Strøm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 14 juni 2024

Å si opp strømavtale er lettere enn du tror

Skal du si opp strømavtalen og lurer på hvordan? Etter du har lest denne artikkelen vil du vite hva du skal gjøre.
Man teller penger med lyspære i hånden
Si opp strømavtale: den nye strømleverandøren fikser det meste for deg når det gjelder bytting av strømavtale. Her får du vite mer om hva du bør tenke over i en god strømavtale.

Det er ikke vanskelig å si opp strømavtalen, men det er et par ting du bør være klar over i denne forbindelse. Derfor får du på denne siden i tillegg kunnskap om hva du bør se etter i en ny og bedre avtale.

Så hvordan sier man opp en strømavtale?

Den enkleste måten å si opp strømavtalen er å skaffe en ny strømavtale med en ny strømleverandør. Da vil den nye strømleverandøren ta av seg resten for deg. Dersom du skal flytte til et sted du ikke kan styre strømavtalen selv, kan du si opp avtalen ved å sende mail eller ringe strømleverandøren.

Det er riktignok et par ting du bør være klar over når det gjelder eventuell bindingstid, gebyrer og eventuelt unødvendig strømforbruk ved flytting. Alt dette skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Videre får du svar på vanlige spørsmål rundt oppsigelse av strømavtale, samt noen nyttige tips på hva du bør se etter i en ny avtale.

Kutt strømutgiftene dine i dag
Enten du ønsker større forutsigbarhet i strømbudsjettet, eller billigere strømavtale enn det du har i dag, kan du trykke på knappen under for å sammenligne tilbud på strøm. Det er helt gratis å benytte seg av vår tjeneste.

Hva hvis jeg skal si opp avtalen uten å bytte til en annen strømleverandør?

Dette er ikke noe de aller fleste trenger å tenke på, men det finnes situasjoner hvor det ikke vil være mulig å tegne ny strømavtale.

For eksempel om du flytter til et borettslag du ikke kan velge strømavtalen selv, flytter utenlands eller rett og slett tar en liten pause tilbake i huset til mor og far etter studiene.

Dersom du skal si opp strømavtalen uten å tegne en ny noe annet sted, må du ta kontakt med din nåværende strømleverandør via mail eller telefon.

Husk at dersom du står uten en strømavtale, for eksempel ved flytting til ny addresse, kan du være satt på en ventestrømavtale. Dette kan fort bli veldig dyrt, og vi råder deg til å lese denne artikkelen om emnet.

Pass på bindingstider og andre gebyrer

Når du inngår en ny strømavtale er det flere viktige ting å se over. Videre kan du se noen av de vanligste tingene du bør se opp for når du vurderer nye avtaler.

Bindingstider på strømavtaler

Har du hatt bindingstid på den gamle strømavtalen må du betale oppsigelsesgebyr dersom du bytter avtale før bindingstiden er over.

Det skal sies - de fleste strømavtaler kommer uten bindingstid. De som har bindingstid har stort sett en varighet på under 12 måneder.

Men særlig fastprisavtaler kan ha bindingstid som strekker seg over lengre perioder enn dette, og er tillegg en dyrere strømavtale å ha over tid.

Om du er prisbevisst og tåler svinginger i strømprisen anbefaler både vi og Forbrukerrådet at du ser nærmere på spotprisavtale. Spotpris er uten bindingstid og vil på sikt være den billigste løsningen.

Dersom du har en strømavtale med bindingstid, og bryter denne før avtalen er utgått, må du altså betale et oppsigelsgebyr.

Størrelsen på oppsigelsesgebyret varierer fra leverandør til leverandør. Les altså avtalevilkårene nøye og still spørsmål dersom det er noe i avtalen som er uklart.

Selv med dyrere strømpris over tid og bindingstid finnes det fortsatt grunner til å gå for denne strømavtalen. Blant annet om du ønsker en så forutsigbar strømregning som mulig. Flere grunner til å se nærmere på fastprisavtaler kan du lese på denne siden.

Påslag

Påslag er et pristillegg strømleverandørene tar i tillegg til strømprisen. 

Du kan spare mye ved å være bevisst på hva påslag utgjør i en strømavtale.

Eksempel: Du har et strømforbruk på 20 000 kWh i året. Påslaget strømleverandøren din tar kommer på 5,64 øre. Dette blir dermed rundt 94 kroner ekstra på den månedlige strømregningen.

Utregning: 20.000 x 0,0564 / 12 = 94

Men finner du en leverandør som derimot leverer et påslag på 2,79 øre vil dette resultere i 46 kroner ekstra i måneden - en besparelse på 576 kroner i året. 

Ved å være klar over påslaget i avtalene du vurderer kan du sikre at du skaffer en avtale du ikke trenger å si opp med første.

Du kan lese mer om påslag i denne nyttige artikkelen.

Nettleie

Mange har irritert seg over nettleieposten på strømregningen. Ofte er den jo dyrere enn selve strømmen!

Men selv om nettleie kreves inn på strømregningen, er ikke dette en sum som går til strømleverandøren. De har ansvar for å betale denne videre til nettselskapet, som drifter strømnettet i området du bor i.

Dette betyr at selv om du sier opp strømavtalen vil du fortsatt betale nettleien på din neste avtale. Det er nemlig kun ett nettselskap per område.

Hva er nettleie?

Nettleie er en månedlig avgift du betaler til det lokale nettselskapet. Nettleie dekker kostnadene for strømtilførselen inn til boligen din, i tillegg til driften og vedlikeholdet av strømnettet i området hvor du bor. Du får nettleien på strømregningen - da slipper du å motta to forskjellige regninger når det kommer til strømforbruket ditt.

Du kan lese mer om nettleie i denne artikkelen

Hvordan si opp strømavtale ved flytting?

Dersom du skal flytte gjelder akkurat det samme som om du sier opp en strømavtale i andre situasjoner. Men for at du skal slippe å betale for strøm du ikke lenger bruker, er det et par ting du bør huske på:

  • Det er viktig at du kontakter strømleverandøren din senest 3 virkedager før du flytter. Melder du fra om at du skal flytte i god tid unngår du senere å betale strøm for en bolig du har flyttet fra.
  • Om du har vært leietaker kan det hende at avtalen skal føres tilbake til huseier eller videreføres til neste leietaker.

De fleste strømleverandører har et eget flytteskjema på sine nettsider. Dette skjemaet kan du benytte dersom du skal si opp strømavtale og tegne ny avtale til din nye bolig.

Les mer: Hvordan bytte strømleverandør

Sammenlign og bytt strømavtale via Tjenestetorget

Fyller du ut skjemaet under, vil du komme i kontakt med flere strømleverandører som leverer strøm der du bor.

Strømleverandørene vet videre at de konkurrerer om å få deg som kunde. De vil med andre ord forsøke å gi deg sine beste strømavtaler for å vinne din gunst.

Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.