Hva menes med leveringsplikt (strøm)?
Når du skaffer deg en ny bolig vil du få spørsmål om hvilken strømavtale du skal tegne. Om du ikke liker å ta stilling til plutselige forespørsler, kan det hende du hører deg selv takke nei til å opprette ny avtale på stedet.
Dersom du gjør dette, vil du likevel få strøm i stikkontakten på den nye addressen, i form av leveringspliktig strøm.
Leveringspliktig strøm (ventestrøm) er strøm det lokale nettselskapet må sørge for at du får i tilfeller hvor du ikke har strømavtale med en strømleverandør. Ventestrøm er ment som en midlertidig løsning frem til du tegner en ny strømavtale, og er dyrere enn strømavtaler tegnet hos en strømleverandør.
Videre i denne artikkelen kan du lese om forskjellene på en strømleverandør og et nettselskap, hvor mye du må regne med å betale i ventestrøm. Avslutningsvis vil du få et par tips til hva du bør gjøre med strømavtalen dersom du flytter til ny adresse.
Strømleverandør VS nettselskap
Nettselskapet er de du betaler nettleien til. De eier strømkablene som sørger for at du får strøm inn til huset. Selve strømavtalen tegner du med strømleverandøren.
Altså:
- Du betaler nettselskapet for å kunne ha strøm i utgangspunktet
- Du kjøper strømmen fra strømleverandøren
Om du ikke tegner en ny strømavtale med strømleverandøren er altså nettselskapet pliktig til å forsyne deg med strøm frem til du skaffer en ny strømavtale.
Leveringspliktig strøm kalles gjerne også for ventestrøm, og selve ordet antyder at dette kun er ment for å være en midlertidig løsning. Ventestrømmen er nemlig veldig dyr.
Nettselskapets leveringspliktpris skal de første 6 ukene ikke være høyere enn spotprisene i det gjeldende området forøvrig.
Påslaget nettselskapet tar er på 6,25 øre/kWh inkl moms. Etter seks uker er gått kan du forvente en dobling i påslaget. Dette er fordi du skal ha et insentiv til å velge en strømleverandør.
Norges Vassdrags-og Energidirektorat (NVE) oppgir at gjennomsnittlig påslag dersom du velger en ordinær strømleverandør selv ligger på 1,9 øre. Sammenligner du dette med potensielt 12 øre+ i påslag på ventestrøm, ser du raskt at det kan bli fryktelig dyrt å ikke ha en strømavtale på plass.
Kort og godt; ventestrøm skal alltid være dyrere enn strøm du kjøper via strømleverandører.
3 ting du bør gjøre om du flytter
- Har du en avtale med et strømselskap etter overtakelsen? Sjekk om du er plassert i en ventestrømavtale. Nettselskapet er pålagt til å informere deg om hvordan du kan finne en ny strømleverandør
- Om du har ork, kan du følge med på strømprisene jevnlig, og bli en «strømshopper». Om eksempelvis strømleverandøren du benytter har prismatch, kan du finne andre strømavtaler å be dem om å få dette tilbudet matchet. Dette kan sikre at du har en billig og god avtale til enhver tid. Om du har en strømavtale til spotpris er det nemlig fritt fram å bytte strømavtale og -leverandør så ofte du vil (Les mer om denne strategien i denne nyttige artikkelen)
- Gjør det enkelt - sjekk om du kan få bedre strømavtaler via Tjenestetorget. Fyll ut skjemaet under, så vil du komme i kontakt med ulike strømleverandører som gir deg sine beste priser på strømavtaler
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris