hvorfor du bør være på vakt mot strømavtaler med negative påslag, dersom du ikke ønsker å bytte strømavtaler ofte.

Kutt strømutgiftene dine i dag
Enten du ønsker større forutsigbarhet i strømbudsjettet, eller billigere strømavtale enn det du har i dag, kan du trykke på knappen under for å sammenligne tilbud på strøm. Det er helt gratis å benytte seg av vår tjeneste.

Hva er påslag?

Påslag er altså et pristillegg strømleverandørene tar i tillegg til selve strømprisen. 

På strømregningen kan du se at påslag gjerne kan komme både som en fastpris og en variabel pris per kWh.

Påslaget skal dekke strømleverandørens administrasjonsutgifter, statlige avgifter og sørge for en bedre margin på strømmen de handler fra kraftbørsen.

Nettleie er ikke en del av strømavtalen med strømleverandøren

På strømregningen kan du også se en post som heter nettleie. Dette er en månedlig avgift du må betale til det lokale nettselskapet. Norges vassdrags- og energidirektorat har innført nye regler om at nettleie skulle faktureres på samme regning som strømmen, for å gjøre betaling av strøm enklere for kundene. Dette er en avgift som strømleverandøren betaler videre til nettselskapet for deg.

Les mer om nettleie i denne artikkelen

Sammenlign strømleverandørers påslag

Det kan nemlig være penger å spare. Ved å være bevisst på hva påslag utgjør i en strømavtale og hva ulike leverandører tilbyr, kan du spare potensielt tusenvis av kroner i året.

Eksempel: Du har et strømforbruk på 20 000 kWh i året. Påslaget strømleverandøren din tar kommer på 4,64 øre per kWh. Dette blir dermed rundt 77 kroner ekstra på den månedlige strømregningen.

Utregning: 20 000 x 0,0464 / 12 = 77

Men la oss si at du finner en strømleverandør som tilbyr 1,59 øre per kilowattime. Dette vil resultere i at du i stedet betaler 26 kroner ekstra i måneden.

I dette eksemplet; om du bytter strømleverandør er dette en besparelse på 612 kroner i året. 

Ved å være klar over påslaget i avtalene du vurderer kan du sikre at du skaffer en avtale du ikke trenger å si opp med det første.

Les mer: Å si opp strømavtaler er enklere enn du tror

Kan påslag forhandles med strømleverandøren?

Noen strømleverandører opererer med prismatch - som vil si at de skal matche et bedre tilbud der ute.

Dersom du finner et tilbud med lavere påslag og fastutgift, og du vet at din strømleverandør opererer med prismatch, kan du be om å få tilbudet matchet av dem.

Da vil du etter all sannsynlighet kunne få det samme tilbudet. Er du våken og følger med i strømmarkedet, kan du til og med spare penger ved å finne avtaler med negativt påslag.

Med litt egeninnsats kan du fra måned til måned altså skaffe deg nye strømavtaler du sparer potensielt mye penger på.

Det forutsetter såklart at du ikke hopper på strømavtaler med bindingstid. Les alltid nøye igjennom strømavtalens vilkår.

Hva er negativt påslag?

Du kan faktisk finne avtaler som gir deg negativt påslag på strømprisen (eksempelvis -10,50 øre).

Dette betyr at strømleverandøren selger strøm til deg for lavere pris enn det de selv kjøper den for fra kraftbørsen Nord Pool.

Kort og godt: du går i pluss. De går i minus.

Men hvorfor i alle dager går strømleverandøren med på en slik avtale?

Strømavtaler med negative påslag er som oftest en del av et kampanjetilbud som kun varer i begrensede perioder (typisk kun en måned). Etter kampanjeperioden er over vil strømavtalen bli betraktelig mindre gunstig for deg.

Skal du benytte denne strategien, må du altså følge med. Glemmer du å dobbeltsjekke når kampanjetilbudet er over, kan du altså automatisk bli satt over på en mye dyrere strømavtale enn det du tidligere hadde.

Men, dersom du er villig til å følge med fra måned til måned (og har god oversikt over avtalevilkårene i strømavtalen) kan du til enhver tid ha svært gunstige strømavtaler.

Tips: sett på varsel i kalender-appen når det nærmer seg tid for å bytte strømavtale igjen.

Les mer: Hvordan bytte strømleverandør?

Sammenlign og bytt strømleverandør via Tjenestetorget

Om du ikke vil følge med på strømavtaler med de laveste påslagene fra måned til måned, kan det uansett være mye penger å spare.

Forbrukerrådet anbefaler at du bør se etter strømavtaler til spotpris. På lang sikt har spotprisavtaler vist seg å være den billigste strømavtalen.

Fyller du ut skjemaet under, vil du komme i kontakt med flere strømleverandører som leverer strøm der du bor.

Strømleverandørene vet videre at de konkurrerer om å få deg som kunde. De vil med andre ord forsøke å gi deg billig strøm og sine beste strømavtaler for å vinne din gunst.

Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Sammenlign strømavtaler

Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.