Hvis strømmen kommer og går, kan det for eksempel være lurt å dra ut kontakten på datamaskin, TV og lignende. Slik at det ikke oppstår kortslutning.
Dessuten er det kanskje et behov for å finne ut om årsaken til strømbruddet? Før du ringer strømleverandøren din, er det en del ting som kan være greit å vite
.
For det første er det ikke strømleverandøren din du skal ringe, men nettleverandøren din. Det er også disse som kan være erstatningspliktig om kravene er oppfylt.
Ellers kan det være greit å finne ut om strømbruddet bare gjelder deg, ved å sjekke i sikringsskapet.
Strømbrudd – kart
Av og til, under et strømbrudd, er man ikke umiddelbart sikker på om det kun gjelder din bolig eller om andre også er berørt.
Sikringene ser helt normale ut, og for eksempel på dagtid om sommeren er det ikke bare å se over til naboen og se at lyset er på
.
Heldigvis finnes det en løsning for det. Det er nettselskapene som har ansvar for å finne feil på strømnettet, og fikse det.
De oppdaterer jevnlig nettsidene sine med kart over strømbrudd og planlagte utkoblinger. Så om du har muligheten til å benytte deg av mobilnett til å sjekke dette, kan det være lurt. Da kan du også se om de er på saken.
Enkelte nettselskap har også denne funksjonen i sin app.
Har de ikke registrert noe strømbrudd i sitt kart over strømbrudd, så kan du ringe til dem og fortelle at du er uten strøm. Desto raskere de får beskjed, desto raskere kan de rykke ut og fikse feilen.
SMS-varsling ved strømbrudd
For å slippe unødvendig uro og stress, er det flere nettselskaper som tilbyr SMS-varsling ved strømbrudd. Både når strømmen forsvinner og når den tilbake igjen
De har nok ikke mulighet til å sende SMS akkurat i det øyeblikket strømmen forsvinner. Med mindre det er en planlagt strømstans.
Derfor bør du vente litt, og sjekke nettsiden til nettselskapet etter kjente strømbrudd. Ofte finner du dette enten som et strømbrudd-kart, eller under driftsmeldinger.
Det er også flere nettleverandører som har mulighet til å varsle dem via SMS ved strømbrudd. Om du for eksempel har vært vitne til årsaken til strømstansen.
Slik SMS-varsling kan særlig være lurt å ha enten man er bortreist, eller for hytte og fritidsboliger. Da slipper man i så fall å få seg en overraskelse neste gang man drar til hytta.

Kompensasjon ved strømbrudd?
For å få erstatning ved strømbrudd, må det være snakk om et avbrudd på over 12 timer.
Det er nettselskapet som er ansvarlig for drift, vedlikehold og oppgradering av strømnettet. Derfor er det de du skal ta kontakt med angående erstatning ved strømbrudd.
Satsene for kompensasjon ved strømbrudd er som følger:
- 600 kroner kompensasjon ved strømbrudd over 12-24 timer
- 1.400 kroner kompensasjon ved strømbrudd over 24-48 timer
- 2.700 kroner kompensasjon ved strømbrudd over 48-72 timer
- Ved strømbrudd over 72 timer, gis det 1.300 kroner for hver påbegynte 24-timersperiode.
For at erstatning ved strømbrudd skal være gjeldende, må strømbruddet være sammenhengende. Det vil si at strømmen må være tilbake i mindre enn 2 timer, dersom det kommer og går.
Innboforsikring – strømbrudd
Nettselskapet ditt kan være erstatningspliktig for skader som skjer som følge av strømbrudd. Det kommer an på om årsaken var innenfor deres kontroll.
Ekstremvær er et eksempel på noe som er utenfor deres kontroll. Da er det nok forsikringsselskapet som må dekke tapet ditt, via innboforsikringen din.
Typisk skade etter strømbrudd kan være at matvarer i fryser og kjøleskap blir ødelagt. Eller at rør fryser og slår sprekker om det er kaldt ute.
Egenandelen varierer naturligvis fra selskap til selskap, og hva du betaler i forsikringspremie. Uansett kan det være nettselskapet som må dekke denne, om det var deres ansvar.
Det vil si at du ikke trenger å ha opplevd noe skade eller tap som følge av strømbrudd, for å bli kompensert etter de satsene. Bare ha opplevd strømbrudd sammenhengende i 12 timer.
Du bør sette deg godt inn i hva som dekkes av nettopp din innboforsikring.
Er du likevel usikker, kan det være like greit å ta en telefon til forsikringsselskapet ditt. og få det avklart om den aktuelle skaden eller tapet dekkes av innboforsikringen din.

Dette bør du forvente av nettselskapet ditt
Dersom du er misfornøyd med strømleveransen din, er det nettselskapet som er ansvarlig for dette.
Der man står fritt til å bytte strømselskap, har nettselskapet monopol innenfor områdene de opererer.
Som nevnt over her, kan du likevel kreve kompensasjon for tiden du har vært uten strøm etter 12 timer.
Du kan også kreve erstatning for skader og tap, men det kommer an på årsaken for strømbruddet. Så hvis du må bruke innboforsikring, er det ikke alltid egenandelen vil bli dekket.
Det er også krav om at disse erstatningskravene blir behandlet innen rimelig tid.
Du har også et ansvar for å forsøke å begrense skadene selv, som for eksempel å finne et annet sted å lagre maten. Forsømmer du denne plikten, vil du kunne få mindre i erstatning. Eller i verste fall miste retten til erstatning.
Strømbrudd – sjekkliste
Vi er stadig mer avhengig av strøm, særlig om vinteren. For å være trygg om strømmen skulle forsvinne over en lengre periode, kan det være lurt å være litt forberedt.
Her er derfor noen tips fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om hvordan du kan være bedre rustet til strømbrudd:
- Ha tilgang til varmekilde som ikke bruker strøm: Eksempelvis vedovn, peis, gassovn eller parafinovn.
- Ha nok varmt tøy: Dersom det ikke blir varmt nok med den alternative varmekilden kan det være lurt å ha varmt tøy. Enten det er snakk om jakker, pledd eller soveposer.
- Avtale om husly: Selv om strømmen har gått i ditt område, kan det være strøm hos andre. Snakk med noen du kjenner og avtal husly.
- Alternative lyskilder: Uansett om det bare er sikringen som har gått, er det lurt med lys. Har du for eksempel sikringsskap i kjelleren, kan det være vanskelig å navigere seg dit uten. Hodelykt, lommelykt eller andre lyskilder på batteri er bra. Parafinlampe eller stearinlys for lengre perioder. Bare husk fyrstikker eller lighter.
- Mat og drikke: Forsvinner strømmen til kjøleskapet, fryseren og komfyren, bør du ha mat som ikke er avhengig av dette for å være spiselig. Med mindre du har stormkjøkken eller lignende.
- Mobillader: Det kan være lurt å ha en mobillader som kan brukes i bilen, da du kan ha behov for å lade under strømbruddet. Eller en fulladet powerbank/nødlader.
- Nødstrøm: Er du kritisk avhengig av strøm, kan det være lurt å eie et nødaggregat. Disse bruker drivstoff, så da bør du ha en god del stående.
- Radio: Er det unntakstilfeller, bør du ha en batteridrevet radio. Slik at du kan få med deg viktige meldinger om tilstand.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris